Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2881583intrebari
Ultimele intrebari
StarShinerS
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
28 Mar
SATI 326.647AFISARI
160.818VIZITE
140.322V. UNICI

Cum se altoieste un nuc?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  a răspuns:

  Producerea

  Producerea materialului de înmulţire

  Pentru producerea portaltoiului pepeniera dispune de o plantaţie-mamă de seminceri pentru recoltarea de seminţe. Această plantaţie este înfiinţată cu soiurile Chişinău şi Cazacu, cercetate special şi recomandate ca portaltoi pentru soiurile cultivate. Puieţii portaltoi în vîrsta de 1 an sunt produşi în şcoala de puieti într-un asolament cu 4 cîmpuri. De pe suprafaţa de 1 ha a şcolii de puieti se obţin în mediu cîte 50-60 mii de puieti de categoria standard.
  Altoiul este produs într-o plantaţie specială producătoare de ramuri altoi, înfiinţată cu soiurile omologate şi de perspectivă pe o suprafaţă de 3, 5 ha. Potenţialul acestei plantaţii este de 50 mii ramuri altoi anual, ceea ce asigură efectuarea unui volum de lucru la altoire de 300 mii de puieti altoiţi.
  Materialul de înmulţire este pregătit din toamnă şi păstrat în condiţii optimale pînă la altoire.

  Altoitul

  Obţinerea nucului altoit se realizează prin metoda de altoire la masă cu ramură detaşată pe toată perioada ianuarie-aprilie. Altoitul se face manual, folosindu-se copulaţia perfecţionată, ca la viţa-de-vie, şi mecanizat folosind maşina de altoit în omega, înainte de altoirea propriu-zisă, atît portaltoiul, dar şi altoiul se scot de la stratificare şi se supun unui proces de preforţare, timp de 10-15 zile - portaltoiul şi 3-4 zile - altoiul, în rumeguş bine umectat, într-o încăpere la o temperatură de 26-28°C, pentru activarea ţesăturilor cambiale. Materialul altoit manual sau mecanizat se stratifică în lăzi speciale în rumeguş bine umectat şi se forţează la temperaturi constante de 26-28°C pe toată durata forţării, care alcătuieşte 14-16 zile, adică pînă cînd punctul de altoire este calusat perfect.
  După terminarea procesului de forţare, lăzile cu materialul altoit sunt păstrate în încăperi răcoroase, la o temperatură constantă...

 • 4 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Altoirea nucului este mai pretentioasa fata de majoritatea pomilor.
  In prima faza se altoiesc ca si orice pom dar dupa ce sa altoit (ma refer doar la puieti neplantati)puietii trebuiesc bandajati cu rumegus dezinfectat cu Topsin 0, 1% apoi se forteaza in sere speciale timp de 10-14 zile.
  Fortarea este terminata cand punctul de altoire este complet carusat.
 • a răspuns:
 • a răspuns:
  Eu am reusit sa altoiesc nuc prin metoda in copulatie simplificata descrisa pe net in luna mai cu lastar luat atunci din nuc
 • a răspuns:
  Si eu vreau sa stiu