| LoRdSaN a întrebat:

Salut,am o intrebare ce inseamna Republica ca termen istoric, si as vrea ceva concret.Nu ca si cum nu as sti,dar nu pot s-o descriu concret, daca ma intelegeti.MS(Funda)

Răspuns Câştigător
| RaduValentin a răspuns:

Republica a fost si este un mod de conducere a unei tari!
-sunt 3 feluri de conducere:
. republica(in care la conducerea, carmuirea tarii se afla un presedinte care desigur este ajutat de catre parlament... Deci el nu detine puteri absolute asupra tarii... Ex de tari republicane: Romania, America)
. monarhie constitutionala( in care regii inca de prin secolul al 18-lea, in urma unor revolte nu mai da legile de unul singur ci respecte anumite legi propuse de mult si nu mai are voie sa le schimbe dupa placul lui......deci nu are putere absoluta si desigur este ajutat de catre parlament)
. monarhie absoluta(la carmuirea tariii se afla tot un rege dar de data aceasta el este
absolut adica el schimba legile dupa placul lui... El ia toti banii din taxe...el poate face orice vrea cu tara lui... Si spre deosebire de celelalte moduri de conducere pe acesta nu-l mai ajuta parlamentul deci parlamentul este complet ignorat, fara nicio putere si fara pic de autoritate dar retine ca acest stil de conducere nu a fost apreciat si a provocat numeroase razboaie si rvolte in istoria lumii)
Sper ca te-am putut ajuta!

1 răspuns:
| Catiușica16 a răspuns:

Cuvântul republică derivă din termenul latin res publica, însemnând „lucru public". Republica este o formă de organizare statală (sau formă de stat) în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp. Acest termen, aidoma termenului echivalent politeia, din limba greacă, se referă la organizarea politică a societății în sens larg. Modul în care autorii clasici l-au folosit (spre exemplu, în Republica lui Platon) nu trebuie să fie considerat referință la un tip anume de instituție politică. Republica în antichitate nu reprezenta altceva decât interesul pentru comunitate, pentru polis, pentru oraș.

Aristotel a formulat o distincție clară între trei forme de guvernământ: monarhia, aristocrația și democrația. În principiu, niciuna dintre aceste forme de guvernământ nu este incompatibilă cu republica. Republicile nu sunt în mod obligatoriu și democrații. Spre exemplu, în antichitate, în republica romană, cetățenia era negată sclavilor și femeilor. Alt exemplu este Republica Venețiană, o oligarhie, în care poporul era exclus de la guvernare, dar unde șeful statului era ales printr-un sistem de vot complex și tras la sorți între reprezentanții nobilimii.

Pe de altă parte, democrația nu este în mod necesar și republică. Un exemplu în acest sens este Marea Britanie, care, deși este stat democratic, nu este republică, ci „monarhie constituțională", cu parlament ales direct de cetățeni. Șeful statului este monarhul ereditar.

De-a lungul secolelor, republica s-a delineat din ce în ce mai mult ca „guvern al poporului", ca sistem instituțional în care șefii de stat nu mai sunt aleși pe cale ereditară. Monarhia a devenit, practic, un antonim pentru republică.

Întrebări similare