| LanguageMaster a întrebat:

În România, detențiunea pe viață echivalează cu 25 de ani de închisoare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Asa cum ii spune chiar numele detentiunea pe viata inseamna ca pedepsitul ar trebui sa stea in inchisoare pe o perioada nedeterminata, respectiv pana la moarte.
Doar in anumite cazuri pedeapsa aceasta poate fi inlocuita cu inchisoarea pe 30 de ani.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 56.Regimul detenţiunii pe viaţă
  Detenţiunea pe viaţă constă în privarea de libertate pe durată nedeterminată şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor.
  ART. 57.Neaplicarea detenţiunii pe viaţă
  Dacă la data pronunţării hotărârii de condamnare inculpatul a împlinit vârsta de 65 de ani, în locul detenţiunii pe viaţă i se aplică pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă.
  ART. 58. Înlocuirea detenţiunii pe viaţă
  În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 65 de ani în timpul executării pedepsei, pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate fi înlocuită cu pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă, dacă a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, şi a făcut progrese constante şi evidente în vederea reintegrării sociale.
  ART. 59.Calculul pedepsei în cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă
  În cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă cu pedeapsa închisorii, perioada de detenţiune executată se consideră ca parte executată din pedeapsa închisorii."

4 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

A fost de 86 cea mai sfanta

| darrio2007 a răspuns:

Pentru cine mai traieste 25 de ani din momentul condamnarii, da.

| romeo78 a răspuns:

La detenție pe viața la 20-25 de ani și dreptul de a cere eliberarea condiționată, la noi în anumite țări, inclusiv la noi. În alte țări detenție pe viață, e fără drept de eliberare condiționată sau pentru anumite infracțiuni, la 50 de ani de pedeapsă ai dreptul de a depune o cerere de eliberare condiționată.

| HatzzzJhonule a răspuns:

Nu