TPU Blog

Dupa cum va promiteam ieri, iata in continuare cateva alternative legale la cele mai piratate programe din intreaga lume.

Sa incepem cu sistemul de operare. Daca nu va puteti cumpara o licenta pentru Windows, exista numeroase versiuni ale Linuxului pe care le puteti folosi, inclusiv una in romana. Nu e nevoie sa aveti cunostinte extraordinare de programare ca sa va descurcati cu Linuxul sau Ubuntu, iar avantajele includ posibilitatile foarte mari de personalizare si lipsa virusilor.

Si pentru ca tot v-am dus cu gandul la antivirusi, recomandarea noastra este sa incercati AVG-ul. De pe site-ul lor puteti descarca o versiune pentru telefoanele mobile si alte programe utile, menite sa va imbunatateasca performanta computerului. Alte variante sunt Avast-ul sau Avira, din ce au mai testat si colegii nostri din birou. Si la Bitdefender puteti gasi un program gratuit.

Daca cumva cautati o alternativa la suita Microsoft Office, atunci ar trebui sa luati in considerare pachetul Open Office (care are o versiune inclusiv in limba romana). Usor de descarcat si de instalat, va scuteste de grija licentelor, oferindu-va in acelasi timp calitatea la care v-ati astepta.  De asemenea, merita luat in calcul si Libre Office, cu o versiune pentru Windows si Microsoft.

Daca sunteti in cautarea unor programe similare Photoshop-ului, atunci cea mai buna solutie ar putea fi Gimp. De asemenea, pe site-ul celor de la Photoshop aveti o serie de instrumente pe care le puteti folosi si online. Illustrator-ul ar putea fi inlocuit cu Inkscape.

Pentru inscriptionarea cd-urilor, puteti incerca Free Disc Burner, un program cu licenta freeware.

Winzip-ul sau Winrar-ul au parte de competitie din partea 7zip, iar Adobe Proffesional din partea Nitro PDF, un program care va va ajuta sa va gestionati toate fisierele in format PDF.

Pe langa Youtube, mai puteti asculta muzica si pe Grooveshark sau Stereo Mood, in functie de dispozitia pe care o aveti. Iata aici si o colectie de alte site-uri de unde puteti asculta sau downloada muzica gratuit si legal, de pe site-ul lui Florin Groza. Nu subestimati nici paginile de Myspace ale artistilor care isi promoveaza melodiile online.

 

In continuare, va asteptam sugestiile, pe care le vom adauga in cadrul articolului. Voi ce alte programe gratuite si legale mai folositi?

 

Alexandra – TPU

29 thoughts on “Alternative legale la cele mai piratate programe

  1. La programe pentru inscriptionat CD/DVD-uri eu sugerez Ashampoo Burning Studio Free 6.8 sau versiunea 2010. Gratuit(e)! Iar versiunea 2010 cred ca necesita un serial, dar il primesti gratuit prin mail, dupa ce te inregistrezi la Ashampoo. Chiar nu mai merita deloc Nero(comercial), e atat de plin de bloatware!
    La antivirusi, daca tot folositi Windows si vreti antivirus gratuit(o alta sugestie), eu folosesc Microsoft Security Essentials de vreo 2 ani de zile, de la prima sa versiune. Mentionez ca n-am avut nicio problema. Ce-i drept, eu sunt un user cuminte 😀 si nu ma aventurez aiurea pe net. Niciodata n-am avut nevoie de o suita de securitate…cu firewall separat. Cel din Windows(7) e arhisuficient. Windows-ul il am gratis prin MSDNAA. Dar(pentru ceilalti mai putini norocosi) stiti ca puteti sa-l folositi gratuit cam 3 luni de zile? Scrieti in CMD(rulat cu drept de admin) “slmgr-rearm”, apasati Enter, asteptati putin, dati restart si se prelungeste termenul(cu inca 30 de zile) pana cand sunteti nevoiti sa activati Windows. Puteti folosi acea comanda de maximum 3 ori(in ultima zi ramasa inaintea activarii obligatorie)! Nu cred ca e mare deranjul daca reinstalati Windows 7 o data la 3 luni de zile. Pana la urma, il folositi legal(oarecum si gratuit)!
    Jocuri eu nu prea joc, stiu altii sa recomande mai multe si mai bine decat mine aici.
    La Office deja vi s-au dat alternativele gratuite si foarte populare. Mai puteti incerca MS Office Web Apps
    http://office.microsoft.com/ro-ro/web-apps/
    Chiar si Microsoft ne da multe lucruri gratuite si bune la dispozitie. Trebuie doar sa stim sa dam de ele!

  2. Pai eu unul, ca sa nu trebuiasca sa ascult toti idiotii cu parerile lor naspa, ascult numai de guru virtualului: http://software.informer.com/
    Intru in software informer, imi descarc “software informer client” si mai departe imi scaneaza el tot sistemul si imi propune toate driverele noi care au aparut in universul asta, imediat dupa lansare. Asa am programele updatate imediat ce este posibil, de la videocard la printer si netcard. Tot el imi spune tot ce exista in materie de software free pe net, cu stelutze, voturi, comentarii naspa, cam ca TPU, hi, hi.
    Boon, mai departe imi trebuie un mix de messuri, ca eu lucrez pe 10 conturi diferite, skype, gmail, yahoo, whatever. Cine imi da un multiple account manager? Ati ghicit (sau nu, daca n-aveati habar) : http://www.trillian.im/
    Cu trilian am deci 10 conturi active simultan, cu notificari si mess-ready cand vrea muschiul meu.
    Ce mai bagam? Un program de sincronizare simultana a telefonului cu laptopul, plus un folder de date importante pastrat in net, undeva, ca sa nu pierd pozele mele cu gagici nici daca imi ia foc casa, ha, ha. Deci: http://www.dropbox.com/. Nu holbati ochii asa, e prea destept si simplu programul pentru voi, de-aia nu stiti de el!
    Ce ar mai merge? Un http://www.todo-backup.com/ , un program de facut image disk cum trebuie la tot hardul meu, in caz ca balariile alea de antivirus recomandate de voi au dat buleala. Un emulator de platforma, sa imi tin tot sistemul pe memory stick, astfel incat sa pot accesa orice program vrea muschiul meu de pe orice computer din univers detinator de mufa USB (nu va dau linkul ca va prindeti urechile, ha, ha), un piratebay VIP account, of course, si RealPlayer, lord of youtube one button direct download. Funda?

  3. Poneiule, ce treaba avem cu driverele? Alea nu costa bani! Ca nu stii tu sa le gasesti manual si folosesti un program ce-ti instaleaza automat ceva…e alta treaba! Eu prefer varianta manuala, caci o gasesc mai precisa.
    Dropbox-ul chiar e o sugestie buna, dar exista si SkyDrive, de la Microsoft, bun si ala 🙂
    In rest, la backup, bravo! O sugestie foarte buna. Desigur ca exista si Windows Backup din Windows 7 care stie sa faca o imagine la tot hard-disk-ul. Cu Windows 8 vom avea si mai multe posibilitati, out of the box…fara a avea nevoie de alte programe. Oricum, admirabil ca tu cunosti cate ceva si ca ai ales sa impartasesti aici cu noi.
    Sper ca nu ti-a placut comentariul meu. Am intentionat sa te enervez 😀

  4. E bine ca n-ai zis nimic de trilian. Inseamna ca te-am lovit la oo, esti pe dinafara, ha, ha. Si nu ne mai f*ute cu windowsul tau, noi suntem anti windows, vrem sa ne eliberam de jugul corporatrist, n-ai inteles nimic! Gates sucks!

  5. Corporatistii ne mai ofera si servicii/programe gratuite, poneiule! Gates sucks? But he is retired! Don’t blame him! Blame Steve Ballmer or Steven Sinofsky! Asa e, n-am zis nimic de Trillian, pentru ca nu am de dat alte sugestii. Mi s-a parut ok.

  6. Hai mai, nu fi trist! Corporatristii sunt naspa toti, iar Microsoftristii sunt deschizatori de drumuri rele, pe bani multi. Oricum, sa stii ca ne certam aici pana diseara, daca era dupa mine, dar nu pot sa mai arunc cu linkuri gratis si adevarate, pen’ca tata CEO Catalin nu ma lasa sa postez decat de 3 ori, dupa aia ma blocheaza la infinit cu “awaiting moderation”. Asa ca ma retrag in virtual, unde nu trebuie sa platesc nimic sa imi descarc acum Urzeala Tronurilor, sezonul 2. Pupu pe laptopu’! (oare imi posteaza azi raspunsul asta? Sa incercam sa dam Send, sa vedem!)

  7. Inarata-i drace
    Ca si mie-mi place!
    Hai fratilor IT-isti spuneti tot! Sa putem si noi ,ceilati ,sa ne alegem cu ceva din asta!

  8. Mie imi place faptul ca pe tpu se pun torrente de 2 ani de zile ,si abia acum tpu face ceva pentru asta ….prea multe plangeri ?
    eu recunosc …e laudabil ce faceti ,si o poate o las mai domol si eu

  9. Cine va opreste sa utilizati Linux? Eu cind ajung acasa unde am linux simp o placere sa lucrez si sa ma deconectez de windowsul de la serviciu. Fac totul in linux, fara stres, fara virusi, fara probleme. Sistemul a fost instalat acum doi ani cind mi-am luat laptopul si merge super si azi. Daca vreti putem deschide pe TPU o discutie despre asta. Navighez, ascult muzica, vad filme, am program Tv si radio, jocuri, fac grafica, text si tot ce-mi trece prin cap si asta – FARA STRES!

  10. Aş avea şi eu o întrebare pentru unul dintre admini.
    De ce mi se şterg răspunsurile câştigătoare? Nu că ar conta prea tare, ci doar din curiozitate.
    Astăzi dimineaţă aveam 701, acum am 699. Care ar fi motivul?

  11. Oricum,nu stiu cati se vor opri din downloadatul de pe site-urile lor preferate doar pentru ca este ilegal si nu stiu cati se vor folosi de site-urile acestea…

  12. In locul Office puteti folosi Libre Office sau mai cunoscutul OpenOfficeOrg (OOo). Desi nu arata ca varianta 2007+ a M$ Office, este functional, si poate salva in format doc, docx, ppt, pptx, xls, etc.

    Despre antivirus, consider ca ati gresit plasand AVG pe locul intai. Conform unor teste de securitate conduse de firme private, Avast-ul primeste locul intai pentru un antivirus gratuit, avand cel mai rapid motor de scanare, si cea mai buna rata de detectie.

  13. Hai sa fim seriosi.Nu poti sa ai un PC cu nimic piratat in el.la o adica,si vanzatorii pun preturi exrem de mari avand in vedere ca vand un lucru inepuizabil,adica pot sa iti vanda licenta la program de un infinit de ori fara sa foloseasca nici un material.La multe programe cum ar fi photoshop,illustrator,autocad,sony vegas,adobe premiere,visual studio preturile sunt foarte mari pentru ca in principiu le cumperi ca sa le folosesti la munca,daca esti designer ,arhitect sau mai stiu eu ce,si le cumperi pentru toate calculatoarele din firma.Si la windows e aproximativ la fel.Oricum,eu nu vad de ce ar trebui sa dau bani pe photoshop ca sa creez niste poze pentru mine.In schimb,daca vreau sa lucrez ca designer sau sunt fotograf si vreau sa editez niste poze si castig bani din asta,ar trebui sa cumpar licenta la program.

  14. Vad ca toata lumea discuta de programe free , o sa mentionez si eu cateva, incepanda cu DVDVideosoft un utilitar gratuit de conversie a fisierelor video si audio are chiar si functia de download de pe tube , la arhivatori WinUHA un arhivator puternic ce iti injumatateste dimensiunea unei arhive , foarte bun pentru economisire de spatiu, Microsoft Private Folder 1.0 ca sa iti ascunzi fisierele de ochii intrusilor iti creeaza un folder parolat , Hp System tools care iti formateaza orice stick chiar daca nu iti permite formatarea de pe windows , ar mai fi si pidgin un program cu care te poti conecta la mai multe conturi cum ar fi gmail yahoo , etc. , ccleaner pentru curatarea registrilor si a fisierelor ce raman in urma dezinstalarii de programe, avira ca antivirus , puteti folosi chiar si kaspersky free trial si sa va reinoiti licenta la sfarsitul celor 15 zile , ca player video puteti folosi kmplayer sau Vlc sunt mult mai multe programe insa cam pe acestea le folosesc eu si le consider folositoare

  15. ìn cea ce priveste cd/dvd-urile pt inscriptionat puteti ìncerca infrarecorder iar despre sistemele de operare eu ramìn la windows 7

  16. AutoCorect 4.1 + convertoare document Lite Install si Portable

    Descriere:

    AutoCorect este acum un editor de texte in adevaratul sens al cuvantului, putand crea sau edita profesional cele mai importante formate de fisiere existente. Dispune de o gama variata de functionalitati care va permit formatarea documentului la nivel de paragraf si/sau caracter. Introducerea tabelelor si a imaginilor este foarte simplu de efectuat. AutoCorect asigura pe langa operatiile clasice de prelucrare a textelor si corectii ortografice, corectia punctuatiei, imbogatirea cuvintelelor cu diacritice manual si/sau automat, suport pentru Ortografie si Punctuatie, DEX, etc.. Programul este foarte accesibil, chiar si pentru aceia care au o experienta redusa in folosirea calculatoarelor.

    Cum face?
    Aplicatia isi bazeaza inlocuirea si aplicarea de diacritice pe o selectie de cuvinte si expresii aflate intr-o structura de dictionare (cca. 1.310.000 de cuvinte si 7.400.000 de expresii, prin incrucisare logica mai rezulta inca 2 miliarde de expresii), punctuatia pe o serie de algoritmi iar ortografierea, care este o optiune semi-automata, pe capacitatea dvs. de analizare a unui cuvant extras dintr-o fraza, considerat posibil gresit de catre aplicatie si inlocuirea lui cu altul selectabil dintr-o lista de cuvinte sugestii.

    De ce face?
    O face in primul rand pentru ca am vrut sa aratam ca se poate, apoi o face pentru ca ai nevoie de timp, pentru ca altcineva in locul tau nu ar vrea sa o faca, pentru ca este o treaba urata sa stai sa aplici diacritice, etc..

    Cat dureaza?
    Viteza de executie este foarte mare, neputandu-se egala viteza si corectitudinea corectiei cu nici un alt program (corectia manuala iese complet din discutie in ceea ce priveste viteza). O pagina este corectata in cateva milisecunde, iar o suta in cateva secunde, minute, totul tine de puterea de calcul a masinii pe care rulati softul. Si mai exact…, incearca-l.

    Sistem de Operare:
    Win 2000, Win NT, Win XP, Win Vista, Win 7, Win Vista x64, Win 7 x64.

    Formate de fisiere suportate:
    DOC Word Office 97-2002, RTF, SUB, SRT, TXT, HTML, UTF-8, UTF-16, iar cu optiunea de Monitorizare Clipboard se poate prelucra text in orice aplicatie.

    Functionalitati:
    Adaugare diacritice;
    Scoatere diacritice;
    Corectie punctuatie;
    Suport punctuatie;
    Ortografiere;
    Suport Ortografiere;
    Inlocuire multipla in mod avansat;
    Monitorizare clipboard;
    DEX (dictionar explicativ al limbii romane);
    Export in format HTML;
    Import documente MS Word;
    etc….

    Resurse PC minime pentru functionare:
    Memorie HDD ~ 200 MB;
    Memorie RAM 225 MB liberi;
    Procesor minim 500MHz.

    Ce e nou in ultima versiune:

    – au fost adaugate cateva optiuni noi la Punctuatie (pentru cei care corecteaza carti in format electronic);
    – dictionarele au fost marite;
    – cateva probleme mici rezolvate.
    Programul original e freeware si il gasiti la http://softset.ro/

    Fata de acesta s-au adaugat convertoare document care permit importul si exportul de documente tip Office 2003/2007/2010, fonturi de Office 2007 iar versiunea Portable contine si fonturile cu diacritice cu virgula pentru Windows XP.

    Versiunea Lite install e optimizata pentru viteza HDD, creaza scurtaturi si inregistreaza tipuri de fisiere.
    Versiunea Portable e optimizata pentru viteza mica stick si sa ocupe spatiu putin.

  17. Moderator
    Mesaj Privat

    Inregistrat: 03-01-2008

    USBDeview 1.77 Portable – Aflati informatii despre toate perifericele USB care au fost conectate la calculator

    USBDeview este un program free, care nu necesită instalare şi care vă permite vizualizarea tuturor perifericelor USB care au fost conectate vreodata la calculator ca şi perifericele conectate în momentul utilizării: memorii USB, imprimante, webcam-uri, harduri externe, etc.
    Pentru fiecare periferic USB sunt afişate numeroase informaţii: numele, descrierea, tipul, stare conexiunii, numărul de serie, data când a fost folosit prima dată pe calculator, numărul portului USB, fabricantul, curentul necesar (în mA) etc.
    Programul este setat implicit pe engleză dar am anexat si fişierul pentru limba română. Dezarhivaţi fişierul şi îl puneţi fisierul USBDeview_lng.ini în acelasi folderul cu programul.
    Download USBDeview
    http://www.nirsoft.net/utils/usbdeview.zip

    Download USBDeview for x64 systems
    http://www.nirsoft.net/utils/usbdeview-x64.zip

    Download romanian language
    http://www.nirsoft.net/utils/trans/usbd … manian.zip

  18. FavBackup 2.1.1 este un utilitar cu ajutorul caruia putem sa facem un backup-ul setarilor si datelor personale din browserul pe care il folosim. In caz de reinstalare a sistemului de operare sau daca vrem sa transferam setarile pe alt calculator putem face aceasta operatie cu ajutorul programului folosind functia Restore.

    FavBackup 2.1.1 este un utilitar cu ajutorul caruia putem sa facem un backup-ul setarilor si datelor personale din browserul pe care il folosim. In caz de reinstalare a sistemului de operare sau daca vrem sa transferam setarile pe alt calculator putem face aceasta operatie cu ajutorul programului folosind functia Restore.

    Daca treceti de la un sistem de oprerare la altul atunci restaurarea setarilor se va face folosind sectiunea “Convert”

    Programul este foarte usor de utilizat si nu necesita instalare (portabil)
    Browserele suportate sunt Internet Explorer(pana la 8), Firefox, Chrome, Opera, Safari si Flock’
    Sisteme de operare suportate: Windows 200, XP, Vista, 7

    Download:
    http://www.favbrowser.com/favbackup.zip
    sau
    http://www.megaupload.com/?d=9IFFN5WA

    Scanat cu KIS 2011, testat pe Windows XP, Opera Browser 11.51

  19. F.lux se numeste si este o aplicatie extrem de utila pentru cei care se trezesc in toiul noptii, dau drumul la computer si sunt “loviti” de lumina puternica a monitorului. Aplicatia va lucra in tandem cu ciclul noapte / zi si va va feri de lumina puternica a unui monitor in conditii de iluminare slaba.

    F.lux schimba culoarea ecranului de la computer si o adapteaza in functie de momentul in care este folosit PC-ul si de lumina ambientala.
    Ziua veti avea un monitor luminat puternic, iar noaptea intensitatea luminoasa si culoarea se vor schimba pentru ca ochii sa nu va oboseasca.

    In acest moment, aplicatia, care a primit extrem de multe aprecieri din partea utilizatorilor, poate fi folosita pe urmatoarele sisteme de operare: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Mac OS X si Linux.
    Din informatiile vehiculate pe site-ul oficial al aplicatiei rezulta ca ea va fi disponibila in viitorul apropiat si pentru o serie de portabile ce functioneaza cu iOS (iPad, iPhone) si probabil cu Android (tablete si telefoane).

    http://stereopsis.com/flux/

  20. iti zic eu draga scriitorule de la TPU.ro ca exsista multe versiuni de la linux dar cele mai bune sunt Mandriva care seamana leit cu windows 7 Fedora care are acelasi carectere de lucru cu windows (la instalarea programelor) openSUSE este lansat pe mini eee sau pe asus mini netbook acum in prezent ,LinuxMint are sistemul in asa fel ca e leita bara de start cu al sistemulu de operare windows , Ubuntu are si versiunea in limba romana oricare versiune de 7.04 pana la cel din prezent 11.09 mi se pare . Legat de Anti-Virusi recomand eu unu bun nu iti trebuie licienta Anti-Vir Presonal Home(ruleaza pe windows xp si windows vista cu procesoare de la 1.7 pana la dual core) nu iti trebie licienta si nici nu expira…Open Office(el este creat pentru linux) in loc de MSoffice care ruleaza si pe windows xp,vista,7… e bun si asta dar putem sa mai folosim si cel a sistemului windows si a celui de la linux…

  21. salut daca tot se vb de softuri gratis aici pe http://www.ninite.com gasesti tot ce doriti incepind de la un antivirus un media player , pina la un simplu arhivator dasesti ce vrei totul e gratis si fara inregistrare daca totusi doriti o licenta adresativa eu am pentru orce

  22. Mai, in opinia mea, daca vrei calitate trebuie sa dai o gramada de bani pe software. Din pacate, nu toti ne permitem (normal) sa cumparam si sa le renoim in fiecare moment cand se intampla ceva cu calculatorul( poate virus, poate altceva).
    Da, cum propunea cineva, Linux ar fi o solutie interesanta. Totusi, pentru un utilizator de Windows e foarte greu sa treaca de pe un sistem de operare pe altul. Va trebui sa invete totul din nou. Si poate chiar mai mult, avand in vedere ca in Linux esti lasat sa patrunzi mai mult in sistem si sa faci schimbari decat esti lasat in Windows.
    Mai nu stiu, dar daca ar fi sa facem o paralela intre lumea virtuala si lumea reala, tot timpul va exista pirateria, fie ca ne dati solutii pentru combaterea ei, fie ca nu.
    Cam asta a fost tot. Fiti liberi sa ma contraziceti.

  23. buna,si eu sunt un utilizator windows si tot timpul cand am nevoie de cate un program caut ore intregi pe net rezolvarea,,si de multe ori am gasit solutii,,iti trebuie rabdare… Unele alternative ar fi: pt burn dvd va recomand programul: imgeburn.com. Pentru alternative la pdf editor cautati. PDF Escape..merge super. si ca antivirus folosesc de mult timp nod32/eset versiunea 5 . licente gasiti pe :www.w2kcs.ro .va multumesc si bafta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.