| Thcckktdcbb a întrebat:

Salut TPU, sunt pe aici luptători cu experienta? Dacă da, ce poți face pentru a avea un pumn mai puternic sau sa lovești mai rapid, as avea nevoie de niște exerciții de genu.

2 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu sunt luptator cu experienta ci fost amator, am practicat mai multe arte martiale si box
in primul rand fie te nasti cu o forta fizica impresionanta fie practici sporturi de contact si te imbunatatesti tehnic! ai sa auzi termenul daca nu l-ai auzit deja cutare e "bun la bataie", unul bun la bataie este un street-fighter care are forta in pumn in primul rand, el nu este bazat pe tehnica ci pe forta bruta, de obicei in duelul dintre un street-fighter si un profesinist se va vedea clar superioritatea profesionistului in rezistenta si mai ales in TEHNICA!
este foarte greu chiar daca esti "bun la bataie" sa invingi 1 la 1 un boxer profesionist, de ce? acela face zi de zi de ani de zile un antrenament extrem de greu, practic tu ramai fara aer dupa 2-3 minute de lovit, iar boxerul debia s-a incalzit! din acest motiv rezistenta poate fi echivalata cu practica indelungata si cu antrenamentul, totdeauna pe fondul unui organism perfect sanatos!
pot sa iti zic dar nu ca si un postulat, faptul ca de cele mai multe ori tehnica, rapiditatea si rezistenta inving in sporturile de contact FORTA!
am vazut destule lupte la profesionisti, intre luptatori de Muay Thai si luptatori cu greutate mult mai mare practicanti de kickbox; cei din Muay Thai reuseau sa invinga (NU IN TOATE CAZURILE!) prin rezistenta si tehnica, iar adeversarii lor cu greutate mai mare aveau evident o lovitura mult mai puternica!

tu esti practicant de arte martiale, box etc?
daca nu ar fi cazul sa te apuci sa practici daca scopul tau este lovirea mai rapida si forta executiei
nu stiu daca pe net vei invata neaparat, in orice caz artele martiale si tot ce inseamna sporturi de contact se exerseaza doar la sala de antrenamente! acolo inveti, corectezi, inveti, te dezvolti!

sper ca ti-am raspuns cat de cat la intrebare!

sunt putine persoane profesioniste pe TPU indiferent de sportul de contact practicat! sunt sanse mici ca tocmai acei profesionisti sa intre sa iti raspunda!

oricum ar fi tehnica o dobandesti cu ajutorul unui antrenor, sensei sau ce denumire poarta mentorul care preda un anumit stil de lupta! fiind fundamentul, din tehnica se trage si viteza si forta! caci uneori sunt in directa legatura! si nu in ultimul rand forta este in legatura cu masa corporala, atata timp cat ai tehnica! motiv pentru care exista categoriile de greutate in box, kickbox etc

| AnastasiaK a răspuns:

Sunt două chestii diferite, a avea pumnul puternic și a lovi rapid.

Pumnul puternic presupune că ai niște oase și articulații rezistente care să suporte șocul loviturilor puternice și impactul cu suprafețe tari (nu puține au fost cazurile de fracturi la nivelul metacarpienelor în urma unei lovituri cu pumnul la cap...pentru că surpriză, cutia craniană e mai dură decât micuțele oase pe care le avem la mână).

Partea asta o poți dezvolta doar prin antrenament progresiv (adică nu te duci în prima zi să încerci să spargi cărămizi cu pumnul gol) și se mai practică și statul în pumni pe suprafețe tari.

Lovitura rapidă: Viteza e predominant genetică. Deci tu din naștere ești mai lent sau nu. O poți dezvolta, dar nu foarte mult. În orice caz, în ciuda aparențelor, nu e o catastrofă dacă nu este punctul tău forte pentru că poate fi compensată (prin rezistență, tehnică, coordonare, forță etc). Dar, revenind, ca să lovești rapid, trebuie efectiv să vrei să lovești rapid. Văd mulți care vin la sală și din dorința de a lovi "puternic" mai mult împing sacul decât îl lovesc, se axează pe forță, nu pe viteză.

Lovitura presupune execuție în viteză (după ce ți-ai însușit tehnica), deci implicit și întoarcerea loviturii tot în viteza. Greșeala cea mai frecventă e că vă uită Dumnezeu pumnii prin aer, când de fapt impactul și explozia loviturii vin predominant din șocul pe care-l dai tu la final întorcând pumnul pe aceeași traiectorie. Unii ar spune că pumnul trebuie să se întoarcă de două ori mai rapid decât a venit.

Aici sunt utile antrenamente explozive, care sunt de bază pentru luptători (rar o să vezi antrenament de forță la noi, va fi de obicei forță+viteză, adică putere/forță explozivă). Poți căuta pe internet astfel de antrenamente. Ca un rezumat, ele sunt de fapt exerciții de forță, dar executate foarte rapid. De exemplu, nu mai împingi încer bara de la piept cum fac bodybuilderii, tu o împingi ca și când vrei s-o arunci în tavan (e un exemplu pueril ca să înțelegi ideea, te rog să nu arunci cu bare prin sălile de fitness, mulțumesc!)