| Ionut123987 a întrebat:

Bună! Am o mica problema, este vorba despre o mica camera de baie. Bunica mea și-a cumpărat o casa la tara decenta, drăguță și rezistenta, nu e foarte veche, problema e ca nu a avut baie asa ca și-a construit fix lângă casa o mica camera de 1, 50×2.00m. Atât i-a permis terenul intravilan, restul fiind trecut în acte ca teren extravilan. De geam nu e problema pentru ca îl putem muta aproape oriunde dacă incurca unde e acum. Intrarea e pe un perete de 1, 50m(fara faianță si rigips banuiesc ca o sa rămână undeva la 1, 40-1, 45m ). Locul de ușa e de 80cm dar poate fi redus. Ideea e ca într-un spațiu atât de mic trebuie sa încapă toaleta, cabina de duș, chiuveta și boiler electric. Și sunt curios dacă se poate branșa un calorifer de baie tip uscător pentru prosoape la boilerul electric pentru căldură ca să nu fie nevoie de boiler pe lemne.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Am o baie de marime si dotare asemanatoare, care nu are incalzire locala.
Peretii exteriori (caramida, 30cm) am izolat interior cu polistiren verde, peste care s-a montat faiantarea (gresie ceramica).
Baia are un ventilator mic de aerisire, cu obturare si este deschisa (iarna) pentru cca. 4-5 minute dupa folosirea WC-ului sau dupa baie. Pe timp de vara, obturatorul si canalul ventilatorului nu este inchis, nici ventilatorul nu trebuie sa functioneze, totusi fiind suficient pentru aerisire.
In baie folosesc vana de fibra de sticla, iar apa calda vine din exterior, de la un boiler (reglat la 42 grade C). Cand fac baie, vana se umple la nivelul necesar, iar in cca. 5 minute spatiul se incalzeste insusi de la apa incalzita. Astfel, pe timp de iarna, temperatura in incapere este de peste 20-22 grade, tocmai buna.
Cand nu este folosita baia, usa este lasata intredeschisa, astfel temperatura este aproape ca temperatura din incaperea alaturata, iar vaporii sunt dispersate, nu se face mucegai.

Asemanator, si la voi se poate face baia confortabila.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

E foarte mica baia, iti recomand sa renunti la ideea de a pune boiler in ea. Calorifer la boiler electric se poate monta doar cu pompa de recirculare, daca boilerul are serpentina. Alta varianta ar fi o improvizatie demna de Celentano, daca vei folosi un boiler simplu, fara serpentina, si vei trage teava de apa calda prin caloriferul "scarita". Dar e o copilarie, nu recomand. S-ar incalzi doar cand ai folosi apa calda.
Iti recomand o centrala pentru toata casa, eventual un registru integrat intr-o soba, iar apa calda poate fi rezolvata printr-un instant, sau inghesui undeva pe perete un boiler de 100l...
Dpdv economic pe termen lung, ai iesi bine cu o centrala pe peleti sau lemne, montata intr-o anexa a casei (poate fi si la ~20m de casa, cu conditia sa poti ingropa tevile dintre cele doua).
Daca ai cumva retea de gaz in zona, o centrala de perete in bucatarie iti asigura apa calda si caldura pentru toata casa. Aceste centrale pot functiona si la GPL, dar iti trebuie un rezervor (butelie) sigura, omologata, si un furnizor care sa ti-o poata incarca.

| RxTx a răspuns:

Complicat dacă acela este un boilăr simplu și nu este o centrală termică nu merită este prea scump nu este rentabl daca este un simplu boilăr pentru că ar trebui sa lași tot timpul apa să curgă din acel bolăr prin calorifer sisa se ducă direct la canalizare si intr-o zi o să te coste garantat 400 lei curentul /.zi dacă faci treba asta.
Așa că îti recomand sa cumperi o erotermă și să ii faci un răftuleț undeva sus aproape de tavan si face căldură în acea cămăruță imediat, iar pentru uscare prosoape poți să pui un uscător de rufe
https://www.dedeman.ro/....../p/3040586

https://practik.ro/uscator-de-rufe-de-perete-pareri-pret/

| Vântulalb a răspuns:

Acolo la tara exista canalizare? Sau faceti baia degeaba?

| Ionut123987 explică (pentru Vântulalb):

Nu, o sa dea drumul deseurilor în șanțul din fata porții!
Acolo unde e casa este canalizare, și dacă nu era ar fi făcut un decantor, cum fac toți cei din satele unde nu este canalizare. Și stai liniștit ca acum sunt puține case fără baie, indiferent dacă exista canalizare sau nu. Ai pus o întrebare inutila, doar sa simtă cineva și existenta ta. Și aia la fel de inutila.

| Vântulalb a răspuns (pentru Ionut123987):

Mai plimba-te prin tara Ioane si ai sa vezi ca inca mai sunt foarte multe case fara baie. Foarte multe sate fara canalizare. Ca altfel, dai raspunsuri inutile ca asta, raspunsuri inutile ca tine, de altfel.
Ce ai vrut? Sa te lauzi ca ai baie?

| Ionut123987 explică (pentru Vântulalb):

Nu e vorba de casa mea. Am spus și o mai spun. Toți verișorii din partea mamei sunt la tara în diferite sate și cu canalizare și fără și pe timpul verii mergeam și stăteam la ei, și nu era canalizare în sat dar aveau decantor. Acum canalizarea nu prea contează, trebuie sa poti din punct de vedere financiar sa iti faci baie pentru ca pana și la baia bunicii mele (1, 5×2m)costurile totale depășesc 10.000 de lei. Și în alea 2 sate unde stau verișorii mei, niciunul nu are canalizare, dar aproape fiecare casa are baie și știu asta de când mergeam la colindat și era ușa de la baie întredeschisa., sau mai mergeam pentru ca aveam nevoie. Nu are niciun sens ce spui tu acolo. Sunt multe case fără baie, da, dar sunt mai multe care au baie. Și știu ca sunt multe sate fără canalizare. Dar cum spuneam, asta nici nu contează, pentru ca exista alternative, ceea ce înseamnă că dacă nu ai canalizare poți sa îți faci baie, nu o faci degeaba, cum ai spus tu. Aici voiam sa ajung