| SalutCeFaceti a întrebat:

SSD si HDD sunt 2 tipuri de memorie. SSD inseamna Solid State Drive iar HDD inseamna Hard Disk Drive. Stiu ca memoria de tip SSD ocupa mai putin spatiu (fizic) decat cea HDD si ca are viteze de scriere si citire mult mai mari. Daca pe un calculator am HDD, dar nu am SSD, nu pot sa instalez jocuri? Si daca asa e, de ce? In caz ca pot sa instalez, cum ar afecta jocul tipul de memorie, adica ssd-ul? S-ar misca mai bine? Sau tipul de memorie nu are legatura cu functionarea jocului? Eu cam asta cred, dar vad ca multi tin cont de tipul de memorie ca functionare a jocului in gaming. Multumesc anticipat!

19 răspunsuri:
| CM7YRE a răspuns:

Poti sa instalezi jocuri. Se misca mai bine pe ssd, incarca jocul mai "rapid" http://www.youtube.com/watch?v=t5e4AV-1SoI&t=14s

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pe HDD poti sa instalezi orice ce poti instala pe SSD dar faptul ca citirea si scrierea este mai rapida pe SSD, este mai putin probabil sa ai lag daca ai un computer performant in cerintele jocului. HDD-ul este un mecanism pe baza de discuri (platane) si inregistreaza magnetic prin capete de scriere. SSD-ul este un fel de chip in care scrierea se face elctronic fara a exista piese in miscare si frecare.

| Simpatic a răspuns:

Ba tocmai ca in jocuri video are legatura atunci cand incarca grafica sectoare din joc etc va diferi sesizabil. Din punct de vedere fizic HDD are parti mecanice iar SSD NU, fiind la baza o memorie de tip NAND asemanatoare cu memoriile USB daca vrei. Pentru a rula jocuri video de astea cu cerinte mari ai nevoie pe langa un HDD si un SSD, iar daca nu doresti asa ceva se poate si cautand un HDD cu rotatii de min. 7200 rpm si un buffer cat mai mare (64mb,128mb etc), eu unul consider un kitch total hardurile hibrid (SSHD)

| slayer09 a răspuns:

Performanta SSD-ului este mult superioara unui HDD, beneficiile in jocuri cat si pentru navigat pe net si pentru uzul casnic din perspectiva unui SSD este de sporire a timpului de miscare, ti se misca mult mai repede, se incarca mult mai repede. Dar daca ai HDD, nu afecteaza mult performanta jocului, in timpul jocului, ci doar atunci cand necesita sa incarce un joc, sau orice altceva. Ca si concluzie, poti instala jocuri atat pe HDD cat si pe SSD, diferenta fiind de rapiditatea incarcarii jocurilor in favoarea SSD-ului.

| Frank51 a răspuns:

Nu are legatura. In ambele cazuri sunt scrise date in memorie sub forma binara. Diferenta dintre cele 2 fiind doar viteza cu care sunt accesate datele, asa cum ai spus si tu, SSD-ul avand viteza foarte mare.

In gaming diferenta va fi sesizabila doar la incarcarea texturilor, adica in loading screen.

| Ineys a răspuns:

Pe scurt raspunsul la intrebarea ta este NU. SSD-ul nu afecteaza jocurile foarte mult, asa ca nu vei sesiza mare diferenta intre a te juca pe un HDD si a te juca pe un SSD. Probabil vei castiga maxim 2-3 FPS-uri in plus si ceva timp la incarcarea hartii, texturilor, etc.

Nu o sa castigi 20 de fps-uri daca treci pe SSD, ca banuiesc ca asta te intereseaza.

Cel mai mare impact asupra FPS-urilor unui joc il are placa video urmata de procesor.
Nici un joc nu mentioneaza in specificatii ca trebuie sa ai SSD sau HDD sau un anumit HDD ca sa il poti juca. E aproape irelevant.

| Uvox a răspuns:

SSD si HDD nu sunt tipuri de memorie. Sunt medii de stocare.
Nu te ajuta "la funcționare a jocului in gaming" (game = joc).
Se încarcă mai repede de pe SSD si atat.
Poti sa înlocuiește HDD-ul cu SSD dar nu te va ajuta la jocuri, sau prea putin.
La capacități de stocare egale, SSD-urile sunt mult mai scumpe.

| SalutCeFaceti explică (pentru Uvox):

Stiu ca game=joc. Da, m-am exprimat foarte prost acolo. Si, ba da, sunt tipuri de stocare, care inseamna acelasi lucru cu medii de memorie, doar ca exprimarea e mai pentru toata lumea, pe cand medii de stocare e pur si simplu un termen mai pompos, mai tehnic. In primul rand, memoria SSD are viteze de scriere, citire si stergere mult mai mari, precum si viteze de randare de harta si de texturi mai mari in jocuri, nu tocmai uriase, dar sesizabile (ma refer la cele din jocuri). Plus ca memoria
HDD are parti mecanice, ocupa mai mukt spatiu si e chiar galagioasa, pe cand cea ssd ocupa mult mai putin spatiu si nu are parti mecanice.

| Uvox a răspuns (pentru SalutCeFaceti):

Crede-mă, medii de stocare și memorie sunt lucruri diferite.
Lucrez de 30 de ani in domeniu IT, nu este un termen pompos, este termenul corect.
Jocurile se încarcă mai repede si atat. Texturile sunt incarcate in memoria video asa ca SSD-ul nu are niciun beneficiu in joc.
Dar nu mai contează. Baftă.

| SalutCeFaceti explică (pentru Uvox):

Mersi. Memorie=stocare. Poate prin memorie tu intelegi ca ma refer la RAM?

| Trioda a răspuns:

Nu are de a face memoria cu jocul, SSD ul le inlocuieste si pe viitor hardurile vor deveni precum casetofoanele. obiecte de muzeu.
Deci SSD ofera o viteza uriasa de transfer de date, pe cand hardul..ramane la baie,mai toata lumea isi inlocuieste hardul de pe laptop sau calculator cu SSD,ba chiar renunta in cazul Laptop-ului si la DVD si in locul lui se instaleaza un adaptor, in care mai poti pune o memorie SSD sau chiar hardul care a fost inlocuit de SSD in acel Laptop.
Deci pune SSD fara probleme, in LAPTOP.
daca ai unitate, vezi sa ai porturi SATA pe calculator, ca altfel nu merge, daca ai hard model vechi adica conector IDE.
Succes!

| Simpatic a răspuns (pentru Trioda):

Daca tot esti atat de priceput atunci cu siguranta stii ca memoria unui HDD (normal) se poate transcrie de mai multe ori pentru ca cineva sa nu poata recupera fisierele chiar si dupa stergere sau formatare, cum fac acest lucru pe SSD ca sa nu-i distrug durata de viata? Pam-pam, pai SSD -urile fac si ele voalat atentat la viata privata a utilizatorului, mai ales in momentul in care vinzi acel laptop/PC si cade pe mana unui neica nimeni hacker anonim si poate afla lucruri utile despre tine sau sustrage anumite date pe care tu le-ai sters.

| Simpatic a răspuns (pentru Simpatic):

*erata : se poate rescrie in loc de transcrie.

| Trioda a răspuns (pentru Simpatic):

Mda..ai extins involuntar intrebarea cu alta intrebare,sari la alta si tot asa. pui intrebari inteligente,fara cap si coada.
Despre SSD uri,sunt la inceput,in timp va creste randamentul lor, deci ciclurile de stergere/rescriere, de care pomenesti, si oricum ele sunt de ordinul milioanelor, asa ca nu vad de ce te impacientezi prematur!
Sa stii.ca este o diferenta intre stergerile unui hard, memorie etc..este vorba de stergerea rapida, care nu prea afecteaza in mare masura memoria, remanenta datelor fiind posibila si reala, si stergere totala, cand toti octetii de memorie sunt scrisi ca 0 zero,pe intreg suportul de memorie,care poate dura enorm,ore sau zile in functie de capacitatea memoriei supusa acestui tip de formatare,fata de cea rapida,cea mai folosita in mod obisnuit,de sistemele WINDOWS,si pe care se bazeaza cei ce recupereaza informatia stearsa de pe memorie, exact ce pomeneai tu cu recuperarea datelor de catre hakeri.
Fii linistit, nu esti presedintele SUA, sau mare personalitate, nu esti un renumit savant etc..deci NU intereseaza chiar pe nimeni ce poti avea tu in calculatorul tau! happy
O zi buna iti urez! happy

| SalutCeFaceti explică (pentru Simpatic):

Nu ma intereseaza ce afla despre mine. Si asa suntem monitorizati continuu si fiecare are 11 000 de dosare. Practic un om spion poate sa se dea drept cel mai bun prieten al nostru si sa stie mai multe despre noi decat stim chiar noi. Nu ma intereseaza ce hacker imi ia datele, deoarece nu platesc nimic cu paypal sau bitcoin etc. De fiecare data cand fac o tranzactie introduc din nou numarul de pe card si sunt sanse mai mici sa imi fie furat, cifrele aparand ca buline. Sunt, in primul rand, sanse foarte mici ca un hacker sa ma aleaga pe mine si, sincer, daca un hacker vrea sa imi ia datele o face oricum, indiferent de tipul de memorie.

| lZlJokerlZl a răspuns:

Poti instala ce vrei pe oricare dintre ele singura diferenta este ca SSD-ul are niste performante putin mai mari fata de HDD cum ar fi viteza de citire. Daca nu esti streamer sau un fan infocat al gamingului nu are rost sa iti iei un SSD pentru ca este mai scump si nu ai nevoie de el pentru a te juca pe PC fara sa vrei performante de ultima ora. SSD-ul are si minusuri in fata HDD-ului deoarece are un numar limitat de scrieri dupa care celulele de memorie incep sa nu mai stocheze corect datele de aceea este folosit de cei care schimba foarte des PC-ul.

| SalutCeFaceti explică (pentru lZlJokerlZl):

Vreau sa ma joc. Imi iau PC cu 1 TB HDD si 512 GB SSD si am cerinte superioare (cat de "snobesc" suna ce zic), cum ar fi sa am, de exemplu, pe PUBG, peste 70-80 fps-uri pe grafici HIGH in medie (asta e doar un exemplu). Specurile sunt i7 gen a 8-a, GTX 1060, 16 GB RAM, cu ecran FHD IPS de 27", curbat la 144 Hz, mouse Razer Basilisk, casti Razer Kraken Pro V2 cu amplificator, tastatura HyperX Alloy Elite Pro si mousepad HyperX Fury S Ultra Large (90 × 45 cm). Ce crezi?

| Simpatic a răspuns (pentru SalutCeFaceti):

Eu zic ca ai parinti cu bani nepoate.
Daca pentru un amarat de joc video bagi peste 7000 de lei pe un PC, sa te vad in viata cum ai sa te descurci cand trebuie sa iti iei o casa, o masa, o masina un copil doi de intretinut etc.
Jocurile video no offence dar pe voi adolescentii va tampesc.
Mai lasa-ti jocurile si mai iesiti afara, la aer la plimbare etc
Statul la PC prea mult afecteaza creierul si nu o zic eu.

| SalutCeFaceti explică (pentru Simpatic):

Dau 7000 lei, eu alegandu-mi piesele. Am ales cele mai bune variante posibile si, in plu, mi-l iau de ziua mea, din bursele de merit si de performanta, pe care le-am strans (cele de performanta sunt 1900 lei pe semestru, adica 3800 pe an (asta daca reusesc, bineinteles sa ajung la nationale in orice concurs recunoscut de ministerul invatamantului, ceea ce nu fac chiar in fiecare an, iar cele de merit sunt 700-900 lei, pe care ii primesc in 9 rate pe an, de 3 ori, deci aproximativ 2400 lei, pe care ii primesc in 9 rate, pe luni). Cred ca fac si eu ceva ca sa mi-l iau, zic si eu. Plus ca eu nu sunt tipul de om care sa bage bani in jocuri, la infinit. Prefer sa fac progres de unul singur, fara sa cumpar progres, bani in joc, sau asa-numitele "skin-uri" pentru personaje, arme etc. Ideea e ca eu nu o sa stau doar pe jocuri, ci am nevoie de el si pentru diferite proiecte in word (o nimic toata), in PowerPoint (usor de randat cu un i3 nou si 6 GB RAM), dar si programat in Arduino, CodeBlock, editare foto si video, pentru care am nevoie de un PC rapid, care sa nu sacadeze (sa zicem ca un i5 cu GTX 950/960/970 sau maxim un 1050 ar fi suficiente), dar la de ce sa nu ma si joc cum trebuie pe el? (I7 gen a 8-a, gtx 1050ti, 16GB RAM, 512 GB SSD si 1 TB HDD). Pe mine jocurile nu ma tampesc, sunt doar genul caruia sa ii placa tehnologia si ma incanta mai mult ideea ca o sa am asa putere decat ca o sa ma joc pe el, prima chestie pe care o sa o fac pe el fiind un benchmark. Da, pe unii jocurile ii tampesc, pe mine nu. Si, doar o corectie: "lasa-ti" cum ai zis tu, se scrie legat (lasati), in cazul asta, pentru ca e vb a lasa, la persoana a 2-a, plural, mod imperativ. Nu e vorba de sa iti lasi, la mod conjunctiv cu valoare imperativa, pus in inversiune, unde isi schimba forma si ajunge la mod imperativ, la forma lasa-ti, unde lasa e verb si ti e pronume reflexiv. Oricum, ideea era alta, poti sa o citesti mai sus. Si scuze ca m-am aprins asa, dar nu prea ai dreptate.