| georgesur a întrebat:

Exista particule (cu masa de repaus nenula) care sa se deplaseze cu viteze mai mari decit viteza de propagare a luminii?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cauta despre efectul Cerenkov, poate asa te lamuresti mai bine.

10 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Cu condiţia ca viteza iniţială să fie c.
După cum ştim, putem circula cu viteze de tipul alfa*c cu condiţia ca starea iniţială să fie v=c, altfel nu.
La nivel submolecular, după ce că nici mecanica clasică nu se aplică, nici cea relativă nu pare să fie mai brează.
Suntem încă departe cu studiile pentru a explica dacă există şi cum funcţionează un astfel de fenomen.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Misto intrebare pe TPUlaughing... Nici macar pe un forum de mecanica cuantica nu cred ca vei obtine un raspuns, pentru ca teoriile privind particulele sub-atomice (virtuale sau non-virtuale) ce depasesc viteza luminii in spatiu-timp, ca Tahionii sau unii Neutrini, sunt cam departe de a fi demonstrate...

| Gizăz a răspuns:

Viteza luminii nu poate fi depăşită sau egalată. Cu cât un corp de orice dimensiune se deplasează mai repede cu atâta devine mai greu. Devenind mai greu normal ca trebuie şi mai multă energie pentru a-l menţine la acea viteză sau pentru a-l accelera. E un cerc vicios ca să spun aşa. Ar trebui o sursă infinită şi uriaşă de energie pentru a accelera ceva la viteza luminii unde se teorizează că timpul s-ar opri.
Astea totuşi sunt doar teorii acceptate de majoritatea. Poţi găsi şi altele care să contrazică asta dar aceasta e concepţia generală.

| Gizăz a răspuns:

Efectul Cerenkov mi-a trecut şi mie prin cap înainte să răspund dar acela e posibil când viteza luminii nu e în vid şi poate avea o viteză mult mai mică.
Acum eu nu ştiu dacă întrebarea s-a referit la c în vid sau într-un mediu anume dar am presupus că în vid.
Da, dacă c nu e în vid există astfel de particule. Dacă c e în vid atunci teoretic nu dar cum a zis şi @mk şi mi-a plăcut răspunsul lui/ei, nu avem cum să ştim cu siguranţă.

| georgesur explică:

Спинесхиверс si Floatilla, intrebarea este pusa corect(chiar daca nu da toate conditiile) si nu se bazeaza pe o ipoteza, ci pe o ceritudine!
Mai astept ca sa-si dea cu presupusu' si noreligion=revoltatu'=andreyandreyy...caci poate am o surpriza si descopar ca mi-am facut o idee gresita despre ea/el(momentan banuiesc ca are o dubla personalitate,. si nici cu sexul nu cred ca e okwinking )

| georgesur explică:

Corect "Lexa"!(In intrebare nu este specificat mediul de propagare al luminii). Ambele teorii ale relativitatii GR si SR spun ca viteza luminii în vid este o constantă universală (c), viteza cu care lumina se propagă într-un material transparent poate să fie semnificativ mai mică decât c. De exemplu, viteza de propagare a luminii în apă este doar 0, 75c. In aceste conditii, putem sa avem in acel mediu particule cu masa de repaus nenula(electroni, neutroni, etc )care sa aiba viteze mai mari ca vit. luminii in acel mediu. Fenomenul chiar se poate observa/masura in acceleratoarele de particule.

| georgesur explică:

@"kongeriket " daca citeai atent intrebarea, ea spune clar:"Exista particule (cu masa de repaus nenula)..." si nu cum ai afirmat tu " putem circula cu viteze..."
@Спинесхиверс nu-i corect sa afirmi: "eu nu ştiu dacă întrebarea s-a referit la c în vid" caci ai fost avertizat de mine ca "intrebarea este pusa corect(chiar daca nu da toate conditiile)..."

| foxi a răspuns:

Teoreti da, dar nu s-a demonstrat!

| mk_3564 a răspuns:

Sa admitem ca ar fi! Dar cum putem determina asta daca pornim de la ideea ca pentru perceptia noastra spatiu timp, viteza luminii este considerata limita, o egalare a acestei viteze ar presupune oprirea timpului in loc, iar o depasire a vitezei o intoarcere in timp. Datele problemei s-ar putea schimba in sensul in care sa ajute la un raspuns afirmativ la intrebarea ta daca ne-am afla intr-un sistem de referinta care sa se deplaseze cu o viteza apropiata de viteza luminii sau egala cu ea. Cum se poate realiza asta? Habar n-am. Da' mai asteptam poate se rezolva! happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si cand ma gandesc ca eu abia sunt anul 3 la politehnica si am starnit discutii... laughing

Întrebări similare