Conform L.446/2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART. 3. (1) Serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevăzute de lege.
(2) Serviciul militar se îndeplineşte în următoarele forme:
a) activ;
c) în rezervă.
(3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
a) militar profesionist;
b) militar în termen;
c) elev sau student la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor militare;
d) soldat sau gradat voluntar.
(4) Serviciul militar în rezervă se îndeplineşte în calitate de:
a) rezervist voluntar;
b) rezervist.
(5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.
(5^1) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, rezerviştii sunt mobilizaţi/concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
(6) Perioada de timp în care o persoană îndeplineşte serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrată sau mobilizată constituie vechime în serviciu ori vechime în muncă, după caz, precum şi stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile prezentului alineat elevii liceelor şi colegiilor militare."
Alineatul 5 face discriminare, incalcand astfel prevederile articolelor 4 si 55 din Constitutia Romaniei.
Nu se face nici o discriminare. Daca o institutie angajeaza electricieni, inseamna ca discrimineaza impotriva tamplarilor? Se mobilizeaza rezervistii, care au pregatire militara anterioara trecerii in rezerva. Poti sa fi obiector de constiinta, daca chiar nu vrei sa participi la apararea comuna.
Asta o crezi tu. Reciteste cu atentie prevederea legala. Ce discriminare face?
Face discriminare de sex.
Art.4(2) "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, DE SEX, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială."
Daca Romania este patria tuturor cetatenilor ei, fara deosebire, atunci toti cetatenii ar trebui sa efectueze stagiul militar (daca nu l-au efectuat in trecut) in cazul declararii starii de asediu sau razboi, fara deosebire de sex. Femeile sunt cetateni egali cu barbatii, deci au aceleasi drepturi si obligatii conform Constitutiei.
Daca femeile nu sunt obligate la efectuarea stagiului militar nici barbatii nu pot fi obligati.
Nu ai citit in intregime articolul. Armata se poate face si de catre femei, bineinteles daca vor si atunci vor fi si ele concentrate ca rezervisti.
Ca nu este obligatoriu serviciul de militar in termen si pentru femei nu este discriminare negativa ci una pozitiva, avand in vedere sexul.
Fa obiectie de constiinta motivata cu discriminare pe criterii de sex, si vei petrece razboiul intr-o facilitate apartinand statului. Nu vreau sa stau in transeu langa tine.
Discriminare pozitiva?
Observ ca ai inceput sa bati campii, deci nu are rost sa mai discut cu tine.
Legea se refera la obligativitatea serviciului militar pentru barbati, pe timp de razboi/stare de asediu. Serviciu militar poate insemna si smotru, nu musai lupta pe front.Deci acesta lege face discriminare, obligand la prestarea unui serviciu pe baza deosebirii de sex.
Ma bucur sa vad ca stii de gluma, sigur ca as sta langa tine in transeu, dar as prefera sa stau acasa. Smotru inseamna instructie, si se face in vederea luptei. Chiar si daca intelegi prin smotru toate ordinele umilitoare si fara sens care se dadeau pe vremea seviciului obigatoriu, si asta are rolul de a face trecerea de la lumea civila la sistemul de comanda, deci se face in vederea situatiei de pe front. De ce sa chemi fetele, sa le antrenezi, sa le distrugi rezistenta la ordine si sa le trimeti acasa? Numai ca sa nu discriminezi? Dar mai important este faptul ca legea e mentinuta numai pentru ca armata sa isi poata procura un numar redus de specialisti, in caz ca e in razboi si nu ii poate angaja. Nu mai suntem in era razboielor de masa. Chiar si tarile cu seviciu militar obligatoriu lupta tot cu soldati profesionisti.
Oricum, in curand voi iesi de sub incidenta acestei legi, dar ma gandeam la ordinele de incorporare trimise la domiciliul meu in perioada 2001-2005, timp in care am lucrat fara carte de munca din aceasta cauza. Nici de indemnizatiae de somaj la terminarea studiilor liceale nu am beneficiat, findca pe atunci se faceau incorporari la 18 ani. Foste colege din liceu au luat somaj, deci si in aceasta privinta s-a facut discriminare.
As prefera sa stau langa ele, cetatenii egali cu mine, in transeu
Adica asta te deranjeaza, egalitatea in drepturi? Oricum nu vei merge nici tu la razboi.
Obligatorie in sensul ca toti barbatii pana intr-o anumita varsta trebuie sa isi satisfaca stagiul militar si pot fi mobilizati? In nici o conditie. DAR. In caz de razboi, sau de pericol de razboi, armata va putea obtine anumiti specialisti de care va avea nevoie (probabil numai specialisti in comunicatii) prin recrutare la ordin, fara sa le ceara consimtamantul. Oricum, o sa le dea bani peste piata, ca sa faca treaba.
Deci daca nu are vreo specializare nu poate fi luat fara consimtamant?
Ar putea fi luat si asa. Dar ce vrei sa faca armata cu civili? Armata acum e un corp profesionist, nu mai ai cesa faci cu mase de soldati precar instruiti. De asta nici nu se mai face stagiul militar.