| sabin89 a întrebat:

Universul s-ar putea roti în vid în jurul unei axe imaginare, asemeni unui uriaș carusel. Nu spun că așa se întâmplă, dar ar fi posibil. Într-un astfel de univers, orice observator ar vedea lucruri ca și când el s-ar afla în centrul de rotație, cu galaxiile - de fapt cu întregul univers - rotindu-se în jurul lui. Galaxiile în rotație ar trage cu ele spațiul și timpul, așa cum brațele elicei, la ambarcațiunile de gen, trag cu ele apa pe traseul pe care merg. Un univers rotitor întoarce spațiul și timpul în spirale. Dacă un obsevator s-ar afla pe un cerc larg, deci la mare distanță față de axă, acolo unde viteza se apropie de viteza luminii, el ar putea prinde propriul lui traseu temporal, întorcându-se la locul de pornire cu ceva mai devreme decât plecase.
Dacă timpul se mișcă în cercuri și un observator se poate întoarce la propriul lui trecut, efectele ar fi propriile lor cauze.
Dacă astfel de universuri sunt posibile, în cazul lor timpul este o iluzie. În universul nostru, însă, timpul nu este o iluzie, este așa cum îl știm cu toții.
V-ar fi plăcut să trăiți într-un univers rotitor?

10 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Conceptie gresita.
Universul nu se roteste, ci se dilata.
Iar timpul este o notiune introdusa de Om.

| sabin89 explică (pentru Bula):

Universul nostru nu se rotește, așa e. Dar, în cazul că există mai multe universuri, ar fi posibil să fie și unul rotitor.

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

In Infinitate, orice pare posibil. happy

| gabicoo a răspuns:

Dacă am trăi într-un astfel de univers nu ne-am da seama pentru că viața noastră este prea scurtă. Ce spui tu s-ar petrece în sute de mii de ani sau milioane.

| Darkmagic a răspuns:

Vorbesti aici despre fizica matematica, iar rezultatul acestui univers ipotetic ar fi o curba temporala inchisa.
Sunt solutii locale legate de Relativitatea Generala, si cateva exemple ar fi: Vacuumul Kerr, modelat intr-o gaura neagra rotativa, Interiorul unei gauri negre teoretice Banados-Teitelboim-Zanelli, Spatiul Misner, (care este de fapt Spatiul Minkowski orbitat de un impuls), Metrica Gödel, Cilindrul Tipler, etc, etc.
Cred ca am mai discutat despre cateva dintre ele, Gödel a aratat in modelele non-standard ale RG faptul ca, daca universul este curb, se afla intr-o miscare de rotatie, si, la un moment dat, rotatia lui se opreste, atunci poti sa calatoresti teoretic, in orice loc si timp din el.
Cu siguranta insa, tot la o intrebare de-a ta am scris despre Cilindrul Tipler, dintr-un material ultra dens, de o lungime infinita, aflat intr-o miscare de rotatie cu viteza luminii...in alte cuvinte, imposibilitati fizice de grad inalt.
Cum am spus la inceput, te gasesti pe domeniul fizicii matematice, unde pe hartie se poate orice.
Practica ne omoara, si in mod sigur, posibilitatea de a exista intr-un univers imaginat in intrebarea ta, ca sa raspund si intrebarii de final. happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Vezi ce i-am răspuns lui Bulă.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Am vazut.
Si am si specificat ca asta este fizica matematica.
Gödel a fost matematician, si cand a dat acel argument, in '48 sau '49 s-a referit intr-adevar la un ipotetic univers aflat in rotatie, DAR, ceea ce face imposibila problema din intrebarea ta este ca universul imaginat de Gödel trebuia sa se opreasca din rotatie ca sa te poti deplasa in orice loc si timp in acel univers.
Se pare ca asa functioneaza CTI, nu ma intreba de ce.
Aici e Stiinta & Filo.
Cam ce raspuns ar fi trebuit sa dau?
"Da, e posibil sa existe un multivers, si in el e posibil sa existe un univers aflat in rotatie"?
Smart!
Ca atata era raspunsul. Doua randuri. laughing

Citeste penultima propozitie din primul meu raspuns. happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Am mai pus întrebarea asta cu ceva ani în urmă. Am pus-o din nou cu gândul de a încerca o reflectare în plus (filosofică). Adică, dacă, teoretic, ar exista un univers sau mai multe (în ipoteza multiversului) cu posibilitățile descrise mai sus, cu timpul o iluzie, cum ar trebui să privim trăsăturile pe care le are timpul în universul nostru - pe care le luăm ca de la sine înțeles? Ca pe un accident? Ca pe un dar? Sau cum? Am fost pur și simplu norocoși că timpul este așa cum este în acest univers? Puțină filosofie, că doar categoria asta nu este doar despre științăhappy

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

1 O sa urmaresc intrebarea asta, dar cred ca o sa fim dezamagiti amandoi pentru ca nu e simplu sa filosofezi despre absenta Timpului.
Nu stiu daca pe TPU exista doi-trei useri destul de inteligenti sa faca asta.
Later edit:
Daca ai dubii cu privire la ce am scris mai sus, priveste cata "filosofie" si ce "argumente" s-au dat la aceasta intrebare despre absenta timpului...
https://www.tpu.ro/......i-nici-un/

2 Nici intr-un univers in rotatie nu putem discuta despre "timpul, o iluzie" nici macar local. El (Timpul), exista in orice tip de univers, (orice ar spune user Bula sau altcineva), si orice univers se distruge, cum altfel, in timp.
Ia ca exemplu singularitatea dintr-o gaura neagra.
Acolo timpul este oprit, si totusi gaura neagra dispare in aprox. 10^98 ani.
In CE dispare gaura neagra?
In Timp. :))
Nu stiu daca Einstein a spus-o, dar, (citez aproximativ din memorie):
"Timpul exista pentru ca lucrurile sa nu se petreaca toate in acelasi timp." :D

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

laughing bună asta...să nu se petreacă toate în același timp. E bine că putem să ne mai și amuzăm.