Cratima este un semn ortografic utilizat pentru:
a rosti două părți de vorbire diferite într-o singură silabă
evitarea hiatului
marcarea absentei vocalei initiale/finale
la nivel prozodic, conservă ritmul si masura versurilor
Două puncte este semnul de punctuație care anunță vorbirea directă sau o enumerare, o explicație, o concluzie și marchează totodată o pauză, în general mai scurtă decât cea indicată prin punct. Ele se pun atât la sfârșitul unei fraze cât și în interiorul ei.
Virgula este semnul de punctuație care delimitează grafic o pauză între părți de propoziție sau între propozițiile unei fraze, despărțindu-le pe baza raporturilor sintactice.
Semnul întrebării, numit și semn de întrebare, este un semn grafic folosit în scriere pentru a marca intonația propozițiilor sau a frazelor interogative. Se notează cu „?" și se așază după cuvinte, grupuri de cuvinte, propoziții și fraze care au un caracter interogativ sau care reprezintă întrebări directe, precum și după titlurile care au caracter interogativ, ca de exemplu în titlul poeziei „Ce e amorul?", de Mihai Eminescu.
Puncte de suspensie sau puncte-puncte reprezintă un semn de punctuație care constă din trei sau mai multe puncte așezate în linie orizontală, folosit pentru a arăta o întrerupere în șirul gândirii, al acțiunii sau o omisiune dintr-un text reprodus.
Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marchează sfârșitul unei propoziții sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere a șirului vorbirii.
Comunicarea care este așezată înaintea punctelor de suspensie are o intonație descendentă atunci când pauza este neintenționată și o intonație ascendentă atunci când pauza este intenționată.
În scrierea la calculator, punctele de suspensie (…) reprezintă un singur caracter, cu codul 2026.
Punctele de suspensie:
Semnul exclamării, numit și semnul mirării, marchează grafic intonația frazelor și a propozițiilor exclamative sau imperative. Se pune, de asemenea, după interjecțiile și vocativele care exprimă stări afective și sunt considerate cuvinte (sau părți de frază) independente. Când interjecția are, în același timp, sens exclamativ și interogativ, semnul exclamării este însoțit de Semnul întrebării. Se folosește după un substantiv în cazul vocativ.
SPer ca te am ajutat
FUNDA te rog
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Semne_de_punctua%C8%9Bie
Aici ai toate semnele de punctuatie o sa le intelegi mai bine de acolo decat daca le citesti aici