| betti a întrebat:

Cu ce se spala un butoi de plastic pentru muraturi, doar cu apa sau si cu detergent?

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În momentul în care s-a golit butoiul de varză/murături şi ai aruncat moarea/morătoarea, se spală bine cu apă caldă şi detergent de vase, apoi se limpezeşte bine cu apă rece ( în mai multe rânduri ), apoi se umple cu apă fiartă în care se pune puţin oţet ( în funcţie de cât de mare e butoiul, să zic cam 100 ml la 100 l apă ) şi se lasă aşa 1-2 zile, acoperit cu capacul.

După aceea se spală bine şi se opăreşte iar, după care se păstrează în loc fără mirosuri şi fără capac, ca să "circule" aerul.

În acest mod, în momentul în care trebuie să pui la murat o nouă serie de varză/murături butoiul NU mai miroase.

Acum, însă, e târziu pentru acest "tratament".
Poate la anul...

Iar răspunsurile pe care le-ai primit diferă deoarece fiecare s-a gândit că butoiul este murdar şi MIROASE ( de aceea se recomanda "afumarea" ).

Dacă butoiul este bine spălat la golire - aşa cum explicam anterior - atunci, înainte de a pune o nouă serie de murături/varză, el se va spăla SIMPLU ( cu apă caldă fără detergent ).

Toate cele bune.

12 răspunsuri:
| betti explică:

Multumesc.

| betti explică:

Fiecare procedeaza si stie altfel de m-ati dat raspunsuri diferite.Multumesc pentru raspunsuri.Parerea mea e ca ar fi suficient doar cu apa ca fiind inchis nu are cum sa intre praf sau alte murdarii ca sa trebuiasca si cu detergent.Iar de afumat butoiul inainte sa pui muraturile, nu ii vad rostul.Asta e parerea mea, poate e gresita si trebuie si cu detergent.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Înainte de a pune murăturile, butoiul se curăţă foarte bine. Se spală şi se afumă cu baton de pucioasă, în care caz se astupă cu al doilea fund sau, în lipsa acestuia, se acoperă cu un sac mai gros. Afumarea durează 2-3 ore, după care se face opărirea butoiului. În butoiul gol se introduc frunzele de ţelină, vişin, mărar uscat, care pot fi de calitate inferioară (care rămân după alegerea celor ce se vor pune la murat). Deasupra se toarnă 3-5 litri de apă clocotită şi se aruncă o piatră încălzită. Vaporii ce se produc pătrund în lemnul butoiului, îl înmoaie şi vor înlesni spălarea cu o perie aspră de mătură. După o spălare minuţioasă se limpezeşte butoiul cu mai multe ape reci şi se lasă să se usuce.
Uite aici niste sfaturi de la:
http://uicamihai.blogspot.ro/p/de-la-prieteni-adunate-si-iarasi-la.html
Poate te ajuta, cu placere.
Te pup!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti si cu apa, fara detergent!

| LIN2010 a răspuns:

Butoiul de plastic inprumuta mirosurile(ca si cel de lemn), se poate spala cu apa si detergent de vase, apoi se clateste cu multa apa (8-10 clatiri), apoi se clateste cu o solutie de apa si otet (1 l otet la 3 l apa) de 2-3 ori, apoi cu apa curata 1-2 ori, iar la sfirsit se afuma cu un baton de sulf.Succes

| Pufoshenia a răspuns:

Buna.Cu apa si cu detergent poti spala butoiul.Cu apa nuprea rezolvi nimc ca mai ramane mirosul dar cu detergent sia pa merge bine.Bafta

| RainboyDash a răspuns:

Cu apa si cu detergent. A mai ramas mirosul de la fostele muraturi si trebuie spalat bine

| ZeePinkStar a răspuns:

Buna. Cu apa si cu detergent. De obicei se pune cu apa si detergent si se lasa cateva ore sa stea asa, apoi se spala si se limpezeste bine.

| betti explică (pentru ZeePinkStar):

Multumesc

| ZeePinkStar a răspuns (pentru betti):

Cu mare placere! happy

| Catalina1243 a răspuns:

Se spala fara detergent.

| ZuzuPlik a răspuns:

Cu apa si detergent e destul de bine succes:*