| superpissy40 a întrebat:

Care este programa de bacalaureat la romana pentru profilul filologie? Adica in general ce se da si anume ce carti/texte intra la bac.Si la istorie care este programa? Din ce anume se da? Si daca stiti imi puteti spune si la probele la alegere(filosofie,geografie,logica,economie,sociologie, psihologie).La profilul filologie bacul scris se da si la limba engleza? Din ce? Iar probele orale in ce constau si competentele digitale? Multumesc mult :* Funda.

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Ţi-am EXPLICAT din ce dai BAC-ul ( la "specializarea" Filologie ) la o întrebare anterioară!
http://www.tpu.ro/......-cate-din/

Programele de BAC le găseşti la linkul :
http://www.ebacalaureat.ro/......e-211.html



"Proba practică" la Engleză ( sau altă limbă străină ) înseamnă audierea unei casete happy

Competenţe digitale = TIC = lucrul pe Pc.


"Art.44 - (1) Subiectele pentru probele A) si B), de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare i Examinare.
(2) Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat.
(3) Subiectele mentionate la alin. (1) vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala în maximum 10-15 minute.
Art.45 (1) La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul învatamântului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata în liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1,
limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata în regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.
(2) Evaluarea competentei lingvistice într-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa;
b) proba orala;
c) proba de întelegere a unui text audiat;
(3) Durata probelor menionate la alin. (2), care compun proba de evaluare a competenelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala, modalitatea de desfaurare si evaluare a probei, precum si corelarea punctajelor obinute cu nivelurile de competena acordate candidailor vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul Naional de Evaluare i Examinare
...
Art.46 (1) Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, se stabilesc de Centrul National de Evaluare i Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei "Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor", studiata în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a.
...
VI. ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PROBELOR
Probele de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Art.48 -...
(3) La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hârtie stampilata
pentru ciorna.
Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat -2011
_______________________________________________________________________________
Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2011
24
(4) Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat câte 15 minute,
iar pentru sustinerea acestora în fata comisiei, câte10 – 15 minute.
...
Art.52 -... (2) Proba D, de evaluare a competentelor digitale, se desfasoara în laboratoarele de
informatica din unitatile de învatamânt liceal." - SURSA = Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat/Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010 de la linkul oficial :
subiecte2011.edu.ro/bacalaureat/Legislatie/Ordin_4799-31-08-2010.zip


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

La Română DEPINDE şi de liceu/profil/specializare...

Vezi lista ( operelor/lecturilor/romanelor ) "originală"/minimală EDU la linkul :
http://www.google.ro/......http?/url


Vezi şi un exemplu de listă ( obligatorii/suplimentare ) în funcţie de liceu/profil/clasă la linkul :
http://www.netbuzz.ro/......-q-61.html

http://nicolaeiorga.wordpress.com/......sa-a-ix-a/

http://cnprsv.ro/......ANA_IX.pdf

http://bookspot.ro/......a-X-a.aspx

http://totusilectura.blogspot.ro/......limba.html

http://bookspot.ro/......-XI-a.aspx

http://bookspot.ro/post/2011/06/19/Lista-operelor.aspx


Poţi primi un text din ORICE autor ( nu doar cei canonici ) la categoria "texte literare la prima vedere"!


"NOTĂ: Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora.

Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în prezenta programă.

Tematica studiilor de caz şi a dezbaterilor din programele şcolare, regăsită în programa de examen, poate fi valorificată în cadrul probelor orale şi scrise, prin solicitarea argumentării unor opinii sau judecăţi de valoare pe marginea acestora." - SURSA = Programa de la Română - vezi linkul :
http://www.ebacalaureat.ro/......a-751.html


"Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ"!

Deci, TREBUIE să ŞTI textele prevăzute în programa şcolară ( cls. 9-12 ) atât pentru autorii canonici, cât şi pentru ALŢI autori ai "prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti"!


Vezi şi programele şcolare în vigoare la linkul :
http://programe.ise.ro/......20IX-a.pdf

http://programe.ise.ro/......%20X-a.pdf

http://programe.ise.ro/......0XII-a.pdf

Vezi şi informaţiile de la linkul :
http://mariana-badea.ro/? p=945

2 răspunsuri:
| kitykity a răspuns:

Stiu ca la filologie din clasa a11a nu mai faci mate, fizica si chimie. Se da teza din romana, latina, prima limba straina, istorie/geografie. La profilul filologie dai bacu din romana oral si scris engleza/franceza oras si scris geografie/istorie informatica...
La filologie dai la bac romana si istorie obligatoriu. si la alegere o materie dintre: logica, psihologie, sociologie, economie sau geografie. iar la teza dai romana, latina, engleza numai daca esti intensiv cred, si la alegere geografie sau istorie.Nu mai faci mate, fizica, chimie, bio deloc din clasa a 11-a.e cel mai usor profil din liceu.se da teze la romana, latina, istorie sau geogra.bac se da la romana, o lb straina.