| Unknown101 a întrebat:

Hey... As vrea sa-mi fac un studiou de înregistrări ...cam ce mi-ar trebui pt a face asta...de exemplu ce mixer mi-ar trebuii, ce ar trebuii sa pun pe pereți. ETC.... FUNDA

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sper ca ti-am fost de ajutor! Funda

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Multe studiouri mari au doua incinte de prelucrare: una cu tehnologie analogica, iar alta pentru cea digitala. Prima ar parea pentru. unii mai ieftina la prima vedere insa trebuie stiut caci aceste tehnologii se folosesc de dragul sculelor analogice high-end, deci in nici intr-un caz nu intelegeti sub tehnologie analogica un mixer behringer si un casetofon Panasonic.
Putem spune caci calea cea mai buna acuma este cea hibrida: inregistrare digitala, cu outboarduri analogice. Adica inregistrarea se face cu calculatorul sau hard-disk recorderul (din ce in ce mai fara sens), la care sunt conectate channel strip-uri, efecte etc. Mai exact: actualmente punctul de start cu cel mai bun raport calitate/pret: un PC configurat pentru muzica, cu o placa multichannel cu convertoare ad/da de foarte buna calitate.
Urmeaza a fi selectat sistemul de ascultare. In nici un caz nu folositi boxe Hi-Fi! Acestea coloreaza sunetul. Chiar si cele scumpe. Nu asculta de cum suna ele, pentru ca nu trebuie sa-ti placa ce auzi. Secretul monitoarelor de studio bune este ca trebuie sa auzi greselile si lipsele din spectrul sonor. Aici nu ai voie sa faci economie. Cateva marci care trebuiesc urmarite: Dynaudio, Genelec. Mai sunt si alte modele consacrate, care nu prea se mai gasesc: Alesis M1, Yamaha NS-10. Mai nou am auzit pareri bune despre monitoarele Samson. Se mai crede ca nivelul entry-level pentru aceste boxe sunt cele de la Behringer (seria Thruth), sau modele de la producatorul Tannoy. DAR! NU EXISTA ASA CEVA! Nu faceti compromisuri. Daca nu ai bani de boxe bune, poti sa folosesti temporar alte tipuri de boxe, dar macar sa ai un set de casti recomandat, pe care sa faci mixingul si masteringul. Astfel ar fi modele de la AKG (K141 sau K240), Sennheiser (pentru studio, si modele de DJ!), Beyerdynamic, Audiotechnica etc.
Inca 3 chesti legate de ascultare:
1. Nu luati scule second hand (boxele se obosesc cu timpul)
2. Folositi sisteme active (cele pasive sunt mai incomode, necesita amplificator, iar amplificatoarele trebuiesc alese foarte bine)
3. Aveti grija la cablare. Luati cabluri de marca prefabricate, sau daca va pricepeti bine la asamblare, macar piesele sa fie de marca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Alt punct de reper este linia de inregistrare. Daca inregistrezi doar voce, sau instrumente care nu scot nivel sonor foarte puternic, folositi microfoane de condensator. Aici sunt foarte multe optiuni. Incepand de la marcile arhicunoscute pentru modelele lor (precum Neumann sau Brauner), pana la cele care au un pret mai accesibil: AKG, Audiotechnica.
Nu cumparati microfoane proaste doar pentru "forma" de microfon de studio. Microfoanele de condensator fata de cele dinamice sunt foarte sensibile, si scot in evidenta nu numai partile placute a unei voci, ci si zgomotele nedorite! Totodata trebuie stiut si ca microfonul condensator necesita tensiune de alimentare (phantom-power, tensiune fantoma) la 48V. De obicei mixerele au optiunea asta, dar si placile audio mai bune (cu grija! unele modele desi au aceasta optiune, nu tot timpul o si pot satisface cum trebuie). Microfoanele de inalta performanta de multe ori au si o sursa speciala pentru tensiunea fantoma.
Daca faci inregistrarea prin placa audio al calculatorului, acesta are incorporat si un preamplificator de microfon sau instrument, ceea ce conteaza mult mai mult decat crezi. Daca nu ai incredere in placa ta audio (desi daca-ti construiesti un studio, nu o sa folosesti Soundblaster, sau micile modele de la M-Audio), cumpara-ti un preamplificator separat.
Cea mai buna oportunitate de a rezolva toata treaba cu inregistrarea acustica este procurarea unui channel strip, ca si cele de la Focusrite (seria Platinum pentru proiecte mai mici). Acesta va contine preamplificator, compresor, EQ pentru voce, si de multe ori si convertoare A/D.

Despre formarea incintei se pot vorbi ore intregi, insa cateva lucruri sunt certe:
1. ca si elemente de absorbtie nu folositi cofragi de oua! big grin Nu sunt eficiente. Mai mult te ajuta o perdea grea, un raft cu carti bine amplasat. Cea mai buna solutie sunt cele ale producatorilor specializati in asa ceva. Exista materiale ce se pot monta pe perete sau pereti mobili (de la Auralex), daca nu vrei sa montezi ceva permanent.
2. Pentru proiecte mici nu ai neaparata nevoie de incinta separata pentru inregistrarea voci sau ale insturmentelor acustice. Din pereti mobili (amintite la punctul anterior) poti sa montezi in cateva clipe un compatriment micut pentru microfon si artist care este aproape perfect sigilat fonic de restul lumii.
3. Sa ai un calculator silentios. Nu numai in caz de inregistrare. Ci si la mixare si mastering