| IonutBCA777 a întrebat:

Salut! Azi mi-am luat niste suplimente pro mass pentru creștere în greutate (in masa musculara). Aveți idei ce ar trebui să mănânc în combinație cu acest supliment pentru a putea pune masă musculară și a fi cat mai sănătos? O dieta, sau la ce ore să îmi fac program de masă și ce ar trebui sa consum? In afara de exercițiile pe care le fac.

8 răspunsuri:
| MarianWLF a răspuns:

Nu uita ca alimentatia influenteaza in masura foarte mare, 2g de proteina per kg pe zi, cantitatea difera in functie de kg tale, de exemplu la 65 kg ar trebui sa mananci in jur de 500g piept de pui pe zi, proteina o iei din carne, preferabil carne slaba, piept de pui, de curcan, copanele fara pielita pui/curcan, muschi de vita, cotlet de porc, peste, fructe de mare.
La carbo lista e lunga si in functie de preferinte, dai un search pe google cu "carbohidrati sanatosi" si alegi de acolo ce iti place, ca grasimi sanatoase alegi seminte, nuci(nu prajite), caju(in cantiati mici), unt de aharide, ulei de masline(in cantiati mici), poti da de asemenea un search cu "grasimi sanatoase" pentru mai multa inspiratie in functie de gusturile tale, daca vrei sa cresti ai grija sa atingi hipertrofia in sesiunile de antrenament.

| Violleta2022 a răspuns:

Mananca carne, cat mai mulat carne cu legume sau salate alaturi.
Suplimentele nu sunt hrana si pe terme lung fac mai rau in corp decat bine, fiindca deprivezi corpul d ehrana organica de care are nevoie.

| siriusblack98 a răspuns:

Salut! Nu știu exact ce exerciții faci dar sa presupunem ca ai parte de un antrenament ideal pentru creșterea în masă. Tu ai nevoie de proteine și suficiente calorii (minim 2gr de proteina per kg și un minim de 3000 de calorii pe zi). Alimentația ta zilnica trebuie să conțină fripturi, lapte, brânză, nuci, banane, iaurt. Tine cont ca un bărbat adult obișnuit care nu se antrenează deloc, doar pentru susținerea organismului in activitățile de zi cu zi are nevoie de un minim de 2000 de calorii și 1, 2 grame de proteine per kg (doar ca să îți faci tu o idee). P.S: Ai nevoie de vreo 4 mese MARI in fiecare zi. Mă repet, 4 mese MARI zilnic daca vrei rezultate bunicele in vreo 5-6 luni.

| SkandallKamataru a răspuns (pentru siriusblack98):

Alo, nu ii stii varsta, inaltimea si greutatea, cum poti sa-i propui minim de 3000 de calorii pe zi? Cel mai optim surpluss e pana in MAXIM 400 de kcal, si aici cu exceptii. sa nu zic 300.
Cu 500+ kcal surplus, o sa puna prea multa grasime pe el si nu are sens pentru ca cresterea in greutate nu e direct proportionala cu cresterea in masa musculara.
Poate mentinerea lui e la 1.800-2.200 de kcal pe zi, pai cu 3000 in vreo 2 luni de zile ar pune 6-7 kg si s-ar duce dracu toata conditia lui din punct de vedere estetic.

| siriusblack98 a răspuns (pentru SkandallKamataru):

La 1800 de calorii un bărbat este deja în deficit caloric. Nu îmi trebuie nici o vârstă prietene, vorbim strict pe medie, nu pe un anume corp. Mai citește odată ce am scris ca am spus la modul general. Acum daca el are 10 ani și 1, 40 înălțime este alta poveste. Dar dacă are macar 17 ani și 1, 70 poate pune in practica lejer ce i-am scris. Nu ai tu de unde să știi cât ar pune in 2 luni de zile wtf laughing corpul fiecăruia e diferit și depinde ce antrenament face. Poate băiatul baga și două sesiuni de cardio pe săptămână. De asta am și zis ca sa presupunem ca urmează un antrenament ideal, tocmai pentru ca nu știu exact ce face și am dat un răspuns la modul general al căror instrucțiuni pot fi adaptate de la un caz la altul. Stai cumințel acolo ca practic bodybuilding de vreo 15 ani și am antrenat zeci de oameni dar e cam greu sa dai instrucțiuni la punct și virgulă atunci când ai o simpla întrebare la modul "ce mă sfătuiți să mănânc și cât?" fara absolut nici un fel de detaliu. Tot ce poți face este sa oferi niște răspunsuri generale ce pot fi adaptate de la caz la caz. Și P.S: in medie un sportiv adult ce practica bodybuilding nu se va menține NICIODATĂ în viața asta cu 1800 de calorii pe zi. NICIODATĂ

| SkandallKamataru a răspuns (pentru siriusblack98):

Pentru un om de rand tot e mult 3.000+kcal pe zi.
Ce rezulta din intrebarea lui e ca ca e slab si vrea sa ia in greutate.
Din experienta mea, un surplus mai mare de 2.800 la o persoana de genul e prea mult, si asta in conditiile in care face sala, face cardio si e activ.
Cel mai optim surplus pentru un barbat daca vrea sa ia in masa musculara si cu cat mai putina grasime e de 300 de kcal +- 100 in functie de caz si de metabolism.
Oricum ajutarile se fac pe parcurs, cifrele se schimba mereu.

| siriusblack98 a răspuns (pentru SkandallKamataru):

Pai aici nu era vorba de un simplu om rand, era vorba despre un presupus barbat (de vreme ce nu a dat absolut nici cel mai mic detaliu posibil l-am considerat cat mai basic cu putinta the tipic Joe from the block) care doreste sa creasca in masa musculara si deja practica antrenamentul corespunzator. Un om de rand il numesc pe cel care nu face sport si duce o viata sedentara ca marea majoritate a populatiei. Bineinteles ca absolut tot de la dieta/antrenament/ cantitati alimentare si alimente etc se schimba de la o persoana la alta in functie de target/genetica/metabolism si unde este cazul probleme de sanatate si/sau alergii. Dar ca sa faci un asemenea plan personalizat este un procedeu complex care necesita absolut toate datele esentiale ale persoanei in cauza.

| Tputpu35 a răspuns:

150-200g proteina, grasimi sanatoase precum ulei de masline, carbohidrati din legume incearca sa nu mananci seara