| Thecurious a întrebat:

Buna tuturor, credeti ca angajatii din industria IT ar trebui impozitati?

64 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Platesc taxe la greu ca tine de aia pleaca multi in europa sa simta ca isi traiesc viata

| anonim_4396 a răspuns (pentru mgtow):

Păi dacă oricum plătesc de ce să nu plătească și pe venit că nu e mare lucru și să fim toți egali
zicea Băsescu că nu trebuie impozitați că e deficit mare de it-iști în Europa și pleacă imediat. Și de doctori e deficit, ei de ce să plătească impozit?

| mgtow a răspuns (pentru anonim_4396):

Baliverne inventate de basescu, oricine plateste taxe & impozite la noi sau oriunde in lumea asta.

| RAY a răspuns:

Dar suntem impozitati

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu. Dar companiile da.

| Thecurious explică (pentru sadrian46):

Sa inteleg ca firmele de IT sunt scutite de impozitul pe profit?

| Cosmin86 a răspuns:

Orban e un CRETIN redus mintal. PUNCT.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Nu nu laughing ca mi-ar scadea salariul

| relian a răspuns:

NU cred nimic, cred ca absolut toti cei care muncesc trebuie sa plateasca taxe, asa este normal, logic zii cum doresti tu.Singurii care nu platesc taxe sunt,ori ar trebuie sa fie companiile nonprofit, in rest orice om trebuie sa plateasca taxe, daca lucreaza undeva.

Povestile ce le spui tu, alea is basme, aia e deja ceva dictatura laughing sa pui la taxe doara anumite categorii de oameni, in ce baza?
Ce idei mai aveti.Nui de mirare ca uite asa unia ca si tine ajung sa conduca RO si dupa se intampla ce s-a intamplat mereu cu tara asta.

| Cosmin86 a răspuns (pentru relian):

Din 2002 nu platim impozit happy

| relian a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu e nimic de mirare cand spui RO laughing tara lui peste prajit

| relian a răspuns (pentru Cosmin86):

Deci voua vi se pare logic si normal ca cineva care munceste undeva sa nu plateasca taxe laughing e bun si asa.Atunci taxe cine plateste? Aaaa uitasem cade din cer, da domnu laughing
Daca nu-i taxezi pe cei care fac bani mai multi, atunci de unde dracu sa se adune bani la buget, de la tarani?laughing ce gandire de oameni batuti cu pu...a in cap sunt cei din RO.Dar cum spuneam nimic nu te mai mira cand auzi de RO.

| Thecurious explică (pentru relian):

Mai exista state din estul europei care au introdus aceasta facilitate fiscala pentru programatori.
Nu e vorba numai de Romania.

| Cosmin86 a răspuns (pentru relian):

Dar cine spune ca nu ne taxeaza? Diferenta intre brut si net la un senior in IT este de 4-5 salarii minime. Nu e DESTUL?
Si industria IT aduce miliarde de euro bugetului, nici asta nu e bine?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Păi tu nu erai dă dreapta?

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vezi ca s-a dat ordonanta sa se extinda acest "privilegiu" (care e de 17 ani, dar acum v-ati trezit toti sa-l criticati) si in alte domenii, spre exemplu in constructii.

https://cursdeguvernare.ro/......0-ani.html

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Da, ciuma roșie a făcut numai prostii, de asta nu i-a mai votat lumea.

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Depinde ce inteleg ei prin "prostii".

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

Numai nenorociri prapad in economie

| relian a răspuns (pentru Thecurious):

Normal asta nu este o ideee romaneasca, romanii nu au nici un fel de idei, zero laughing dar ce fac ei cel mai bine? Copie, dar problema mai mare este ca copie de la altii numai rele, nimic bun laughing

| Frank51 a răspuns:

Cred ca ar trebui sa existe in continuare impozitul, dar in functie de mai multi factori. La noi totul este de cacao...

| RainmakerX a răspuns:

In conditiile de fata nu sunt impozitati pentru ca se doreste stimularea lor. IT-ul este o industrie prospera si foarte multe companii au nevoie de oameni de valoare (care din pacate nu raman in tara intrucat in alte tari pot trai mai bine sau le raman niste bani frumosi pentru cand decid sa se intoarca, daca se mai intorc).

Cererea este extrem de mare, iar oferta nu este cine stie ce pentru ca nu toti oamenii sunt atat de straluciti.

Din punctul meu de vedere ar trebui sa platim impozite (si eu sunt pe partea de IT) insa si salariile ar trebui sa creasca, mai ales in companiile unde sunt realizate proiecte internationale.
Gandeste-te ca noi facem aceeasi munca pe un salariu de 6000-9000 ron net ca un programator care in alte parti primeste 5000 de euro pentru acelasi lucru.

Care este totusi ideea? Ideea este ca oferta de forta de munca ar scadea mult mai mult. Programatorii de top care ajung pe la 9000 de ron net ar pierde o suma destul de frumoasa si oricum sunt platiti sub nivelul altor programatori din lume (evident excludem tarile mai sarace ca noi).

Vezi tu, oamenii urla dupa egalitate insa nu realizeaza ca de multe ori esti platit si pentru o valoare, nu numai pentru orele pe care le muncesti.

Deci da, ar trebui sa platim insa salariile ar trebui sa fie mai mari ceea ce nu este posibil acum. Oamenii ar vedea ca au oportunitati mai bune in alte locuri, nu ar mai aparea firme noi iar profitul total al statului de pe urma IT-ului ar fi mai mic decat potentialul sau.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RainmakerX):

Să-ți crească companiile salariul că oricum au profit imens, nu să le suporte statul sub forma unui ajutor social

| anonim_4396 a răspuns (pentru RainmakerX):

știi care e suma aia destul de frumoasă?
în loc de 9000 ar lua 8100 :O

| Thecurious explică (pentru RainmakerX):

Discutia esta despre impozitarea angajatilor din industria IT, sau, mai curand, a programatorilor. Salariile dumneavoastra nu depind de Guvern, ci de piata libera.
"Gandeste-te ca noi facem aceeasi munca pe un salariu de 6000-9000 ron net ca un programator care in alte parti primeste 5000 de euro pentru acelasi lucru."-Si profesorii romani sunt mult mai prost platiti decat cai occidentali (ei fac parte din categoria bugetarilor). Analog pentru actori ale caror salarii depind de piata libera.
"Oamenii ar vedea ca au oportunitati mai bune in alte locuri "-Toti romanii au oportunitati mai bune in alte locuri din Occident.
"nu ar mai aparea firme noi iar profitul total al statului de pe urma IT-ului ar fi mai mic decat potentialul sau" -"Profitul" Statului provine din taxe si impozite. Produsul Intern Brut al tarii creste datorita aceste industrii extrem de profitabile.
Nimeni nu vrea sa va deprecieze munca. Eu, personal, consider ca e extrem de dificil sa lucrezi in fata monitorului 8 ore +. Mi se pare foarte epuizant.

| Plato a răspuns:

Da, normal ar trebui. Nimeni nu e mai cu mot ca altcineva, impozitele sunt pentru toata lumea.
Salut initiativa lui Ludovic Orban, in sfarsit avem oameni competenti in politica.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Plato):

Ba da, anumite domenii trebuie sa fie "mai cu mot", pentru ca nu oricine poate face asta.

Orice prost poate sa dea cu matura sau sa puna caramizi, dar nu oricine poate lucra in IT.

Din 2002 e scutirea asta de impozit si CLAR ca trebuie sa ramana. PNL-ul n-are decat sa se duca dracu, partid de GUNOAIE.

| Plato a răspuns (pentru Cosmin86):

Desteptii n-au impozite, sau cum? Tocmai, ca omul ala ce da cu matura e vai de el, are un salariu mizerabil. De ce din salariu ala amarat putem lua impozite dar din salariile uriase din IT sa nu luam? Unii sa moara de foame si altii in lux sau cum? Nu, prietene, toti sunt la fel, chiar daca i-a lasat natura mai culti sau mai putin culti.
Dimpotriva, trebuie sa scoatem taxele pe salariul minim, sa impozitam averile si salariile uriase.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Plato):

Crezi ca doar impozitul se scade din brut? Eu platesc o gramada la stat.

Si ce spui tu e valabin din 2002, de atunci nu e impozitat IT-ul. Acum s-a extins asta: e valabila si pentru studenti (inainte conditia era sa ai o facultate in domeniu terminata).

Mai bine extindem si la alte sectoare, decat sa "taiem".

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

și ce mă ajută pe mine că poți tu să lucrezi în it dacă nu plătești impozit?
deci tu ești pe ideea...impozite mai mici pentru bogați, impozite mai mari pentru săraci.
rolling on the floor

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Asta va fi o tema de dezbatere, care va starni dezbateri acide, insa, din pacate pentru noi, ei vor castiga.

| Thecurious explică (pentru Thecurious):

Scuze pentru repetitie

| flixbuster a răspuns:

Pentru toti cei care vorbesc doar ca sa se afle in treaba: scutirea de impozit nu a fost data pe "persoana fizica" ci pe "persoana juridica". Adica nu este pentru angajat ci pentru angajator. Corelati aceasta cu faptul ca la noi se negociaza la angajare NETUL si nu brutul. Mai tineti cont ca pentru veniturile mari, chiar si fara impozit, taxarea muncii in Romania este (prea) mare si apar optiuni interesante in forma PFA sau micro-intreprindere.

Asadar, daca viitorul angajat Gigel negociaza la angajare un salariu NET de 5000 RON, il doare fix in pix ca angajatorul plateste sau nu impozit ca sa-i dea lui aia 5000 RON. El vrea 5000 RON in buzunar (sau pe card) in fiecare luna - restul sunt costurile angajatorului chiar daca in acte sunt trecute in brutul angajatului (banii aceia nu ajung niciodata in mana angajatului, sunt platiti direct de angajator catre stat). Mai are si angjatorul niste mici costuri in plus care adunate ne dau costul total cu salariul lui Gigel.

In schimb pe angajator NU il doare fix in pix daca pentru 5000 lei dati lui Gigel plateste sau nu impozit. Sa vedem niste numere.

Cu scutire de impozit, pentru ca ca salariatul sa fie platit cu 5000 RON net, angajatorul cheltuieste 7865 RON.
Fara scutire de impozit, pentru ca ca salariatul sa fie platit cu 5000 RON net, angajatorul cheltuieste 8740 RON.

Dar ce se intampla? Ca sa ne dea 5000 RON dupa impozitare (care, apropo, este 10%) ar trebui sa avem 5000 / 9 * 10 = 5556 RON inainte de impozitare - impozitul fiind 556 RON.

De ce diferenta intre cele doua costuri salariale totale in varianta cu si fara impozit este mai mare - adica 8740 - 7865 = 875 RON? Pai, din motive de matematica pe care o veti face singurei.

Ce este important este ca pentru angjator, reducerea de 556 RON de la impozit 10% se traduce in economie de 875 RON la costul total cu salariul lui Gigel.

Gigel stie ca ia 5000 RON, nu-i pasa de altceva.
Angajatorul ii pasa daca da cu 875 RON mai mult.

Ei, acum, draga cititorule, pune-ti palaria de manager de firma de IT cu niste mii de angajati in Romania. Salariul dat de mine (5000 RON) este mai mic decat media in IT in Romania. Sa zicem 2000 de angajati. 2000 x 875 RON = 1.750.000 RON - asta pe luna. Intr-un an se fac 21.000.000 RON. Hai, ca te doare capu', sa simplific. Avem 4.450.095 EUR intr-un an economie la costul cu salariile. Sunt si cu mai mult de 2000 de angajati, sunt si cu mai putin dar ati prins ideea.

Ei bine, cand s-a dat legea acum multi ani, ideea a fost sa-i atraga pe investitori in Romania exact cu chestia de mai sus. Daca maine se scoate facilitatea - ca sa nu mai fie IT-istii "asistati social" (sper totusi ca ati inteles pana aici ca nu pentru ei este scutirea de impozit) - cum credeti ca reactioneaza un director financiar/general pus in fata unei cresteri cu 4.5 milioane EUR la bugetul de salarii intr-o firma cu 2000 angajati? Pai una dintre optiuni este sa isi ia jucariile si sa plece in alta tara: Moldova, Ucraina, Polonia, China, India. Ce castiga statul? Niste "asistati social" pe bune - fostii IT-isti. Daca pleaca suficient de multe firme, cele ramase nu vor putea absorbi toti angajatii ramasi fara job. In plus, tot firmele ramase isi vor freca mainile bucuroase de numarul mare de doritori de job, ca tot e lipsa de oameni in piata acum, si vor scadea salariile angajatilor lor sau daca nu accepta ii vor da afara si ii vor inlocui cu "fomistii" de la usa, ca deh, vor astepta 1-2-3 la usa.

Asadar, desi dorinta unora ar fi sa creasca incasarile la buget cu cei 10% ne-platiti de IT-isti (din nou, ne-platiti de fapt de angajatorii acestora) s-ar putea ca finalitatea sa fie un haos in care sa plece nu toate dar suficiente firme si ca bonus o scadere de salarii in piata din cauza cresterii bruste a numarului de candidati pe la interviuri. Rezultat final: scadere de incasari pe toata linia, atat ca numar de contribuabili (= plecari firme) cat si ca incasare medie pe contribuabil (= scaderi salarii). Nu, nu vor putea pleca zeci de mii de oameni din Romania dintr-odata (dar o parte o vor face si de aici alte pierderi).

Asadar, stati stramb, judecati drept si lasati ura oarba deoparte. S-ar putea ca odata cu capra vecinului sa moara si cei care mai beau lapte de la eawinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Motivele sunt urmatoarele :
1.Industria e foarte profitabila, iar unii cred ca Statul ar trebui sa o impulsioneze, ca sa devina si mai profitabila.
2.Multi IT-isti parasesc Romania, pentru ca sunt atrasi de salariile mai ridicate din Occident, de aceea Statul ar trebui sa ii convinga sa munceasca in tara.
3.Statul trebuie sa stimuleze elevii sa se indrepte spre acest domeniu de activitate, pentru ca e PROFITABIL.
Cica, cei care sustin acordarea acestor facilitati fiscale, se considera pragmatici. Policile fiscale trebuie sa fie pragmatice, nu principiale, ca policitienii iau decizii dupa cum bate vantul, dupa cum e Trend-ul, da-le drecu' de principii si valori.
Eu nu sunt de acord cu aceste POMENI.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

Eu vreau egalitate, nu mă interesează nicio stimulare

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Cei care isi doresc egalitate nu sunt vocali "ca la romani".
Firmele de IT e cea mai profitabila industrie din Romania, niciun Guvern nu si-ar permite sa ii "atinga" cu vreun impozit.
Auzi mereu " IT e singurul lucru ce merge in tara asta domle, sa ne laudam si noi cu ceva ".

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

Pai au impozit si ei
nu au impozit pe venit, in rest platesc impozit

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Sunt scutiti doar de impozitul pe venit, cel de 16%, nu?

| Darkmagic a răspuns (pentru Thecurious):

Aici nici macar nu e vorba de ce credem.
IT-istii TREBUIE sa plateasca impozite si punct.
La mine un pilot face carte pana il ia dracul, un medic, la fel, (cred ca si in Romania)...iar maimutoii din IT accepta pomeni, chiar daca au salariile destul de groase, dar din moment ce studenteii accepta si ei sa bata tara-n lung si-n lat gratis, cu trenurile lui Dragnea, nu ma mai mira nimic.
La punctul 2 uiti un amanunt, ce-i drept, foarte putin cunoscut...
Theinspired wrote:
2."Multi IT-isti parasesc Romania, pentru ca sunt atrasi de salariile mai ridicate din Occident",
...si anume ca, oricand, si cu impozite si fara impozite in RO, IT-istii pleaca in State, insa numai cei alesi.
Repet: Si cu impozite si fara, daca ar putea, toti IT-istii ar ateriza aici, pentru ca internetul este Made in USA.
Aici se intampla tot ce conteaza in IT, restul Occidentului e vax.
Va taiem cablurile de sub Atlantic, (care ajung undeva in zona Frankfurt intr-un "hub") de unde isi ia toata Europa net (deci si tu, sau ma rog, firma romaneasca "de net" pe care tu o platesti), ...si IT-istii din UE raman cu un deget in gura, si unul in DOS, ca sa fiu in ton cu tema intrebarii.
Asta ca sa nu se mai impauneze IT-istii din RO ca sunt ei vreun... miez.
Astia care sunt in Ro NU au fost ALESI de SUA, altfel ar fi plecat cu limba scoasa, macar la niste specializari de un an, doi, (sa vina si ei cu o hartie pe care scrie Oracle, Amazon sau Microsoft) indiferent ca le luati voi impozite sau nu, deci: luati-le banii. happy

| TristanTzara a răspuns (pentru Darkmagic):

Domnule ai fi tu în SUA, dar ești mai român ca mine. Numai un român poate crede cretinismul ăsta cu tăiatul cablului... Firmele n-au mamă, n-au tată, n-au patrie, oamenii merg acolo fiindcă sunt salarile mai mari nu de alta, lor le-ar plăcea ca să muncească IT-iștii noștri pentru ei de aici la salarile de aici --poveste adevărată, i-a propus o firmă din Germania unei rude de-ale mele ceva de genul, a refuzat.

Și cam așa cu firmele de aici, sunt aici că e mai bine cu taxele ca altundeva, de asta e și o idee proastă să se schimbe: pierdem locuri de muncă.

P.S. Primul, un fel de, internet e made in URSS, caută pe net. Nu le-a ieșit cu politicienii, dar ei au avut primii idea.

| Thecurious explică (pentru Darkmagic):

Firmele mentionate de tine au filiale in Romania.
Ele sunt numite "Giganti", si, da, e o mandrie sa lucrezi in astfel de companii.
Din cate stiu, Microsoft selecteaza 10-11 absolventi de la cea mai apropiata facultate de informatica de langa resedinta mea.
In ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, sunt de acord cu tine, chiar daca nu sunt informat despre acele cabluri (poate va ganditi serios la ele, in contextul scandalului SUA-Germania. Glumesc. Romania ar avea de pierdut, pentru, dupa cum bine stii, poporul nostru si-a ales CALEA -VREM UE! ).
Ii inteleg pe americani (cetatenii SUA). Nu e simplu sa te mentii pe pozitia de putere mondiala.
It-istii din Romania, CHIAR se impauneaza (marea majoritate ). Din cate am citit, contributia lor la Produsul Intern Brut e cea mai semnificativa -o spun ei cu mandrie.
Munca lor mi se pare epuizanta. Concentrarea intensa in fata monitorului necesita un consum enorm de energie, iar riscurile sunt pe masura.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Ok
și de ce, ca să-i tinem aici, discriminăm restul populației?
eu am altă idee: după ce o să avem avocat al poporului, curând, să i se ceară să ridice o excepție pe chestia asta la ccr. ar fi super big grin

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Nu asa se rezolva problemele in Romania.
Trebui sa se organizeze proteste sub emblema #impoziteazaIT-istul.

| TristanTzara a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai poate că statul are mai mult de câștigat dacă ia mai puțin de la mai mulți decât mai mult de la mai puțini-- după cum am mai zis treaba ar trebui analizată economic și să se vadă care e cea mai bună acțiune. Cum ar fi dacă Elveția și-ar schimba politica cu privire la bănci, le-ar face mai transparente pentru că așa li se pare corect? Ar pierde o grămadă de bani. Așa e în economie, câteodată trebuie făcut și ce nu e corect, dar e mai avantajos. Eu zic că dacă s-ar pierde o grămadă de bani și locuri de muncă dacă s-ar face schimbarea asta.

| Thecurious explică (pentru TristanTzara):

Sa inteleg ca propui diminuarea impozitului pe venit si impozitatea tuturor categoriilor socio-profesionale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Ok, statul nu e o firmă și funcționează după niște principii aplicabile tuturor cetățenilor. Asta e o formă de discriminare. Atât contează.

| TristanTzara a răspuns (pentru Thecurious):

Nu, ce propun e să nu ne pripim cu niște schimbări făcute fiindcă ni se pare nouă într-un fel sau altul. Sunt sătul de politicieni care iau decizi economice bazate pe cine știe ce tâmpeni, hai măcar acum să analizăm situația înainte de schimba ceva: care sunt beneficile? Care sunt avantajele? Chiar o să fie mai bine dacă schimbăm într-un fel sau altul?

| TristanTzara a răspuns (pentru anonim_4396):

O, dar dacă e să vorbim de discriminare, hai să nu mai avem atâtea accize pe țigări, că doar e tratament inegal laughing... Principiul e simplu: o categorie a economiei e înfloritoare și oferă ceva societății, e încurajată; dăunează, e descurajată.

Dacă e să spui că nu e cel mai bun mod de a încuraja IT-ul ăsta, am avea o altă discuție.

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce, sa se distruga singura industrie care chiar functioneaza? Pai la mine impozitul este mai mare decat un salariu "normal" aici.

Taxele lunare platite de mine sunt cat vreo 5 salarii minime, nu e destul? Si tot la privat ma duc, chiar daca platesc atat de mult, ca la spitalele de stat nu beneficiez de NIMIC fata de altii care contribuie cu DOI LEI.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Thecurious):

Si nu e? Firmele de IT "pompeaza" miliarde de euro anual in buget.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Mă doare undeva cât cotizezi
e un ajutor social
nu vrei să renunți la ajutor social dar râdeai că psd-iștii sunt asistați sociallaughing))))))

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e ajutor social, ajutor social era daca primeam banii aia fara sa muncesc.

Din 2002 e valabila legea asta si acum a fost extinsa: inainte conditia era sa ai o facultate in domeniu terminata, acum e extinsa scutirea si pentru studenti.

| TristanTzara a răspuns:

Se vorbește de egalitate, dar adevărul e că egalitatea e atrăgătoare până când o ducem toți egal de rău. Ar fi bine să nu se schimbe nimic din punctul ăsta de vedere până nu se studiază și se descoperă că pe termen lung o schimbare chiar ar fi benefică. Hai să nu distrugem ceva bun!

| christine99 a răspuns:

Normal! 46% din angajati au salariu minim pe economie si copiii acasa. IT-isti fac mii de euro pe luna si au de unde sa dea doar ca lacomia e mare. Daca nu, sa schimbe legile impozitarii sa plateasca toata lumea mai putin.

| anonim_4396 a răspuns (pentru christine99):

Lasă că are usr-ul o idee fără impozit pe salariu minim
deci ne pregătim să devenim raiul evaziunii fiscale

| christine99 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pana ajunge USR la putere imbatranim laughing

| SG1995 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu doar USR, și Demos au o idee similară, dar ei susțin cota de impozit progresiv, dar spre deosebire de USR+, DEMOS susțin politica de creștere salarială.

| anonim_4396 a răspuns (pentru SG1995):

Ideea USR-ului e absolut tâmpită. impozit 0 pe salariu minim wtflaughing
DEMOS practic încă nu există, nu le comentez încă ideile.

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

USR-ul e un partid revolutionar.
Electoratul acestei formatiuni politice este tineretul, de aceea propunerile lor legislative se adreseaza strict noilor generatii, sfidand si bunul simt.
Ma tem, sincer, ca acest partid devine extremist.
Va provoca multa valtoare in societate.

| Cosmin86 a răspuns (pentru christine99):

Si crezi ca nu platim? Din salariul meu eu cotizez echivalentul a 5 salarii minime, daca tot vorbim despre asta. NU E DESTUL?

Ca tot la privat trebuie sa ma duc, ca doar nu o sa merg in conditiile jegoase ale unui spital de stat, asa ca UNDE se duc banii mei de trebuie sa mai dau altii?

| Alfred0703 a răspuns:

Nu, nu ar trebui, deoarece au sa plece si mai multi din tara si ramaneti voi cu "un deget in gura, si un deget in dos".

| danaieladaniela a răspuns:

Da ar trebui

| 54kuv a răspuns:

Facilitati se pot da si altfel. Dar si ei au nevoie de medici, trebuie sa plateasca pentru scoala care au facut-o sau copiii lor ar putea-o face, de drumuri, pompierie, sa mearga linistiti pe drum si fara frica... etc.
deci da. daca vrei sa beneficiezi de ceea ce statul iti ofera atunci mi se pare normal sa platesti.