E o măsură bună. Religia nu are ce căuta într-un învăţământ laic. În state mai puternic dezvoltate aşa e de zeci de ani. În SUA nu se predă Creaţionism în învăţământul public. Vrei să faci religie creaţionistă creştină sau de altă confesiune? Mergi la şcoli private.
Nu trebuia neapărat exclusă cât înlocuită sau modificată. Educaţia civică sau logica fi fost mai indicate în loc. Sau măcar Istoria Religiilor. O prezentare a marilor religii, strict istoric.
Eu zic că e un fapt minor, dar care demonstrează că lumea se îndreaptă către dezastru şi dezbinare. Eu nu sunt un om prea credincios, dar cred că religia în şcoli obligatorie, nu era tocmai un lucru rău. Că până la urmă tot ce învăţai la orele de religie era să faci bine, învăţai chestii morale, de viaţă. Îmi amintesc că la orele de Religie, pe vremea mea, eu şi colegii mei eram mai disciplinaţi decât la alte materii.
Ne învăţa cum să ne comportăm în societate, să îţi respecţi aproapele, părinţii şi multe alte chestii. Nimic rău în asta.
Aberaţii.
1. Fapt minor sau nu, cum "demonstrează" asta că ne îndreptăm spre dezbinare? Nu are sens ce spui.
2. Generalizezi. Eu la religie jucam fotbal. Ca toată şcoala. Era o materie inutilă. Nu poţi face afirmaţii generalizate pentru că nu ai intrat la toate orele de religie în parte în toată ţara.
3. Păi pentru ce crezi că sunt etica şi cultura civică? Aceleaşi lucruri, fără elementul religios. Sau tu ai impresia că nu există moralitate fără religie? E aberant şi greşit la atâtea niveluri încât mi-e greaţă.
Ţie ţi se pare normal să ţi se predea într-o instituţie de învăţământ mituri creaţioniste nefondate? Păi hai să facem şi ore de Moş Crăciun! Cum profesorii sau oamenii de ştiinţă nu vin să ţină lecţii la biserică, aşa nici preoţii şi/sau "profesorii" de religie nu au ce căuta în şcoli. Mai ales publice, plătite din buzunarul tuturor.
Dacă orice cult vrea o materie de genul, să strângă bani de la adepţi şi să finanţeze o şcoală privată. Aşa e normal şi democratic. Lasă-mă cu obiceiuri fundamentaliste. Nu suntem în Islam.
Am să-l citez acum o cunostintă de pe alt site de socializare, pentru că am deschid subiectul acesta şi în altă parte.
De ce se îndreaptă lumea către dezastru şi dezbinare?
"Da, e inca un pas spre depravarea societatii, acum o sa urmeze prin scoli sedinte prin care copiii vor fi invatati sa respecte poponari si li se va explica ca nu e nimic rau in a fi poponar, iar fetelor li se va arata cum sa foloseasca p****e de cauciuc si cum sa se satisfaca una pe alta si alte chesti de genu! Lucrurile astea se intampla deja in alte scoli europene, acum trebuie si Romania sa se supuna planurilor evreiesti de a distruge si ultimul strop de normalitate!"
Http://bit.ly/1JNydXJ
Mergi tată la psihiatru.
Dacă toţi ar fi atât de normali, ca cel pe care cu atâta mândrie îl citezi, ar fi tragic pentru umanitate.
Dacă numai v-aţi putea observa prin ochii unei persoane neidioate, neîndoctrinate, neparanoice şi în general cât de cât sănătoase psihic, mare v-ar fi uimirea... V-aţi renega singuri.
Esti contient de faptul ca autorul citatului este esentialmente dobitoc fara drept de apel?
Mai bine intrebai cranjelul din closet ce parere are si puneai citatul aici. Ce zici, al meu spune ca e ok, al tau ce spune?
Serios? Religia ne invata cum sa ne comportam in societate? Asta e o mare aberatie.Educatia o primesti in familie, daca ai de la cine.
Omenirea a evoluat în ultimii 100 de ani mai mult de cât în toată istoria ei, suntem în vârful piramidei, de acum începe regresul.Degeaba ne zbatem, ce-i frumos nu ţine mult niciodată, e o lege nescrisă asta în opinia mea, şi se aplică în tot şi toate. Ne îndreptăm cu paşi rapizi către dezastru, dezbinare, cum am spus si mai sus.
Trebuie să fii tâmpit ca om, să nu realizezi şi să nu vezi aceset chestii. Deschideţi ochii, nu vă mai lăsaţi prostiţi de ceea ce vedeţi pe micile ecrane, că habar nu aveţi pe ce lume trăiţi, aveţi impresia doar.
"Omenirea a evoluat în ultimii 100 de ani mai mult de cât în toată istoria ei, suntem în vârful piramidei, de acum începe regresul." Uite unde era Nostradamus. Faci afirmaţii nesusţinute de nimic şi ai pretenţia să fii luat în serios. Sau suntem victimele unei conspiraţii ateisto-masono-reptiliano-evreieşti? Ce-ai spune dacă ţi-aş zice că-s evreu?
"O sa urmeze un dezastru" nu e argument pentru "Revolutia excrementelor, care vor sa cucereasca lumea."
Intelegi?
"O sa urmeze un dezastru" nu e argument pentru "Dezastrul va consta in sedinte prin care copiii vor fi invatati sa respecte poponari si li se va explica ca nu e nimic rau in a fi poponar, iar fetelor li se va arata cum sa foloseasca p****e de cauciuc si cum sa se satisfaca una pe alta si alte chesti de genu!"
Un potential dezastru nu sustine rahatul de mai sus.
Asta presupunand ca in adevar ar urma un dezastru, ceea ce iar nu prea se sustine.
"suntem în vârful piramidei"
Da eu zic ca suntem la baza ei. A? Ma contrazici tu pe mine? De ce nu as avea eu dreptate. Pai sigur ca am ca daca zici ca nu te gasesc si iti rup gatul.
Vezi, foarte simplu.
Unde sunt argumentele? Numai afirmatii nefondate.
" Ne îndreptăm cu paşi rapizi către dezastru, dezbinare, cum am spus si mai sus."
Afirmatii nefondate.
E treaba ta, stai liniştit că nu-s atât de addicted. Doar l-am citat pe tovarasul asta al meu de virtualitate. Dacă era el aici te contraziceai cu el până mâine, dacă vrei îţi recomand topicul celălalt unde rulează subiectul şi poţi argumenta acolo cu el. Cu siguranta ar iesi ceva interesant.
E nebunie mare la discutii si acolo.
Din moment ce ai dat un citat de el ca argument eu am presupus că eşti de acord cu el. Nu mă interesează topicul. DIn moment ce gândeşte aşa pot să comunic până mâine că degeaba. Nu e normal.
În mare parte, mai puţin partea cu evreii din ceea ce am postat. El e chitit mult pe evrei si alte conspiratii, iar eu nu-s tocmai adeptul teoriilor conspiraţionale. În fine.
Daca ai fi citit macar o pagina despre istoria religiilor, erai de 10 ori mai cult decat esti acum.
Este o chestie firească, care trebuia să se întâmple demult, dar mai bine mai târziu decât niciodată.
https://www.facebook.com/......6228057370
Deşi eliminarea completă a acestei pretinse materii din învăţământul general/public ar fi şi mai bine venită.
Foarte bine.Fiecare este liber sa alega in ce sa creada, sa creada sau sa nu creada.Sau,sa nu il intereseze.
Daca era mai de mult disciplina neobligatorie luam si eu premiul I in clasa a XII-a
Mare modificare. Nici pana acum nu era obligatorie, daca doreai, faceai o cerere si copilul tau nu participa la ora de religie. Acum trebuie sa faci cerere ca sa participe la ora de religie In esenta, o sa fie la fel
Toti au dreptul sa isi aleaga ce forma de inchinare vor, iar prin religie obligatorie, indiferent de confesiunea copilului, participa la ora de religie.Acum,aceasta nu mai e o problema.
Nu sunt religios dar trebuie sa recunosc ca la mine orele de religie sunt interesante. Vedem filme foarte bune si purtam discutii interesante. Eu nu as renunta la ea. Acum nu stiu daca e o masura buna sau rea, dar raportandu-ma la mine este cea mai relaxanta ora din program.
Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic.
Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...
Fiecare elev, aflat în plin proces de formare a personalităţii, are nevoie şi de repere morale sănătoase, sau în primul rând de repere morale, de o învăţătură morală – constructivă pentru spiritul său tot la fel cum pentru metabolismul său, eficiente şi vitale sunt necesităţile sale nutritive.
Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât condiţiile societăţii o cer chiar şi în mod tacit. Relevante în acest sens sunt tarele morale care se cer remediate: influenţele non-educative ale mass-mediei, avalanşa de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...
Prezenţa spiritualităţii în şcoală este una absolut necesară în condiţiile avalanşei de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii valorilor umane şi orientării benefice în viaţă, ale pierderii interesului pentru asumare de responsabilităţi în viaţă, etc...
Orice persoana are nevoie de o repere morale. Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite);
Lasa vrajeala cu "moralitatea" religioasa, va fuge pamantul de sub picioare, va dispar cotizantii pe zi ce trece si va dati de ceasul mortii ca nu mai aveti pe cine talhari...
Poezia cu "moralitatea crestina" nu mai tine, s-au prins multi ce ascunde de fapt asta.
Urmarea logica a acestui fapt este ca nota la religie nu va mai fi luata in calculul mediei generale a elevilor, lucru absolut normal. Astfel va disparea si tentatia de a frecventa ora aia doar pentru cateva zecimi in plus la medie, lucru care se intampla frecvent.
Avand in vedere ca noi la religie nu facem nimic, nu-mi pasa daca scot sau nu materia asta.
Ah,de s-ar scoate matematica, fizica si chimia as fi mai bucuros.) Zau.Nu e niciun castig scoaterea religiei din scoli.Asta arata cat de depravata e societatea laica.
Oricum eu nu mai fac cele 3 materii pe care le am enumerat in clasa 11, deci e mult mai bine.As prefera 10 ore de religie si niciuna de matematica,fizica,chimie. Orele mele de religie sunt foarte interesante si atragatoare fiindca profesorul stie sa faca ora frumoasa, e un caz particular insa sa recunosc, dar decat sa adorm cu niste formule de fizica si chimie mai bine ascult ceva moral sau vad un film si dupa sa ne spunem opiniile.
Cate aberatii am invatat eu la fizica, chimie si matematica incat mi-e greata de scoala. Daca ar fi sa aleg intre ele si religie, as alege religie.Si nu mai asculta ratatii care zic ceva contra, ei sunt doar niste maimute evoluate.Atat.Fara creier, moralitate si principii.Probabil se dau mari eu sunt Charlie(Hebdo).
Un prim pas foarte bun. Ar mai putea fi completat cu o informare scurta si concisa asupra materiei religie pentru ca acei care vor sa-si inscrie copiii sa stie ce se va preda de fapt acolo si care sint obiectivele cursului.
De exemplu:
- Se urmareste de exemplu sa se creeze copiilor o imagine asupra a ceeace inseamna religia sau se urmareste ca la absolvirea cursului elevii sa fie credinciosi?
- Daca prin "Religie" se intelege de fapt "Religie Crestin-Ortodoxa" ar trebui pur si simplu schimbat numele materiei. Dar cum ramine cu fratii catolici, protestanti si romano-catolici?
- Sau se doreste predarea unei materii numite "Cunostinte despre religie" in care ar intra o trecere in vedere a istoriei religiilor, punctelor comune si deosebirilor, a personajelor care apar, a implicatiilor religiilor in alte domenii si a pozitiei altor discipline fata de religii?
Ultimul punct de mai sus indica de fapt o parte a culturii generale care ar fi folositoare orisicui.
Este o reglementare buna. Fiecare parinte poate sa-si educe copilul moral, spiritual,, laic, dupa optiunea fiecaruia, dupa posibilitatea unora. Dar faptul de-a impune o forma de religie in scoli, ignora dreptul fiecaruia la libera alegere. Ceea ce s-a predat in scoli, asa zisa religie, a fost si inca este, o modalitate de-a face bani, cei ce se ocupau cica de aceste ore, dar nici pe departe nu se preda invatatura adevarata, care sa fie in conformitate cu ceea ce a predat,, Marele Invatator, Isus Cristos ". Doar El este intermediar intre om si Dumnezeu, nu este nimic altceva, sau altcineva.
Mi se pare o idee bună, dar consider că ar fi și mai bine dacă s-ar renunța la predarea ei de tot. "Teoriile" predate la Religie se contrazic cu cele predate la alte materii(creaționismul vs evoluționism), mi se pare stupid să promovezi două idei care se contrazic.
Religia ca materie obligatorie se bate cap în cap cu libertatea religioasă, dacă în clasă se află un elev de alte religie/fără religie n-ar trebui să fie obligat să participe la niște cursuri despre Creștinism. Oricum, mi se pare stupid să zici că "înveți" religie și credință la școală, consider că practicarea e ceva ce ține de familie și de biserică, ceva mai privat(și prin asta nu mă refer că ar trebui să-ți ascunzi religia, doar să nu încerci să le o bagi altora pe gât).
P.S: Nu era obligatorie nici înainte, eu n-am mai facut-o de prin clasa a8a cred. Depinde de politica liceului/școlii cât de ușor acceptă să nu participi; în cazul liceului meu se semnează la fiecare început de an dacă se dorește sau nu participarea la cursurile de Religie.
Foarte tare legea, doar nu fortezi copii de alta religie sa vina la ora, ca altfel le dai absente si note scazute la purtare si situatii neincheiate.
Oare de ce mi se pare ca ortodocsii adevarati au disparut de tot de pe acest site?
Foarte bine. Nu mi-a păsat și n-o să-mi pese de religie vreodată. Trebuia să stau 3 ore la Biserică să-mi pună 10. Aș putea să-i jignesc, și să spun lucruri urâte, dar asta ar demonstra că nu sunt cu nimic mai presus decât ei.
Iulici94 întreabă: