| petriinna a întrebat:

Bună TPU!
Îmi spuneţi, vă rog, pe ce logică se bazează ştiinţa? Pe cea aristotelică?
Eu am facut despre ea ea la scoala
In fine, mai nou am descoperit (asa e ..am descoperit America ca, Kant a venit cu inca doua noi judecati si cu inca o figura silogistica (care-s alea? ). Asta deoarece logica aristotelica este o propedeutica pentru METAFIZCA, ca trebuie ceva mai mult pentru a putea studia fenomenele care nu pot fi percepute cu simturile noastre. Cine-mi explica si mie logica lui Kant?
Ma face curioasa, si stiti de ce? pentru ca am gasit o povestioara care nu prea vad cum poate fi confirmata sau infirmata cu ajutorul logicii, totusi Kant pare sa indruge niste explicatii pentru astfel de fenomene :S
Povestioara suna cam asa :
Intr-un sat era un orb, dar era o ființa foarte LOGICA. Era un om atat de logic incat tot satul său impreună cu invățații satului se saturaseră de logica sa. Aceștia nu reusiseră sa-i dovedeasca ca lumina exista. Tot satul stia; toți o vedeau (pe lumină), doar logicianul orb nu putea sa o vada. Dar acesta era un om foarte logic. El spunea : "TOT ce EXISTA poate fi atins. Aduceti-mi lumina. Tot ce exista poate fi lovit cu un obiect si va scoate un sunet. Vreau sa aud sunetul luminii voastre atunci cand se loveste de ceva. Daca are vreun gust, pot s-o gust. Acestea sunt cele patru posibilitați in ceea ce mă priveste "
Asadar, logicianul orb râdea si spunea " Voi vreti doar sa demonstrati ca eu sunt orb, deoarece ati creat acest produs FICTIV, lumina. Nu exista lumina. Sunteti cu totii orbi, ca si mine; nu faceti decat sa va amagiti pe voi inșiva "
Vine cineva big grin, un om mare * si le spune satenilor :
"Orbul are dreptate, si voi va inselati cu totii, pentru ca el nu are nevoie de o dovada; el are nevoie de un leac care sa-i vindece ochii. Duceti-l la un medic " (orbul avea un strat subtire ce îi acoperea ochii )
Orbul a fost indreptat, iar omul a venit dansand de fericire si i-a zis doctorului " Daca nu m-ar fi adus la tine, toata viata mea m-as fi contrazis cu ei ca nu exista lumina si n-ar fi putut sa-mi dovedeasca existenta sa "
De aici, autorul a conchis ca Dumnezeu nu e ceva ce poate fi confirmat sau infirat CU AJUTORUL LOGII. (PS: autorul nu crede in Dumnezeu intr-un mod anume asa cum il prezinta religiile, el doar simte dumnezeirea )


Răspuns Câştigător
| KhludCiprian a răspuns:

"Îmi spuneţi, vă rog, pe ce logică se bazează ştiinţa? Pe cea aristotelică? "

Am scris intr-un loc cam acelasi raspuns dar probabil ca intrebarea originala s-a sters.

Stiinta nu se bazeaza pe logica in sensul strict.

Se bazeaza pe metoda stiintifica:
- faci observatii
- cauti o explicatie la adresa lor (numita ipoteza)
- testezi ipoteza pentru explicatia la care se aplica ipoteza ta
- daca ipoteza se dovedeste adevarata, o publici ca hartie stiintifica. Vei incepe cu un "draft" si apoi vei consulta colegi sau altii ce muncesc in domeniu ca sa vezi problemele la pozitia ta. Acest proces e numit "peer review"
- dupa aceea o publici intr-un magazin sau alt mod public ca ea sa fie testata de altii
- daca ipoteza ta trece toate rectificarile si explica majoritatea faptelor devine teorie. Teorie precum: teoria mecanicii newtoniene, teoria relativitatii, teoria placilor tectonice sau teoria evolutiei.

In caz particular o teorie ramane teorie chiar daca anumite fapte nu pot fi explicate. Ca o ilustratie vezi poza de aici:
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/......0768_o.jpg

De asemeni, teoria chiar adevarata, nu inseamna ca toate detaliile sunt false doar ca exista o exceptie. Ca sa ajungem la o problema tipica a unor crestini de azi: Darwin a gresit cateva fapte despre evolutie:
- el credea ca mutatiile sunt motorul principal al evolutiei. Azi stim ca orice individ are mutatii (ai cateva zeci de mutatii, chiar daca nu accepti asta!) dar multe sunt neutre. Ele joaca un rol in evolutie dar motorul principal este numit "drift genetic" ce poate fi descris statistic si matematic. Deci el avea partial dreptate!
- el credea ca daca ai o fosila de 4 milioane de ani si o fosila de 2 milioane de ani si vezi o modificare, daca vei lua o fosila a aceluiasi animal, acel animal va fi exact la jumatate de modificari la varsta rocilor de 3 milioane de ani. Aceasta pozitie a fost falsificata din cauza driftului genetic, si se numeste "Punctuatum equilibrum". Atentie, asta nu inseamna ca evolutia nu se intampla, ci doar ca la 3 milioane de ani este posibil ca sa fie modificat doar 20%/80%, in loc de 50%/50%. Evolutia va fi vizibila in toate aceste cazuri! Deci el avea partial dreptate!
- el credea ca toate fiintele vii au un stramos comun! Totusi azi stim ca "doar" toate plantele, animalele si fungii au un stramos comun! Fiintele unicelulare pot face ceea ce se numeste "transfer orizonal de gene" ce face ca Teoria Evolutiei (in sensul strict) sa nu se aplice! Deci el avea partial dreptate!

Acum sa clarificam partea cu metafizica si lumina.

Avantajul unui ateu (ce poate accepta stiinta sau nu, sau o demonstratie logica e suficienta pentru Dumnezeu sau nu) este ca are acelasi raspuns ce il are metoda stiintifica: "Nu stiu". De asemeni orbul are dreptate sub un aspect: lumina el nu o putea percepe este adevarata:
"TOT ce EXISTA poate fi atins. Aduceti-mi lumina. Tot ce exista poate fi lovit cu un obiect si va scoate un sunet. Vreau sa aud sunetul luminii voastre atunci cand se loveste de ceva. Daca are vreun gust, pot s-o gust. Acestea sunt cele patru posibilitați in ceea ce mă priveste"

Si bineinteles daca aplicam "lumina" stiintifica am fi putut arata orbului ca exista lumina, mai ales cu stiinta zilei de azi, chiar fara sa ii fi indepartat "pielea" de pe ochi:
- lumina e o unda, si orice unda poate fi redusa in domeniul sonor (sau termic ca radiatie infrarosie). Ambele senzatii ce el le poate simti
- lumina "hraneste" plantele, si poti sa ii dai urmatorul experiment orbului: sa puna doua seminte, una intr-un colt cu lumina si unul intr-un colt cu umbra, desi ambele locuri au aceeasi caldura si apa, si vezi care dintre plante va creste
- folosind o lentila si explicand ca exista soare, poti focaliza lumina intr-un punct ce i-ar incalzi pielea, sa inteleaga ca lumina contine energie

De aceea stim ca anumite lucruri sunt adevarate, desi unii oameni poate nu le inteleg, le-am masurat si avem experimente si experiente ce pot dovedi:
- daca nu exista o atmosfera un ciocan va cadea la fel de repede ca o pana pe suprafata unei planete
- ca exista atomi, electroni, cod genetic, chiar daca nici un om nu l-a vazut, simtit, mirosit
- exista incalzire globala
- stiai ca pamantul "oblatoid sferoid cu mici anomalii"? Si sunt multe feluri ca sa demonstrezi asta (la diferite nivele de intelegere) fara sa mergi in jurul pamantului!

Deci orbul era exact acel cineva onest ce ar fi primit dovada ca exista lumina doar avand suficiente dovezi. Asta e in mare pozitia oricarui ateu ce il stiu, si n-are probleme sau conflicte cu pozitia aristotelica, sau cu metafizica, sau cu faptul ca un zeu n-ar exista. Sunt prea putine lucruri ce putem spune despre el, mai ales ca "urmasii" aceluia sunt in multe cazuri o falsificare a absolut tot ceea ce teoretic zic acestia ca acel zeu zice de el. Ai auzit de oameni ce se vindeca sistematic ca se roaga? Sau ideea ca soarele s-a oprit pe cer? Sau magari ce vorbesc? As fi bucuros sa discutam stiinta daca vrei, sau logica, dar prefer o discutie onesta si egala!

| petriinna explică (pentru KhludCiprian):

Multumesc de raspuns, stiam eu ca exista o explicatie pentru povstioara big grin

| KhludCiprian a răspuns (pentru petriinna):

Multumesc de funda!

Chiar daca n-as fi stiut experimentele (nu le stiam, ci pur si simplu m-am gandit ca soarele e de obicei acea lumina, si ce ar implica asta), iti spun cateva probleme cel putin ale secolului XXI si logica aristotelica respectiv metafizica.

Aristotel a trait acum mult timp, si metafizica lui era pur si simplu o extensie a fizicii, deci raspunsurile metafizice ale timpului in vremea lui Aristotel pot sa fie azi in domeniul fizicii.

De exemplu: "De ce ne incalzeste soarele azi? Care e scopul soarelui sa ne incalzeasca!?" - ar putea intreba Aristotel.

Nu vreau sa spun aici care ar fi raspunsul, dar azi exista o explicatie in domeniul fizicii ce nu implica nimic peste cunostintele fizicii (deci nu intra in metafizica).

Partea celalalta e ca exista sisteme logice (precum logica aristoteliana) mai avansate azi:
- logica booleana este o aproximare foarte buna a logicii aristoteliene (ce imparte toate propozitiile in strict adevarate sau strict false). E de obicei aplicata in calculatoare
- logica algebrica (ce eu o vad, dar poate voi fi corectat) ca o extensie a logici boolene. Ea este bazata pe multimi de obiecte si asocieri (precum diagramele Van Euler)
- logica fuzzy, ce in anumite contexte falsifica logica booleana, ce are nuante in valoarea de adevar: 39% adevarat/posibil. De exemplu criteriul istoric (ce justifica ca Isus ar fi existat) este mult mai aproape de logica fuzzy si niciodata n-are sa zica 100% ca o pozitie e adevarata.

Cred ca aici clarific aspectul metafizic al intrebarii: logica sau metafizica aristoteliana e pur si simplu o discutie filosofica, dar nu schimba cu nimic anumite evenimente sau experimente (sub care de exemplu se bazeaza teoria stiintifica) dat fiind ca Aristotel din pacate stia prea putine la timpul sau!

| petriinna explică (pentru KhludCiprian):

Tu crezi in Big-Bang?

| KhludCiprian a răspuns (pentru petriinna):

Nu "cred" in nimic. Daca te referi daca cred in electroni sau in lumina, nu cred.

Accept Big-bang-ul, da!

| petriinna explică (pentru KhludCiprian):

Big bang-ul ne e chiar 100% sigur

| KhludCiprian a răspuns (pentru petriinna):

Stiinta nu merge pe 100% sigur. Logica booleana merge pe 100%!

Big Bang-ul e pozitia stiintifica. Sunt relativ multe dovezi ce confirma pozitia unui Big-bang:
- expansia universului (observabil) este vizibila si chiar masurabila
- exista radiatie din timpul epansiei initiale
- este in parte o consecinta a Teoriei Relativitatii
- exista tot mai multe observatii ce confirma modelul. De exemplu acest clip explica in sub 3 minute:
https://www.youtube.com/watch?v=4IlBNJbCzfk

Bineinteles, fizica e complicata :)

| KhludCiprian a răspuns (pentru KhludCiprian):

Alta completare, despre un preot catolic ce a fost primul ce a fost primul major proponent al Big Bangul matematic:
https://www.youtube.com/watch?v=q3MWRvLndzs

Asta e ca sa vezi ca e posibil sa fii crestin(a) si sa accepti Big Bang-ul!

27 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Stiinta nu se pronunta daca exista Dumnezeu, ingeri, rai, iad, etc. Pur si simplu se ocupa cu alte lucruri.

| petriinna explică (pentru doctorandus):

Stiinta nu se ocupa cu afirmarea lui Dumnezeu, se ocupa cu infirmarea Lui

| doctorandus a răspuns (pentru petriinna):

Te inseli. Nu exista niciun experiment stiintific care sa poata demonstra ca Dumnezeu nu exista. De aceea stiinta nu poate nici nega, nici demonstra existenta lui Dumnezeu. Sunt o groaza de oameni de stiinta care cred in Dumnezeu.

| petriinna explică (pentru doctorandus):

Depinde de care Dumnezeu te referi, cel crestin spune ca lumea a fost creata cu 4 mii de ani inainte de Hristos (adica acum 6 mii de ani ) dar nu e asa, exista foarte multe dovezi ca pamantul e vechi de milioane de ani. Au fost gasite in interiorul pamantului fosile ale unor animale vechi de milioane de ani, trupuri umane fosilizate, vechi de mii de ani. In India au fost gasite orase vechi de sapte mii de ani. Intereseaza-te de Vedele, vechi de cel putin 10 mii de ani

| doctorandus a răspuns (pentru petriinna):

Pentru cine nu interpreteaza Biblia prea fanatic, stiinta nu neaga existenta Dumnezeului crestin.

| petriinna explică (pentru petriinna):

Hmm...ce mult i-a scapat lui Dumnezeu sa mentioneze dinozaurii care-s vechi de milioane de ani.

| Moisie a răspuns (pentru doctorandus):

Intr-adevar ai mare dreptate, stiinta nu neaga nici existenta nimicului, ba oamenii de stiinta chiar o accepta desi cu greu, mai ales atunci cand nimicul se afla in portofelele lor, tot asa cum si noi oamenii. ne bucuram sa-L avem pe Dumnezeu in viata noastra sub forma de nimic personalizat ca Domnul Nimeni,... pardon Dumnezeu!

| relian a răspuns:

Stiinta se bazeaza pe fapte concrete si demonstrate, iar daca acestea lipsesc atunci se emit, enunta cele mai aproape teorii si se mentii ca teorii pina cind acestea pot fi demonstrate, infirmate ori confirmate.In rest nu am stat sa citesc tot pomelnicul tau.

| anonimg a răspuns:

N-o sa ajungi vreodata sa-L cunosti pe Dumnezeu in scolile acelora care nu se tem de El.
Si Dumnezeu are o logica, dar care total diferita de a noastra. A Lui se bazeaza pe dragoste; a noastra, pe ura si vrajmasie, pe inlaturarea de la putere a ceea ce nu ne convine.
Cei care refuza mantuirea sunt reprezentati de orbul din povestioara ta. Ei spun ca le este bine in viata aceasta si nu au nevoie de o alta mai buna. Ba inca ei spun ca nici nu exista viata vesnica. dar noi oamenii am fost inzestrati de Dumnezeu si cu credinta. De aceea cei ce vor pierde mantuirea vor fi judecati nu pentru ce n-au avut, ci pentru faptul ca nu si-au pus credinta la lucru si au lasat-o sa moara. Caci ce ne leaga de Dumnezeu este credinta. "Si ceea ce castiga biruinta asupra lumii este credinta noastra." (1Ioan.5:4)

| Mădă0611 a răspuns:

Aceeasi poveste poate fi spusa si despre cei care cred in dumnezeu si credinta ii orbeste. Stiinta, cum a zis si doctorandus, se ocupa cu alte lucruri, daca acele lucruri neaga indirect existenta lui dumnezeu, e alta treaba. Asa imi place cand lumea n-are habar de un lucru, dar il ataca sau il neaga. love struck

| petriinna explică (pentru Mădă0611):

Mai..eu caut explicatie stiintifica pe baza logicii lui Kant ...Eu nu cred orbeste in Dumnezeu,

| Alphawolf a răspuns:

Nu cred ca povestioara demonstreaza sau argumenteaza ceva, dimpotriva, doar se speculeaza foarte superficial. Uite o intrebare pentru "autorul argumentului": Poti intelege realitatea fara lumina, cum? Raspuns meu: Nu ma intereseaza realitatea ta(aia limitatata si subiectiva), ma intereseaza realitatea obiectiva. Si o intrebare pentru presupusa fiinta "foarte logica" din povestioara: Esti constient ca esti orb, "defect"? Raspuns: Cu siguranta! Asa cum lipsa vederii este o piedica in a vedea lumina, asa si lipsa luminii ar fi o piedica in a te crea pe tine. Daca nu poti intelege asta, ramai in mizeria ta(aia "logica").

| petriinna explică (pentru Alphawolf):

Ba da, am inteles ce vrei sa zici big grin

| Moisie a răspuns:

Dumnezeu se poate confirma simplu prin logica tot asa cum la fel de simplu se confirma Nimicul.
El ar putea deveni obiectul cunoasterii rationale, doar cand se va manifesta cumva, dar atata cat exista la fel ca orice alt nimic, si vedem ca se manifesta tot ca un nimic, inseamna ca el este un NIMIC.
Faptul ca unii oameni i se inchina Nimicului numindu-l Domnu Nimeni, (in traducere Dumnezeu) nu schimba cu nimic existenta Sa ca Nimic.

| petriinna explică (pentru Moisie):

Nu exista "Nimic ". Tu spui doar, dar tu nu poti intelege ce e nimicul, nu poti gandi NIMIC, pentru ca tu cand gandesti creezi.
Cum confirmi tu nimicul?

| Moisie a răspuns (pentru petriinna):

Exact la fel ca pe Dumnezeu!

| petriinna explică (pentru Moisie):

Te invarti in jurul cozii laughing
Pentru mine premisa ta e gresita. Eu sunt de parere ca ceva a existat intotdeauna.

| Moisie a răspuns (pentru petriinna):

Evident ca a existat ceva, adica exact Dumnezei cum sunt toti oamenii care constientizeaza diferenta intre bine si rau!
Cum sa nu crezi in Dumnezeu Creatorul daca sunt pe planeta noastra atatea milioane de Dumnezei creatori?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din pacate lumea este plina de orbi.

| ShockWaver a răspuns:

Măi.Poate există un Dumnezeu, dincolo de percepţia noastră.De exemplu, structura Universului este asemănătoare cu a celulelor unui Creier sau a unor Atomi, dacă exista WormHoles înseamnă că există mai multe Dimensiuni.Ideea e că Dumnezeul poate fii Universul însăşi, noi Ateii, avem probleme cu Religia, Hristos şi alte poveşti care îndocrinează copii.

Întrebări similare