TPU Blog

… prostii cum ar fi linkurile spre programe ilegale, torrente si altele. Nu castiga nimeni nimic, din contra. Si voi riscati sa va treziti la un moment dat cu amenzi acasa, si noi riscam sa ni se ceara pe cale legala tot felul de date despre utilizatori si chiar sa fim fortati pecuniar sa le furnizam.

Nu vrem sa fim mai catolici decat papa sau ipocriti, dar suntem convinsi ca e important sa punctam cateva idei despre folosirea programelor sau continutului de tipul audio-video (seriale, albume muzicale, jocuri, etc) fara drepturi de autor:

1. Chiar daca toata lumea o face, nu inseamna ca nu exista o interdictie legala (Legea nr.8 din 1996, daca doriti sa cautati mai multe informatii).

2. Una este consumul in mod tacit, insa deja promovarea in public a unor linkuri de torrente catre astfel de materiale poate genera consecinte legale mult mai neplacute, riscurile fiind si mai mari pentru ca autorii pot fi gasiti relativ usor. Va expuneti la razii, amenzi si procese, adica la probleme legale cu urmari financiare si nu numai. Parca mai bine va folositi banii pentru indeplinirea unei dorinte si nu pentru onorariul unui avocat.

3. TPU.ro va incerca sa limiteze cat mai mult postarea de asemenea materiale, mai ales pentru a evita consecintele care pot surveni pentru utilizatori. Suntem convinsi ca exista multe cazuri in care anumiti utilizatori posteaza asemenea link-uri fara sa stie de prevederile si sanctiunile legale existente, crezand ca fac un bine cuiva. Totusi, sunt sanse sa faca site-ului un rau, dar mai ales lor insisi, pentru ca in ochii legii ei sunt responsabili de continutul postat de pe computerele personale.

4. Nu vrem ca prin masurile luate sa diminuam componenta de distractie a TPU.ro, din contra, va invitam sa discutati despre jocurile, filmele, serialele, albumele voastre preferate, cu rugamintea de a evita postarea de link-uri care va pot aduce deservicii.

Ce vom face pe TPU.ro? De acum, cand se va incerca postarea unui mesaj care contine termeni sau linkuri care pot parea legati de descarcati ilegala de materiale, pe ecran va aparea un mesaj de avertizare. Pentru ca luam aceasta problema foarte in serios, am scos de pe site intrebarile care faceau referire la un link de descarcare ilegal, iar in continuare urmeaza sa curatam si raspunsurile care trimit la asemenea surse. Contam pe ajutorul vostru, asa ca puteti folosi formularul de raportare. Nu va mai fi posibila postarea in intrebari si raspunsuri de linkuri sau site-uri care se folosesc de mijloace de descarcare ilegala, tocmai pentru a nu le incuraja dezvoltarea.

In continuare va vom oferi si alte alternative legale la care puteti apela pentru toate programele pe care le cereti pe TPU.

 

Ne-ar placea sa descoperim ca in continuare ne bucuram de sprijinul vostru cu aceasta initiativa si ne bazam pe ajutorul vostru. Si ca sa incheiem intr-o nota pozitiva: care sunt jocurile voastre gratuite preferate? Va asteptam comentariile.

 

Alexandra – TPU

 

49 thoughts on “Nu va pierdeti timpul cu prostii…

  1. Toata lumea le foloseste …e intelept ca vreti sa le limitati ..dar scuze ,nu o sa incetez !
    Eu parca stiam ca nu torrentul downloadat este ilegal ..si cel uploadat !
    pana la urma le-am pus eu pe net sau altii ? …si 2 ) ..eu doar dau acele linkuri ,cine sa fie vinovat ? ..eu pentru ca le gasesc ,sau cei care au uploadat acele filme.programe ,muzica pe respectivul site de torrente ?
    si 3 ) ….ai dreptate ca pirateria nu e prea frumoasa …dar toata lume o face ,chiar daca nu recunoaste nimeni

  2. ..si te-ai cam incurcat in vorbe !
    citez :
    ,,dar mai ales lor insisi pentru ca in ochii legii ei sunt responsabili de continutul postat de pe computerele personale personale,,
    …dar cine posteaza de pe computerele lor persoanale ?
    eu doar dau copy paste la niste linkuri gasite pe un anumit site de torrente ,sau mai multe …
    de unde stiti voi ca eu chiar am aceste chestii in calculator ?
    doar nu le-am pus eu pe net …doar nu sunt torrentele mele

  3. Tanti Alexandra, mie imi place cum iti modifici tu blogul din mers, ha, ha. Pot sa modific si eu raspunsul din mers?
    Nu stiu de ce, dar mie damele bine infipte in argumente, dar care se razgandesc si se modifica pe sine de 3 ori pe zi imi dau impresia de… nu mai zic nimic, vroiam sa pun un link ilegal aici!
    Mie imi place UltraVixen, free, de pe un site manga japonez. Vrei un link? Esti majora?

  4. @Apache: Multumesc de semnalare, am modificat.
    Simplul copy paste la un torrent inseamna promovarea pirateriei si nu mai conteaza daca le ai si tu in calculator sau nu.

  5. @Alicecullen: Atunci sa speram la cat mai putine injuraturi. In acelasi timp, nu poti sa fii pe placul tuturor. E un risc asumat.

  6. @Apache Nu are sens sa despicam firul in patru.

    Ideea e simpla: tu postezi linkul spre un torent crezand ca nu faci altceva decat sa ajuti pe cineva. Una dintre asociatiile greilor din domeniul software sau muzica sau film le colecteaza si ulterior depune o plangere impotriva utilizatorilor de pe TPU, cerand judecatorului sa dispuna ca site-ul sa dea datele de identificare (inclusiv IP-ul din momentul postarii) pentru respectivii oamenii.
    Noi ne incordam cat ne incordam dar pana la urma e foarte posibl sa nu avem ce face si sa cedam. Pentru ca legea e clar de partea lor.

    Apoi oamenii astia se duc la provider cu IP-ul si ii obliga si pe ei legal sa furnizeze logurile cu utilizatorii autentificati pe respectivul IP la respectivul moment.

    Dupa care te trezesti cu o amenda de niste mii de euro si daca vor sa fie ai naibii si cu un proces penal care rezulta intr-o pata pe cazier.

    Prin urmare noi am luat decizia sa limitam chestia cu torentele ca sa nu facem mai mult rau decat bine.

    E simplu. Daca vrei sa postezi torente in alta parte, be my guest, dar pe TPU o sa limitam practica asta ca sa nu-mi fac procese de constiinta ca prin inactivitatea mea am nenorocit niste pusti care habar nu aveau ce fac.

  7. @Alexandra TPU
    adica daca eu ii dau un simplu link inseamna ca e promovarea pirateriei ?
    …asa o fii ,dar nimeni nu il obliga sa acceseze linkul !
    si nu eu am pus acel link pe net ..el exista deja !
    deci faptul ca gasesc acel link si il dau si la altul cu toate ca eu nu am downloadat respectivul fisier se pune ca piraterie ?….foarte bine atunci !
    daca stai sa o iei asa atunci 99 % din internet e full de piraterie !
    Pot sa dau ex si tpu ! Pozele pe care le-ati pus la topurile de pe blog acum ceva timp ,va apartineau ? ..probabil ca le-ati luat de pe un anumit site ,mai mult ca sigur google ,care la randul reda rezultatele de pe un anumit site …and so on !
    DAR ..probabil ca poza aia are anumite drepturi de autor si nu poate fi distribuita fara acord ! …dar cine face asta ..si cine se supara din cauza asta ?
    practic e ilegal daca stai sa te gandesti …tehnic nu e
    si exemplele pot contiuna …desigur la torrente este vorba de o scara mult mai inaintata dar conceptul ramane acelasi
    poate o sa o iau mai moale cu torrentele puse pe tpu ..dar sa stii ca asta o sa duca la discutii ,si trebuie sa ti le asumi

  8. @CatalinT
    e adevarat …trebuie sa recunosc
    legile pirateriei sunt destul de tampite …nu imi place sa ma risc aiurea ,dar totusi pe tpu sunt 4 categorii majore ce cuprind pirateria !
    jocuri pc ,filme/seriale/tehnolgie/filesahring
    nu ai cum sa opresti chestia asta din pacate …
    Si totusi stau sa ma intreb ce o sa faca unii useri care isi ocupa timpul pe site ,numai cu postarea linkurilor *ex neluL *

  9. @PoneiulTroian: Postul anterior a fost modificat pentru ca in final am ajuns la concluzia ca, data fiind natura problemei, ne trebuie o abordare mai pragmatica si mai clara.

  10. @Apache Nu ma intereseaza cum iti procuri tu jocurile sau filmele. Asta e problema ta personala.
    Poti in continuare sa discuti despre jocuri, filme, seriale muzica pe TPU fara ingradire. DOar sa nu puneti linkuri la torente si alte chestii asemenea.

    Sunt convins ca esti un tip inteligent si intelegi punctul meu de vedere: nu vreau sa fiu eu ala care sa va faca un rau.

    Referitor la cei care doar posteaza linkuri, fac pariu ca vor gasi si alte forme de socializare/ajutor pe TPU. Nevoia ne invata.

  11. Să te aștepți la diminuarea fenomenului(fie și doar promovarea lui) e absurd atâta timp cât un joc sau un film bun reprezintă mâncarea pe o săptămână a românului de rând. Ca norvegian mi-aș permite să dau 100 de euro pe un joc dar ca român nu prea. La fel cum nu m-ar încânta ideea să dau și mai mult pe un Windows. Oricum, torrenturile sunt principala sursă și-n țări în care poți spune că oamenii chiar nu au scuză! @Alexandra: aș vrea să te întreb: tu ai licență la Windows pe calculatorul personal(nu cel d ela birou etc)? Dacă da, pe câte alte softuri mai ai?

  12. @Gizaz Criast: Am pentru Windows, in rest folosesc niste programe pe care o sa vi le recomand in urmatorul post de pe blog. Pentru aproape fiecare program cu licenta exista o alternativa viabila si legala.

  13. @CatalinT
    inteleg punctul tau de vedere….ca admin al unui site mai mare ca new yorkul trebuie sa urmezi prevederile legale !
    ..dar acum intre oameni : ..chiar e cineva care nu foloseste ? ..pe bune ? ..adica serios ,cand te duci in magazin si vezi un bluray la 200 de lei cand pe torrent e gratis ce alegi ?
    nu o fi frumos da e mai practic …
    si sunt sigur ca voi nu ati interzice pirateria din cauza ca ,,e gresit ,, ..ci ca siteul ar avea de suferit !
    asa ca te intreb …si pirateria pe mesaj privat e interzisa ?
    Ex : cineva intreaba de unde face rost de sims 3 ..si eu ii raspund pe mesaj privat …acolo unde poate sa vada numai el !
    ..acuma ce mai e ilegal ?

  14. @Gizăz Craist

    La momentul actual cam cumpar tot softul pe care il folosesc acasa (un windows si un norton antivirus) sau folosesc software gratuit (Open Office). Pe partea de muzica pentru ca ascult 10 formatii/solisti mari si lati (Pink Floyd, Led Zeppelin, Bob Dylan, U2, Queen etc) iar am cumparat. Filme noi nu prea vad, dar recunosc ca la un moment-dat mi-am facut un cont pe vplay ca sa vad cum e si am vazut vreo 2 episoade.

    Si recunosc ca atunci cand eram mai tanar am folosit destule programe sau am ascultat destula muzica fara licenta.

    Sincer, noi nu luptam impotriva pirateriei. Asta e problema BSA-ului, a lui Microsoft, a lui Universal, Warner Bros etc
    Noi vrem sa limitam riscurile pentru site si pentru utilizatori. E treaba lor ce fac ei acasa. Ideea e sa nu posteze linkuri directe la software piratat pentru ca, asa cum am spus mai sus, la un moment-dat se va strange latul pe subiectul asta.

    Deja in Franta sau Germania lucrurile sunt destul de nasoale. Deja organizatiile de gestiune a drepturilor de autor reusesc sa dea amenzi utilizatorilor finali prin intermediul ISP-ilor.

    Cam asta e ideea. Asadar, strict personal eu cred cam asa:
    cand omul are niste bani si se limiteaza la un numar mai mic de filme/formatii etc, va plati licente si alte d-astea. Macar partial. Pustii ma indoiesc ca vor veni cu banii de alocatii ca sa ii dea pe chestii d-astea. Nu are sens pentru ei sa o faca. Dar ar sens, pentru ei, sa se fereasca de chestii nasoale. Postarea de linkuri spre torente poate genera chestii nasoale.
    Asta-i tot. O facem pentru ca nu vrem sa generam probleme aiurea, nu pentru ca ii iubim pe oamenii care cer bani pe licente.

  15. sa nu imi spui ca si atunci cand ii spun in privat despre un link e piraterie ….atata timp cat omul nu e agent fbi nu ar trebuii sa aiba nici probleme nici siteul ,nici eu ,si nici tipul care a downloadat !
    de ce ? …pai fiindca mesajele alea sunt private ,si atata timp cat nu sunt raportat nu ati avea de ce sa ma acuzati …din nou ,nu e etic dar e practic 😀

  16. @Alexandra: O să aștept postarea cu interes. Dar sper să nu-mi vii cu antiviruși ca Avira(freeware) că o să mă bufnească râsul. :)) Am încercat de-a lungul timpului mai multe softuri de genul free și mi-au mâncat zilele.
    Vă înțeleg punctul de vedere, nu vi-l acuz dar eu doar critic principiul. Din câte știam, promovarea acestor linkuri nu e nicio infracțiune. Nici măcar descărcatul nu e. Eu știam că legal doar cel care le încarcă inițial are de suferit. Descărcarea de mii sau milioane de ori nu e ilegală și descoperirea primului făptaș e dificilă. De aceea legea în forma actuală e degeaba. Ilegal și ușor de prins ești dacă scrii CD-uri și le vinzi da-n era internetului de mare viteză nici asta nu prea mai vezi. Și repet, atâta timp cât salariile vor fi de rahat să se aștepte domnii și la cumpărături de rahat a orice original.

  17. Freedom of expression is sooo overrated this days on the net! Pana acum juma’ din useri isi ocupau toata ziua cu singura activitate vizibila pe TPU fiind aceea de a raporta teme. Aveam un antitemepenet, acum o sa avem si un antilinkuripenet, ha, ha. Urmeaza un antisexpenet si se pregateste un antiintrebaripenet. Daca tot o luati in ordinea numerelor de pe tricou, de ce nu faceti din “Dragoste si Sex” o rubrica “Interzisa minorilor sub 18 ani, si chiar si a unora mai in varsta”? Sau acolo politica de “open source and child safe browsing” este mai elastica?
    E mai putin grav un copil hartuit de un individ cu instincte pedofile pe TPU decat unul hartuit de tata Gates sa-i dea banu’ de licenta?

  18. @PoneiulTroian
    100 % adevarat
    2 ) …de curiozitate….dar cam cate persoane de pe tpu chiar au fost anchetate penal pentru infractiuni informatice *si aici ma refer la torrente ,nu la altele * ?

  19. “E mai putin grav un copil hartuit de un individ cu instincte pedofile pe TPU decat unul hartuit de tata Gates sa-i dea banu’ de licenta?” Phahahaha. True, true!!!! De asa când vă ocupați Cătăline?!

  20. Este o inițiativă foarte bună. Mă bucur că ați început să luați decizii cât mai bune. Am observat că site-ul se încarcă mai greu și sunt foarte dese problemele de conexiune de logare. De ce,lucrați la ceva anume? Alexandra,ești nouă aici pe site?

  21. @Gizăz Craist Daca exista un astfel de caz te rog sa imi dai cat mai repede detalii. Mi se pare o chestie foarte nasoala si daca e vreunul care abuzeaza in vreun fel sau altul de copii te asigur ca eu cu mana mea il raportez la politie.
    Poti sa o scrii si aici care e cazul in discutie. Sau pe email

  22. Gizaz, uneori stau si ma gandesc DE CE stau eu totusi pe TPU si va enervez pe toti… si am ajuns la concluzia ca ma sufoca conventiile! Eu sunt generatia care a luptat toata tineretea sa trecem de la comunismul ala constrictiv si intabulat la frumusetea exotica a junglei urbane auto-adaptative. Ori nu stiu ce mentalitate educationala au sefii TPU, dar se pare ca incearca sa implementeze cu succes limbajul si gandul de lemn pre-decembrist. Sa nu cumva sa iesiti din tipare si sa zburati spre visele voastre liberi de inhibitii, sa nu cumva sa va debarasti de mentalitati constrictive, ca naiba va ia. Mie imi miroase a politica, bre! Pregatim generatia urmatoare de votaci robotizati, de stanga, sau de stanga-mprejur, tot aia la Romania. Bleah!

  23. @Catalin: Din câte am înțeles ți-a trimis NoName informatii destule despre asta. Eu nu cred că mai am ce adăuga.
    @Ponei: Corect, corect!

  24. @Ioana – te rog din suflet sa imi dai detalii

    @Gizăz Craist – de la NoName am primit cazul unui individ care aparent avea o relatie ciudata cu o fata de 16 ani. Am stat si am citit o seara intreaga un pomelnic de mesaje dar n-am izbutit sa imi dau seama cum sa procedez.

    Recunosc ca respectivul individ nu mi-a facut o impresie prea buna. Macar din punct de vedere moral cred ca genul asta de relatii (cu persoane minore) sunt discutabile.
    Nu mi-e clar insa daca a profitat cumva de ea.
    Legea romaneasca e cam prea laxa aici: adica permite sexul cu persoane minore daca au implinit 15 ani, cu conditia ca persoana majora sa nu fie tutorul, profesorul, etc persoanei minore.
    Legile occidentale sunt mai restrictive, si pe buna dreptate.

    Spuneti-mi voi cum sa procedam. Da-ti dovezi clare ca sa ii pot strange de gat pe oamenii astia. Va asigur ca o sa o fac.

  25. @Alexandra TPU Bine ai venit,sper să iei hotărâri bune aici pe site. Site-ul se încarcă extrem de greu,și îmi apar de fiecare dată erori sau îmi apare mesajul că lucrați la site. Sper să rezolvați,împreună să fiți o echipă unite și să aveți numai idei bune. Nu vă bazați atât de mult pe aspectul site-ului,precum răspunsuri primite. Notificările sunt ok..Bazați-vă să nu mai apară probleme de conexiune sau logare pentru că vă gonesc utilizatorii. Sunt mulți pe care îi cunosc și au plecat din această cauză.

  26. @Cătălin Am fost de față și mi-au povestit mulți utilizatori. Nu pot să intru aici în detalii pentru că se poate stârni un scandal. E în regulă dacă îți trimit acum un mail pe adresa de TPU și mai discutăm acolo? Prea multe comentarii nelegate de articolul scris de către voi aici devine enervant. Chiar acum merg pe mail să îți trimit mail-ul.

  27. Bre Cataline, eu zic sa-i blocam IP-ul, ha, ha. Ne facem ca ploua, el se enerveaza si ne da in judecata, noi il deblocam, dupa recurs, in 4 ani. Zicem ca a fost o eroare de soft, ceva, si i s-a sters si userul,si linkul spre blogul lui. Ca naiba, e site-ul tau, blochezi pe cine vrea muschii tai. Chiar si pe mine!
    Iar daca am gresit noi, asta e! Zicem ca a fost teme, ceva…

  28. @Ioana Da-mi toate detaliile pe email. Si toti ceilalti care au asa ceva. Va asigur ca daca vorbim de cazuri reale de pedofilie, eu am sa merg pana in panzele albe sa-i vad pe genul asta de monstri jegosi in puscarie.

  29. Sunt de acord cu interzicerea postarii link-urilor cu torrente,in primul rand se limiteaza pirateria si in al doilea rand sa mai dea si ei un search pe google,ca nu-i doare mana,daca vor torrente,ca pot gasii si singuri.

  30. @Catalin T
    sunt multe chestii pe siteul asta pe care nu le vedeti voi…pirateria ..da-o dracu ,asta e ceva minor !
    Dar ati intrat vreodata la dragoste si sex ?
    cu intrebari ale unor pustoaice de 11 ani de gen : este ceva rau daca m-am culcat cu prietenul meu de 17 ? ….
    serios frate ..poate nu se posteaza linkuri cu filme porno pentru distrusi …dar nici mult nu mai e !
    Chiar ti se par normale intrebarile astea ? …tpu este un site de copii pana la urma ..o protectiei in plus nu ar strica !
    Nu bateam eu campii cand ceream limitarea varstei la anumite categorii …

  31. Cătălin, cu interzicerea promovării pirateriei pe TPU sunt și eu de acord și mă bucur că ne-ai anunțat ce acțiuni de-ale noastre pot fi considerate ilegale și ne pot crea probleme pe viitor. Sunt convinsă că mai mult de jumătate dintre noi nici nu știa că face ceva nu tocmai legal, postând un link cu un torrent. Este bine că ai făcut foarte clar acest lucru.

    Iar în ceea ce-l privește pe Mihai Florian https://www.tpu.ro/utilizator/aktwq , cât timp el are în jur de 35 de ani și se declară iubitul unei minore de 16, hărțuind-o și amenințând-o pe TPU (și în viață reală, și pe blog), în ochii mei este și va rămâne un individ cu înclinații de pedofil și încă unul destul de agresiv (chiar dacă la prima vedere nu pare).
    Consider că locul lui nu este pe TPU, pentru că poate fi un real pericol pentru orice minoră de aici și chiar avem destule. După părerea mea, suspendarea lui pe termen nelimitat ar fi cea mai înțeleaptă decizie. Nu-l putem trimite “la racoare”, dar îl putem ține departe de această comunitate (dacă nu-și făcea un cont aici, fata n-ar fi avut atât de suferit, pentru că nici nu l-ar fi cunoscut). E mai bine să previi, decât să tratezi.
    (Știu că știi, Cătălin, dar am zis că e bine să dezvolt un pic ideea, ca să înțeleagă și ceilalți despre ce este vorba.)

    O seară frumoasă. Să ne auzim cu bine!

  32. Dar care-i interesul meu să nu încurajez dezvoltarea acestor situri când de acolo îmi descarc și muzica și jocurile.
    Aștept să vină poliția la ușă, deși știu că nu o să se întâmple, în românia poliția dabia ajunge la crime…
    Oricum nu cred că vă doare că vine poliția la mien sau la xulescu al ușă ci vă doare cum ați zis voi că face rău sitului. Sincer sunt sigură că vă doare-n cot că ajung eu să pltesc amenzi sau al închisoare, spueți direct că vă doare de siteul vostru că până al urmă de aici faceți bani și înțelegeam, nu e envoie să vă dați rotunzi că e pentru binele nostru…

  33. Acum am citit si postarile celorlalti si vad ca spiritul facut in postarea anterioara nimereste ca nuca-n perete. In fine, to late, trebuia sa citesc discutiile mai inainte.

  34. Cătălin (#33): „Legea romaneasca e cam prea laxa aici: adica permite sexul cu persoane minore daca au implinit 15 ani, cu conditia ca persoana majora sa nu fie tutorul, profesorul, etc persoanei minore.”
    E poet , se pune :))?

  35. Ati plecat de la link-uri si torrente si ati ajuns la pedofilie si mesaje private.In fine,ideea este buna ! Nu stiu daca toti au inteles mesajul tau ( uni nu ), totusi, ideea principala mi se pare o initiativa laudabila.Asta nu inseamna ca rezultatele vor aparea imediat.Stii de ce ? Pentru ca tu ameninti cu lupul,lupul care nu a aparut niciodata.Nu sunt fanul link – urilor, nu prea am postat asa ceva, si daca am facut-o, am postat link-ul vreo unei melodii de pe YouTube sau de la vreo pagina de unde respectivul user sa se informeze.Sunt pe principiul ca daca vrei ceva, cauti, daca nu gasesti si nu gasesti, ceri ajutorul.
    Pa pa pa !

  36. neluL(38):super! Ia sa vedem la cine apare ca prieten! De sters contul…nu o să o facă nimeni,ca …este weekend, si-n weekwnd nici iarba nu creste!BRO(37):bine ca mi-ai spus si am putut să ma opresc din plans! NOname:Să văd dacă am înţeles:postările care conţin linkuri interzise au fost şterse şi o dată cu ele s-a şters tot ce au generat ele? Adică situaţia este complet diferită de o raportare a unei obscenităti/teme ,care va rămane anonimă pe site? Te rog să ma lămuresti şi pe mine pe privat,te rog.

  37. Sorry!!! Postarea mea(47). a apărut din greseala la acest subiect. Trebuia pusă la “4 de săptămana asta”,la care face referire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.