| NowForYou000 a întrebat:

Am fost adoptata, iar acum am 15 ani. De o vreme ma tot certam cu parintii mei vitregi si ei mereu imi spuneau ca nu ma mai vor si ma amenintau ca vor suna la Protectia Copilului si ma vor da inapoi, dar eu nu am crezut nimic. Dar astazi chiar au sunat acolo si i-am auzit spunand : "veniti si luati-o ca nu ne mai intelegem, nu o mai vrem ". Daca vor veni cei de la Protectia Copilului sa ma ia la centrul de copii(sau cum i se spune) si eu refuz sa merg, ma vor lasa in pace? Chiar nu imi doresc sa ajung acolo. Daca nu voi mai stau aici, unde locuiesc acum, cineva mi-a promis ca ma ajuta, pentru ca nu vreau sa ajung acolo. Daca refuz sa merg si le spun sa ma lase ca ma descurc ma vor lasa in pace? Pot fi pe cont propriu?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca ai fost adoptata legal, prin hotarare judecatoreasca, Potectia copilului nu te poate lua de la parintii adoptivi si nici acestia nu te pot da afara din casa pana la majorat (18 ani), fara a avea o hotarare judecatoreasca in acest sens, pe care n-o pot obtine pana la majoratul tau.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 477.Desfacerea adopţiei la cererea adoptatorului
  (1) Adopţia poate fi desfăcută la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare, dacă adoptatul a atentat la viaţa lor sau a ascendenţilor ori descendenţilor lor, precum şi atunci când adoptatul s-a făcut vinovat faţă de adoptatori de fapte penale pedepsite cu o pedeapsă privativă de libertate de cel puţin 2 ani.
  (2) Dacă adoptatorul a decedat ca urmare a faptelor adoptatului, adopţia poate fi desfăcută la cererea celor care ar fi venit la moştenire împreună cu adoptatul sau în lipsa acestuia.
  (3) Adopţia poate fi desfăcută la cererea adoptatorului numai după ce adoptatul a dobândit capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii, chiar dacă faptele au fost săvârşite anterior acestei date."
Parerea mea este ca parintii adoptivi au vrut doar sa te sperie.
Pe de alta parte ar trebui sa fii fata cuminte, sa nu te certi cu adoptatorii, macar arata-le respect daca nu dragoste.
Deocamdata nu poti fi pe cont propriu.

| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, doar parintii tai au dreptul legal sa-ti impunsa sau sa dispuna ce fac cu tine, deciznadu-ti soarta.
Totusi, cand ai gura mare si ai doi oameni minunati care te-au adoptat, de ce esti rea si-i necajesti?
Iti convine mai mult sa te duci la Casa de copii sau iti este chiar atat de greu sa fii buna si ascultatoare cu parintii tai?
Daca nu vrei la Casa de copii, du-te la parintii ta, cade-le in genunchi si imploraii sa te ierte, promitand ca de azi inainte ii asculti si le respectii toate conditiile.
Din paacte, nu poti fii pe cont propriu pentru ca esti copil mic! Pana al 18 ani esti minora si cineva raspudne de tine, parintii, tutoriui legali sau Statul (adica Casa de copii).
Ai doar 2 solutii, ori cu parintii adoptivi, ori la Casa de copii, tu alegi!

| minrest a răspuns:

Nu poti fi pe cont propriu cata vreme esti minora. Oamenii astia ti-au facut un bine foarte mare, te-au scos de la orfelinat, si tu te-ai gandit ca cel mai bun raspuns ar fi sa le distrugi viata. Acum ai vrea sa stai la ei cu forta, crezi ca sunt sclavii tai?

| pisoias a răspuns:

Nu poti fi pe cont propriu pentru ca esti inca minora.Mai bine ai vorbi cu parintii pe care-i ii ai si le ceri scuze.

| PsihologMariusIftimie a răspuns:

Probabil ca o persoana care adopta un copil, nu il adopta ca sa-si bata joc de el, ci pentru ca si-l doreste, in ciuda a ceea ce ne spui. Inteleg ca, de fapt, te-ar dori, dar ar dori sa te comporti diferit. Intreaba-te daca ti-ar fi atat de greu sa le faci pe plac o vreme, pana ajungi la varsta la care iti poti lua viata in propriile maini si daca nu cumva este mai avantajos pentru tine, din toate punctele de vedere, sa ramai in aceasta familie.

| Aprettylittleliar a răspuns:

Având doar 15 ani, conform legii, încă nu poți fi lăsată să te descurci de una singură, adică să ai capacitate deplină de exercițiu. Când vei împlini 16 ani, poți cere, în instanță, dobândirea anticipată a capacității de exercițiu, dacă dovedești că îți poți asigura, de una singură, mijloace decente de trai. O altă modalitate de dobândire anticipată a capacității depline de exercițiu este căsătoria, însă aceasta poate fi încheiată tot după vârsta de 16 ani și ai nevoie de acordul părinților/tutorelui legal. Eu îți înțeleg frustrările, însă este necesar ca și tu să ai ceva mai multă toleranță și respect în relația cu părinții tăi adoptivi, deoarece este spre binele tău. Încearcă și să îi înțelegi, să vezi care este sursa frustrărilor lor, poate veți ajunge la o cale de mijloc. Știu, pare extrem de greu acum, dar vei fi mulțumită în viitor dacă vei alege să te împaci cu părinții tăi. Baftă multă!