| sori18 a întrebat:

Buna ziua tuturor!

La data de 05.12. 2001 am incheiat un "Contract de intretinere" cu parintii mei, autentificat la notar, in care se mentioneaza ca mi se transmite dreptul de NUDA PROPRIETATE asupra imobilului (casa parinteasca), in schimbul obligatiei de a-i intretine si ingriji pe tot parcursul vietii, iar la deces de a-i inmormanta dupa datina crestina. Se mai mentioneaza ca transmintatorii (parintii) "isi rezerva dreptul de UZUFRUCT VIAGER asupra imobilului si solicita notarea in C.F. a interdictiei de instrainere si grevare pe tot timpul vietii". Mentionez ca suntem 4 frati, ceilalti 3 sunt casatoriti, la casele lor, eu fiind cea mai mica si necasatorita. Fiecare dintre ceilalti 3 frati au primit de la parintii mei ajutor banesc, proprietati, terenuri etc, dupa cum au considerat parintii mei. Unul dintre frati este nemultumit (fiind ma lacom) si de aceea vreau sa ma asigur ca fratii mei nu mai au nici un drept asupra imobilului in cauza.
As avea nevoie de unele lamuriri:
1. In afara de parintii mei, care pot cere rezilierea contractului, asa cum se mentioneaza in continutul acestuia "in cazul nerespectarii obligatiilor... de catre dobanditoare transmitatorii vor putea cere rezilierea contractului pe cale judecatoreasca" ce alte "pericole" ma pot pandi?
2. Daca eu imi respect obligatiile contractuale, fratii mei mai au vreun drept asupra imobilului, in timpul vietii sau dupa decesul parintilor?
3. Dupa decesul ambilor parinti voi fi automat proprietar?
4. Avand in vedere ca ambii parinti traiesc ce acte ma indrumati sa mai fac pentru a fi sigura ca nimeni nu poate revendica ceea ce-au hotarat parintii mei?
5. Daca ma voi casatori, viitorul sot va avea drepturi asupra imobilului? (in caz de divort/partaj) In contract se mentioneaza ca "primesc dreptul de nuda proprietate asupra imobilului, CA BUN PROPRIU NEFIIND CASATORITA"

Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Prin acest contract ai devenit proprietar asupra casei si terenului aferent, parintii au doar dreptul sa locuiasca in casa pana la deces.
Nu sunt alte pericole, chiar daca un frate te-ar da in judecata, dupa decesul parintilor, n-ar avea castig, daca tu ai respectat prevederile contractuale.
2.Vezi raspunsul de mai sus, fratii nu au nici un drept.
3.Ti-am spus ca esti proprietar si acum, doar ca un element al dreptului de proprietate nu este deplin, respectiv folosinta este si a parintilor. De asemenea iti este limitat si dreptul de dispozitie, asa te-ai angajat tu prin contract, respectiv nu poti vinde imobilul pe timpul vietii parintilor. De remarcat ca parintii pot renunta la aceasta prevedere contractuala, daca le vei asigura o alta locuinta. Nu poti pune nici in garantie imobilul, tot tu te-ai angajat la asta, dar parintii pot renunta si la aceasta prevedere.
4.Nu este nevoie de nici un alt act, tot ce trebuie sa faci este sa respecti intocmai contractul, in ce priveste intretinerea.
5.Imobilul este proprietatea ta exclusiva, dobandit anterior casatoriei, astfel ca viitorul sot nu va avea nici un drept asupra lui, chiar daca casatoria ar fi incheiata sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri.

| sori18 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc din suflet! Mi-ati intarit convingerile pe care le aveam!

| sori18 explică (pentru Ioandelasal):

Ma mai ajutati, va rog, cu urmatoarea situatie: avand in vedere ca parintii au o varsta destul de inaintata (mama- 78 de ani, tata- 82 de ani), iar capacitatile psihice si intelectuale sunt in scadere, sa presupunem ca datorita acestor "deteriorari" intelectuale ar dori/ar putea fi influientati sa rezilieze contractul. Cat de "usor" se poate obtine rezilierea (rezolutiunea)contractului de catre unul sau ambii parinti? Este nevoie de aviz psihiatric de la medicul psihiatric pentru a se stabili daca are/au sau nu discernamant? Multumesc.

| Ioandelasal a răspuns (pentru sori18):

Rezilierea nu poate fi obtinuta in baza faptului ca acum ar avea probleme psihice sau ca ar fi influentati. Daca tu ai respectat contractul intocmai nu ar putea obtine rezilierea numai pentru ca ar vrea, trebuie sa dovedeasca nerespectarea contractului de catre tine.

3 răspunsuri: