| andreeadonica a întrebat:

Am și eu o intrebare: vreau sa știu când îmi va veni ciclul prima oara. Am deja vârsta la care ar trebui sa se înceapă. Am demult par la subraț, sânii sunt dezvoltați și am pete pe chilotei. Vreau sa spun că de ceva timp mă tot doare burta, dor că puțin mai jos, mă doare capul și sunt slăbită. Va rog spuneți-mi daca știți peste aproximativ cat timp s-ar putea întâmpla. Nu spun că vreau să-mi vină cat mai repede, doar că sunt la școală și aș vrea să știu ca sa fiu pregătită și să nu mă fac de ras. Va rog fara răspunsuri urate, căci chiar am nevoie de sfaturi.

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Anticiparea sau determinarea inceperii efective a CICLULUI menstrual este imposibil de stabilit chiar daca au aparut majoritatea indiciilor. De obicei maturizarea organelor sexuale reproducatoare feminine, poate sa inceapa chiar si cu 1-2 ani inainte de producerea efectiva a primei menstruatii. Semnele specifice se manifesta prin aparitia unor modificari privind atat aspectul exterior al corpului fetelor care sunt de natura fizica, cat si modificari interne de natura hormonala. In general, apropierea momentului de incepere a primei menstruatii denumita in termeni medicali MENARHA, este semnalata de aparitia scurgerilor de secretii vaginale care umezeasc zona vulvei (si interiorul vaginului) si se produce neplacuta patare a chiloteilor in portiunea care este in contact direct cu "pasarica". Trebuie sa stii ca reprezinta scurgeri absolut normale care prevestesc aparitia menstruatiei intr-un viitor destul de "incert" insa nu foarte indepartat. Menstruatia este un proces fiziologic care incepe la varsta pubertatii, in jurul varstei de 10-12 ani si se va produce ciclic/periodic si se va repeta de-a lungul vietii femeii pana la aparitia menopauzei care de regula se instaleaza in jurul varstei de 48-55 de ani. In general menstruatia apare in momentul in care fetele ajunge la pubertate si incep sa li se dezvolte sanii si apare pilozitatea de la subrat si de la "pasarica". Acest lucru se produce de obicei in jurul varstei de 11-12 ani insa se poate produce mai devreme cu 1-2 ani sau mai tarziu pana in jurul varstei de 16 ani. In cazul in care fata intretine relatii sexuale inainte de a avea prima menstruatie, acest lucru nu va influenta momentul de aparitie a menstruatiei la o data ulterioara.
Prima scurgere menstruala s-ar putea sa fie semnalata prin dureri abdominale si simptome premenstruale de intensitate variabila urmate de scurgeri de menstra care de regula sunt extrem de slabe si totul se poate reduce pur si simplu la cateva picaturi de sange de culoare mai inchisa la culoare, maronie si chiar urme/resturi de tesuturi mucilaginoase. Numai in cazuri rare scurgerea poate fi si mai consistente si sa curga 1-2 zile, dar aproape sigur cam acesta este modul de incepere a primei menstruatiei. Cind apar aceste semne este indicat sa ai pregatite si mereu la indemana tot timpul 2-3 absorbante, atat acasa cat si in geanta de scoala, deoarece menstruatia se poate porni in orice moment al zilei deci si cand esti la scoala. Aproximativ in fiecare luna aparatul reproducator al femeii se pregateste sa dea nastere unei noi vieti. Pentru aceasta uterul se pregateste sa poata gazdui o posibila sarcina prin dezvoltarea unei mucoase uterine din tesuturi, mucoase si vase de sange. Aceasta "constructie" cu aspect de mucoasa se numeste endometru si imbraca/acopera, peretele intern al uterului. Daca ovulul nu este fecundat de catre un spermatozoid, provenit din sperma ajunsa in vagin in urma unui contact sexual neprotejat, atunci nu se formeaza o sarcina, mucoasa uterina adica ENDOMETRUL devine inutil, se destrama si este eliminat din corp, din uter prin vagin sub forma unui amestec de sange, mucus, resturi de vase de sange si tesut intr-o perioada de circa 3-7 zile. Acest proces se numeste MENSTRUATIE. Ciclul incepe din nou/se repeta cu un nou ou/ovul care incepe sa se maturizeze intr-unul din ovare si urmeaza acelasi proces descris mai inainte. Acest ciclu se numeste ciclu menstrual si este in general de 21-35 de zile. Daca vei avea ocazia, vorbeste si cu mama ta deoarece ea este cea care iti poate da cele mai bune informatii cu privire la modul de intretinere a igienei si tipul de absorbante de folosit. Multa sanatate!

2 răspunsuri:
| Necunoscut112 a răspuns:

Foloseşte absorbante zilnice care sunt pentru diverse scurgeri şi pentru o igienă riguroasă şi pune în ghiozdan măcar un absorbant pentru menstruaţie să fii pregătită.

| copilaroasa2k17 a răspuns:

Pai pune-ti de dimineata niste absorbante cu o putere de absortie mai mica, alea foarte subtiri, ca sa nu te patezi atunci cand iti vine. Iar la scoala ia-ti niste absorbante cu o putere de absortie mai mare, si in pauze mai du-te la baie si verifica-te. De aici, cred ca stii ce trebuie facut.