| mennenspeed a întrebat:

Eu trec pe clasa a 10. La stiinte ale naturii. Profesoara noastra ne-a dat de citit niste carti(10 ) Si as vrea sa stiu ordinea lor in manualul de lb romana. Adica care carte trebuie sa o citesc, prima, a 2, a 3, a 4, etc. Cine imi da un link sau isi mai aduce aminte FUNDA!

3 răspunsuri:
| Marquise a răspuns:

Ne ajuta puțin dacă ne dădeai și lista de cărți dată de profesoară, pentru că în general există multe lecturi alternative (profesorii aleg, în funcție de ce consideră ei că se potrivește clasei).
Oricum, programa menționează că în clasa a X-a se studiază: un basm cult (eu am studiat "Povestea lui Harap-Alb"), o nuvelă (în cazul meu a fost vorba de "Alexandru Lăpușneanul", deși știu că se poate studia și "În vreme de război", "Moara cu noroc" sau "La Țigănci", în funcție de ceea ce ai studiat deja în clasa a IX-a) și romanele tradițional-interbelic "Ion" și "Baltagul" și postbelic "Moromeții" (primul volum).
Din genul liric probabil că vei începe să studiezi curentele literare și operele reprezentative. Eu am avut la clasă "Floare Albastră" și "Luceafărul" (Eminescu), "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" (Lucian Blaga), "Testament" (Arghezi), "Ryga Crypto și lapona Enigel" (Ion Barbu) și "Leoaică tânără, iubirea" (N. Stănescu).
La genul dramatic se studiază Caragiale, cu a sa "O scrisoare pierdută".
Sper că te ajută. Și succes în clasa a X-a.

| mennenspeed explică (pentru Marquise):

1 M. Eminescu-Poezii, 2 Tudor Maiorescu, Critice, 3 G. Bacovia- Plumb, 4- Ion Allat Opere, 5- T. Arghezii Cuvinte potrivite, 6- N. Stanescu O viziune a sentimentului. 7- I.L.Caragiale- O scrisoare potrivita, 8- I. CReanga - Povestea lui harap alb, 9- I. Slavici- Moara cu noroc, 10- N. Filimon ciocoii vechi si noi. As vrea sa stiu ordinea lor, trebuie sa citesc primele 2 carti, dar nu stiu ordinea lor.

| Marquise a răspuns (pentru mennenspeed):

Începe cu Eminescu - Povestea lui Harap-Alb (e primul basm studiat).
Și eu zic să continui cu Slavici - Moara cu Noroc.
Ambele se citesc foarte ușor și nu au prea multe pagini (și se studiază în semestrul I).
În rest... Celelalte opere se citesc foarte ușor, nu-s nici lungi (poate cu excepția cărții lui Nicolae Filimon), nu ar trebui să-ți ia mai mult de o după-amiază.