| tudorvolcano a întrebat:

De ce alfabetul folosit de români în epoca medievală este numit chirilic? Asemănarea dintre alfabetul "chirilic" român și versiunile slave nu se aseamănă aproape deloc. Literele au alte valori fonetice, se află și litere suplimentare în alfabetul "chirilic" român etc. Este ca și cum ai compara alfabetul latin și cel grecesc.

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_chirilic
Mai citeste pe acolo si ai sa te documentezi.

| tudorvolcano explică (pentru Salontanul):

Am citit, dar articolul nu răspunde întrebării mele. Literele au alte valori în cel românesc și sunt și litere suplimentare. Cum nu putem considera alfabetul latin ca fiind alfabetul grec, la fel se întâmplă și cu alfabetul "chirilic" român și celelalte alfabete chirilice care sunt 99% identice între ele.
Literele Naș, Zalu, Xi, În, Omega, Uc, Ucu, Lati, Csi, Laco, Ius, La, Psi, Thita, Ijița etc. nu există în celelalte versiuni. Am putea chiar vorbi de o continuitate a acestor litere în raport cu vechiul scris al dacilor. Pe tăblițele de la Sinaia găsim sunete similare cu cele ale alfabetului folosit în epoca medievală de români, iar tăblițele nu sunt falsuri deoarece ar fi luat prea mult timp să se conceapă 500 de tăblițe cu desene sofisticate și litere noi într-un timp așa scurt. Deci, tăblițele din plumb au avut un model care să fie copiat, adică cele din aur.