anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună TPU, imi puteti spune niste "vorbe" înțelepte? Gen "ce ai de spus in apărarea ta ", " tin sa subliniez", chestii de genul. Adică gen sa stiu sa comunic cu cuvinte înțelepte. Ma refer la vorbe care nu le prea folosesc oamenii asa des. Gen ca la o compunere, cuvinte " înțelepte ". Ofer Funda!

Răspuns Câştigător
| valentingb a răspuns:

Nu asculta de CristidinBucurești și alții.
Vocabularul se dezvoltă citind cărți cu un limbaj superior cărților povești.
Cu cât citești cărți mai dificile, cu atât îți dezvolți limbajul. Vocabularul bogat te va ajuta în absolut orice acțiuni vei întreprinde, vei dovedi inteligență, persoanele rău voitoare vor ezita să își încerce aptitudinile de influențare, fraudare, escrocare asupra ta. Vei putea semna un contract cu limbaj de lemn știind clar ce a unume semnezi, evitând intrarea în situații dezastruoase.
Vei putea în continuare comunica cu persoane cu educație minimală, nu spune nimeni că un limbaj avansat, tehnic sau elevat te transformă în snob. Poți fi și într-o situație nașpa, și între ciocan și nicovală, și strâmtorată, și pe muchie de cuțit, și în până la gât, etc.
Îți alegi expresiile potrivite pentru situația potrivită și inspiri inteligență.
Știi ce impresionează și mai mult? Citatele. Cu numele persoanei citate, și indicat ar fi să știi și câte ceva despre persoana care a spus acel lucru.
"Și tu, Brutus?" Iulius Cezar, la moartea sa, când zeci de senatori au mers să îl înjunghie dar doar câțiva l-au înjunghiat, printre care și Brutus, fiul său, singura persoană în care avea încredere totală.
"Omul victorios nu este cel care nu pierde nici o luptă, ci acela care se ridică după fiecare înfrângere" - Nelson Mandela, luptător pentru drepturile negrilor în Africa de Sud, drepturile omului și egalitate, încarcerat zeci de ani pentru instigare împotriva Apartheidului.
Etc.

| Osneros a răspuns (pentru valentingb):

"nu spune nimeni că un limbaj avansat, tehnic sau elevat te transformă în snob."
Ba da, exact asta face un limbaj elevat fără rost. Dacă vorbești cu badea Ion despre mâncare, n-are rost să îi spui că ai mâncat "steak medium rare făcută sous vide cu risotto primavera și zucchini", că o să zică pe bună dreptate că ești snob și că puteai să-i zici "orez cu carne" fără să te dai deștept.

| valentingb a răspuns (pentru Osneros):

Osișor neros, susțin ce am spus. Cunoașterea unui vocabular bogat nu te transformă în snob.
Poți fi în continuare într-o situație delicată, pe muchie de cuțit sau în... Până la gât. Poți alege ce expresie folosești în funcție de persoana cu care vorbești.
Dacă ai vocabular slab, poți vorbi cu cei ca tine, dar nu poți câștiga capital social, nici de imagine, în alte grupuri.

7 răspunsuri:
| Sn4k3 a răspuns:

La ce exprimare ai, vorbele astea "intelepte" ar trebui sa fie ultima ta grija.

| valentingb a răspuns (pentru Sn4k3):

Există un început pentru orice, măria ta. Si pentru oricine.

| ancaval a răspuns:

Trebuie să citești cărți pentru a-ți dezvolta vocabularul. Trebuie să mai cauți și în dicționar unele cuvinte.

| Anonimata345 a răspuns (pentru ancaval):

Cele de povești sunt bune? laughing

| ancaval a răspuns (pentru Anonimata345):

Da! Poți încerca "Fram, ursul polar", "Alice în țara minunilor", "Albă ca zăpada".

Ce-i cu întrebarea asta? Faci mișto? Sau doar ți-e lene să citești?
Dacă ți-e lene, atunci roagă-te la Doamne-Doamne să-ți "planteze" înțelepciunea în creier. O să apelăm și noi la serviciile tale, poate ne luminezi tu. Ce zici? Trebuie să fi de acord, că ești fată bună.