| YourDailyPanzerfaust a întrebat:

Care este amenda pentru incalcarea proprietatii private? (ex: am intrat intr-o cladire abandonata, a venit politia, ne-a prins), care este amenda maxima daca nu avem cutite, nu am furat nimic, doar am intrat?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART. 224.Violarea de domiciliu  
  (1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Plangerea prealabila trebuie facuta in termen de 3 luni. Daca locuinta este abandonata atunci nu vad cine ar depune plangere prealabila, asa ca nu vei fi sanctionat, daca nu s-au comis si alte infractiuni (distrugere, degradare, etc).

| YourDailyPanzerfaust explică (pentru Ioandelasal):

Dar nu se da amendă? Cat este amenda?

| Ioandelasal a răspuns (pentru YourDailyPanzerfaust):

Amenda penala o stabileste instanta de judecata, conform Codului penal, citez:
"ART.61.Stabilirea amenzii  
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.  
  (2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
  (3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:  
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;  
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;"
La aceasta infractiune amenda este intre 1.200 lei si 120.000 lei.
  

2 răspunsuri: