anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma doare splina. Care ar putea fi motivul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Adry a răspuns:

Nu trebuie neaparat sa te duci la medic pentru ca poti invata si singur sa te tratezi. Aseazate relaxat pe scaun ca ai mult de citit :D

Splina – bucataria corpului nostru
Inca de mici invatam sa ne adaptam mediului in care ne nastem. Pe masura ce acest lucru se intampla ne dezvoltam si puterea Splinei. La inceput depindem de laptele matern si de grija parintilor. Pe masura ce crestem ne dezvoltam abilitatea de a digera hrana mai complexa si de a ne purta singuri de grija. Abia dupa varsta de 7 ani putem considera ca Splina noastra a ajuns la maturitate ceea ce inseamna ca primii ani de viata sunt foarte importanti in dezvoltarea sanatoasa a Splinei. Dezvoltarea Splinei poate fi vazuta ca trecerea de la "dependenta" la "independenta", de la " a ni se purta de grija" la " a ne purta de grija noua insine".
Functiile Splinei sunt cea de adaptare, de hranire si de sprijin. Dupa cum vom vedea, aceste functii sunt exprimate deopotriva la nivel fiziologic, anatomic, mental, emotional si spiritual. La nivel fiziologic, Splina se exprima prin intermediul sistemului digestiv. Digestia este procesul de transformare a hranei in substante care pot fi folosite in interiorul corpului si de trimitere a acestora acolo unde e nevoie de ele. Cu cat Splina noastra e mai puternica cu atat putem extrage mai eficient din alimente substantele necesare pentru nevoile corpului nostru. Atunci cand mancam intrebarea pe care trebuie sa ne-o adresam nu este daca un anume aliment este bun pentru noi ci daca Splina noastra e indeajuns de puternica pentru a extrage principiile nutritive din acel aliment. Primul pas spre o alimentatie corecta nu implica neaparat schimbarea dietei ci mai degraba intarirea Splinei. Vom vedea cum ceva mai tarziu in acest articol.
La nivel mental, Splina guverneaza capacitatea de studiu si de concentrare, de procesare a informatiei. Desi la prima vedere nu pare, gandirea si procesul digestiv sunt asemanatoare. Cand cititi acest articol, de exemplu, trebuie sa transformati cuvintele (hrana) in ceva ce puteti intelege cu mintea (substantele nutritive) iar apoi sa depozitati aceste cunostinte ca sa le folositi mai tarziu. Functia Splinei este asadar de a transforma atat hrana cat si informatia in ceva ce poate fi utilizat. Exista si alte modalitati prin care putem sublinia legatura dintre alimentatie si gandire. Cand mancam prea mult, gandim mai greu; cand invatam prea mult, avem pofta de alimente dulci; cand ne facem prea multe griji ne putem bloca usor sistemul digestiv. Puterea de concentrare si digestia sunt in stransa legatura si se pot influenta reciproc.
La nivel emotional, Splina se exprima prin capacitatea noastra de a primi si de a oferi "hrana" emotionala. Cand nevoile ne sunt satisfacute ne simtim in siguranta. Adesea confundam nevoile emotionale cu cele nutritive, consumand alimente cand de fapt avem nevoie de alinare sau folosind mancarea pentru a suprima sentimente precum frustrarea sau dorinte. Iata asadar cum capacitatea noastra de a gasi si de a primi hrana emotionala este in stransa legatura cu sistemul digestiv. Dupa ce ne indepartam de sanul mamei iar mai apoi de caminul parintesc ne dezvoltam o mama si un camin interioare pe care le purtam in noi ca pe o sursa constanta de hrana si sprijin. Aceasta mama interioara si acest camin interior sunt o buna descriere a rolului pe care il joaca Splina.
Din punct e vedere anatomic, Splina se exprima prin intermediul tesutului conjunctiv. Acesta e dispus intr-o retea care tine totul la locul sau in corpul nostru. Tesutul conjunctiv exprima functia Splinei de sprijin si retinere in interior. Cand acest tesut este relaxat, toate miscarile corpului sunt usoare iar organele functioneaza corespunzator. Ne simtim bine in pielea noastra si in corpul nostru. Acest lucru este expresia unei energii puternice a Splinei.
Cu cat Splina noastra este mai puternica cu atat putem absorbi si folosi mai eficient substantele din alimentele consumate. Sa vedem, deci, cum putem sa ne intarim Splina si sa o mentinem in aceasta stare.
D. p. d. v fizic, Splinei ii "place" sa atinga si sa fie atinsa, sa se intinda. Miscarile se stretching (de intindere a muschilor) ajuta la eliminarea contracturilor din tesuturile moi, relaxand astfel organele si membrele corpului. Orice fel de exercitii ajuta Splina, cu conditia ca acestea sa fie urmate de stretching si relaxare (masajul, de exemplu). Splina "iubeste" atingerea fizica iar o "imbratisare pe zi" e un adevarat medicament pentru Splina. Antrenamentul fizic este bun si pentru minte. Atentie, insa! Folosirea excesiva a acesteia (de ex. in timpul perioadelor lungi de studiu, sarcini care implica ore intregi de nemiscare si prelucrare mentala de informatii sau chiar si problemele zilnice la care ne gandim excesiv) poate slabi Splina.
Splina apartine elementului Pamant, acesta fiind cel care ne furnizeaza hrana si sprijinul ca o adevarata mama. Prin intermediul legaturii noastre cu Pamantul, Splina se exprima d. p. d. v. spiritual. Facute in mod constient, toate activitatile care creeaza o legatura cu pamantul – gradinaritul, lucrul cu lutul, petrecerea timpului cu picioarele goale pe sol, rostogolitul pe pamant – ne pot ajuta sa ne "impamantam" mai bine in corpurile noastre si in mediul natural. Si in aceasta maniera putem ajuta la intarirea Splinei.
Sa vedem acum cum putem ajuta Splina sa functioneze optim din punctul de vedere al functiei digestive.
Daca mancam cu placere, corpul nostru va accepta mult mai eficient hrana. Deseori, e mai important sa "vindecam" relatia noastra cu ceea ce mancam decat sa schimbam ceea ce mancam. De multe ori catalogam alimentele drept "bune" si "rele". Unele sunt "bune pentru noi" chiar daca nu ne plac. Altele sunt "rele pentru noi" iar noi le consumam cu un sentiment de vinovatie in suflet sau chiar le evitam. De fapt si de drept, atitudinea noastra fata de alimente va indica Splinei ce sa faca cu ele. Asadar, orice am manca, odata ce am ales un aliment, "bun" sau "rau", e mai bine sa-l acceptam cu draga inima.
Chinezii considera ca e mai bine sa nu amestecam servitul mesei cu activitatile lucrative. Digestia functioneaza cel mai bine cand suntem concentrati asupra a ceea ce mancam si nu atunci cand suntem distrasi sau deranjati. Deci nu cititi, nu priviti la televizor, nu va ocupati de afaceri sau de alte lucruri cand mancati. Pozitia corpului in timpul mesei trebuie sa fie relaxata. Daca tinem picioarele incrucisate, stam rasuciti sau cocosati vom comprima organele digestive si vom impiedica trecerea hranei prin sistemul digestiv.
O vorba spune ca "stomacul nu are dinti". Mancarea bine mestecata micsoreaza efortul pe care organele digestive trebuie sa il depuna si creste eficienta extractiei substantelor nutritive. Deasemenea mestecatul incalzeste alimentele reci. Daca mancam prea mult la o masa, va aparea o cantitate de hrana care isi va astepta randul pentru a fi digerata. Ca urmare ne vom simti obositi pentru ca energia noastra va fi folosita pentru a digera hrana in exces. Daca mancatul prea mult devine o obisnuinta, Splina incepe sa oboseasca si poate produce flegma sau caldura. Splinei nu-i place o cantitate prea mare de fluid la o singura masa deoarece acesta slabeste digestia. O cantitate cat o ceasca de ceai de lichid e de ajuns de obicei. Lichidele e mai bine sa fie consumate intre mese. Prea multe alimente crude sau reci si prea mult lichid vor duce la slabirea Splinei.
Procesul digestiv are nevoie de caldura. In medicina orientala aceasta se numeste "foc digestiv". Cand mancam foarte tarziu, noaptea, hrana e digerata mai greu deoarece functiile corpului incetinesc in mod normal. Incercarea corpului de a arde hrana stagnanta genereaza caldura in exces care poate distruge yin-ul Stomacului. E indicat sa se consume cat mai multe alimente din zona in care locuim si asta pentru ca energia din acestea se conserva mai bine. Din pacate qi-ul din alimente este distrus de microunde, de prelucrarea excesiva, de conservantii chimici si de radiatii.
Asadar, iubiti orice aliment pe care il consumati, nu mancati foarte tarziu, mestecati bine, mancati relaxat, nu va ridicati satul de la masa si mai ales nu exersati imediat ce ati teminat de mancat.
Vezi si tabelul cu caracteristicile catorva alimente (dpdv al MTC) jos de tot. www.ezoteric.50megs.com/qigong/splina_bucataria_corpului.htm

7 răspunsuri:
assiris
| assiris a răspuns:

Medicul este cel care poate spune cel mai bine de ce. Poti sa faci o ecografie sa vada cauza daca este intr-adevar de la splina, niste analize mai amanuntite, etc. Daca a fost o durere trecatoare inseamna ca din cauza unui efort dar daca persista, medicul este cel mai in masura sa-ti spuna. Mergi caci nu este de glumit iar splina iti poate produce evenimente majore nedorite.

| mariazet45 a răspuns:

Cred ca ai facut efort prelungit, mergi la medic

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ma doare splina, care ar piutea fi motivul?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ce analize faci pentru splina

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este marita... sfatul meu este sa te duci la medic sa iti faca o radiografie sa vada de cate ori e mai mare

| DzEk0 a răspuns:

Pff si pe mine ma doare splina ieri am facut un efort foarte mare.

| flinghiry a răspuns:

Splina marita, ficatul marit si gras...