| Dark14 a întrebat:

Buna TPU imi puteti spunesi mie niste site-uri de unde pot sa castig bani

17 răspunsuri:
| Mihail2020 a răspuns:

Site-uri sunt dar ce fel de bani Dolari, Euro, RON, etc.
Cu RON nu foarte putine.

| Mareacluj a răspuns:

Nu crezi ca e mai normal sa-ti cauti un loc de munca?

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Nu e deloc, atita vreme cit face chestii serioase online, nu viseaza cai verzi pe pereti gen "dai click si cistigi". La ce salarii de mizerie sint in majoritatea cazurilor pe la noi, de multe ori e mai avantajos sa lucrezi de acasa pe net. Bine, acum trebuie' sa ai si ceva in cap, nu sa fii duda si sa te astepti sa faci bani online...

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Dar vezi tu, de asta sunt salarii mici pentru ca foarte putini muncesc.Se consuma f.mult si se produce f. putin. Tara sta in cateva miloane de salariati care muncesc, in vreme ce altii cauta oferte de castiguri fara munca pe net. In afara de asta, ti se pare ok din p.d.v al impozitarii? Sumele alea castigate pe net sunt impozitate? Nu! Si uite-asa hai sa le mai micsoram salariile celor care muncesc, pentru a-si face statul bani la buget, buget care nu e folosit doar pentru.cei ce muncesc, ci pt.toti. Parcurile, fantanile si alte chestii care se fac in tara (prea putin din pacate) din banii de la buget (unde au ajuns impozitele celor ce lucreaza), nu sunt folosite numai de ei ci si de cei ce nu lucreaza.Personal, eu nu am nici timp sa ies in parc... Oare nu ar trebui sa incercam sa muncim legal cu totii daca vrem sa scoatem tara asta din groapa in care se tot afunda? Chestiile serioase de care spui tu (si de care stiu f.bine, din pacate...) se numesc evaziune fiscala.

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Nu e vorba ca foarte putini muncesc, e cu dublu-sens: par example, am lucrat (carte de munca, contract, bla bla) la una firma din.ro, cu patroni romani, unde cifra de afaceri era (asta cu vreo 6 ani in urma) de vreo 2.5 milioane de dolari anual, din care profitul net undeva pe la 50-55%, iar raspunsul la cererea unui angajat de marire cu 100 RON a fost "Su*i ***, iesi afara!". Exemplul doi, am lucrat cu contract (carte de munca, bla bla), la distanta (de acasa, pentru o firma din Constanta), la un moment dat discutam cu seful despre salarizare si despre faptul ca daca as produce cit are el impresia ca se poate, la calitatea la care lucrez eu de obicei, si as cere cit cere un nenorocit de indian idiot, nu mai mult (era vorba de 1 cent pe cuvint, content writer), ar trebui sa ma plateasca undeva pe la 1500 de dolari pe luna, la care el mi-a zis ca la Orange sint oameni pe felia asta cu 1300 RON lunar.

In ce domeniu lucrezi si despre ce stii? Poate stii ce nu stiu eu...

P.S. Nimic nu te opreste sa iti faci PFA si sa platesti impozite pe banii cistigati... poate doar birocratia asta nenorocita care ne rupe picioarele la fiecare pas.
P.S. 2 Apropos de impozitare, cum ti se pare supraimpozitarea de la noi? Sa zicem ca imi fac SRL si mai iau 2-3 oameni sa lucrez pentru clienti din afara, strict online. Sint obligat sa platesc abonament TV/Radio la suprapret, chiar daca nu avem macar un aparat TV/Radio in sediu, profitul e impozitat, salariile sint impozitate la singe, platesc pentru energia electrica taxe de cogenerare si alte aberatii fara fundament practic, birocratia si spagaraia e in floare, si in acelasi timp se presupune ca ar trebui sa fiu competitiv pentru a nu da faliment. Se sterg datoriile de milioane de euro de la buget ale unor capuse gen CFR, dar de astia mici se face mereu caz (nu ma refer la tine, ma refer si la ce se intimpla in practica legat de controale sau cretinatatea situatiilor gen statul imi datoreaza 100.000 EUR din retururi de TVA, eu datorez 15.000 EUR impozit perceput anticipat ca mi-a mers anul trecut bine, asa ca statul imi blocheaza frumos conturile si imi paralizeaza activitatea complet, in loc sa scada aia 15.000 din suta pe care are sa mi-o dea).

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Stiu, ai mare dreptate, dar asta e vina noatra, a noatra in sensul nu a mea, a ta sau a lui x, ci a tuturor romanilor.Noi permitem sa se bata joc de noi si cand nu mai putem fugim sa muncim la altii.Ideea e ca noi nu suntem deloc solidari, poate si situatia asta din tara ne-a invatat sa fim mai egoisti, fiecare pentru el si atat. Insa ar trebui sa ne gandim la copiii nostri si la viitorul lor. Sunt situatii care nu-s deloc ok in tara, dar noi nu facem nimic. Uite, sa-ti dau un exemplu, in oras la mine daca iesi noaptea e plin de prostituate.Tu stii cati bani fac alea? Tu stii cati bani fac cersetorii? Tu stii cati romani cand isi pierd locul de munca intra in somaj si cand il termina mai lucreaza pe unde gasesc 6 luni-un an, pentru ca apoi sa intre voit in somaj? Ma uit, aici, in orasul meu, de ex.o portiune de strada de 2/3 metri, cu gropi a fost asfaltata. A durat 2 zile si au fost 17 muncitori. Cand unul dadea cu lopata, 3-4 stateau in coada lopetii si fumau. Gandeste-te ca se platesc niste salarii totusi fara rost, pentru oameni care nu au nimic in comun cu munca. Ce vreau eu sa spun e ca din pacate, multi se complac in situatia asta si sunt tot nemultumiti. Ok, esti salariat, nu are importanta ca la stat sau in privat, important e ca esti constient ca banii vin dupa munca.e si logic si normal sa fie asa.la fel, ai un SRL sau un PFA ori chiar un SA, prestezi o activitate, care e tot o munca, e normal sa ai un profit, insa din pacate, marea parte a populatiei apte de munca, refuza sa munceasca pe motiv de cuantum al salariului. Crede-ma daca as termina acum o facultate, as fi dispusa sa lucrez pentru minimul pe economie, pana voi gasi ceva mai bun, castig si experienta care, sigur imi va folosi, si macar imi pot asigura un minim. E mai bine decat deloc. Tu stii cati stau pe tusa dupa ce termina studiile pentru ca au pretentii? Stii cati traiesc pe banii parintilor si la 30 de ani, fara nici un interes sa se preocupe de viitorul lor? Si mai aiurea e ca, multi parinti se complac in situatia asta. Asta e problema mare la noi. mentalitatea. E insuficient sa schimbi ceva cu o parte din oameni, schimbarea trebuie sa fie dorita de toti.

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Ai dreptate, dar stii ce e cel mai tragic? Pe multi nici macar nu ii intereseaza schimbarea. Multi au plecat afara in cautarea schimbarii, unii inca se lupta sa schimbe lucrurile in tara, iar foarte multi habar n-au pe ce lume traiesc sau ce drepturi au (par example, aveam un postas betziv samd, am tot avut probleme cu avize care nu ajungeau, am facut reclamatie direct la Bucuresti, a venit frumos organu' de control de la Posta Romana pe la mine, am discutat de citeva ori foarte frumos, le-am prezentat si avize/ambalaje ce vroiau, dupa vreo citeva zile postasul a fost schimbat si toate tipele de la posta ma stiu pe nume, numai saru'mina nu imi zic - asta fara sa am vreo relatie la posta, fara amenintari cu presa/opc-ul, doar cu 2-3 sesizari de bun simt trimise acolo unde trebuie).
Tot n-ai zis cu ce te ocupi, sint curios daca ai ajuns in pozitia de a te lovi de un cap-de-guma in incercarea de a schimba ceva in bine. Avind in vedere salariul pe care il mentionai pe aici sau prin alt post, presupun ceva functie de conducere sau fonduri europene/fisc/eu-mai-stiu-ce, unde e foarte greu sa intri fara pile si de regula te sapa pilosii de numa' numa' (cunosc un caz la Bucuresti, la Inspectoratul in Constructii, un indezirabil apolitic si care nu se lasa nici corupt pe care nu pot nici sa il dea afara, nici sa il omoare, nici sa il compromita, omul fiind un profesionist in ceea ce face si cunoscind prea multe pentru ca cineva sa riste eliminarea lui fizica).

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Ti-am raspuns cu ce ma ocup pe celalat topic. Chestia cu mita, poate se practica in tara la un nivel mai scazut sau mai inalt. Insa luarea de mita presupune de cele mai multe ori si o dare de mita. Romanii sunt inversunati cand aud ca x sau y a luat mita. Dar imi spui si tu oare cati romani nu au dus macar o mica "atentie"la medicul care i-a tratat cu toate ca platesc asigurare de sanatate?

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Ciocolata nu e mita. Nu de alta, dar in afara de ciocolata/bomboane, nu dau nimic la doctori din principiu. Cind s-a nascut asta mica, s-a intimplat la privat, cu toti banii frumos pe contract, ce a fost in plus am platit la fel, pe contract (o zi in plus de spitalizare, niste analize), iar eu pe acolo m-am dus doar cu saru'mina si nu s-a uitat nimeni strimb la mine. Oh, da, cel mai tragic e ca stiu un caz in Bucuresti, nastere cu ceva probleme (si la noi a fost cu ceva probleme, mama la reanimare si asta mica la "acvariu" si perfuzii vreo 36 de ore), cu 4000 RON "atentii". Noi am dat vreo 4000 RON (nu mai stiu exact, sa fi fost vreo 43-4600 totalul) din care am recuperat o parte pe asigurarea de sanatate a sotiei si nu comparam conditiile. Prin comparatie, am fost o data cu asta mica la urgente si ne-au tinut pina pe la 1 noaptea sa ne dea rezultatul unor analize care au fost gata la 21:30. Oh, da, si la plecare le-a lasat nevasta-mea pe masa in fata celor tri asistente care frecau mentosanul pe acolo 10 RON, sa se bata pe ei... asta ca sa nu le injuram sau sa ma apuc sa sesisez in stinga si dreapta. Nu de alta, dar poate la Posta se mai poate schimba ceva, insa in sanatate, trebuie ras tot si luat de la zero. Nu de alta, dar stiu caz de medic venit de la salariu de vreo 1500 de dolari si cheltuieli achitate de spital (in Rusia, undeva la naiba in praznic, unde viata e mai ieftina ca la noi) la salariu de vreo 1500 RON in Romania si care a recunoscut fara nici o problema ca nu traieste din salariu. Sa fie vina lui, sau a intregului sistem?

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Ba da si o ciocolata e mita, atunci cand i-ai dat-o pentru a ppresta un serviciu pe care avea obligatia sa-l presteze si pentru care e remunerat.C.penal, nu face nici o distinctie iar daca i-o dai dupa ce a prestat serviciul, ca semn de multumire, e infractiunea de primire de foloase necuvenite.Noi ne gandim cand spunem mita la bani, dar mita nu inseamna doar bani. Daca, presupunem ca esti profesor si eu ca sa-ti prestez un servicu pe care sunt obligat sa ti- prestez iti pretind de ex, sa pui o nota nemeritata copilului meu, asta inseamna deja luare de mita, chiar daca tu poate nu vei fi de acord.E foarte larg conceptul in sensul juridic. Intr-adevar la medici problema e grava, nu vad cum se va mai schimba.Ei sunt invatati si cine i-a invatat? Din fericire nu am avut probleme deosebite insa niciodata nu am dat nimic la medici.Platesc asigurare, trebuie sa-si faca treaba, sunt obligati.Cand s-a intamplat sa simt ca asteapta ceva, le-am spus-o in fata, nici macar nu au stiut cu ce ma ocup dar te asigur ca dupa aceea m-au tratat cu cea mai mare atentie pe care trebuie sa o acorde fiecarui pacient.La fel e si cu profesorii si cu multi altii. E vina sistemului, dar nu uita ca noi toti facem parte din sistem. Mai precis noi cetatenii unei tari directionam sistemul intr-o parte sau alta. Cunosc cazuri de angajati de ex. la brutarii-vin cu 3-4 paini ascunse acasa zilnic, la abatoare-cu carne ascunsa, fabrica de icre-cu 3-4 cutii zilnic.Nu e ok.

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Ciocolata cu ocazia Craciunului e mita? Nu duc asa ceva de fiecare data, doar uneori cind ma paleste generozitatea. Daca as avea cea mai mica impresie ca ma trateaza altfel in functie de ciocolata, atunci chiar am avea o problema... happy
P.S. Cu popii cum facem, pina la urma? Nu prin prisma finantarii bisericii de catre stat, ci cea a obtinerii de foloase necuvenite si a cazurilor ajunse in presa gen "5000 RON/lunar "taxa" catre patriarhie pentru o parohie" dupa care preotul care divulgase informatia zboara din sistem, iar justitia NU se autosesizeaza.

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Pe mine cand ma apuca generozitatea,ma manifest fata de cei dragi.Da si eu dau ciocolata si altele la medici,dar aia imi sunt frati, veri, prieteni, nu medicii la care ma duc cand am probleme de sanatate. Cu popii nu stiu care e treaba cu taxa de care spui.Ei, daca te uiti in grila, nu au salarii deloc mari. Evident ca mai fac bani si mancare din pomeni si alte surse.Insa nu sunt de acord cu taxele pentru inmormantari.Pt.nunti si botezuri, hai ca esti atat de fericit incat cat de stramtorat ai fi, treci peste.Dar sa iti moare omul si sa nu ai bani de trecut strada si sa ti se ceara o taxa (in unele parohii, nu in toate) fixa pe care daca nu o platesti stai cu mortul in casa, mi se pare inuman.

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

Stai sa vezi generozitate cind vin babetele cu sacosele pline de cozonaci si alte alea de Craciun/Paste/orice alta ocazie pe la doctorita de familie. Aproape ca imi vine sa ma crucesc cind vad asa ceva, chit ca nu-s deloc genul...
Oh, da, si mai sint si banii adunati de bobo-craciun-paste-alte ocazii pe care, de multe ori, nu vezi nici o chitanta, sau o chitanta de mina care nu e bagata nicaieri in vreo evidenta care sa ajunga si pe la ochii statului. Problema nu e ca popii primesc, ci paralela pe care daca o fac, multi buni crestini sar de cur in sus - daca dai popii ca are salariul mic si vai de el, de ce nu te duci sa dai si dascalului care iti invata copii, poate ca bietul om/biata femeie maninca piine cu apa ca sa ii mai ramina bani de transport si de o pereche de pantofi?

| Mareacluj a răspuns (pentru KodrutZ):

Hai ca la popi treaba cu parastasele, pomana, pomelnicele cu bani e o chestie de sute si sute de ani, tine de religie si chiar nu e ilegala, adica nu e interzisa de nici o lege.Dar treaba cu profesorii si ceilalti... Totusi, eu nu cred ca vreun roman care cara (cum se zice in Moldova) pe la profesori, o face din mila pentru profesori, ci pentru a atrage atentia cu privire la situatia odraslei, pentru o nota mai buna, un tratament special.La fel si cu medicii. Apropo de profesori, crezi ca exista vreunul care declara la fisc veniturile sau foloasele din meditatii? Alea ar trebui impozitate.Si cu postasii cand duc pensiile pe la oameni se practica asa, fiecare da acolo 1-2 lei, in semn de multumire ca i s-a adus pensia (desi postasul e obligat sa i-o duca acasa).Si am vazut batrani chiar la oficiile postale (mai ales la tara), care isi ridicau pensia de acolo sa nu se mai deranjeze postasul si tot lasau un pic.Si "nasii" de pe trenuri la fel. CFR-ul nu face bani, solutia-marirea tarifelor. Si soferii de autobuze pentru traseele scurte. Iar cei pentru traseele lungi fac bani la greu pentru transportul bagajelor neinsotite. Banii aia le intra in buzunar. Un pic de la unul, un pic de la altul, uite-asa se aduna. Asta e mentalitatea noastra din pacate; imi pare rau ca ne plangem ca nu avem ce manca. Vorba asta e foarte grava si ar trebui sa fim atenti cand o folosim, ca de bine de rau ne descurcam.Ideea e ca romanul se descurca, mai legal, mai putin legal, dar nu cred ca in ultimii 20 de ani a murit un roman de foame (nu ma refer la copii/batrani abandonhati de familii, ci la oameni apti de munca).Sa fereasca Dzeu sa ajungem ziua aia cand sa putem spune ca murim de foame, ca asta ar insemna sa ajungem in situatia Coreei de Nord, unde isi mananca in masa copiii sau isi dezgroapa noaptea mortii ingropati cu o zi inainte sa-i manance, de foame. Ideea e ca daca am incepe sa fim fiecare cinstiti cu noi insine, ne-am da seama ca avem multe de schimbat intai la nivel individual si apoi solidar la nivel de natiune. Daca nu facem asta, daca nu suntem constienti ca pentru ceea ce dorim trebuie sa muncim, nu doar sa asteptam la stat (stat care da tot din ce strange de la cei putini care contribuie) in vreme ce stam prin baruri unde platim din ajutorul social sau de somaj (fonduri la care contrinuie cei care au bunul simt sa vrea sa munceasca), o sa ne ducem naibii rau de tot.Cum spuneai tu, 3 categorii are tara asta:cei care contribuie (din ce in ce mai putini), cei care se complac in situatia in care sunt asteptand ajutoarele de la UE si batandu-se de la sarmale pe la pelerinaje si cei care si-au luat coada intre picioare si au plecat, fara sa le pese de ce a ramas in urma. Asta nu defineste o natiune si imi pare rau pentru ca imi doresc sa-mi cresc copilul in Romania si sa-l vad muncind pentru tara asta.

| KodrutZ a răspuns (pentru Mareacluj):

De bine, de rau, inca se poate practica agricultura de subzistenta la noi, Coreea de Nord n-are norocul sa aiba teren fertil si nici relief care sa le permita asa ceva. Oh, da, pe ei ii "ajuta" si embargourile americanilor si nu numai. Pe noi o sa ne "ajute" in curind legislatia UE si nevoia de a plati datoriile facute de la lovitura de stat din 1989 pina acum. Uite, azi deja am avut un soc, cartofii autohtoni au sarit de pragul de 3 RON kilogramul. Din fericire, nu reprezinta alimentul de baza la noi in casa, dar m-am invatat sa fiu mereu cu ochii pe preturi si sa le retin/compar pe perioade mai lungi de timp, indiferent daca plec la cumparaturi cu 10 RON sau 1000 EUR in buzunar.