Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2848613intrebari
Ultimele intrebari
Cadouri USB - USBmania
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
30 Ian
SATI 329.006AFISARI
162.604VIZITE
143.362V. UNICI
21 Iulie 2013
IonelaaaS intreaba:

Buna! Ce sunt prefixoidele si sufixoidele? happyUrmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • 5 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • 21 Iulie 2013 15:05
  miiCutSa a răspuns:
  Bună!

  Prefixoidele sunt cuvinte sau elemente de compunere utilizate ca prefix la formarea termenilor ştiinţifici şi tehnici.

  De exemplu:
  aero - avion, aviaţie
  alo - altul, diferit
  api - albină
  arheo - vechi

  Sufixoidele sunt elemente de compunere sau cuvinte folosite ca sufixe la la formarea unor termeni ştiinţifici şi tehnici.

  De exemplu:
  agorie - redare, prezentare
  atlon - probă, exerciţiu
  cafalie - cap
  cromie - culoare
  cultor - care cultivă

  Ai mai multe exemple de prefixoide şi sufixoide aici: http://www.scrigroup.com/educatie/gramatica/PREFIXOIDE-SI-SUFIXOIDE54348.php

  Pa-pa.
 • Raspuns utilizator suspendat
 • 21 Iulie 2013 13:52
  CorneliaC a răspuns:
  UIte ce srie in dictionar: PREFIXOÍD ~e n. lingv. Cuvânt sau element de compunere utilizat ca prefix la formarea termenilor științifici și tehnici. SUFIXOÍD ~e n. Element de compunere sau cuvânt folosit ca sufix la formarea unor termeni științifici și tehnici.
 • 21 Iulie 2013 14:00
  Aaxell a răspuns:

  Prefixoidele si sufixoidele sunt elemente formative, prezente in imprumuturi sau in formatii dupa model strain care dau impresia de prefixe, respectiv sufixe, cuvintele rezultate in acest fel nefiind derivate propriu-zise, ci mai degraba compuse. Uite niste exemple : Bactericid-> sufixoid "cid"= ucigator --- bactericid -substanta care ucide /omoara bacteriile Hidrograf -> sufixoid "graf "= a scrie --- hidrograf -specialist in hidrografie Glicoliza -> sufixoid "liza"=descompunere---glicoliza-proces enzimatic de descompunere a glucidelor in organismele vii Zoomorf ->sufixoid"morf"=forma --- zoomorf-forma de animal, etc.
 • 21 Iulie 2013 14:07
  didadada a răspuns:
  Raspunsul de mai sus este corect dar ca sa intelegi mai usor acesti termeni prefixoidele si sufixoidele le poti lua ca niste prefixe si sufixe "false. Exemple prefixoide: pseudo=fals (pseudoartist), ante=inainte/post=dupa (antemeridian/postmeridian) si unele sufixoide: fil=iubitor (webofil) sau fob=care uraste ( scuze nu prea imi vin cuvinte in acest moment cu aceste sufixoide) totusi sper ca ti-am fost de ajutor... oricum la scoala o sa va explice mai detaliat depinde de profesor