Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3173541intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Kurtmann
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
26 Oct
SATI 306.084AFISARI
199.309VIZITE
181.713V. UNICI

Buna! Ce sunt prefixoidele si sufixoidele? happyUrmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • 5 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Bună!

  Prefixoidele sunt cuvinte sau elemente de compunere utilizate ca prefix la formarea termenilor ştiinţifici şi tehnici.

  De exemplu:
  aero - avion, aviaţie
  alo - altul, diferit
  api - albină
  arheo - vechi

  Sufixoidele sunt elemente de compunere sau cuvinte folosite ca sufixe la la formarea unor termeni ştiinţifici şi tehnici.

  De exemplu:
  agorie - redare, prezentare
  atlon - probă, exerciţiu
  cafalie - cap
  cromie - culoare
  cultor - care cultivă

  Ai mai multe exemple de prefixoide şi sufixoide aici: http://www.scrigroup.com/educatie/gramatica/PREFIXOIDE-SI-SUFIXOIDE54348.php

  Pa-pa.
 • a răspuns:
 • a răspuns:
  UIte ce srie in dictionar: PREFIXOÍD ~e n. lingv. Cuvânt sau element de compunere utilizat ca prefix la formarea termenilor științifici și tehnici. SUFIXOÍD ~e n. Element de compunere sau cuvânt folosit ca sufix la formarea unor termeni științifici și tehnici.
 • a răspuns:

  Prefixoidele si sufixoidele sunt elemente formative, prezente in imprumuturi sau in formatii dupa model strain care dau impresia de prefixe, respectiv sufixe, cuvintele rezultate in acest fel nefiind derivate propriu-zise, ci mai degraba compuse. Uite niste exemple : Bactericid-> sufixoid "cid"= ucigator --- bactericid -substanta care ucide /omoara bacteriile Hidrograf -> sufixoid "graf "= a scrie --- hidrograf -specialist in hidrografie Glicoliza -> sufixoid "liza"=descompunere---glicoliza-proces enzimatic de descompunere a glucidelor in organismele vii Zoomorf ->sufixoid"morf"=forma --- zoomorf-forma de animal, etc.
 • a răspuns:
  Raspunsul de mai sus este corect dar ca sa intelegi mai usor acesti termeni prefixoidele si sufixoidele le poti lua ca niste prefixe si sufixe "false. Exemple prefixoide: pseudo=fals (pseudoartist), ante=inainte/post=dupa (antemeridian/postmeridian) si unele sufixoide: fil=iubitor (webofil) sau fob=care uraste ( scuze nu prea imi vin cuvinte in acest moment cu aceste sufixoide) totusi sper ca ti-am fost de ajutor... oricum la scoala o sa va explice mai detaliat depinde de profesor