| Ecbert a întrebat:

Nu stiu ce sa fac. Am 18 ani si nu stiu daca sa ma inscriu la o facultate sau sa muncesc. Este o facultate la care nu as vrea sa merg, dar am multi colegi acolo, iar asta ma tenteaza. Iar un job nu stiu daca ar fi pe placul meu. Doresc sa ma inscriu si la scoala de soferi, dar nu stiu daca o sa am timp cu facultatea/munca. Ce ma sfatuiti sa fac?

21 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Trage-ti job. Mergi dupa aia la facultate pe banii tai. Altfel o sa o tratezi cand stii cit ai muncit ca sa platesti o restanta sau recuperarea vreunui laborator.

| minrest a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

La facultate se plateste doar inscrierea, nu se plateste facultatea, nu se platesc restantele si nici laboratoarele ( la facultatile facute de mine, seminarele). Da, se plateste a doua facultate, daca vrei sa o faci. Ce spui tu se plateste la fabricile de diplome, dar nu la adevarata facultate, din cadrul Universitatii, pe locurile de la buget. Iar facultatea nu se poate face asa cum trebuie impreuna cu un job, pentru ca e grea. Invatatul este munca cea mai grea.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru minrest):

Sa o crezi tu ca la facultate la locurile de la buget poti sa ai restante fara de numar si sa vina profesorul de o mie de ori ca sa ia domnul student examenul. TOATE facultatile de la noi sunt fabrici de diplome. Daca faci medicina, sunt de acord cu tine. In rest, duma cu facultatea e grea merge mina in mina cu "eu asta am invatat in facultate, asta vreau sa fac pana mor" cum se poarta inca la noi la foarte multi.

| minrest a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu spun ce am vazut la cele doua facultati din cadrul Universitatii pe care le-am absolvit. Sa faci o facultate inseamna sa iti insusesti stiinta respectiva la nivel de baza, iar asta este greu. Nimica nu poate face cartile de baza ale stiintei respective mai usoare. Facultatea e usoara numai daca dai rasol.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru minrest):

Daca e un domeniu care se muleaza pe aptitudinile tale, e ok. Crede-ma ca aproape toti cei care aveau media peste 8 in facultatea de informatica au ajuns niste plafonati care scriu cod si cam atit, sau mai rau - predau informatica in vreo amarita de scoala/liceu. Majoritatea celor ajunsi team leaderi/manageri si care au afaceri proprii sunt aia pe care rar ii vedeai pe la cursuri/laboratoare fiindca erau ocupati cu jobul/proiectele proprii.

| BackAgain a răspuns (pentru minrest):

La orice facultate unde sunt locuri la buget, exista si locuri la taxa. Nu stiu de facultate ai facut, dar eu inca n-am auzit de vreuna unde sa nu se platesca restante chiar deloc. Sa zicem ca esti in anul II, nu platesti daca dai restanta la un examen din anul II, dar platesti daca dai restanta la unul din anul I. Unde sunt sunt eu la facultate nu se platesc laboratoarele, insa se platesc absentele in plus la laboratoare. Maximul e 2 absente nerecuperate pe semestru, iar pe a 3-a (a x-a) o platesti si poti intra in examen doar in restante.

| minrest a răspuns (pentru BackAgain):

Mai, am facut Istorie si Limbi Straine. Nu as fi vrut sa spun, dar am avut chiar eu restante si nici n-am auzit (la Universitate, evident) sa platesti restanta. Ce are plata, cu restanta? Este si nepedagogic, printre altele. Dar la facultatile particulare, nu ma mir ca ii taxeaza, cu orice prilej.

| minrest a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, la informatica e bine sa lucrezi in domeniu din anul doi, si baiatul meu a facut la fel. Dar cum poti citi trei sau patru sute de pagini pe zi dupa opt ore de munca? Nu ai cum. Inseamna ca dai rasol cel putin la scoala, daca nu si la slujba.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru minrest):

Facultatea aia la care ai de citit trei sau patru sute de pagini pe zi e bataie de joc, nu facultate. Sa fim seriosi. In preajma sesiunii cam orice companie care se respecta da libere studentilor.

| minrest a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Bataie de joc e aia la care nu ai bibliografie de citit, ci ai un suport de curs pe care il ''inveti''. La Limbi Straine nu trebuie sa citesti toate operele studiate, plus critica literara? La un curs ca ''Grecia Antica'' crezi ca pricepi ceva fara sa citesti vreo douazeci de carti, cate ne-a cerut Zoe Petre? Te plangi ca scoala e neserioasa, apoi spui ca daca iti cere sa muncesti e bataie de joc. E usor sa iti ceara niste bani si sa ''inveti'' 30 de pagini la fiecare curs, dar diploma aia nu va valora nimic. O stiinta nu o poti ''face'' mai usoara, ca sa poata lucra studentii, ea este dificila orice i-ai face.

| BackAgain a răspuns (pentru minrest):

Nu doar la particulare. Eu intru anul III la stat, pana acum n-am avut restante, dar am avut colegi care au ramas restantieri la materii din primul an. Poate e diferit la alte facultati, nu stiu, dar aici exista 3 perioade: sesiune, restanta si reexaminare (marire de nota sau "a doua sansa" la restanta). Ultima e doar la final de an. Daca ai ramas cu restanta la, sa zicem, microbiologie in anul I si nu iei restanta tot in anul I sau in anul II (dai restanta impreuna cu cei din anul I, in functie de semestrul pe care l-ai picat), ultima sansa o ai in reexaminare la finalul anului II. Atunci se plateste o taxa. Daca ai ramas in anul II si ajungi in reexaminari tot in anul II, n-am auzit sa platesti. Daca dai restanta in perioada normala de restante, nu se plateste nimic. Reexaminarea ca restanta se plateste daca e vorba de o materie dintr-un an anterior.

Nu te contrazic, o fi nepedagogic, printre altele. Crede-ma, mai exista cateva reguli nepedagogice la care as avea de comentat, dar nu asta e ideea. Ideea e ca exista facultati de stat la care se platesc restantele. Drept e, nu toate, ci doar cele pe anii anteriori date in reexaminari.

| BackAgain a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

"Facultatea aia la care ai de citit trei sau patru sute de pagini pe zi e bataie de joc, nu facultate." Cum ramane cu Medicina? Acolo ai mai mult de 300-400 de pagini, daca mai pui si ce ar trebui sa mai citesti pe langa... Asta daca esti student serios. Daca te doare undeva, inveti 2-3 lectii si te rogi sa-ti pice din alea cat sa iei nota 5. Daca ajungi sa si practici, incepe pacientul sa se roage.

| minrest a răspuns (pentru BackAgain):

Asa deci. S-au gandit ca pot scoate niste bani. Vorba ta, nu e singurul caz in care e sacrificata pedagogia pentru bani. dar vezi, e vorba de restanta ramasa din anul I, cu care ai intra in anul III, la alte facultati pierzi facultatea daca tragi dupa tine atata o restanta.

| BackAgain a răspuns (pentru minrest):

De fapt, nu poti intra in anul III daca ai vreo restanta ramasa, fie din anul I, fie din II. E un fel de "treapta" la noi. Bine, asta e o alta discutie si difera la alte facultati, poate chiar si in alte orase. Am fosti colegi de liceu/generala care sunt la alte facultati si acolo poti sa ai restanta din anul I codita pana in ultimul an. Trebuie doar s-o iei cand termini ca sa poti sa primesti diploma de licenta. De-aia se agita toti la noi sa dea restantele in anul II, dar nu la toti le iese. Drept dovata, vara asta au picat 7-8.

Oricum, scot bani din tot ce pot. Ma mir ca nu iti cer bani sa stai pe scaun la cursuri. Sper doar ca nu merge cu spaga... n-am auzit pana acum, dar nu stii niciodata 100% sigur (ca doar nici ala care a dat, nici ala care a luat nu se duc sa dea de veste daca le e bine).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru BackAgain):

PE ZI? 3-400 de pagini PE ZI?

| BackAgain a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, se poate. Intr-o zi poti sa ai un singur curs sau poti sa ai 2 cursuri si un laborator sau orice alta combinatie atata timp cat nu depaseste un anumit nr de ore. Sa zicem ca ai 2 cursuri, te-ai ales cu 250-300 pagini numai de acolo. Mai pui un laborator si ajungi la 300-350 pagini. Bineinteles, depinde de laborator si curs, nu exista un nr fix de pagini pe care pot sa-l aiba.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru BackAgain):

Hai sa fim seriosi. Ai niste ceaslovuri pe la examene dar nu ai de citit in mod sustinut ~300 de pagini pe zi. Asta ar insemna vreo 10 biblii pe semestru...

| BackAgain a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Poate in anul I, nu, dar intreaba un student la MG din anii mai mari. Cand vezi cate "biblii" se aduna pe semestru... te iei de par.

| minrest a răspuns:

Job-ul depinde de calificare, adica de ceea ce stii sa faci. Iar calificarea ta acum practic nu exista, desi ai un atestat de la liceu. Poti ocupa un post de studii medii. Daca te angajezi, nu vei avea timp si energie sa mai inveti, asa ca pe postul ala cu salariu mic si munca anosta vei ramane mult timp, probabil toata viata. Cel mai bine e sa mergi la facultate, sa cresti valoarea pe piata a fortei tale de munca.

| Yon1470 a răspuns:

Du-te la facultate si lasa munca si permisul ca, ai timp si de ele.Du-te la facultate si fa-ti studii superioare ca sa poti munci mai lejer si mai frumos in viata, apoi le faci in timp si pe celelalte. O sa te saturi de condus si de munca. Cu o facultate iti faci viata mai usoara si vei castiga si mai mult, daca ai studii superioare.

| MarcuAlexandru2002 a răspuns:

Gandeste-te la astabig grinaca faci doar liceu atunci vei ajunge sa ai salariu de 1200-1700 de lei si nu vei mai tine legatura cu colegii. Daca mergi la facultate cu colegii atunci poate iti vei gasi iubirea si ai putea avea un job cu 2400 pana la 4000 de lei pe luna.Scoala de soferi ar trebui sa o faci dupa daca e greu la facultate si daca ai timp sa o faci in timpul facultati. Poate in urmatoarea vacanta de vara poti face scoala de soferi.Viitorul tau depinde de asta pentru ca la un moment dat va fi prea tarziu sa mai mergi la facultate.