TPU Blog

Ce anume il face pe om sa reactioneze la nevoia altuia si sa faca ceva ce nu ii aduce neaparat un beneficiu palpabil? Ce il face ca, din cand in cand, sa se gandeasca la “celalalt”  mai mult decat la sine?

Altruismul este o virtute traditionala si poate chiar punctul central al multor doctrine religioase,  crestinismul, islamismul, iudaismul, confucianismul si budismul predicand  deopotriva ideea ca omul se naste pentru a-si ajuta semenii. Si totusi, oamenii nu ajuta doar datorita apartenetei religioase sau fiindca asa au fost educati. Natura ne arata ca fiintele vii gasesc diferite motive pentru a nu actiona exclusiv in directia binelui individual. De exemplu albinele, pe care noi le consideram a fi lipsite de constiinta, isi dau viata pentru a-si proteja stupul, pentru a-si apara semenii. Practic, ele pun binele colectiv mai presus decat binele  individual.

Fara indoiala, avem de invatat de la albine, insa altruismul nu trebuie sa fie sinonim cu sacrificiul suprem. Altruismul inseamna sa oferi crampeie din timpul si atentia ta pentru a face un bine altcuiva.

Altruism se numeste ceea ce fac, de mai bine de  o luna si jumatate, peste 3000 de membri ai comunitatii TPU.ro.

Multe maini fac sarcina mai usoara, spune o zicala veche. “Sarcina” poate fi problema mea, a ta, a lui, a ei, a lor.  Scopul? Sa devina a noastra, sa ajutam si sa fim ajutati.

De ce? Fiindca e in natura noastra.

8 thoughts on “De ce ajutam?

  1. Alăturându-mă proiectului TPU, fiind onorată că sunt şi eu a 3000-a roată de la căruţă, era firesc să încerc să-mi răspund întrebării.
    Heidegger,numit şi filosoful sensului fiinţei, consideră un element esenţial al structurii omului, ca fiind constiinţa aruncării lui în lume, fără să fie întrebat (Geworfenheit). Întreaga situaţie complexă a lumii este arun­cată în structura umana. Omul se simte aruncat şi în starea de răspundere faţă de semeni, faţă de păcatele lor. Acest fapt, consideră filosoful, atenuează întrucâtva, responsabilitatea lui. Ontologia heideggeriană este interpretată teolologic de părintele Stăniloaie, care vine şi spune că suprema solidarizare cu oamenii nu o poate avea decât cineva care devine voluntar om si ramâne voluntar în acesta stare.
    Părerea mea, este că aceste “ajutoare” sunt în folosul celor care le fac, raţional, omul nu acţionează dezinteresat, concură la starea de bine personal, funcţionând după principiul bumerangului.
    Nu cred în doctrinele impuse,în faţa absolutului, normele morale sunt depăşite de trăirea plenară a credinţei care le transcende. Cred în natura noastră divină, pe care din păcate o conştientizăm destul de rar…şi ne aducem aminte să fim buni.
    “De ce? Fiindcă e în natura noastră”…să ne aducem aminte cât mai des…şi lumea va fi puţin mai bună!:)

  2. Ajutam ca sa destindem o frunte: sa provocam un zambet.
    Ajutam impartasind din experienta noastra.

    Ajutam din prea-plinul bunatatii.
    Ajutand cream un precedent, un exemplu, un model.

    Ajutam promovarea unei idei: toti pentru unu.

  3. de ce ajutam ? cred ca asa a lasat Dumnezeu…cu o mana sa dai, cu una sa iei…mi-e drag de..tpu..desi v-am descoperit..intamplator…

  4. Mi se pare normal sa ajuti. La randul tau poti avea nevoie de ajutor. Eu am fost in situatia de a fi ajutata si mi-a cazut foarte bine. A fost acum multi ani, dar de atunci am incercat si eu sa aplic cat am putut mai bine ceea ce am invatat – sa ajut atunci cand este nevoie si sta in puterile mele. Unora le vine mai greu sa ceara ajutor. Eu cred ca toti avem intr-un moment sau altul al vietii nevoie si ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca suntem fiinte sociale ce depind unele de altele. As vrea din suflet sa fim cat mai multi cei care acorda ajutorul. Este foarte buna aceasta idee a voastra “toti pentru unul”. Te trimite cu gandul la cei trei muschetari si de acolo la ajutorul in adevaratul sens al cuvantului. Va doresc numai bine si un an prosper si plin de initiative.

  5. Imi pare bine ca m-am alaturat comunitatii tpu.ro care m-a primit cu bratele deschise,in ciuda varstei mele.In continuare doresc sa ajut cat mai multi oameni.Ii rog pe aceea care le-am raspuns mai piperat si mai urat sa ma scuze,dar sunt intr-o pasa proasta care sper sa se rezolve cat mai repede posibil.Ajutorul oferit unul altuia pe acest site este o mina de aur pentru cei ce au intradevar probleme si posibilitatea elucidarii unei necunostiinte a celor care pun intrebari de cultura generala.Le multumesc tuturor celor celor care mi-au raspuns la intrebari si in special Doamnei Cristiana(brigaela) care mi-a raspuns la mesajele legate de o ruda bolnava.Va multumesc si Voua,creatorii TPU.ro pentru aceasta posibilitate de afirmare,nou-creata in Romania.Tot inainte!

  6. Si eu va multumesc, in numele echipei TPU.ro, pentru toate aprecierile voastre si pentru sprijinul pe care il oferiti zi de zi!

    Venind din partea voastra, aceste aprecieri cantaresc foarte mult deoarece inima acestui site, elementul chintesential sunteti voi, comunitatea, dimensiunea umana a conceptului de Toti Pentru Unu!

    Va multumesc din nou si nu cred ca exista un “prea mult” in a multumi cuiva care face un bine.

    Raluca, admin TPU.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.