Ideea e sa nu te lasi prin metoda vointei. In metoda vointei creierul percepe ca renunta la ceva placut si se abtine de la o placere, dar prin vointa va rezista. Asta o sa fie mereu o lupta pierduta. Ideea e sa constientizezi ca fumatul nu e ceva placut si ca de fapt e doar dependenta de nicotina. Fumatul nu are nicio componenta spirituala, nu e ceva interesant, nu te ajuta la stres si cu siguranta nu e placut (aminteste-ti prima tigara). E doar dependenta de nicotina care pacaleste creierul si nimic mai mult. Odata ce constientizezi asta nu mai e nevoie de vointa, totul va decurge natural si nu vei mai percepe faptul ca renunti la fumat ca pe un sacrificiu. Cat despre pofta fizica de nicotina ea dureaza 2-3 saptamani, dar repet, odata ce constientizezi ce e fumatul de fapt o sa fie foarte usor. Spun din experienta proprie, am fumat 9 ani, dupa care m-am lasat prin metoda logica sa zic asa, nu prin vointa. Am deja 3 ani de cand nu mai fumez.
Te felicit şi pe tine, RasAlhague.
Ţin să-i anunţ pe cei care mi-au răspuns şi pe toţi cei care şi-ar dori să se lase de fumat, dar poate au anumite reţineri, că...se poate!
Recunosc, la început am avut emoţii şi mă pregăteam de un chin din toate punctele de vedere de minim câteva luni.
Însă, surpriză, în doar 2 săptămâni în 99% din timp uitam că am fumat vreodată, iar peste doar o lună nu mai simţeam deloc nevoia să fumez. Iar acum, după vreo 3 luni jumate, aproape nu-mi vine să cred că am fumat vreodată, parcă n-am fost eu. Ţigările mă lasă rece şi nici nu m-am îngrăşat vreun gram.
Metoda mea personală, poate va ajuta pe cineva:
- cel mai important a fost să vreau cu adevărat să mă las (la mine a fost direct primul "vreau", nu apucasem să am vreunul mimat);
- după ce am fumat ultima ţigară din ultimul pachet al ultimului cartuş (aşa îmi făcusem pact cu mine) mi-am autosugestionat că sunt nefumătoare şi basta; fără plasturi, gume de mestecat cu nicotină, ţigări electronice, cărţi motivaţionale, etc. (întregul proces, inclusiv începutul, a fost mult mai puţin neplăcut decât mă aşteptam; eram uimită şi mândră de mine; nu îmi vinea să cred că poate fi atât de uşor; mă simţeam liberă, eliberată...plină de energie şi fericită);
- iniţial m-a ajutat mult şi jucatul cu scobitoarea, ca să simt că am gura ocupată şi să nu-mi vină să o ocup cu altceva;
- de asemenea, au contribuit, cred, un regim alimentar sănătos, mişcare şi schimbarea atmosferei (ca să fie cât mai puţine asocieri cu vechile obiceiuri).
Dacă în cazul meu - după 15 ani şi o reală plăcere de a fuma - s-a putut, atunci în cazul oricui se poate. Secretul e să vrei.
Sor'mea s-a lasat de doua ori.
Prima data a fumat ani intregi! S-a hotarat brusc sa se lase.Insa tinea pachetele de tigari la indemana cu mesajul,, NU PUNE MANA'''
A facut pauza vreo 3-4 ani, dar s-a reapucat dupa ce murit mama.A fumat doar 5- 6 luni, iar acum imi spune cu mandrie cu nu mai fumeaza de 7 luni!
Tata imi spune ca a fumat si el de viata lui, oricum eu nu l-am vazut niciodata fumand.Intr-o zi si-a spus,, Ia sa vad ce o sa intample daca nu mai fumez... o sa mor?'''Si nu a murit! Si a trecut 40 de ani...
Eu cred ca, ca orice dependenta totul tine de voina si ambitie!
PS misto poza de avatar1Suvita aia e bestiala
Mersi. Îmi place şi mie.
...şi mulţumesc tuturor de răspunsuri şi sfaturi, le găsesc utile.
Mai... sa nu imi spui ca fumezi!
Nici pozele hornor de pachetele de tigari nu te-au convins?
"Pozele hornor" sunt menite să impresioneze şi influenţeze oamenii influenţabili.
Eu când iau o decizie, o fac din proprie iniţiativă, cum am făcut şi acum.
Inteleg...
Sora mea zice ca -s-a ingrasat dupa ce s-a lasat de fumat destul de mult.Dar merge la sala... cu masina
Ma gandesc daca stai in preajma fumatorilor va fi destul de greu!
Da, fără ţigări pofta de mâncare creşte incredibil de mult, dar mâncând doar fructe şi legume, chiar dacă e destul de chinuitor, şi făcând mişcare, cred că se poate menţine o greutate normală.
Corect...poate in pietele din Bucuresti au aparut deja verzaturile.Ca aici a nins azi
Eu de exemplu reusesc sama satur dintr-o salata
Mai jos ai bonus:D
http://spynews.ro/......61861.html
Sotia mea a renuntat de doua ori. Prima data a venit natural in timpul primei sarcini. Stia ca trebuie sa nu fumeze, dar a spus ca niici nu ma smte nevoia. Apoi dupa niste ani a inceput sa fumeze din nou in urma unui eveniment neplacut. A fumat aproximativ doi ani dupa care a renuntat prin propria vointa. I-a luat undeva intre 4 si 5 luni sa nu mai simta nevoia.
Cele mai grele sunt primele 2 saptamani dar oricum 3 luni de zile tot mai simti nevoia sa fumezi. Fiind nu numai o dependenta psihologica ci si una fizica, am avut probleme serioase cu somnul. Eu nu m-am ingrasat deloc. Cel mai greu e insa cand treci prin locurile unde obisnuiai sa fumezi, te atrage ca un magnet (primele 2-3 luni de zile).
Aaa, care s-au lasat.Da tot ma incadrez, ca de 10 minute nu am fumat nimic.Eu si cand o sa aud niste pamant cazand pe capacul sicriului, cred ca o sa cer un foc.
Stiu persoane care s-au lasat, dar in schimb ei cunosc mai bine decat mine preturile si toate marcile de tigari de pe piata.Cred ca nu e o viata prea usoara nici pentru cei care s-au lasat.
La timpi nu stiu prea sigur, ca eu la doua saptamani fara tigari ma consideram nefumator si eram un pic fericit, da recunosc.Mie mi s-a spus si recomandat un an.
Ies la una...bye.
Nu mufez. Tu?
Nu chiar sau cel putin nu momentan sau nu niciodata, mai vad eu ce fac cu viitorul meu.
Cred ca a vrut sa-ti puna inteligenta la incercare
Cuvantul anagramat da fix ce a vrut sa spuna, ia gandeste-te
Pai am fumat aproape 3 ani.Dar eu fumam rau, nu asa.Eu pur si simplu mancam tigarile si trabucurile.Trabucurile le trageam in mine, si alea se pufaie doar.In 5 zile fumam 10 pachete de tigari.Am fumat odata 1 pachet intreg una dupa alta 20 de tigari.Eram dependent, si-am spus ca nu mai pot continua asa trebuie sa ma las de tot.Am incercat cu Kent 1 slab si plasturi de la farmacie dar nu a functionat nimic.Si-am zis:Gata asta e ultima tigara! Si, ultima a fost Am aproape 3 ani de cand nu am mai fumat, si nu m-as apuca inapoi absolut deloc niciodata.Cat despre timpul in care nu am mai simtit nevoia sa fumez cred ca a fost cam 3 luni.
Tata s-a lăsat după vreo 25 de ani de fumat pentru că a intrat în spital cu angină pectorală (cel puțin așa au crezut medicii, că peste ceva timp s-a dovedit că era o durere de natură reumatismală). A fost nevoit să nu fumeze 3 zile pe durata spitalizării și s-a hotărât brusc că nu mai pune țigara în gură, dacă tot a făcut primul pas spre schimbare.
De atunci au trecut 8 ani și nu a mai fumat. Nu știu cum a fost cu dorința de a fuma, pentru că el nu ne-a spus nimic nouă despre asta, a fost foarte puternic în decizia pe care a luat-o și nu s-a plâns, văietat la nimeni. Avea de multe ori (și mai are și acum) vise în care fuma... și se gândea în vis "Ce prost sunt că iar am pus mâna pe țigară" și apoi se liniștea când se trezea, dându-și seama că nu a fost decât un vis.
S-a îngrășat vreo 4 kg și cam atât.
Mama a fumat tot vreo 25 de ani, (dacă nu mai mult) și s-a lăsat de vreo 5-6 ani, iar în prima lună a folosit plasturi nicorette. I-a dispărut super repede nevoia de a fuma, chiar în a 5-a zi de plasturi a încercat să fumeze o țigară și nu a putut să o termine, aia a fost ultima. Nu mai simte deloc nevoia de a fuma, încă de atunci, din prima lună. Deși tratamentul cu plasturi era pe cel puțin 3 luni, ea după 25 de zile a renunțat total la ei.
Și ea s-a îngrășat un pic, dar nu foarte mult, tot în jur de 4 kg.
Și mama și tata fumau cam un pachet pe zi, chiar mai mult în zilele mai stresante.
Eu nu am fumat niciodată, așa că tot ce pot să îți spun e legat de experiența părinților mei. Sper să-ți fie de folos.
1 an. Dupa un an deja ignori tigara. Pana in 2 luni ai sentimentul ca ai mai fuma...intre 2-4 luni incep arsurile si tusea seaca, intre 4 si 6 luni e periculos pentru ca ai mai vrea sa fumezi odata de dorul vremurilor apuse considerand ca esti destul de tare ca sa mai faci aceeasi greseala (mare pacaleala) intre 6 luni si un 1 an inca mintea iti mai proiecteaza senzatia falsa de relaxare cand simti fumul de tigara dar din ce in ce mai fad.
Nu este vorba de mine, dar bunicul meu s-a lasat de fumat acum 3 ani dupa 50 de ani de fumat 3 pachete de marlboro pe zi, intr-o singura zi. De specificat ca inca este in viata bine sanatos.
M-am lasat de fumat de cel puțin 10 ori, cel mai mult am rezistat 2 luni.în momentul actual încă fumez.din păcate
Tatal meu a fumat timp de 30 si ceva de ani...
dar s a lasat deoarece nu mai avea forta simtea ca este mai moale...
dar el a avut ambitie si de 3-4 luni nu mai fumeaza
Salut. M-a apucat e fmat cand aveam 12 ani, a 13 trageam in mine grav pana am mers odata la siret sa ma scald si m-a luat o pneumonie teribila, am stat internat 2 saptamani in spital, timp n care nu am mai fumat deloc, si oricum la ca de rau imi era nu mai trebuia nicio tigara si dupa am iesit din spital si mi-am luat adio de la panaramele astea de tigari...e o prostie sa fumezi, nu vad sensul fumatului n afara de faptul ca daca bagi vreo 3 tigari la rand te ia un rau de zici ca mori in secunda 2, eu asa pateam pe atunci. Oricum, la vremea aia eram un pic cam distrus, ma se beam, mai spargeam cate un geam la tren..."amintiri din copilarie".
M-ar interesa, mai degrabă, experienţele fumătorilor adulţi, nu ale copiilor care au pufăit pe ascuns un pic (la ei nu e vorba de o reală dependenţă).
Dar mersi oricum.
Coane, am 18 ani si am fumat 2 ani deci am fost fumator si ti-am raspuns dupa cum ai cerut "O intrebare pentru cei care au fumat niste ani la viata lor si au reusit sa se lase" si t-am raspuns cum am reusit eu sa ma las...
Mai e o varianta daca nu ai chef sa dai prea multi bani pe anumite tratamente pentru a e lasa de fumat, incearca sa mananci seminte sau mai bine incearca sa sugi ceva cand iti vine cheful ala...
Bafta a rontait
Eu am fumat circa 30 ani. M-am lasat cu tigara electronica. Dupa 45 zile n-am mai tras nici din tigara electronica. Depinde mult si de vointa.
Bravo.
Am fumat 25de ani, am 5 ani de cind m-am lasat, fumator de 1pachet si jumatate pe24 de ore.Le-am lasat brusc, si m-am ajutat cu plasture de nicoret, dar cel mai puternic din gama lor. Dupa 5-6 zile nu prea mai simti nevoia de tigari, dar treci printr-o stare mai tensionata(nervoasa). SUCCES.
Pai in jur de 4 luni! a fost cam greu dar cu ajutorul prietenilor si al familiei cae m au sustinut am uitat de ele! fundă?
Fratele meu a fumat 10 ani de zile... dar el cand s-a lasat a mai simtit nevoia sa fumeze si dupa 3 ani
Depinde de ambitie, spre exemplu eu implinesc peste o saptamana 4 ani de cand nu mai fumez. M-am hotarat subit sa las tigarile. A fost prima data cand m-am gandit sa ma las de fumat si in aceeasi zi m-am lasat. Am fumat 12 ani, din care vreo 9 constat cel putin 1 pachet pe zi, dar simt si acum nevoia cateodata sa aprind o tigara, insa ma gandesc ca daca o aprind s-ar putea sa nu fie singura care o aprind. Nu m-am lasat de fumat din cauza vre-unei boli sau a vre-unui alt motiv, am facut-o pentru ca asa am simtit si mi-am testat ambitia.
CrissuCristina întreabă:
m7PGmirelapopescu întreabă: