| HarrysWife a întrebat:

La limba romana am de facut o argumentare la o poezie (sa dovedesc ca poezia Iarna de Vasile Alecsandri este un pastel) dar noi nu am mai facut niciodata si nu stiu ce trebuie sa scriu. Daca ma puteti ajuta sa imi spuneti despre ce trebuie sa scriu.Multumesc!
Fundaa.

Răspuns Câştigător
| iesiacasa a răspuns:

Salut ce zici de aceasta argumentare Pastelul este specia genului liric în care se prezintă sentimentele şi trăirile eului poetic, în legătură cu un colţ din natură, surprins într-un anumit anotimp sau moment al zilei. Termenul pastel numeşte o compoziţie realizată cu creioane colorate, în tonuri pastelate.

Prin descrierea artistică, se prezintă impresiile şi trăirile poetului, în ipostaza unui eu contemplator al peisajului hibernal, care îi provoacă o varietate de reacţii, de la teamă la admiraţie şi de la nostalgie la veselie: „şi pe-ntinderea pustie, fără urme".

Cele patru catrene corespund unor tablouri poetice, care surprind deopotrivă natura cosmică şi cea terestră, într-o deplină comuniune. Primul tablou creează o imagine a unui cer devenit stranie oglindă a spaţiului terestru, prin reflectarea norilor „ca lungi troiene călătoare". În al doilea tablou, accentul cade asupra componentei temporale, redată prin enumeraţie şi repetiţie: „ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară!". Chiar şi soarele „rotund şi palid" trezeşte nostalgia unei vârste dispărute, a visului de tinereţe.

O caracteristică importantă a pastelului este abundenţa imaginilor artistice şi a figurilor de stil. Astfel, spaţiul contemplat se extinde la dimensiunile întregii ţări, personificată în două ipostaze: a unei femei frumoase cu „umeri dalbi" şi a unei amazoane apărate de o „zale argintie". Comparaţiile redau nota de dinamism, „fulgii … ca un roi de fluturi albi".

Epitetul personificator în inversiune (doritul soare) are menirea de a exprima în mod direct, nemijlocit, sentimentele eului liric faţă de astrul vieţii. Imaginea auditivă din finalul poeziei (voios răsună clinchete de zurgălăi) lasă cititorului impresia optimistă a victoriei omului în faţa iernii.

În concluzie pot afirma că poezia „Iarna" este un pastel

4 răspunsuri:
| Furculingură a răspuns:

Dar de " comentariu " ai auzit? Ei bine, asta trebuie să faci. Trebuie să faci un comentariu despre poezie. Ţin minte când am făcut şi eu comentariu la " Iarna " de Vasile Alexandri... am luat 10 pe elbatting eyelashes
În comentariu trebuie să scrii... de fapt trebuie să începi aşa ( în ordinea asta ) :
- Date despre autor
- Semnificaţia titlului
- Definiţia pastelului ( daca este nuvelă, definiţia nuvelei şi tot aşa )
- Acum trebuie să iei fiecare strofă în parte şi să o comentezi. În ce sens să o comentezi? Adică să identifici figurile de stil şi să spui ce a vrut poetul să zică prin ele. De exemplu prin metafora " ca nişte fantasme albe plopii " (dacă mai ţin eu bine minte ) poetul vrea să arate că pomii sunt plini de zăpadă. Mă rog, tu trebuie să o spui într-un mod mai elevat.
- Sfârşitul şi părerea ta despre poezie.

| HarrysWife explică (pentru Furculingură):

Nu,nu am avut nevoie de comentariu.Dar oricum multumesc de raspuns! kiss

| Furculingură a răspuns (pentru HarrysWife):

Argumentare şi comentariu e tot aia. La ce ai dat tu răspuns câştigător e comentariu. Adică e bine, e tot aia...

| Jasm a răspuns:

Scrie ca descrie un colt din natura, ca are imagini artistice (vizuale, auditive) si figuri de stil, ca sentimentele si atitudinea poetului se fac simtite prin descrierea realizata si ca poetul reactioneaza admirativ la peisajul iernii...