anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

"Articolul 85 Codul de Procedura Penala: "(1) Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!". in timpul asta, cel audiat (martorul) sau anchetat (prezumtivul inculpat) tine mana pe Biblie sau pe cruce.
Boon! Romania este un stat laic (adica daca nu intelegeti/stiti definitia, nu va mai obositi sa-mi raspundeti).
Daca sunt mulsuman, budist, sau de alta religie oficiala, am dreptul sa-mi aleg o alta carte/simbol sfant pe care sa jur ca spun adevarul.
Juramantul odata depus este considerat oficial ca marturie, si ca atare suporti consecintele eventualului fals in declaratii.
Daca esti ateu, te certi cu procurorii/anchetatorii, sau ce faci? Juri stramb?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Puteai sa citesti intregul articol, inainte de a face demagogie. Ti-l citez eu:
"ART.85.(1) Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramint: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".
(2) In timpul depunerii juramintului martorul tine mina pe cruce sau pe biblie.
(3) Referirea la divinitate din formula juramintului se schimba potrivit credintei religioase a martorului.
(4) Martorului de alta religie decit cea crestina nu ii sint aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramint: "Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu".
(5) Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramintul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: "Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu".
(6) Situatiile la care se refera alin. 3, 4 si 5 se retin de organul judiciar pe baza afirmatiilor facute de martor.
(7) Dupa depunerea juramintului sau dupa rostirea formulei prevazute in alin. 5, se va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savirseste infractiunea de marturie mincinoasa.
(8) Despre toate acestea se face mentiune in declaratia scrisa.
(9) Minorul care nu a implinit 14 ani nu depune juramint; i se atrage insa atentia sa spuna adevarul."

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Merci! Gasisem doar o referinta la articol, de pe Antena 3, in care un trompetist vexat se plangea ca persoanele anchetate sau audiate prin Gorj in legatura cu referendumul, vezi Doamne, au fost fortate de procurori sa jure pe Biblie... eu nu le am cu articolele legale, dar mi s-a parut oricum aberatie insidioasa logoreea lui ala. Multumesc de confirmare a banuielilor mele, cu articolul complet, nici nu mai am curaj sa ma uit la declaratiile guvernantilor nostri: niste ipocriti!

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Si nu puteai sa expui exact situatia?
M-ai facut sa gresesc, acuzandu-te de demagogie, imi cer scuze.

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Prezumția de nevinovăție, domnule jurist, prezumția...

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu suntem in penal, asa ca nu-si are locul. Si apoi ai fost demagogic!

| MMihai a răspuns (pentru anonim_4396):

Iepurilă când comentezi ceva trebuie să știi despre ce este vorba.
Procesul penal are : cercetarea făcută de poliție, cercetarea făcută de procurori, judecarea infractorilor la care participă procurorii.
Legat de vot sunt puține infracțiuni.
Există plângerea penală ( Plângerea prealabilă), denunțul și autosesizarea.
Autosesizarea se poate la votul multiplu.
În rest trebuie să existe denunțul în care trebuie precizată fapta / infracțiunea și făptuitorii/ presupușii infractori.
Ce fac domnii procurori colindând satele patriei, că cercetarea în primă fază trebuie să o facă poliția?

Un procuror normal la cap, se legitimează și spune sunt procurorul Ionescu Vasile și îi arată omului acte doveditoare, studiez cazul cutare și explică despre ce este vorba în cazul respectiv - --lui Gheorghe i s-au furat 3 găini --- și discută frumos cu oamenii.

La cazul respectiv trebuie să zică acționez în urma denunțului făcut de Nea Caisă și Stan Păpușă, care îi acuză pe X, Y și Z, că au făptuit infracțiunile a, b, c, și d., și am venit să vă întreb: A, B, C, D, E, spre a mă lămurii.

Așa zișii procurori nu procedează așa.

Nu se legitimează ( pentru că poate nu sunt procurori cu toții), și nu explică nimic, pentru că nu au ce să explice, că le lipsesc denunțurile.

Când au văzut televiziunile, într-o comună, au fugit ca iepurii, ca să nu fie obligați să se legitimeze și ca să nu întrebe reporterii despre ce denunțuri este vorba.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Nu comentez cele spuse de matale, ca nu a fost scopul intrebarii sa fac politica. Pur si simplu citisem un comentariu tendentios al unui politician ce se da sanchi, cult (era sa zic Kulturnic) cum ca procuratura OBLIGA oamenii sa jure cu mana pe cruce in Vinerea mare, sau asa ceva... cum era citat numai inceputul articolului, iar eu nu-l cunosteam in intregime, am intrebat. Mi s-a raspuns, am dat funda, gata!
Pentru dezbateri politice exista forumuri serioase, de profil, nu pe TPU...

15 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Daca te referi la anchetarea recensamantului, nu are nici o legatura textul de lege citat cu aceste anchete, cei "anchetati" neavand calitatea de martori si nefiind adusi in fata unei instante pentru a fi audiati. In plus, scopul anchetei este unul foarte dubios, iar intrebarea cum ai votat incalca in mod direct secretul votului.
Iar daca este cazul, prezenta unui cetatean la vot se demonstreaza prin semnatura de pe lista, nu prin declaratia acestuia, chiar facuta sub juramant.

| fulgerul a răspuns (pentru regis):

Regis cu toata condescendenta, da-mi voie sa-mi exprim parerea fata de comentariul tau cu privire la anchetarea recensanantului.Cei anchetati, cum spui tu, pot avea calitatea de martor sau invinuit int-un dosar ce tine de o plangere facuta la parchetul de pe langa judecatoria unde se intampla.In urma plangerii depuse, prim procurorul parchetului respectiv, deleaga un procuror de caz, dupa ce a ajuns la concluzia ca plangerea depusa atinge sau implica latura penala.Pt. ca procurorul sa poata inainta unei instante cazul,trebuie facut probatoriul,care se bazeaza pe ancheta,audieri de martori,probe materiale,inscrisuri, probe foto, video, inclusiv pe incadrarea juridica si pedeapsa propusa. Abia dupa aceea intra pe rol instanta de judecata, care poate admite sau respinge probele.Intrebare,cum ai votat,este perfect justificata, asta presupunand, daca ai fost la vot, daca semnatura ta se regaseste pe lista, daca ai votat in alta locatie.Nu cred ca vreun procuror a intrebat, cu cine ai votat. Juramantul nu se depune la parchet ci in fata instantei cu rigorile si cutumele celor expuse de Ioan.

| regis a răspuns (pentru fulgerul):

"Pot avea calitatea de martori" nu e tot una cu "au calitatea de martori". Intrebarea "cum ai votat" si orice alta intrebare de acest gen nu poate fi justificata decat de un exces de zel al procurorului, intrucat raspunsul la aceasta intrebare il dau listele. Nu exista nici o lege in tara asta care sa ne oblige sa informam pe cineva, fie acel cineva si procuror, daca am fost la vot sau nu, daca am votat pe lista suplimentara sau nu, aceste lucruri rezultand clar si indubitabil din listele de la sectiile de votare. Daca totusi exista suspiciuni si indicii clare care conduc catre o anumita frauda, ancheta trebuie sa se limiteze la cei implicati, anchetarea unui sat intreg sau a unui judet pentru a identifica o eventuala frauda este o metoda la care nici bolsevicii nu au indraznit sa apeleze. Aceasta practica, pe langa faptul ca este una absolut aleatorie, arunca in aer prezumtia de nevinovatie.
In privinta juramantului, asa cum spui si tu acesta nu se depune la parchet, ci in instanta, nicidecum pe capota unei masini cum se intampla in aceste cazuri.
Eu unul astept anchetatorii sa imi treaca pragul casei, fiind pregatit sa ii reclam la CEDO, o astfel de ancheta incalcand flagrant drepturile fundamentale ale omului.

| anonim_4396 explică (pentru regis):

Mai domnisorul regis: anchetatorul nu iti va trece pragul casei neinvitat, decat daca are mandat. Iar daca are mandat inseamna ca are dovezi sau indicatii cum ca ai fi votat multiplu. Ai votat multiplu?
Daca nu, de ce ti-e frica? Nimeni nu o sa abuzeze de functie ca sa sperie oameni nevinovati. Nu in Romania, poate in Rusia...

| regis a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa inteleg ca anchetatorii au avut mandate pentru sate intregi? Tocmai asta este problema, ca s-au apucat de anchetat pe banda rulanta, fara dovezi si fara vreun discernamant. Si nu, nu imi este frica, pentru ca imi cunosc drepturile, dar sunt oameni pe care astfel de anchete ii sperie de moarte.
Si eu mi-as dori o tara in care nimeni sa nu abuzeze de o functie, insa mai muta putin de pe B1 sa vezi ca exact in Romania se intampla asta, nu in Rusia.

| fulgerul a răspuns (pentru regis):

Gresesti,gresesti,greseti! Nu e o vina, vina este ca o faci asumandu-ti derapajele intelectuale.Incearca sa gandesti logic!

| regis a răspuns (pentru fulgerul):

Nu iti face tu griji pentru logica mea, daca nu inteleg pupinbasismul, nu inseamna ca nu pot gandi logic, ci ca pubinbasismul in sine nu are logica.

| fulgerul a răspuns (pentru regis):

Nu am timp acum pentru. ati lua la puricat posatrea ta, plina de eufemisme si pragmatism eronat.Plec la munte si te rog, rumega analistic ultimile doua propozitii din postarea ta.Cand voi revenii, voi face analiza pe text, corecta si pertinenta.Nu am cum sa ma supar pe tine, trebuie sa existe si cineva, anti! Apreciez asprimea si decenta ta. Week-end placut! Fulgerul apreciaza tot ce este constructiv, chiar daca opiniile postate sunt opozabile, ideilor mele.RESPECT!

| regis a răspuns (pentru fulgerul):

Tu citesti ce spui? rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor