anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce remedii sunt bune si eficiente pentru matreata cronica (si nasoala) ? FUNDITA !

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| doctoressa a răspuns:

Tratamentul la domiciliu ajuta adesea la eliminarea matretei si consta in:
- folosirea sampoanelor antimatreata: sunt disponibile pe piata o gama larga de astfel de sampoane, cu diferite ingrediente; doar incercand mai multe produse se poate descoperi samponul cel mai eficient pentru fiecare persoana in parte
- se recomanda spalarea pe cap zilnica pentru a preveni acumularea de celule moarte pe scalp
- in cazul in care un anumit sampon este eficient pentru o perioada de timp, dupa care isi pierde eficienta, trebuie incercat un alt produs
- alternarea sampoanelor antimatreata cu cele normale, in cazul in care pe eticheta sunt descrise efecte adverse ale folosirii pe timp indelungat
- frecarea energica a scalpului: in timpul spalarii pe cap, dupa ce se samponeaza prima oara, se clateste, dupa care se sampoaneaza a doua oara si se freaca energic si viguros; aceasta frecare ajuta la dislocarea excesului de celule; nu trebuie frecat atat de energic incat sa fie lezat scalpul
- actionarea: dupa ce se samponeaza a doua oara, trebuie lasat samponul pe par timp de 5 minute pentru a actiona
- clatirea suficienta: prin clatirea suficienta se inlatura excesul de celule care au fost dislocate in timpul frecarii viguroase.
http://www.i-medic.ro/boli/matreata

| geogas a răspuns:

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.
FUNDA?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pitiriazis-ul, a carui denumire curenta este matreata, este una din cele mai curente boli ale pielii capului, afectand atat barbatii cat si femeile de orice varsta. Nu trebuie sa confunzi matreata cu scalpul uscat (insuficienta uleiurilor naturale la nivelul scalpului).

Matreata este semnul unei micoze pe pielea capului si nu este contagioasa. Barbatii sunt mai expusi decat femeile la riscul de a face matreata deoarece barbatul produce in mod natural mai mult sebum.

Cauza exacta a acestei boli este incerta, insa ea poate rezulta ca urmare a unui traumatism, a stresului, a unei modificari hormonale, dupa ingerarea de glucide, ca urmare a infectiilor sau a unei carente de vitamina B sau acizi grasi esentiali. Nu este ceva care sa dea randament 100% singura solutie este sa incerci; produsele sint multe.

| Roxanyk_Elena_1990 a răspuns:

Incearca usturoi pisat amestecat cu un galbenus ou! iti aplici masca pe par o lasi sa actioneze 20, 30 min si dupa te speli bine! trebuie masata bine radacina parului cu aceasta masca! dr daca ii suporti mirosul incearca si va da roade!