| glasx a întrebat:

Se poate da un dentist in judecata prin faptul ca iti bate joc de client?
adica gen mergi la cu o carie nu iti pune sa iti faci o radiografie ca sa se asigure ca nu e ceva mai grav, nu iti omoara nervul total si iti pune plomba si dupa ramai cu o durere pe care nu o aveai cand dintele era cariat si plus din asta efectiv l-ai platit pentru ati cauza durere -_-

Răspuns Apreciat de Editori
| anonimg a răspuns:

Lucru complicat aici, pentru ca nu stiu ca sa fie o lege obligatorie pentru dentisti ca sa faca radiografie mai inainte de orice operatiune, chiar si la cele mai simple.

De asemenea, nu este obligatoriu sa iti omoare nervul daca nu ceri asta. De obicei doar ti-l amorteste. Si nu este bine ca nervul sa fie omorat, pentru ca altfel durerea nu va mai exista nici daca ti-ar cadea maseua sau dintele din gura. Daca se scoate/omoara nervul nu este bine pentu ca nu mai simti durere. Si durerea este "buna" pentru ca iti dai seama ca este o problema si o poti rezolva. Se omoara nervul doar daca nu mai exista nici radacina nici nimic din dintele natural. La carie doar se amorteste.

Si este normal ca dupa operatiune sa apara durere dupa aceea. Pentru ca amorteala este doar pe moment -pentru ca nu ai rezista. Medicul poate sa te amorteasca si pe o perioada mai mare sau chiar sa poti avea spray mereu la tine pana la vindecare completa; dar nu este bine nici asa pentru ca organismul se invata astfel si mai tarziu poti sa dai cu tot sprayul in gura ca nu va mai amorti nimic.

Eu zic ca este bine cum esti acum -cu ceva durere dupa plombare. Data viitoare te duci la un alt medic; si o sa vezi ca la fel se va intampla.
Cat despre radiografie, sa fii multumit ca nu ti-a facut. Oamenii fug de orice radiatie -pentru ca aceasta se va putea manifesta peste ani in organism prin tumori sau alte boli ciudate si nemaiauzite, iar tu alergi spre ea.

E bine sa eviti cabinetele care nu au o prestanta buna, care nu sunt dotate cu aparaturile cele mai moderne. Nu zic sa te duci la cei mai scumpi, dar nici la cei mai ieftini.
Fii multumit cum esti acum. Durerea va disparea in doua zile si vei uita de ea. Este normal ca acum sa te doara.

| glasx explică:

Poti sa'mi spuimai multe despre ce iti poate cauza razele de la radiografie

| anonimg a răspuns:

Aici gasesti mai multe detalii: https://sanatate.bzi.ro/......ze-x-54280

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Daca poti dovedii ca tu esti specialist dentar si ca procedurile efectuate de acel dentis ti-au ranit si lezat dantura, da!

Daca caria a fost superficiala, adica doar la suprafata, si a fost scoasa imediat dupa putina forare cu freza dentara, nu are rost sa te iradieze, pentru o radiografie dentara, asta implica: iradiere cu raxe X, care pot duce la cancer la cap, gat, tiroida.

| glasx explică (pentru Violleta2022):

Nu sunt specalist dentar dar sunt specailist in razbunarea cu aceeasi moneda inzecita.
Imi poti spune mai multe despre efectele radiografiei dentare, ca sa stiu cat ce'a batut joc de mine ca sa stiu cum sal rasplatesc -_-

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Ai avut ghinionul de a întâlni un dentist incompetent, grăbit sau dezinteresat. A mai fost cineva pe site cu o problemă identică, dacă ești tu acela, iar problema continuă și azi, nu are rost să mai aștepți...
Poți depune o reclamatie scrisă (format electronic) la Colegiul Medicilor din județul tău sau la Comisia de Malpraxis din cadrul Ministerului Sănătații.
Reclamația trebuie să cuprindă: numele si prenumele, adresa si numarul tău de telefon, să fie concisă, fără greșeli de ortografie, fără jigniri/injurii adresate medicului acuzat, se expun faptele succint, spui numele medicului/firmei, adresa cabinetului, poți atașa și copia chitanțelor, ca dovada plății, iar dacă nu ți-a dat niciodată, poți menționa și acest lucru în sesizarea scrisă).
Citez:
"Poti reclama un medic si pentru faptul că nu a
respectat dreptul de confidențialitate, nu doar pentru că a efectuat un act medical incorect. Daca vrei ca medicul să fie penalizat, fara insa a-ti plati daune, il poti reclama la Colegiul Medicilor din judet. Dacă ești nemulțumit de decizia acestei instituții, te poti adresa Colegiului Național al Medicilor.
În situatia în care vrei ca medicul sa-ti plătească daune (dacă ai avut de suferit în urma unui act medical), îl poti reclama la Comisia de Malpraxis din cadrul Ministerului Sănătății. Pentru
expertiza, vei plati însa până la 4.500 de lei, bani pe care nu-i vei mai primi înapoi, indiferent de răspuns.
În majoritatea situatiilor, reclamantul poate aștepta și câteva luni pentru ca specialistii să ia o decizie. Dacă te adresezi
instanței (care va decide fie măsurile administrative, fie daunele pe care medicul ar trebui sa ți le plateasca), procesul poate dura și câțiva ani."

Au și o adresă de email: raportare.malpraxis@ms.ro, însă e mai bine să o duci personal la Colegiul Medicilor, pentru a primi și un număr de înregistrare, dacă aștepți soluționarea problemei.

http://malpraxis.procese-avocat.ro/......eclamatie/
https://www.avocatnet.ro/......seste.html

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Mulțumesc mult de raspunsul îndetaliat dat, dacă nu vă supărați îmi puteți spune numele de cont a acelei persoane care a avut aceeasi întâmplare si poate ar putea să ma ajute cu niste sfaturi dacă tot a trecut prin aceeasi întamplare?

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Linkulcomplet nu prescurtat

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

Nici măcar nu te-ai deranjat să-l deschizi. Aparent, îl vezi doar pe jumătate, însă e complet.

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Asta imi aparea Https://:///......ba-gresit/... credeam ca ii un virus sau ceva gen ca am mai patit

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

Nu te mai panica, linkul oferit mai sus, aparține siteului, iar acest site nu are viruși. Îl poți deschide liniștit. E haios ce aud, dar dacă totuși nu ai încredere, atunci citește ultimele întrebări ale lui @Alphahkbg, despre problemele stomatologice.
https://www.tpu.ro/utilizator/aamhgb

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Stiu cum sa verific calmeaza-te;)
https://www.virustotal.com/......https?/

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

Ești haios, ți-o repet. Ei, și câți extratereștri ți-au găsit antivirusul?
Cred că scanarea ți-a șters și poza de profil.hee hee

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Pai cum sa stergi o umbrawinking

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

A devenit o umbră după scanare. big grin

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Si inainte de scanare ce eram laughing?

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

Un alien. ))

| glasx explică (pentru floresdemayo):

Sau?

| floresdemayo a răspuns (pentru glasx):

Un băiețel supărat pe dentist, pe viață și acum pe mine. day dreaming

| misterx_4469 a răspuns (pentru floresdemayo):

Mersi de informatii first of all.
Am patit si eu de curand acelasi lucru, nu radiografie (nu ca m ar fi deranjat atata timp cat stia ce face) am avut o gaura micuta intr-o plomba si in loc sa o plombeze numa acolo, mi-o scos tot afara. In timpul procedurii m-o durut tare ca si cum mi-o atins nervul, anestezie din parti (nu ca ar conta) si dupa 3 saptamani inca ma doare toata partea din cauza ca radiaza. Nu stiu daca o pus material "special" intre plomba si nerv (probabil ca nu avand in vedere). Am avut nenumarate plombe puse si niciodata nu am patit sa ma doara atata timp dupa procedura. SI nu-mi ziceti ca nu sa putea omite scoaterea plombei comple cu pretextu (ca sa vada ce-i acolo exact) ca i stupid. Am avut acelasi lucru facut in UK si n-a fost problema. Da aici in tara asta condusa de hoti la ce sa te astepti..nici nu poti da in judecata ca asa i facuta legea sa iesi in pierdere dupa proces si mai dureaza si un car de ani.

Daca nu mi trece in urmatoarea saptamana o sa ma sigur sa i fac macar reclamatie.

| floresdemayo a răspuns (pentru misterx_4469):

Când o măsea e cariată, stomatologul e cel care decide, in functie de gravitate, dacă poate să păstreze nervul dentar (pentru ca măseaua sa isi păstreze, in cntinuare, rezistenta) sau trebuie să îl extirpeze, ceea ce duce automat la scaderea rezistenei dintelui, adica la pierderea vitalitatii)
In functie de locatia dintelui, anestezia se face cat mai aproape de os, fie in dreptul măselei, fie in maxilar, fie in cerul gurii (primesti vreo 2-3 intepaturi, care sunt mai dureroase decat tratamentul in sine).
Sa stii ca anestezia nu isi face efectul, in cazul in care ai infectie dentara, de aceea uneori se prescrie tratament cu antibiotic (Ospamox, Doxicilina, dar depinde ce recomanda el), pentru a inlatura infectia. Si abia apoi se poate incepe tratamentul in sine, iar anestezia isi face efectul garantat.

Dacă caria a reapărut la dintele plombat, inseamna ca era inca un "dinte viu" (adică, avea nervul la locul lui, iar acesta doare cand se inflameaza). Nu cred ca a gresit fiindca a inlăturat plomba veche, pentru ca daca ar fi umplut doar gaura nou apăruta din dinte, ca o completare la "cealalta" plombă (doua plombe lipite?!), ar fi durat doar cateva luni si una dintre ele ar fi picat, si apoi radacina maselei trebuia curatata, cand se incepea tratamentul de canal (endodontic, numit in termeni medicali)
Hai sa iti citez ceva "Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor."
Legat de faptul că inlatura plomba veche, cu pretextul "ca sa vadă ce-i acolo" trebuia sa te trimita sa iti faci o radiografie dentara si ar fi vazut. :)
Daca durerea continua si acum, dupa trei saptamani, inseamna ca nu ai nimerit la dentistul potrivit. Nu trebuia sa mai ai dureri, odata ce măseaua a fost plombată definitiv. Cauta un alt dentist, nu unul fara experienta.
Vezi acest video:
https://www.youtube.com/watch?v=okBjnGoDwS8

| misterx_4469 a răspuns (pentru floresdemayo):

Mersi de raspuns, gaura care s-a format nu cred ca era carie, era ori rupt dintele ori cazuta bucata din plomba, am mai avut asa si mi-o plombat peste dupa ce o curatat local si dupa luni de zile inca ii intacta, asta o fost in UK. Tipu asta o fost repezit...problema ii ce dracu fac eu acum, mai scap de durere? cand? sa ma duc la alt dentist sa dau iar bani sa nu ma duc? Apreciez raspunsu foarte detaliat da pe mine asta ma interesa sa stiu. Solutia.

| floresdemayo a răspuns (pentru misterx_4469):

Daca continui să ai dureri, inseamna că nu s-a realizat corect tratamentul. Trebuie să te intorci la stomatologul care a aplicat obturatia dentară (plomba). Poate că e necesara o noua radiografie.
Dacă te duci la alt stomatolog e posibil să reia totul de la inceput, nu să pună doar "petic" la plomba spartă, fiindcă alt stomatolog nu stie ce material a folosit primul.
Vorbeste cu un medic specialist (eu aș evita medicii prea tineri, fără experiență) și vezi ce te sfatuieste. Nu te costă nimic o întrebare, îi spui și tu că vrei să îți faci lucrarea la el, vezi ce zice, și decizi daca continui tratamentul la el sau cauți un altul.

| misterx_4469 a răspuns (pentru floresdemayo):

Mersi inca odata pentru timp si raspuns, nu m-as duce tot la el dupa ce mi-o facut sincer. A trecut o luna si tot ma doare. Trebuia sa-i zic de la inceput sa-mi acopere gaura numa ca nu era carie.da cap de pluta nu are ochi sa vada. O sa mai stau o vreme ca parca ii cu un gram mai bine si daca nu m-oi duce la alt dentist. De atins nervu mi l-a atins 100% si probabil are nevoie de timp sa se vindece (da am citit cat poate dura luni de zile sau deloc) dar daca nu-i aia cauza atunci pur si simplu ii cum ai zis tu, nu mi-a pus material de protectie ca sa faca economie sau stie buha.

| floresdemayo a răspuns (pentru misterx_4469):

Chiar dacă nu e carie, o gaură in măsea, nu e Ok...
Ori e o carie, ori e o plombă spartă, parțial. Dacă accepți situatia fără a face ceva, îți va pica și restul plombei, atunci când mănânci un măr, o nucă, o coajă de pâine etc. Și atunci, vrei, nu vrei, o iei de la capăt.
Dacă mai amâni mult, se poate sparge și o bucata din măsea. Poti pierde si peretii măselei in intregime si atunci vei avea nevoie de shift, de un dinte fake, care să inlocuiasca dintele original etc

| misterx_4469 a răspuns (pentru floresdemayo):

Mai Frores dar de ce imi explice despre gaura cand ea ii acoperita deja. Io am zis ca putea sa acopere gaura si atat. Nu sa mi scoata tot si sa ma masacrese oral cu freza. Un incompetent, am trimis un mesaj la astia de la medicii din sibiu da cred ca o sa astept mult si bine pentru un raspuns. =)

| floresdemayo a răspuns (pentru misterx_4469):

Ieri ai zis ca s-a format o gaura. Azi, spui de ea că e deja acoperita.
Să stii că o carie, pe acolo, tot există, ca altfel nu ar fi durere. Batranii mai zic ca atunci cand durerea e prea mare la radacina dintelui, aceasta incearca sa iasa, indepartand totul din cale, ca sa poata "respira". ))
Esti din Sibiu? Păi, atunci, vorbeste putin cu Alina Negrea, care are cabinet pe str.Tribunei. Vezi că nu te-am trimis la oricine.hee hee E specialistă, e blândă, răbdătoare si intelegatoare.

| Caro34 a răspuns:

Radiografia se face daca se constata ca este ceva profund, dar pentru o mica carie nici nu e indicata radiografia. Nervul foarte rar se omoara definitiv; adesea se face doar pe jumatate fiindca cu timpul dintele se innegreste si trebuie scos sau protejat de o lucrare adaugata peste el. Nu te speria, dupa cateva zile iti va trece; e ceva normal sa doara putin pana ce corpul se obisnuieste cu materialul atasat - pentru el este ceva strain - deci, rabdare. Daca in max 2 sapt. durerea nu a trecut, atunci te prezinti la medic si spui ca ai o plomba care iti produce durere. Se poate ca acea carie sa fi fost adanca, adica pana la nerv, si sa fi pus plomba direct pe nerv, iar atunci poata da durere. Adesea medicul trebuie sa stie ca nervul trebuie protejat cu putin material special, apoi se pune plomba normala! Insa si asa tot mai doare o sapt! Nu are rost sa-l dai in judecata pentru ca te castiga, apoi pierzi banii aiurea si la fel si timpul! Data urmatoare mergi la altcineva si gata! Numai bine!

| glasx explică (pentru Caro34):

Daca simti durerea decat daca se atinge de celalalt dinte pe varful dintelui din fata si in rest nu te doare e inregula?
Ai putea sa'mi spui mai multe despre radiografia dentara, vrea sa
stiu cat rau in poate cauza.
Nu planuiam sa il dau in judecata eram doar curios sunt mai multe moduri prin care poti sa te razbuni pe un dentist in afara de diplomatic si violent prefer psihologicwinking.

| Caro34 a răspuns (pentru glasx):

Vei fi in regula in cateva zile, ai rabdare! Radiografia dentară se face in locuri specializate unde vei purta un sort de plumb. Femeile însărcinate nu au voie să faca astfel de radiografii fiindcă sunt periculoase pentru fat. După cum ei spun, nivelul de radiere e mic insa nu merita sa încerci marea cu degetul de dragul de a încerca. Radierea poate provoca cancere de tot felul. Numai bine!