| RAY a întrebat:

O rog pe bunny sa raspunda sau o persoana rationala
deci as vrea sa stiu cum sa fac am 3 cursurii si am incercat sa invat intr-o zi toate 3 dar sunt cam mari, acuma nu stiu cum sa le impart pe zile sau pe saptamanii, sa invat un curs o saptamana a doua saptamana al dolea curs?

apropo e adevarat ca invatarea inainte de somn e buna? la ce ora e mai bine sa inveti?

Răspuns Câştigător
| Oana92 a răspuns:

Sper ca intru in categoria persoanelor rationale laughing

Nu le amesteca ca o sa iasa o varza uriasa laughing Invata-le pe rand, pana le stapanesti. Ia primul curs, fa-ti schite/plan de idei, coloreaza cu marker ce e important, citeste de mai multe ori si apoi repeta cu glas tare, fara sa citesti din caiet. Cand poti reda corect ideile din curs e ok sa treci la urmatorul.

Cel mai bine e sa inveti cand esti odihnit, fara muzica/tv/pc pornit.

Spor la invatat!

| RAY explică (pentru Oana92):

Da ai intrat

16 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Depinde ce ai de invatat. Daca cele trei cursuri au legatura, poti invata din toate cele trei pe zi, cateva parti. Cel mai bine ar fi sa iti dedici cate o zi pentru fiecare curs. Impartirea informatiei in mai multe zile si repetarea ei, are un efect mai mare decat daca ai trece o singura data prin materie (chiar si cu mare atentie). Incearca sa iti imparti materia in asa fel incat sa ai timp sa o intelegi, dar sa o si repeti. Nu conteaza daca inveti cate 10 pagini pe zi din fiecare curs sau 30 de pagini intr-o zi dintr-un curs, 30 de pagini intr-o alta zi din alt curs etc. Este o chestie individuala. Eu le impart pe zile, dar poate la tine este mai usor altfel. Nu le imparti pe saptamani pentru ca atunci cand vei ajunge in a patra saptamana si vei incepe sa continui cu ce ai invatat in prima saptamana, vei fi uitat mai multe de jumate din materie.

In al doilea rand, nu le vei incurca daca inveti pe zile. Materia se stocheaza oricum si daca o inveti logic, vei sti unde intra unde, ba chiar vei incepe sa o aplici practic in viata de zi cu zi. Eu de exemplu, duminica invat pentru cursul de luni, luni revizuiesc ce am facut la curs in ziua respectiva, apoi marti incep sa imi pregatesc cursul de joi (pentru ca este foarte mare) si joi imi pregatesc cursul pentru vineri. Vineri seara revizuiesc ce am facut la curs. Iar sambata ma uit peste cursurile practice (de marti si miercuri). Asta fac de cateva luni si nu mi s-a intamplat sa incurc materia. Materia este oricum in creier, nu trebuie sa stii ce este pentru ce. Daca o stapanesti bine vei sti imediat ce se cere cand ti se va adresa intrebarea.

Apoi invata logic. Memorarea logica este unicul mod in care poti retine ceva pe terment lung. Stiu ca multi spun ca trebuie sa citesti ceva cu voce tare, dar asta este complet fals pentru ca memoria auditiva functioneaza doar pe termen scurt. Citeste si incearca sa inveti activ facand legaturi, cu lucruri practice sau cu alte materii. Memoria de lunga durata se formeaza foarte bine prin asociatii.

Apoi, da este bine sa inveti inainte sa te culci. Cel mai bine este sa inveti dimineata si seara inainte sa te culci, dar niciodata inainte de examen. Daca vrei sa revizuiesti inainte de examen, cand o faci, citeste si atat. Nu invata. Informatiile iti vor ramane in minte datorita memoriei vizuale.

Iar apoi, cel mai important, alterneaza informatia. Cel mai bine retinem in grupuri si primele si ultimele informatii. Intr-o zi incepe cu un capitol, in alta zi cu alt capitol. Intr-o zi termina cu unul, intr-o zi cu altul. Iar partea din mijloc o retinem intotdeauna cel mai prost. Asa ca alternarea este foarte importanta.

Sublinieaza si dedica-ti cate o culoare pe materie. Nu sublinia cu 60 de culori. Din nou, aici este vorba de asociere si de memoria vizuala. Pentru rezumate foloseste numai si numai cuvintele cheie. Eventual iti poti face doua rezumate, eu asta fac intotdeauna. Unul detaliat si unul care contine cuvinte cheie.

Si ca ultim punct, nu invata niciodata langa calculator. Stai la o distanta rezonabila fata de el, de cel putin un metru. laughing Eu daca stau in pat sau pe canapea si las calculatorul pe masa sau pe birou, imi este lene sa ma ridic pentru 5 minute ca sa verific TPU, fb sau altceva, asa ca ajung la el doar cand ma duc sa mananc sau cand am nevoie la toaleta. laughing

Cam asta ar fi chestiile principale. big grin Am si alte sugestii, dar cred ca astea sunt suficiente. laughing)

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Nu dau nici un examen invat IT, olandeza ta, cartii

| OoBunnyoO a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Acum ca mi-am citit raspunsul, inteleg de ce prietenul meu ma numeste mereu un guru al invatatului. laughing) Totul are sens. laughing)

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Sti a invata o limba nu ai ce logica sa folosesti, daca era biologie aveam documentare etc dar o limba e mai mult ca atat, plus ca invat si norvergiana si e ceva nou imi place dar invat prea mult si retin putin poate ca cer prea mult de la mine?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Poti face chestiile astea si daca nu ai examene. Cum crezi ca am ajuns sa iau diploma de nivel avansat in olandeza intr-un singur an? laughing) Cand am ajuns aici, anul trecut in toamna singurele lucruri pe care le stiam erau injuraturile de baza si "hallo". laughing

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

A citi ceva rational e o bucurie nu crezi? eu ma bucur cand vad persoane rationale cu minte

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Ba da. Iti iei cuvinte din vocabular. Eu invatam intre 80 si 100 de cuvinte pe zi. Le grupam intr-un grup de 7 si le reptam de cateva ori pe zi. A doua zi le repetam din nou, alternand ordinea in care le citeam si incepeam cu alte cuvinte noi. In fiecare zi repetam si scriam fiecare grup de 7 cuvinte de 6 ori pana ajungeam la maximul de cuvinte si repetam cuvintele din ziua precedenta.
Apoi le grupam pe categorii. Verbe, adjective, substantive, complemente si le sortam pe culori.

Dupa ce mi-am format o baza de 5000, 6000 de cuvinte am inceput sa citesc si sa traduc fiecare cuvintel pe care nu il cunosteam. Am cumparat benzi desenate care sunt mult mai bune la inceput decat ziarele sau revistele (dar daca nu le ai sunt bune si alea), in mare parte pentru ca nu poti ghici cuvintele din context si trebuie sa le stii foarte bine. Am citit benzi desenate si m-am uitat la desene dublate in olandeza. Am vorbit evident si cu prietenul meu in olandeza, dar pentru mine asta a fost un bonus. Oricum, baza mi-am creat-o invatand cuvintele si cititnd.

Iar conexiunile se fac in momentul in care faci exercitii, cand vine vorba de studierea unei limbi.

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Ai cautat cele mai populare cuvinte si le invatai nu?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Nu chiar, eu am avut manuale, pentru ca am facut un curs pentru limba academica (pentru ca de asta am nevoie pentru a urma cursurile la universitate). Daca ma intrebi acum, tot nu cred ca iti pot numi toate animalele sau fructele sau insectele in olandeza laughing) dar iti pot interpreta si analiza un grafic. laughing) Dar teoretic, daca nu esti sub presiunea asta (sa ajungi la un nivel avansat ca sa te poti inscrie la universitate) si ai nevoie de olandeza doar pentru a conversa si pentru chestiile practice, da, poti cauta pe internet cel mai populare cuvinte si le poti invata. Iar apoi incepi cu ziarele si cu articolele.

| anonim_4396 a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Cum e domne sa fii rugata personal sa rapunzi? laughing sa nu te mire daca te voteaza userul anului ray

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Degeaba, daca tot nu am primit funda. laughing Glumesc.
Am comentat oricum dupa ce a dat funda.

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Las ca cei prea mult strica, vrei sa fi anchetata de dna pentru prea multe funde? sau sa fi urmarita de hoti care sasi fure fundele?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

învață-le pe rând. cel mai bine e să înveți dimineața, ești mult mai odihnit și reții mai ușor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă ai mai multe săptămâni la dispoziţie da, te ocupi de un curs pe săptămâna până stăpâneşti informaţia bine.
Creierul este receptiv atunci când este odihnit, eu învăţ foarte bine de la ora 9 la 11 (prin pauze adică) şi după ora 15 repet, apoi dorm puţin şi informaţia rămâne "stocată".
Bine, mie îmi este uşor să învăţ, am memorie vizuală.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mama cate variante. mai bine lasa-le pe presesiune dar asigura-te ca sunt complete. e groaznic sa te trezesti la sfarsit conspectand