| yukyta a întrebat:

Care stie in cat timp se dezvolta o broasca testoasa? si de unde stiu cand ele intra in hibernare? multumesc

Răspuns Câştigător
| sonya a răspuns:

Buna,

Fiecare broasca testoasa are propriul ei stadiu de dezvoltare. Totusi ele cresc vizibil pana la 3 ani, dupa mai putin si din ce in ce mai greu.

Astfel cand o cumperi este cat o moneda de 50 de bani, iar dupa aproape 1 an carapacea ei poate atinge si 15 cm.

In hibernare broastele intra doar atunci cand nu li se asigura conditiile optime, in special o temperatura optima.

Temperatura este undeva la 22-26 de grade. Cand intra in hibernare este clar ca ceva nu ii convine si atunci ca un sistem de autoaparare.

Daca ai grija de ele ai sa vezi ca ele nu intra in hibernare. Am 2 broaste acasa, au 4 anisori si nu au hibernat niciodata. Am avut grija sa le asigur toate conditiile necesare.

Pa.

3 răspunsuri:
| Miranda29 a răspuns:


Broastele testoase, alaturi de pesti si toate celelalte reptile, sunt animale cu temperatura corpului variabila (poikilotermice).

Pentru asigurarea unei temperaturi corespunzatoare organismului, testoasele au nevoie de anumite conditii, in afara carora nu pot trai. In acest sens, cand este necesara o temperatura mai ridicata, se expun la baile de soare sau se deplaseaza dintr-un loc in altul in ritm alert. Cand se expun la soare, broastele testoase se urca pe stanci sau copaci inclinati, unde stau nemiscate o perioada lunga de timp, absorbind cantitatea de caldura necesara.

In situatia in care crestem broaste testoase in acvarii sau in zone amenajate natural si destinate acestui scop, este bine sa le asiguram suporturi inclinate pentru insorirea necesara. De asemenea, prin insorire, pe langa caldura, mai beneficiaza si de razele ultraviolete, deosebit de necesare sterilizarii corpului, eliminarii unor paraziti acvatici si mai ales producerii compusilor indispensabili osificarii.

Atunci cand temperatura corporala este prea mare, testoasele, pentru a-si regla temperatura (ideosebi cele terestre), cauta locuri umbroase, iar cele acvatice plonjeaza in apa. O alta posibilitate de reglare a temperaturii corporale este posibila prin cresterea voluntara a respiratiei si modificarea ritmului cardiac. Astfel, in conditiile in care temperatura este prea ridicata, ritmul cardiac se reduce, iar circulatia sangelui este mai lenta, spre deosebire de situatia in care temperatura trebuie sa creasca, cand ritmul cardiac creste, iar circulatia sangelui se face mult mai rapid.

Aceasta autoreglare se poate efectua numai in conditiile in care broastele testoase beneficiaza de posibilitatea de adaptare, deoarece, daca le mentinem le mentinem la temperaturi constante o durata lunga de timp, exista riscul de a le provoca moartea.

Necesitatea ca broastele testoase sa beneficieze de repaus la temperaturi scazute sau ridicate, joaca un rol determinant in protectia organismului, considerent pentru care, in conditiile cresterii in captivitate, este necesar sa le oferim atat locuri asa-zis calde, cat si zone reci, care sa asigure confortul de temperatura cerut de corpul acestora. In functie de temperatura mediului inconjurator, broastele testoase au o activitate mai mult sau mai putin intensa.

Pentru fiecare specie de broasca testoasa exista parametri de confort pentru activitate si hibernare foarte precisi, de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne-am propus sa ne ocupam de aceasta indeletnicire.

Orientativ, sa prezentam in continuare, temperaturile optime si critice la cateva specii de broaste testoase.

| yukyta explică (pentru Miranda29):

Ms pentru raspuns dar pe mine ma intereseaza cu totul altceva....adik care are broaste testoase sa imi spuna in cat timp creste si cand imi dau seama cand hiberneaza... oricum multumesc pentru raspuns

| AjLee a răspuns:

O broasca testoasa se poate dezvolta in mai multi ani cat despre hibernare:
Odata ce toamna si iarna isi fac simtita prezenta si zilele devin mai scurte, broasca voastra testoasa va incepe sa devina mai inceata. In curand, ea va intra in hibernare, starea de latenta, de inactivitate in care anumite animale „dorm", cu o scadere corespunzatoare a temperaturii corporale si a metabolismului. Acesta este modalitatea ei de a trece iarna, atunci cand hrana este limitata, astfel fiindu-i mult mai convenabil sa economiseasca energie.