| Mosotti a întrebat:

Sunt curios sa aflu pareri. Eu am spus ca oamenii inteligenti nu doresc si nu ii distreaza doar activitati gen bautura la terasa, barfe, panarama, petreceri. Am zis ca fac si din astea, dar mai aloca si destul timp acasa pentru mate, fizica, programare, calculatoare.
Alocand asta, automat vor invata si vor avea o viata mult mai buna si mai sigura.
Cred ca pe oamenii inteligenti ii distreaza si activitatile inteligente, nu ii plictiseste ca pe ceilalti care le vad inutile si plictisitoare. Ca din pasiune si amuzament inveti de la sine, iti place, ia sa vedem ma, imi iese problema asta? Ca pe rebusu, ia sa vad ma, imi iese softul asta? Si asa prinzi experienta, inveti, te perfectionezi.
Daca te duci doar la activitati neinteligente, nu ai cum sa inveti ceva mai bun, ca nu aloci timp deloc pentru asta.

Si ajungi vanzator cu fac de drept sau ASE, ori pe un salariu mic, gasesti greu de munca si asa mai departe, sunt doar exemple.
Unu zicea "pai eu vreau distractie nu activitati inteligente", si eu am zis "NU, ca pe un inteligent in distreaza tocmai si activitatile inteligente", le vede ca un joc placut si atractiv.
Plus ca mai zice "aaa nu e dif intre un zidar si un programator, ultimu nu e mai presus ca celalalt", cum dracu nu e? Primu lucra in frig, salariu poate mai mic, gaseste mai greu de munca, chiar si in afara are salariu mai mic ca un programator.
Plus ca penuria de coderi pe tot globu e tocmai ca e f grea, altfel faceau multi ca sa ia sal f mare.

Ce parere aveti?

29 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Ca te-ai nascut in locul gresit, noi suntem in rromania suntem intr-o hora de 30 de ani, o hora de clovni,prosti,tampiti hoti, tarfe, barfitori, mincinosi, falsi, ipocriti, vezi ce le place romanilor la tv, Youtube ca sa vezi ce iti doresc ei

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu la asta răspund cu nuvela mea, principiul firului de nisip, descoperit de mine.
https://dosarelexsikixxandquixoticfiles.blogspot.com/......-eseu.html
Astfel, fiecare are valoarea lui pe lumea asta, și salahorul constructor venit din India în Dubai să construiască Burj al Arab, plătit cu 7 $ pe zi, și programatorul milionar angajat la Microsoft.

| Emma30555 a răspuns:

Si oamenii inteligenti cu salarii mari pot prefera activitati neintelegente cum spui tu adica sa se distreze in cluburi, baruri, concerte, mai degraba diferenta o face locurile pe care le frecventezi, oamenii cu care te inconjori, si muzica pe care o asculti. Oamenii inteligenti stiu sa se si distrese si poate uneori o dau si in bara dar se redreseaza. Oamenii cu salarii mici nu prea au bani de distractii sau daca o fac e la alt nivel
Ideea e ca socializarea, distractia te mai scoate din stari proaste, te mai destreseaza, uneori e bine sa avem si activitati doar de relaxare

| Mosotti explică (pentru Emma30555):

Ai zis bine, eu am zis si activitati din alea si din ce zici tu, nu doar din alea si nici doar intelectuale, am specificat de mai multe ori. Asa e normal sa fie combinatie.

| AnastasiaK a răspuns:

Parerea mea e ca ar trebui sa-ti vezi locul ca nu esti tu (si nu e nimeni) in masura sa spuna ce fac oamenii inteligenti si ce nu fac. Exista studii, dar se bazeaza pe asocieri intamplatoare, nu determina nimic clar. Mai mult: nu esti in masura sa decizi care sunt activitatile inteligente si care sunt alea "neinteligente". Vrei sa vorbesti despre preocupari intelectuale si intelectuali? Asta e altceva. Dar inteligenta tine de IQ si te asigur ca exista destui oameni cu IQ ridicat care traiesc doar cu activitati pe care le consideri tu "neinteligente" laughing Exact cum ti s-a zis, ai multe prejudecati aiurea...

P.s. sa stii ca nu-ti trebuie multa minte sa fii programator. In cele mai multe cazuri e doar cantitativ...mult de tastat, putin de gandit.

| Mosotti explică (pentru AnastasiaK):

Da, ma refeream la preocupari intelectuale. De exemplu cine face probleme la fizica din amuzament inseamna ca are preocupari intelectuale, chiar daca pe langa se duce si in club si face si altele, cine doar se duce in cluburi si face doar chestii de genul, nu are, nu e greu deloc sa se decida, este foarte clar. Normal ca pot spune si eu un lucru limpede.

Cum nu iti trebuie minte pentru programare?! Doamne fereste, atunci de ce nu fac prea multi asta? Ca doar iau salariu foarte mare. Ca eu stiam ca atunci cand un job ofera salarii mari, tenta este ca multi sa doreasca acel job, dar nu vad ca este asa, si asta nu doar la noi. E grea, depinde ce faci si la ce nivel faci, un senior niciodata nu fac chestii simple mai ales daca se ocupa si de partea de arhitectura, busines, dar si de scriere cod.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

Pare ca vorbesti in necunostinta de cauza. Programarea...sau ce fac majoritatea programatorilor...inseamna sa memorezi un limbaj si niste algoritmi si sa scrii in mod repetat ce ti s-a zis deja. Iar majoritatea studentilor abia iesiti din facultate care se angajeaza undeva in IT iau un salariu de pana in 2000 lei la inceput (nu toti si da, se avanseaza repede, dar zic de inceput). Raportat la timpul petrecut cu nasul in calculator, eu zic ca nu e deloc mult. Pe langa asta, sunt O GRAMADA de oameni care lucreaza in IT. Faptul ca inca exista cerere mare apare pentru ca aproape tot in ziua de azi e legat de programare, dar asta nu inseamna ca nu exista deja extrem de multi programatori (multi fara facultate, apropo, ca sa iti dai seama cat de "greu" e jobul asta). Bineinteles ca exista diferite ramuri si un nivel mai avansat la care nu mai e asa simplu, dar mostly programarea se invata (la modul tocit). Au fost deja oameni care au gandit programe, au optimizat, etc, iar acum celorlalti le ramane sa repete aceleasi structuri care se folosesc deja. Din punctul meu de vedere tot ce se poate invata fara sa fie neaparat inteles, nu necesita multa inteligenta.

Ca idee, am facultate terminata, licenta in matematica si licenta in informatica, totusi in prezent foarte rar aleg sa lucrez la cate un proiect chit ca e bine platit din simplul motiv ca nu imi place si pot trai foarte bine din altceva. Deci, probabil sunt "neinteligenta" dupa logica ta.

| Mosotti explică (pentru AnastasiaK):

Nu am zis ca nu esti inteligenta, esti chiar mai inteligenta decat ei, pentru ca cei care fac mate sunt peste, mai ales inginerii veritabili, ca sa proiectezi un pod nu merge fara facultate sau fara sa cunosti f bine n materii f grele. Nu e ca la programare ca daca cunosti un limbaj bine, aia este.
Dar am zis ca si ei sunt inteligenti si ca nu e asa usor, prietenul meu lucreaza pe SQL si m-a spart cand am vazut ce face, migrari in productie, solutii pe care el trebuie sa le gaseasca, nu chestii standard, apare o problema nestandard si trebuie sa vada cum rezolva.

Dupa mine inginerii adevarati sunt cei mai de top. Chiar spunea Dan Racovitan pe Youtube care e un inginer si are site ala prepa.ro, ca aparent mate e inutila pentru multi, dar cel ce o stapaneste, vede multe altfel, in f multe domenii adica in sens pozitiv, ca are gandirea altfel.
Daca castigi bine din altceva este foarte bine, si da, stiu si eu destui carora nu le place programarea.
Insa cu cererea mare de programatori e putinel suspect, ar trebui sa fie locurile cam ocupate repede, mai ales daca-s multi care fac, noi avem cam 60 de mii de coderi dupa cum zicea prietenul meu, dar nu stiu exact daca asa e. Mai ales ca majoritatea se plang de salarii insuficiente si program uneori peste normal in alte jobs.

| Cosmin86 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu e chiar asa repetitiv cum spui tu happy

| AnastasiaK a răspuns (pentru Cosmin86):

Cosmin, esti un om destept sau cel putin asa mi-ai lasat mie impresia pe site-ul asta, asa ca daca vrei sa ma contrazici, be my guest, dar logic si argumentat. Nu merge sa-mi spui ca nu e asa repetitiv cum am spus cand nici macar nu am precizat clar cat de repetitiv sustin eu ca e. Eu am zis doar ca e, iar daca n-ar fi, toate orele de programare facute in facultati ar deveni inutile pentru ca ar fi suficient sa inveti doar limbajele daca programarea ar insemna sa creezi mereu un algoritm nou, o functie noua, etc, fara sa le reutilizezi pe cele deja invatate. big grin

| Cosmin86 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Eu lucrez in IT, programator senior si arhitect, si mereu facem chestii noi, nu prea e nimic repetitiv. Dar eu sunt si la o multinationala din Silicon Valley, nu la o firma "no name". Si da, am facut o gramada de algoritmi noi.

Spre exemplu acum lucrez la arhitectura unui sistem distribuit in cloud.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Cosmin86):

Raspunsul meu mai avea si partea asta: "Bineinteles ca exista diferite ramuri si un nivel mai avansat la care nu mai e asa simplu." Ma rog, acum ca stau sa ma gandesc nu am niciun sondaj sa pot garanta ca intr-adevar majoritatea celor care lucreaza in IT fac chestiile alea boring despre care vorbeam si o parte mai mica face ceva misto, dar eu cu impresia asta am ramas din ce am cunoscut in facultate si dupa (ma refer la oameni in special, cea mai mare parte pe care i-am intalnit stiind programare pentru ca au lucrat mult, nu pentru ca au inteles ce au invatat).

| Mosotti explică (pentru Cosmin86):

Normal, in programare nu ai cum sa te plictisesti, mereu apare ceva nou, provocari noi, probleme noi la care nu gasesti raspunsurile in manual cum s-ar zice, trebuie sa inventezi metode sa rezolvi problema. E o meserie foarte interesanta si frumoasa. Asta este o activitate intelectuala de exemplu.

| Mosotti explică (pentru AnastasiaK):

Normal ca fac programare pentru ca au lucrat mult si au prins experienta, au inteles ceva si din ce au invatat, ca bazele acolo le invata, la facultate, desi se poate si la un curs, si tutoriale de tot felul. Boring daca e ceva repetitiv, dar e ceva mai altfel, si o cerinta de un rand, necesita sa rezolvi o problema in 6 luni cu 2-3 oameni, aia nu mai e boring, e o provocare, ca mereu apar situatii noi atipice.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

"si o cerinta de un rand, necesita sa rezolvi o problema in 6 luni cu 2-3 oameni, aia nu mai e boring, e o provocare, ca mereu apar situatii noi atipice."

Eu am lucrat in IT si probabil o sa mai lucrez pe viitor. Cosmin86 lucreaza in IT. Tu doar iti dai cu parerea, deci cu tine nu prea am ce discuta. Sustin in continuare ca programarea nu necesita obligatoriu creier (poate sa necesite, dupa cum am zis, in anumite cazuri, la un anumit nivel dar in alte cazuri nu...nu stiu ce procent din total, dar tind sa cred ca mare), iar de demonstrat pot demonstra usor gasind oameni prosti si/sau tocilari care lucreaza in IT (am deja cateva nume in minte).

| Mosotti explică (pentru AnastasiaK):

Adica is printre altele si eu coder si nu ai ce discuta? Esti comic rau. Sunt programator si eu (fac finalizata in 2016 si master in 2018, la psihologie nu am facut master, ca nu a fost principal pentru mine), si prietenul meu e pe SQL, sunt si eu fan SQL. El la munca asa are, are de ex acum un proiect care de 1 an nu-l mai termina, el ca sef de echipa cu inca 1-2. Se cer niste migrari de te doare capul de multe ori, plus altele, trecere pe alta platforma uneori. Daca zici ca nu necesita creier, esti primul care zici chestia asta, de fapt la multe meserii ai nev de creier, nu doar la asta. Si ca si casier ai nevoie de creier sa stii ce faci acolo, mai ales inainte cand nu aveai case de marcat electronice, trebuia sa stii sa dai restul repede, nu dupa 7 ani.

Ca unele meserii necesita creier mult mai mult, asta este corect, de ex ingineria, nu am zis ca programarea e cea mai grea, ingineria este cea mai grea de fapt. Aia fara min 5 ani de facultate rupere de grei cu n materii si inca 10 de experienta dupa, nu faci inginerie de calitate. Mai stiu eu pe un inginer care zice ca nu trebuie creier la multe meserii, nici la coderi, doctori, etc.

Oamenii aia prosti de care zici tu, aplica poate sabloane, dar in programare mai ca lumea, nu prea te lovesti doar de sabloane, si atunci? Apare o problema, eroare atipica, cum o rezolva daca nu gandeste?! O situatie noua cu care trebuie sa se descurce, ca na, are proiect de facut. Ma referl la coderii intermediate si seniori. Adica e una sa-i dai sa-ti faca o inmultire de matrici, si alta sa-i dai sa faca softul sa-i rezolve o integrala, nu prea se aseamana.
Prietenul meu cate situatii nasoale nu a avut.

| FaraNume1245 a răspuns:

De acord, cu excepția ultimelor două paragrafe. Activitățile pe care tu le consideri inteligente (și, practic, înveți ceva din ele) s-ar putea să pară banale altor oameni, deci nu se poate hotărî care activități sunt inteligente, dintr-un punct de vedere obiectiv. Așadar, un zidar nu este mai prejos decât un programator. Poate, pe o scară socială dintr-un sătuc uitat de lume, da.

Activități inteligente pot fi și petrecerile, băutul, consumul de droguri și panarama pe la terase sau scări de bloc.

| Mosotti explică (pentru FaraNume1245):

Astea nu sunt preocupari intelectuale de nici o culoare, nu solicita mintea. E chiar obiectiv. Nu am zis ca cineva e mai prejos decat altcineva, in nici un caz.
Insa cariera mai buna o au cei cu preocupari intelectuale, si in afara astia sunt mai bine platiti ca ceilalti, un inginer, doctor, arhitect, avocat, judecator, profesor niciodata nu ia cat ia un vatman sau un sofer de autobuz, sau mai putin, deci ajuta foarte mult in cariera.
De exemplu in 1998 in Germania un sofer de autobuz lua 1250 euro bani in mana, un profesor de liceu lua 2250. Un medic cam 3500. Ca toti sunt egali ca importanta, este altceva.

Ca sa te droghezi nu trebuie sa te duca mintea, din contra, e o minte sub orice critica daca nu realizezi ca e distructiv si deci ca nu trebuie sa te apuci. Restul sunt activitati distractive okey, dar doar atat.

| FaraNume1245 a răspuns (pentru Mosotti):

Țin să te contrazic. Poți învăța multe la bere cu oamenii potriviți.

"Insa cariera mai buna o au cei cu preocupari intelectuale, si in afara astia sunt mai bine platiti ca ceilalti, un inginer, doctor, arhitect, avocat, judecator, profesor niciodata nu ia cat ia un vatman sau un sofer de autobuz, sau mai putin, deci ajuta foarte mult in cariera."
După definiția asta, Veorica et al. sunt genii.

"Ca sa te droghezi nu trebuie sa te duca mintea, din contra, e o minte sub orice critica daca nu realizezi ca e distructiv si deci ca nu trebuie sa te apuci. Restul sunt activitati distractive okey, dar doar atat."
Cum explici faptul că unele din cele mai inteligente persoane au abuzat de substanțe nocive? Și de la experiențe cu droguri* (în special psihedelice) poți învăța multe, ține doar de tine. Ca să-ți dau și exemple, poți avea idei noi (datorită unor perspective din care n-o să privești niciodată sobru), îți dezvolți așa-numitul "street smarts", poți învăța lucruri noi despre tine însuți, etc.

*Nu mă refer la cele obiectiv distructive, ca davaua și crackul.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

"Ca sa te droghezi nu trebuie sa te duca mintea, din contra, e o minte sub orice critica daca nu realizezi ca e distructiv si deci ca nu trebuie sa te apuci. "

Si daca iti spun ca stiu din surse sigure (adica fosti studenti de acolo care imi sunt prieteni) ca exista studenti la facultati de top ale lumii care se drogheaza? Bineinteles, va trebui sa o iei ca pe o simpla ipoteza pentru ca nu vreau sa vin cu nume clare. As mai putea spune ceva despre droguri si de un anumit liceu de top al tarii pe care se intampla sa-l fi absolvit eu, dar iar nu vreau sa dau nume. Distructiv e excesul, nu consumul in sine, anyway. Si ca sa intelegi logica: la facultatile/liceele de top se cere aproape mai mult decat e uman posibil => intervine stresul => se cauta un refugiu...fie el alcool sau altceva

| Mosotti explică (pentru FaraNume1245):

Evident ca poti invata lucruri bune de la partenerii de bere, dar si aia trebuie sa fie macar unul care are preocupari intelectuale, deci aici ai dreptate. Sau poti invata multe despre viata, relatii, si asta este adevarat, dar aia tine de psihologie.
Cu Viorica nu am treaba, e praf. Ma refeream la cariera pe merit, ingineri care proiecteaza avioane, poduri, nu o vai de mama ei ce mananca banii degeaba de la oameni.

Cu drogurile mare dreptate iti dau, asa este cu categoria aia, afli, simti chestii care in mod normal nu ai cum, plus ca vezi ce face creierul uman, si vezi ce calculator este fata de cel mai tare calculator de acum, si eu am vazut ce poate si am ramas socat sincer, pe partea de efecte speciale, iluzii am vazut dar deja era clar, avantajul este ca astea nu prea dau dependenta pentru ca nu euforizeaza, sunt doar halucinogene in mare parte! Ma refeream la alea obiectiv distructive ca nu e ok, trebuia sa fac o diferenta si sa specific dar nu am mai facut.

| Mosotti explică (pentru AnastasiaK):

Halucinogenele sunt okey ca nu prea dau dependenta, dar cum am zis si colegului, nu am dat importanta sa le separ, este corect ca si unii de top o fac, dar cred ca nu cu din alea distructive si adictice de te distruge. Ca odata intrat in opioide, adios..nu poti consuma din cand in cand, sau cocaina care da o dependenta de te sparge extrem de rapid.
Merge si o iarba din cand in cand, sincer eram si eu curios sa vad cum e dar nu am ocazia asta, cumva inhalat, ca de fumat nu fumez. Nu am nici o rusine sa recunosc.

Psihedelicele sunt f interesante dar si alea cu atentie, nu orice. Adica ceva sa nu fie pericol ca LSD care uneori se depoziteaza nu stiu unde in coloana si mai ai cate un trip asa...aleator unde te-oi afla, asa auzisem ca se poate intampla.
Ciupercile ar fi, macar nu-s facute in laborator, dar cu supraveghere stricta, ca stii si tu poate clar ce au patit unii de la asta nesupravegheati.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Perfect de acord! Oamenii cu adevărat inteligenți merg de obicei împotriva curentului/turmei, pentru că vor să nu fie în rând cu ceilalți. Unii chiar sunt mai singuratici, mai introvertiți și selectivi în toate. Oamenii inteligenți au de obicei un cerc restrâns de prieteni la fel de inteligenți ca și ei și nu simt nevoia să epateze.winking

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Nu ca nu vor neaparat sa fie ca ailaltii, nu prea le place ce le place la altii, sau la multi altii, se regaseste in alte activitati si persoane care au activitati asemanatoare.

| ChrisRo a răspuns:

Ai multe ptejudecati, man. Oamenii inteligenti o pot da foarte bine pe bautura, droguri, depravare. Dar dumneata ce parere ai despre oamenii care asculta manele?

| Mosotti explică (pentru ChrisRo):

Nu am zis ca cei care au preocupari intelectuale nu fac si ce zici tu, dar nu fac doar ce zici tu, e o mare diferenta.
Oamenii care asculta manele nu au nici o problema, fiecare cu ce ii place la ureche. De exemplu eu cand lucram acasa la mate in facultate la analiza sau ecuatii diferentiale, rulau manele la calculator, imi placea cum suna pur si simplu, nu conta textul, imi placeau alea care cantau dragostea. Pe langa ca imi placea si house, hard rock, indiana, turceasca, greceasca.

| ChrisRo a răspuns (pentru Mosotti):

Asa pot emite si eu anumite prejudecati vizavi de gusturile tale muzicale. In timpul liber nu e musai sa ai doar activitati intelectuale.

| Mosotti explică (pentru ChrisRo):

Eu nu am zis numai activ intelectuale, nu citesti atent, am zis si activitati intelecutale dar si din celelalte, nu doar din celelalte.