| florinrazvan a întrebat:

Salut,are cineva panouri radiante? Pt caldura? Sunt bune? Merita, stau la tara si am ridicat o casa de 110 mp, am facut 2 sobe dar as vrea si ceva electric,vreau sa scap de lemne, gaze nu avem in sat, casa este placata cu polistiren de 10 cm densitate 80, am termopane si la tavan rigips, vata minerala, scandura de 5 cm si placa de beton, iar sus mansarda este cu intrare pe afara.As vrea sa montez ori panouri radiante ori centrala dar pe curent,nu mai vreau pe lemne, pe peleti, am 2 sobe in caz ca este curentul oprit, care este optiunea mai buna panouri sau centrala electrica?

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Daca nu te dau banii afara din casa, nu investi in încălzirea pe curent, vei ajunge înapoi la lemne. Indiferent ca pui panouri sau centrala, costul lunar al încălzirii pe curent este deocamdată exagerat de mare in Romania. La căsuța ta, asteapta-te la facturi de cca 2000 de lei pe lunq de iarna.

Bula
| Bula a răspuns:

Regula de baza este: cel mai bun mijloc de incalzire este izolatia termica buna!
Izolatia depinde de proiectant, de executant si de materialele folosite.
Energia necesara incalzirii va fi acelasi, orice metoda ai folosi.

Ceea mai buna solutie de incalzire ar fi o instalatie combinata:
- caldura din sol
- panouri solare si termice pe acoperis
- panouri radiante de suprafata mare (inclusiv in podea), de putere mica si distribuite
- incalzire cu centrala gaz /solid,
- daca e posibil gaz GPL, la distanta de minim 50m de casa, subterana si acoperita de poaie /zapada
Combinatia iti apartine, in masura bugetului tau.

Răspuns utilizator avertizat
| Bula a răspuns (pentru Gaard_Soren_1973):

- Caldura din sol: nu este nevoie de instalatie speciala, este suficient sa faci fundatia si pivnita /subsolul bine calculata.

- Un rezervor de 5m cubi de GPL duce o asemenea casa timp de un an, fara probleme, iar o groapa de sapat pentru el este o jucarie fata de fundatia cladirii. Daca se face destept, poate deservi chiar mai multe case, iar investitia se ramburseaza repede. Distanta de explozie trebuie insa pastrata, fiindca cu prosti e plina lumea! tongue

- 6-8 panouri solare (electrice si termice) fac fata bine in zona noastra, mai ales daca se face contract de inter-conectare si reciprocitate cu compania de electricitate

Am cunostinta care si-a construit (in regie proprie) asemenea casa in zona Clujului, iar cheltuielile suplimentare abia au depasit 10 000 euro.

| Demidol a răspuns:

Probabil centrala (pe curent) ar fi cea mai buna varianta.
Am doi vecini cu panouri radiante. Nici unul nu a fost atent de la inceput (chestii noi, lipsa de experienta) unde sa le monteze. Le-au pus unde le-a fost usor instalatorilor sau unde aratau bine ca tablou. Unul dintre ei le-a schimbat locul si acum are mai multa caldura. Celalalt, se gandeste sa le schimbe pe centrala cu gaz (in oras, avem gaz).
Observ ca esti bine izolat. Se va mentine caldura. Dar nu spui cum este podeaua. De jos vine cel mai mult frig.

| florinrazvan explică (pentru Demidol):

Jos am polistiren de 5 dupa care am turnat cimentul

| Vacarescu_Adi_1975 a răspuns:

Vrei sa intrebi cu care platesti mai putin?