| Theodora373 a întrebat:

Hei! Anul acesta sunt a 8a, dar aș vrea să știu de pe acum unde vreau să merg. Una din opțiuni ar fi Liceul pedagogic Vasile Lupu din Iași. Aș vrea să știu ce probe sunt la admitere, cu ce medie se intră și dacă pot să mă specializez direct pe profesor de gimnaziu. Cum sunt profesorii, elevii, dacă are cămin, etc. Vă rog!

3 răspunsuri:
| nuivoiesăspun a răspuns:

Bună! Eu anul acesta am absolvit Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu" Iași (îi zice colegiu acum laughing ). Am făcut și gimnaziul și liceul aici deci îți pot răspunde la orice întrebare posibilă.
În primul rând pentru a intra la liceu, înaintea examenului de Evaluare Națională se dau așa zisele probe de aptitudini. Sună pompos, dar nu e. Practic probele se dau la Limba română, desen, muzică și sport. Și aceste probe se desfășoară astfel:
*se dau în două zile consecutive sau cu o pauză de o zi între ele, asta decide directoarea în fiecare an.
*exact nu mai știu cum sunt grupate, dacă e română și sport într-o zi și în ziua următoare muzică și desen. Oricum, ideea e că sunt două într-o zi.
*La Proba de limba română e un fel de interviu. Intră vreo 5 în sală, în ordine alfabetică, se strigă la intrare cine cum intră, și acolo vor fi prezente două profesoare de limba română și directoarea (asta dacă n-are treabă pe undeva). Ce se întâmplă acolo? Practic ești în sală, când îți strigă numele una dintre profesoare îți faci o mică prezentare (Mă numesc Teodora., vin de la Școala., Și am ales Colegiul Pedagogic deoarece.) și trebuie să ai învățată de acasă o poezie -prin recitarea poeziei îți verifică dicția (îți sugerez o poezie simplă, nu te pune singură în dificultate, să nu fie ceva banal gen „cățeluș cu părul creț", dar nici nu te duce cu „Luceafărul" sau „o, rămâi", sunt sătule de astea și se vor plictisi, și sunt sigură că nu ăsta-i scopul tău). Și cam atât la română. Dacă ai noroc să fii de la jumătate în jos nici nu vor mai avea răbdare să zici toată poezia și scapi repede.
*La sport este proba de rezistență (se dă afară, în curte, avem curte mare laughing și se aleargă vreo 600-800m, le mai schimbă de la an la an) și exerciții din alea basic în sala de sport (extensii, aplecări, rotiri, rotații, balansări, ceea ce se face în general la sport când se formează coloana de gimnastică ). Te sfătuiesc să începi să alergi din timp pentru proba de rezistență.cu 2-3 luni înainte. Ca să fii obișnuită cu genul ăsta de efort. Au fost multe cazuri în care fetelor li s-au făcut rău pentru că au depus un efort foarte mare, nefiind antrenate din timp.
* La muzică înveți un cânte din carea de muzică de clasa a 8-a. Vorbești cu profesoara ta din timp să te ajute să-l cânți cum trebuie. Profa de muzică de aici e cam pretențioasă.
* La desen trebuie să desenezi o natură statică. Roag-o pe profesoara ta de desen să te ajute și să te pregătească pentru asta. Nu pot să-ți explic mare lucru aici pentru că trebuie să-ți arate cineva. Sfat: Să-ți iei niște foi mai grosuțe pentru desen ca să nu ai probleme cu apa, acuarelele, Foi A3 îți trebuie și acuarele din alea la tub + pensoane de diferite mărimi.

Media de intrare se schimbă în fiecare an, dar dacă ai peste 8.00 fii sigură că intri, nu-i nicio problemă, deci concentrează-te pe EN.

La Colegiul Pedagogic sunt următoarele specializări:
1. Învățător-educatoare (3 clase cu aprox. 30 de elevi, aici se specializează personal pentru grădiniță și învățământ primar)
2. Educator- puericultor (1 clasă, aici se specializează personal pentru creșe și grădinițe)
3. Teologie romano-catolică (1 clasă, poți aplica doar dacă ești de confesiune religioasă catolică)

Dau un exemplu:
Tu iei probele și alegi ca opțiune specializarea învățător-educatoare (recomand, tot asta am terminat și eu), bun, tu când termini liceul vei avea specializarea de învățătoare și educatoare, poți lucra în ambele câmpuri pentru că e dublă specializare. Poți profesa/lucra imediat ce termini liceul, adică din septembrie 2023, poți avea clasa ta de elevi și să fii învățătoare sau educatoare. Ca să ajungi să ai clasa ta, după bac se dă un examen care se cheamă TITULARIZARE și aici, în funcție de nota pe care o iei, vei primi un post undeva. Dacă vrei să devii profesor trebuie să ai studii superioare, adică facultate, nu poți fi profesor doar cu liceul. Iar la facultate tu poți alege orice, nu neapărat facultatea de științe ale educației, de exemplu poți face facultatea de geografie și când termini facultatea dai examen de titularizare pentru profesori și vei putea profesa ca profesor de geografie.

Există cămin, este cantină unde se pot lua cele trei mese.

Profesorii sunt foarte faini, mi-e dor de mor de ei. I-am apreciat enorm pentru tot ce m-au învățat. Dincolo de materia propriu-zisă mulți dintre ei te învață chestii pentru viață. Și e de apreciat.
Anii de liceu vor fi faini dacă tu vrei să-i faci să fie. P.s. Clasa a 11-a va fi cea mai grea, iar a 12-a cea mai faină și ușoară.

Sper că te-am ajutat, dacă mai ai întrebări lasă la răspunsuri și o să-ți mai răspund.

| Onefufu a răspuns (pentru nuivoiesăspun):

Unde mă pot înscrie pentru probe?

| nuivoiesăspun a răspuns (pentru Onefufu):

Poți intra pe site-ul liceului, găsești detalii. Dacă nu e destul de clar, poți suna la secretariat să întrebi ce ai nevoie să știi, nr de telefon tot pe site.

http://colegiulpedagogiciasi.ro/examene/