| ItachiUchiha a întrebat:

Cum sa driblez mai rapid la baschet, pentru ca vreau sa driblez mai repede oponentii.

Răspuns Câştigător
| Adryan_Addy_1989 a răspuns:

Uite un ghid sa fi mai bun la baschet:

1.ARUNCARE LA COS DE PE LOC


a)Colectivul dispus la 1m in dreapta cosului, in unghi de 45 grade,aruncare de pe loc,recuperare,trecere la coada sirului.
b)Cu aceeasi distanta si distributie a colectivului,pas saltat pe loc urmat de aruncare la cos,recuperare si trecere la coada sirului.

c)Aruncarea la cos cu pasire pe lada

Colectivul este dispus pe un sir, in partea dreapta a panoului, la 5m distanta de capacul unei lazi de gimnastica asezat lateral, in lungime.Primul alearga spre cos,inaintea capacului prinde mingea aruncata de catre profesor, paseste pe capac cu piciorul drept, apoi cu stangul cu ridicarea genunchiului drept cat mai sus si arunca la cos.Profesorul recupereaza mingea, iar executantul trece la coada sirului.

d)Aruncarea la cos din afara spatiului de 3 secunde

Jucatorii sunt impartiti in doua echipe.Componentii unei echipe au tricouri de aceeasi culoare si se deplaseaza pe jumatate de teren in toate directiile.Fiecare echipa are cate o minge si executa pase in afara spatiului de 3 secunde.La 1 fluier al profesorului jucatorul de la echipa A care este in posesia mingii arunca la cos din afara spatiului de 3 secunde.La 2 fluiere executa cel din echipa B. Dupa 10 aruncari de fiecare echipa se termina prima repriza.Jocul are doua reprize.Se acorda 3 puncte pentru cos marcat de la 6, 25m si 2 puncte pentru cos marcat de la alte distante.

e)Arunca la cos si urmareste!

Jucatorii sunt impartiti in doua grupe,A si B,asezati pe siruri, oblic spre cos, in stanga si dreapta panoului.Jocul consta in aruncarea la cos de pe loc.Cel care arunca urmareste mingea si o paseaza urmatorului, apoi trece la coada sirului opus.

f)Aruncarea la cos de la diferite distante.

Jucatorii sunt impartiti in 3 echipe,A, B, C, asezate pe siruri in afara spatiului de 3 secunde, doua pe lateral si una in centru, la 5m una de cealalta.Jocul incepe cu aruncarea mingii cu bolta de catre fiecare jucator. Dupa aruncare fiecare se duce dupa minge,o prinde cu oprire intr-un timp si arunca la cos de pe loc, prinde mingea si o paseaza coechipierilor, dupa care trece la coada sirului.Aruncarile continua si de la 6, 25m.Fiecare jucator executa aruncari din toate cele 3 pozitii cu deplasare de la stanga la dreapta.Se acorda 2 puncte pentru cos marcat de la linia spatiului de 3 secunde si 3 puncte de la linia de 6, 25m.



2.ARUNCAREA LA COS DIN DRIBLING



a)Nu lasa mingea sa cada!

Jucatorii sunt asezati pe doua siruri,A si B, de o parte si cealalta a cosului, cu fata la panou.Primul di sirul A executa dribling si arunca la cos cu mana dreapta,prinde mingea inainte de a atinge solul,o paseaza urmatorului din sirul A si trece la coada sirului B. Jucatorul B, dupa ce executa aceleasi actiuni, trece la coada sirului A.


b)Stafeta cu obstacole

Jucatorii sunt impartiti in doua echipe,A si B,asezate pe siruri, pe liniile de fund ale celor doua terenuri, orientate cu fata spre cosul opus.De-a lungul terenului se asaza lateral 4 banci de gimnastica, la 5m una de cealalta.Primii din siruri pornesc in dribbling spre cosurile opuse,sar peste banci,in dreptul cosurilor se opresc intr-un timp,arunca, recupereaza mingea, se inapoiaza cu acelasi dribbling pana la locul de plecare si transmit mingea urmatorilor.La clasament conteaza timpul inregistrat si cosurile marcate.


c)Turul panourilor

Din formatie pe un sir in dreptul unui panou,la cativa metri distanta,fiecare cu cate o minge executa dribling cu aruncare la cos. Daca sunt mai multe panouri, distanta dintre ele se parcurge in dribling, urmat de aruncare la fiecare cos.La semnalul profesorului se schimba sensul deplasarii.


d)Aruncare la cos din dribling cu urmarire.

Efectivul grupei este impartit in doua echipe,A si B,asezate pe siruri, cu fata la panou, la 5 m distanta, in stanga si in dreapta cosului.Primul din sirul A dribleaza spre cos, arunca cu mana dreapta si trece prin dreapta la coada sirului B.Acesta urmareste,recupereaza mingea,o paseaza urmatorului din sirul A si trece prin dreapta la coada sirului A.Cei din sirul B arunca cu mana stanga.

e)Stafeta simpla

Jucatorii sunt impartiti in doua echipe,A si B, asezate pe siruri in partea dreapta a terenului, pe cate o jumatate de teren.Primii au cate o minge si pornesc in dribling spre panoul opus,arunca la cos, recupereaza mingea si se indreapta in dribling spre sirurile lor, paseaza urmatorilor si fiecare trece la coada sirului de unde a plecat.Echipa, care termina prima, primeste 5 puncte, iar cealalta 3 puncte, la care se adauga cate 1 punct de fiecare cos marcatDupa cateva repetari, este declarata castigatoare echipa care totalizeaza cele mai multe puncte.


f)Paseaza,dribleaza si arunca la cos!

Jocul se desfasoara tot din formatie pe doua siruri,A si B, asezate pe linia de fund, cu fata spre acelasi panou.Primul din sirul A executa 3 driblinguri si paseaza lui B, B executa 3 driblinguri,paseaza lui A si continua astfel pana in apropierea panoului,de unde A arunca la cos cu mana dreapta si schimba locul cu B, B recupereaza mingea, paseaza lui A si trece la locul lui A.B continua cursa si arunca la cos cu mana stanga.


g)Aruncare la cos din dribbling cu serpuire in "8"

Efectivul grupei este dispus pe un sir, in coltul din stanga terenului.Primul porneste in dribbling cu mana dreapta,ocoleste cercul din centrul terenului spre dreapta,executa dribbling, apoi cu mana stanga spre cos,arunca la cos,recupereaza mingea,porneste in dribbling cu mana stanga,pe partea stanga,ocoleste cercul din centru cu dribbling spre stanga,cu mana dreapta continua spre cos,arunca la cos cu mana stanga,recupereaza mingea,paseaza urmatorului din sirul A si trece la coada sirului.


h)Stafeta combinata

Efectivul echpei este impartit in doua echipe, A si B, asezate in siruri in colturile din dreapta ale terenului, cu fata spre cos.Fiecare echipa are in jumatatea proprie de teren cate 2 banci de gimnastica asezate transversal, intre linia de centru si panou, 4 mingi medicinale, cate 2 pentru fiecare echipa, plasate astfel:cate una lateral in dreptul banciiiar cate una la marginea cercului din centru.Primul din sirul A pleaca in dribbling,ocoleste mingea medicinala spre stanga,ocoleste spre dreapta mingea medicinala de la centru,pleaca in dribbling spre cos,sare peste banca,arunca la cos,recupereaza mingea,porneste in dribbling in linie dreapta,pe mijloc, spre sirul A, paseaza urmatorului si trece la coada sirului.Componentii echipei B executa acelasi exercitiu pe partea cealalta a terenului.




3.ARUNCAREA LA COS DIN ALERGARE

a)Aruncare la cos din alergare cu urmarire

Jucatorii sunt asezati pe doua siruri, A si B, pe lateral.Primul din sirul A se deplaseaza spre cos,primeste mingea de la B,arunca,recupereaza, paseaza lui B si trece la coada sirului B, iar B trece la coada sirului A.


b)Aruncare la cos din alergare in 2 jucatori.

Tot din formatie pe doua siruri, insa asezati in dreptul liniei de centru, cu fata spre panou.Toti jucatorii din sirul A au cate o minge.Primul paseaza lui B si alearga inainte,B paseaza lui A si alearga spre cos,primeste mingea de la A,arunca, recupereaza si trece in dribbling la coada sirului A, iar A trece la coada sirului B.


c)Aruncare la cos din alergare in 2 jucatori cu centru.

Din aceeasi formatie, insa profesorul se afla in semicerc.Acesta paseaza jucatorului A,A paseaza profesorului si se deplaseaza spre cos,primeste mingea de la acesta si arunca la cos cu mana stanga,recupereaza,paseaza profesorului si trece la sirul B. Jucatorul B executa acelasi exercitiu pe partea dreapta, arunca la cos cu mana dreapta si trece la coada sirului A.


d)Aruncare la cos din alergare, din afara spatiului de 3 secunde.

Din formatie pe doua siruri,A si B, A este asezat pe centru,cu fata spre panou,B lateral dreapta,insa sirurile sunt dispuse lateral la linia din mijloc si un aparator semiactiv.Apaseaza lui B si se deplaseaza sub cos,B se deplaseaza inainte,primeste mingea,paseaza lui A,trece sub cos marcat de aparator. Dupa doua schimbari de directie B primeste mingea de la A,arunca la cos,recupereaza si se deplaseaza in dribbling la coada sirului A,iar A trece la coada sirului B.


e)Aruncare la cos din alergare cu incrucisare

Jucatorii sunt aliniati pe doua siruri,A si B,pe linia de fund a terenului, in stanga si dreapta panoului, orientate cu fata spre panoul opus. Jucatorul lui A paseaza lui B si incruciseaza.Pasele continua pana sub cos,unde jucatorul A arunca la cos,recupereaza si cirsa continua spre cosul opus unde arunca la cos B. Jucatorul A trece la B si B la A.


f)Culege mingea rostogolita pe sol si arunca la cos!

Efectivul grupei este asezat pe un sir, in coltul din dreapta al terenului, iar pe linia de mijloc sta profesorul.Acesta trimite mingea rostogolita pe sol spre cos,primul jucator alearga,ridica mingea si arunca la cos,o recupereaza,o paseaza si trece la coada sirului.



g)Aruncare la cos din alergare, cu pasa directa in lungime.


Colectivul este asezat ca la jocul anterior, cu profesorul in centru.Primul din sir are mingea.Acesta paseaza profesorului, apoi se deplaseaza spre cosul opus.Profesorul arunca mingea cu bolta la marginea spatiului de 3 secunde,iar jucatorul prinde,arunca la cos, o recupereaza si paseaza profesorului, dupa care trece la coada sirului.




4.ARUNCARE LA COS DIN SARITURA


a)Mingea peste adversar

Din formatie pe perechi, fata in fata, la 1m distanta,unul din jucatori paseaza mingea cu traiectorie inalta peste colegul din fata,il depaseste,prinde mingea si o paseaza acestuia,care continua exercitiul.


b)Aruncare la cos din saritura,din pasa cu panoul.

Jucatorii sunt impartiti in doua echipe,A si B,asezate pe siruri, in stanga si in dreapta panoului, cu fata spre cos.Primii din siruri arunca mingea in panoul din dreptul lor,o recupereaza si arunca la cos din saritura.


c)Aruncare la cos din saritura cu dribling.

Din aceeasi formatie ca la jocul precedent,primii pornesc in dribbling spre cos,se opresc intr-un timp,arunca la cos din saritura,recupereaza,apoi trec la coada sirurilor opuse A la B si B la A.

d)Aruncare la cos din saritura,cu pasa intermediara.

Jucatorii sunt aseztai pe un sir, pe una din partile laterale ale terenului, iar profesorul se afla inaintea spatiului de 3 secunde.Primul din sir paseaza profesorului si porneste spre cos,primeste mingea de la acesta,se opreste intr-un timp si arunca la cos cu mana stanga din saritura, recupereaza mingea, o paseaza urmatorului din sir si trece la coada sirului A. Exercitiul continua si pe partea dreapta.

e)Aruncare la cos din saritura cu 2 jucatori si paravan

Jucatorii sunt dispusi pe doua siruri,A si B, in stanga si dreapta panoului, cu fata spre cos.Primul din sirul A dribleaza spre dreapta si paseaza la B,B paseaza lui A si se deplaseaza spre cos, acesta paseaza lui B, care se opreste intr-un timp si arunca la cos.A face paravan lui B.A trece la coada sirului B si B la coada sirului A.


f)Aruncare la cos din saritura cu 3 jucatori in linie

Jucatorii sunt impartiti in grupe de cate 3, A,B,C, asezati in linie,cu fata la panou.A are mingea si paseaza lui B,se deplaseaza spre cos,primeste mingea de la B,se opreste intr-un timp si arunca la cos din saritura,recupereaza mingea si o paseaza lui C.C paseaza lui B,B lui C,care se deplaseaza sub cos,se opreste intr-un timp si arunca din saritura.C trece in locul lui A,A la B, B la C.


g)Aruncare la cos din saritura, din 3 pozitii diferite.

Jucatorii sunt impartiti in trei echipe A,B,C asezate pe siruri,cu fata la panou, sirul A lateral stanga, B pe centru si C lateral dreapta.Fiecare jucator are minge si executa dribbling spre cos, cu oprire intr0un timp inaintea spatiului de 3 secunde si aruncare la cos din saritura. Dupa ce recupereaza mingea,o paseaza urmatorului sir si trece la coada sirului B,Bla C si C la A.





Actiunile de tactica individuala si colectiva in atac si in aparare precum si marcajul si demarcajul,patrunderea si depasirea, recuperarea mingii, atacul si apararea in diferite sisteme de joc vor fi realizate dupa insusirea temeinica a principalelor priceperi si deprinderi tehnice prin jocuri de 1×1, 2×2, 3×3,3×2,4×4 si 5×5, pe teren redus sip e teren regulamentar.
De asemenea, la fiecare lectie, li se vor prezenta elevilor notiuni de regulament si arbitraj, specifice jocului de baschet.

5 răspunsuri:
| ItachiUchiha explică:

Oponent inseamna:adversar sau coechipier.

| Alexandru98 a răspuns:

1) Point guard (trad: "apărător fix") : este, de obicei, cel mai rapid jucător din echipă, organizează ofensiva echipei, controlând mingea și asigurându-se că aceasta va ajunge la jucătorul potrivit, la momentul potrivit.
2) Shooting guard (trad: "apărător marcator"): creează numeroase trageri la coș; îl marchează pe cel mai bun jucător de perimetru al echipei adverse.
3) Small forward (trad: „atacant mic"): de regulă, este responsabil pentru înscrierile la coș prin avansări rapide printre oponenți și penetrări prin dribbling; în defensivă, caută mingile care ricoșează și fură mingea adversarilor, dar poate juca și mai activ.
4) Power forward (trad. „atacant puternic") : joacă ofensiv, de multe ori cu spatele la coș; în defensivă, joacă sub coș sau îl marchează pe omologul său din echipa adversă (în apărarea om-la-om).

5) Jucătorul de centru (engl: „center") : se folosește de înălțimea și de statura sa pentru a înscrie (în ofensivă), sau pentru a recupera mingile care ricoșează.
Această descriere este flexibilă. În unele situații, o echipă poate construi o defensivă din 3 apărători, înlocuind unul dintre atacanți sau jucătorul central cu un al treilea apărător. Posturile cele mai interschimbabile sunt apărătorul fix (point guard) și apărătorul-marcator (shooting-guard), mai ales dacă ambii jucători sunt buni lideri pe teren și pot controla mingea cu precizie.
Strategiile de joc au evoluat de asemenea în timp. În anii 90 și începutul lui 2000, echipele jucau cu mai multă „izolare". Echipele care aveau un superstar, lăsau doar un jucător (de regulă apărătorul fix sau apărătorul - trăgător) să construiască în cea mai mare parte ofensiva, în timp ce ceilalți patru jucători îi eliberau calea. În prezent, echipele par să joace cu mai multă colaborare între jucători. Postul de jucător central a evoluat într-o poziție mai înaltă de „atacant mic". Deoarece baschetul se joacă acum în echipă, și nu individual, ca în trecut, mișcarea mingii pe teren este mai amplă și se creează mai multe ocazii de tragere la coș.

Principalele strategii de apărare în baschet sunt: „apărare în perimetru" (engl: zone defense) și apărarea „om-la-om". Apărarea în perimetru presupune ca apărătorii să marcheze (blocheze) orice jucător advers le intră în perimetru. În apărarea „om-la-om", fiecare jucător defensiv marchează un anumit jucător advers și îl împiedică să creeze acțiuni de atac. Schema de „apărare în perimetru" a evoluat în timp, o dată cu jocul de baschet.
Există scheme defensive numite „zona 2-3", „zona 3-2", „cutie-și-1" (engl: „box-and-1"), „zona 2-1-2" și multe altele. Toate aceste variații au fost create pentru a întâmpina evoluția și variația schemelor de atac (ofensive). Apărarea „om-la-om" este, de regulă, cea mai preferată opțiune, deoarece jucătorii pot juca astfel mai organizat.

Jocurile ofensive sunt mai variate și implică de obicei pase planificare și mișcări strategice în teren ale jucătorilor care nu posedă mingea. Mișcarea rapidă a unui jucător ofensiv fără minge, pentru a câștiga o poziție mai avantajoasă se numește avansare rapidă (engl: „cut").
Tentativa regulamentară a unui jucător ofensiv de a opri un adversar să-i blocheze un coleg de joc, punându-se în fața acestuia și oferindu-i astfel colegului său posibilitatea să avanseze rapid, se numește „paravan" (engl: „screen" sau „pick"). Cei doi jucători sunt în poziția „pick and roll", în care unul dintre ei se așează „paravan", apoi își ocolește adversarul, întorcându-se către coș. Paravanele și avansările rapide sunt foarte importante în jocurile ofensive; acestea permit pasele rapide și colaborarea jucătorilor pe teren, care vor construi împreună un joc de baschet performant.
Echipele au întotdeauna pregătite mai multe scheme de atac, pentru a-și lua prin surprindere adversarii care le cunosc jocul. Pe teren, apărătorul fix este, de obicei, responsabil cu indicarea strategiei de joc colegilor.

Aruncarea la coș

Aruncarea la coș reprezintă tentativa de a înscrie trimițând mingea în coș. Deși metodele de execuție pot diferi mult, în funcție de jucător și de circumstanțe, tehnica clasică de aruncare la coș este următoarea:

Jucătorul stă cu fața la coș, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, genunchii ușor îndoiți și spatele drept. Jucătorul susține mingea ușor, pe vârful palmei mâinii drepte (mâna cu care aruncă la coș), cu puțin deasupra capului, iar cu cealaltă mână sprijină lateralul mingii. Pentru a stabili traiectoria mingii, acesta ține cotul mâinii dominante aliniat pe verticală cu antebrațul îndreptat către coș.
Mingea este propulsată prin extinderea genunchilor inițial îndoiți și îndreptarea mâinii principale; mingea este împinsă de vârful degetelor și capătă o mișcare de rotație în aer, în timp ce palma se flexează, din încheietură, până când degetele sunt îndreptate către podea.

Mâna dominantă, extinsă complet, cu încheietura pe jumătate îndoită și degetele orientate către podea, este ținută pe loc preț de câteva clipe, îndreptată către traiectoria mingii – această poziție este cunoscută sub denumirea de „follow-through" și, atunci când este executată corespunzător, sporește acuratețea aruncării la coș. în general, mâna secundară, de sprijin, este folosită pentru a ghida aruncarea, nu pentru a o propulsa.
Când aruncă la coș, unii jucători îi imprimă mingii o mișcare de rotație în aer, pentru a-i amortiza impactul cu inelul. Traiectoria ideală a mingii este oarecum discutabilă, dar în general, antrenorii recomandă o traiectorie boltită, în arc de cerc. Jucătorii pot trimite mingea direct în inelul coșului, sau pot folosi tăblia pentru a redirecționa mingea în coș.

Cel mai des folosite scheme de aruncare la coș, bazate pe poziția explicată anterior, sunt: aruncarea de pe loc și aruncarea din săritură. Aruncarea de pe loc se face din poziție fixă, cu tălpile ambelor picioare lipite de sol și este utilă în special în aruncările libere. Aruncarea din săritură se face din aer, iar mingea este eliberată aproape de vârful săriturii. Săritura asigură aruncării mai multă putere și o bătaie mai lungă, și îi permite, în același timp, jucătorului să își depășească adversarul în înălțime. Jucătorul trebuie, conform regulamentului, să dea drumul la minge înainte ca picioarele sale să atingă, din nou, solul.
O altă schemă clasică în baschet este așa numita „lay up", în care jucătorul, aflat în mișcare către coșul de baschet, ridică mingea și o „așează" în coș. jucătorul se poate folosi de panoul de baschet pentru a direcționa traiectoria mingii, sau poate trimite mingea direct în coș. O versiune a acestei scheme de aruncare la coș este și celebra „slam dunk", în care jucătorul se ridică de la sol foarte mult și bagă mingea în coș cu o singură mână.
De asemeni spectaculoase sunt și aruncările „circus shot", în care mingea este plesnită, ridicată, scoasă sau aruncată înspre coș, în timp ce jucătorul se află în dezechilibru, plutește în aer, cade sau se depărtează de coș. Aceste aruncări au de obicei, o rată mică de succes la înscriere, dar bucură spectatorii meciului de baschet. O aruncare care ratează atât inelul coșului cât și panoul, se numește „air ball" (trad: „minge în aer"). O aruncare nereușită sau una care atinge doar panoul, este denumită „brick".

Ricoșeul mingii

Obiectivul recuperării mingilor care ricoșează este câștigarea posesiei mingii în urma aruncărilor la coș ratate. Mingea ricoșează înapoi în teren după ce a lovit inelul coșului sau panoul de baschet. Recuperările sunt importante pentru fiecare echipă și de obicei echipa care ratează înscrierea la coș pierde posesia mingii.
Există două tipuri de recuperare în jocul de baschet: recuperarea ofensivă (mingea este recuperată de echipa care atacă la coș și care își menține posesia chiar dacă ratează înscrierea) și recuperarea defensivă (echipa defensivă recuperează mingea; posesia nou câștigată le permite să plece în contra-atac). Majoritatea recuperărilor sunt obținute însă de echipa defensivă, căci poziționarea jucătorilor în careu este mai favorabilă decât a echipei care atacă.

Pasarea mingii

Pasarea este o metodă de a mișca mingea pe teren, între jucători. Cele mai multe pasări sunt completate de un pas făcut în față, care sporește puterea pasei, iar mâinile, după ce eliberează mingea, nu sunt retrase brusc, ci urmăresc pentru câteva secunde, traiectoria mingii („follow through").

O pasă de bază în jocul de baschet este „pasa la piept" (engl: „chest pass"). Mingea este pasată direct de la pieptul pasatorului către pieptul primitorului. Pentru a pune în dificultate adversarii, aceste pase la piept trebuie executate foarte rapid, jucătorii imprimând viteză mingii printr-o mișcare specifică a degetelor (mâna se flexează puternic din încheietură, înspre interior).
Un alt tip de pasă este „bounce pass" (trad: „pasă la sol"). În acest caz, jucătorul aruncă mingea la sol, la două treimi din distanța față de coechipierul căruia îi pasează. Pasa pornește ținând inițial pasa la piept, iar mingea ajunge, prin ricoșeu cu suprafața terenului, la celălalt jucător.

Prin pasa la sol, mingea poate parcurge o distanță mai mare de la un jucător la altul și, spre deosebire de pasa la piept, aceasta este mai greu de interceptat de către adversari; lovirea mingii cu mâna, în timpul zborului acesteia, este interzisă prin regulament. Jucătorii pasează la sol, de regulă, atunci când sunt înconjurați de prea mulți adversari și nu pot înainta, sau când vor să depășească rapid un apărător.
În baschet, o pasare reușită a mingii trebuie să fie, în primul rând, greu de interceptat de către adversari. Un pasator bun poate trimite mingea către coechipier cu mare precizie, știind cum preferă să primească pasa fiecare jucător în parte. De asemeni, cunoscându-și echipa foarte bine și intuind pozițiile pe teren și intențiile coechipierilor, un jucător poate pasa mingea fără a se uita la colegul căruia îi pasează.
Un stil avansat de a pasa mingea pe teren presupune ca jucătorul să trimită mingea în spatele său, către un coechipier, intuindu-i intențiile. Deși unii jucători profesioniști de baschet pot pasa cu succes fără să se uite la coechipier, sau trimițând mingea în spatele lor, mulți antrenori descurajează altfel de pase „la noroc" deoarece sunt greu de controlat, iar mingea poate ajunge mai ușor la adversari.

Driblingul


Driblingul presupune baterea mingii pe podea, în mod continuu, folosind o singură mână. În timpul unui meci, este obligatoriu ca jucătorul să bată mingea (sau să o dribleze) doar dacă se află în mișcare pe teren. Pentru a dribla, jucătorul împinge mingea către podea cu vârful degetelor mâinii, nu cu întreaga palmă; astfel, controlează mingea mai ușor.
Când trece în dribling pe lângă un adversar, este preferabil ca jucătorul să bată mingea cu mâna cea mai depărtată de acesta, pentru a-l împiedica să recupereze mingea cu ușurință. Astfel, este esențial ca jucătorul de baschet să poată bate mingea cu ambele mâini și să-și poată adapta jocul în funcție de situațiile apărute pe teren.
Pe măsură ce învață să controleze cât mai bine mingea în timpul driblingului, un jucătorul experimentat are tendința de a bate mingea cât mai aproape de sol, reducând distanța străbătută de aceasta pe verticală; driblingurile bătute jos sunt mult mai greu de interceptat de către adversar.
De asemeni, un astfel de jucător driblează frecvent ducând mingea în spatele său și printre picioare, schimbând constant direcția, pentru ca jocul său să nu devină previzibil pentru adversari.

Blocarea unei aruncări la coș (blocajul)


Blocajul în jocul de baschet este util atunci când, după ce se aruncă la coș, un apărător reușește să devieze aruncarea atingând mingea. Conform regulamentului, este interzis ca mingea să fie atinsă atunci când parcurge a doua jumătate a arcului de cerc pe care traiectoria sa îl descrie în aer (mai exact, atunci când mingea coboară în aer). În NBA, este de asemenea interzis ca jucătorii să blocheze mingea după ce aceasta a atins panoul de baschet sau când mingea se află deasupra inelului coșului de baschet.
Pentru a bloca o aruncare la coș, conform regulamentului, un jucător trebuie să se ridice, prin salt, la un nivel mai înalt decât înălțimea la care este lansată mingea. Astfel, înalțimea jucătorilor devine un avantaj în blocaj. Statisticile arată că jucătorii care sunt mai înalți și care joacă pe pozițiile de atacant (power forward) și central reușesc mai multe blocări decât jucătorii mai scunzi, în posturile de apărare. Totuși, și apărătorii mai scunzi pot reuși să blocheze aruncările la coș dacă își sincronizează bine saltul și reușesc să se ridice de la sol cât mai mult.

Despre baschet, pe scurt


Un pasionat de baschet nu trebuie neapărat să joace acest spot la nivel de performanță, de competiție, pentru a-și demonstra iubirea pentru acest hobby. Chiar și cel care aruncă la coș, în fiecare duminică, singur, în fața blocului sau împreună cu prietenii, apreciază și gustă din plin magia jocului cu mingea portocalie.
Baschetul este un sport și un hobby generos, permisiv, care oferă satisfacție și entuziasm atât în echipă, cât și individual. Astfel, poți petrece foarte plăcut timpul liber în compania mingii și a coșului de baschet, atât de unul singur, cât și împreună cu cel mai bun prieten, cu părintele sau copilul sau cu gașca de prieteni.
Pentru a te bucura din plin de o oră de aruncat la coș nu ai nevoie în mod obligatoriu de un antrenament riguros, de tehnici, tactici și scheme complexe sau de o condiție fizică excepțională. Poți deprinde pașii elementari "din zbor", privind un meci amical de cartier, un meci televizat sau, de ce nu, o emisiune sau un documentar dedicat baschetului.

Echipamentul pentru baschet

Echipamentul esențial în jocul de baschet constă doar într-o minge de baschet și terenul de joc – o suprafață plană, dreptunghiulară, cu coșuri de baschet la capetele opuse (sau, în cazul jocului de stradă de 3 pe 3, jumătate de teren, cu un singur coș). Nivelurile competitive ale acestui sport cer o suplimentare a echipării cu ceasuri, tabele de marcaj și sisteme de cronometrare moderne.

Un teren standard este de 28 pe 15 metri, iar în NBA se joacă pe terenuri de 24 pe 15 m. De obicei, suprafața terenului este din lemn (arțar). Un inel de oțel, cu diametrul de 18 inch (aprox 45cm) susține o plasă în formă conică și este fixat pe un panou dreptunghiular, de 183x122 cm, situat la 3, 05 m deasupra suprafeței de joc. Panoul prezintă un chenar alb în centru, de dimensiunile 45cm (înălțime) și 60cm (lățime). Între vârful inelului de metal și linia de fund a terenului sunt exact 1, 2 m.
În timp ce dimensiunea terenului de baschet și dimensiunea panoului pot varia, înălțimea de 3, 05 m a poziționării coșului deasupra terenului trebuie respectată întotdeauna. Există de asemenea reglementări ale mingilor de baschet. Astfel, în meciurile de baschet disputate la feminin, mingea are o circumferință de 28, 5 cm și greutatea de 600g. La masculin, mingea oficială de baschet are 29, 5 cm în circumferință și 660g.
În principiu, poziția aruncării la coș îți poate fi arătată de un prieten, profesorul de sport sau de un părinte, tu rămânând să exersezi aruncarea cât dorești tu de mult. Pentru a mânui corect mingea de baschet, nu ai nevoie de foarte mult spațiu pentru a învăța să driblezi.

E important să începi să driblezi fără să te uiți la minge, oriunde îți permite spațiul: pe hol, stând în fotoliu și driblând înainte – înapoi de la o mână la alta sau afară în parcare. Un sfat esențial pentru începători este să muncească la driblinguri de două ori mai mult cu mâna stângă, decât cu cea dreaptă (dacă sunteți dreptaci).
Revenind la aruncarea la coș, cu cât arunci mai mult la coș, cu atât vei fi un aruncător mai bun. E simplu. Îți îmbunătățești aruncările pe măsură ce exersezi. Fără să te judeci aspru, fără să-ți reproșezi ratările, încerci aruncările până îți reușesc de fiecare dată.
Patru mici secrete pentru aruncări reușite la coș sunt:
- păstrarea echilibrului
- ochii la coș
- cotul să fie sub mingea de baschet
- aruncarea trebuie să fie urmată de o mișcare naturală a mâinii, relaxată (mingea trebuie să fie eliberată relaxat din mâini).

Concentrarea atenției
Concentrarea în timpul aruncărilor libere la coș și în timpul meciului în sine este esențială. Dar spre ce să ne concentrăm atenția când aruncăm la coș? Nu asupra mingii! Deși mulți jucători începători au tendința de a nu scăpa mingea din ochi când aruncă la coș, punctul de interes al privirii trebuie să fie întotdeauna coșul de baschet, inelul acestuia.
Vă puteți concentra chiar asupra părții frontale a inelului metalic și, indiferent de ce se întâmplă pe teren, în timpul jocului, amintiți-vă întotdeauna de inel. Când vă aflați pe punctul de a arunca la coș printr-o săritură, concentrați-vă privirea si atenția doar asupra inelului, și nu asupra mingii sau a adversarilor.


Cum ținem mingea?
Mulți jucători neexperimentați greșesc aruncările pentru că susțin mingea pe vârful degetelor și aruncă doar prin puterea acestora.
Pentru a controla mingea, aceasta va fi ținută pe palma mâinii principale cu care aruncăm. Apoi, când aruncăm spre coș, mingea va fi propulsată cu putere și precizie, părăsind palma și trecând apoi prin vârful degetelor.

Echilibrul
Corpul trebuie să se mențină în echilibru și să fie relaxat în timpul aruncării. În primul rând, picioarele trebuie depărtate exact cât lățimea umerilor, fiind astfel bine înfipte în pământ. Apoi, piciorul puternic (corespunzător mâinii principale cu care aruncăm) va înainta cu o jumătate de pas față de celalalt. În final, capul va fi bine centrat pe umeri.
Această poziție va asigura echilibru și chiar confort în timpul aruncării, fără a mai fi necesare alte ajustări pe parcurs.

Folosiți-vă cei mai mari mușchi


Cei mai mari mușchi din corp se află la picioare. Picioarele sunt, de fapt, motorul care propulsează cu forță întreaga aruncare. În timpul săriturii, simțiți forța propulsată de săritură, cum trece prin corp, de jos, din vârful picioarelor, până în mâinile care vor transmite acest impuls mingii. Eliberați mingea când ajungeți în punctul cel mai înalt al săriturii. Învățând să vă bazați pe forța picioarelor, veți reuși să aruncați puternic și cu direcție precisă, fără prea mult efort.
Atenție de asemenea la modul în care eliberați mingea din mâini, precum și la bolta pe care trebuie, în mod normal, să o aibă traiectoria mingii. Aruncați cu încredere la coș, de fiecare dată. Indiferent că v-a mers bine încă de la începutul meciului/sezonului/zilei sau foarte prost, păstrați în minte doar convingerea că următoarea aruncare va fi una bună.
Indiferent câte DVD-uri ajutătoare despre baschet urmăriți, țineți minte că nimeni nu vă poate motiva să perseverați decât voi înșivă. Talentele în baschet nu se nasc, ci se creează cu multă muncă, sute de aruncări zilnice la coș, răbdare și perseverență. Dar nu uitați un lucru important: Distrați-vă și simțiți-vă bine pe teren întotdeauna!

| kx123 a răspuns:

Totul tine in antrenament, trebuie sa exersezi cat mai mult!

| cosminjuve a răspuns:

Ce inseamna oponent?

| TumblrAddict a răspuns:

Mult antrenament si munca!