anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care e diferență dintre înțelepciune și inteligență?
Poate un om fi înțelep dar să nu fie înteligent și invers?

Răspuns Câştigător
| Eireann a răspuns:

E doar opinia mea personals dar cred ca intelepciunea se dobandeste trecand prin viata, vazand si traind situatii diverse. Inteligenta e nativa (te nasti cu ea) si o poti cultiva prin studiu, educator, curiozitate. Inteligenta e multifatetata: un om care face operatii matematice complexe in gand e mai inteligent decat un om care vorbeste fluent 5 limbi straine? Cred ca inteligenta si intelepciunea se completeaza una pe alta. In general poti sa fii inteligent fara sa fii intelept daca nu ai avut Inca experienta de viata necesara dar ca sa devii intelept e necesar sa fii suficient de inteligent incat sa inveti ceva de la viata.

13 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Inteligență - capacitatea de a te descurca în viață în situații noi, ne mai întâlnite, căci în cele întâlnite, te descuci cu rutina.
Înțeșeăciune - utilizarea acestei capacități.
Astfel poți să fii inteligent, adică să poți. și să nu fii ințelept, să nu utilizezi această capacitate.
Invers nu poți. Dacă nu ai cu ce, nu ai cum să faci ceva, fără a a avea cu ce.
Assta-i părerea mea.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Ceea ce ai zis tu la ultima fraza, se numeste inteligenta universala. Da, un om poate sa fie si sa nu fie, ce ai descris acolo.

Pana la urma, inteligenta, intelepciunea, a... o paine, un caine, toate acestea sunt exprimate in functie de creierul nostru, el le analizeaza, el le defineste. Tot ce zicem noi acum se raporteaza la ce credem noi. Deci doar noi ne putem da cu parerea despre asta, doar ca asta este pana la urma, o parere. Adica cum definim noi inteligenta sau intelepciunea? Nu cunoastem toate procesele ce au loc in capul nostru. Plus ca nu putem sa incadram cele doua cuvinte in doar doua definitii.

Adevarul absolut, este in spatele acestor lucruri. Fiecare dintre noi poate sa isi dea cu parerea, dar indiferent de raspuns, nu o sa te prea ajute cu nimic happy

O zi faina!

| Mosotti a răspuns:

Este diferenta, intelepciunea cuprinde ceva si EQ, viata, experienta de viata, calm, judecat lucurile ca lumea. Si inteleptiunea este o putere ridicata de intelegere.

Inteligenta te ajuta de ex la fizica, sa pricepi de ce curentul te curenteaza, de ce nu-ti merge telefonul` fara energie, deci fara nici o treaba cu viata neaparat. Te ajuta sa intelegi cum merge un motor, sa proiectezi unul, sa faci probleme f grele la mate, fizica, chimie, sa proiectezi blocul.

De ex un inteligent poate intelege si integralele triple, dar si viata, ca si viata e un altfel de motor, sistem, mecanism pe care il intelegi.

Un intelept poate de multe ori sa nu poata face un motor, nu intelege sa faca complexitatile alea la mate, fizica, chimie.
Intelege de ce esti trist, dar nu intelege cum face o integrala tripla (f grele sunt astea si ajuta sa proiectezi motoare printre altele).
Deci un inteligent poate fi mereu si intelept, invers nu neaparat, pentru ca e mai simplu sa intelegi viata decat fizica.
Ca intelept daca stii ca depresia ia motivatia, vointa, si citesti ceva despre, afli ceva de neurotransmitatori, ai inteles de ce un om e trist, stii strict in limita a ce ai citit.
Dar daca-i dai sa proiecteze un monitor, pauza, si nici nu va putea.

Inteligentul incepe pe baza a ce a citit sa scoata concluzii nescrise din ce a citit acolo, sa adapteze chestii, inteleptul doar stie ce a citit, dar inteligentul stie sa si proiecteze o telecomanda bine.

| Catrice a răspuns:

Inteligența e înnăscută, înțelepciunea e dobândită.

| gabicoo a răspuns:

Înțelepciunea se dobândește și se educă în timp!
Inteligența poate fi naturală sau poate să lipsească. În acest caz lipsește și înțelepciunea!

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Înțelepciunea e cea care ne deosebește de animale! Unele animale au pe lângă instincte și o formă primară de inteligență!

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Unora (și nu sunt puțini) din concetățenii noștri le lipsește înțelepciunea.
Asta mă face să trag următoarea concluzie: suntem un neam de animale sălbatice, ascultători de manele și mâncători de semințe!

| Ineys a răspuns:

Am vazut si eu pe undeva mai de mult un exemplu:

Inteligenta: Stii ca rosia este un fruct.
Intelepciunea: Desi stii ca rosia e fruct, n-o pui in salata de fructe.

In alte cuvinte, inteligenta e abilitatea de a acumula informatii noi rapid si de a le intelege/modela incat sa le poti aplica ulterior cand ai nevoie de ele.

Intelepciunea e abilitatea de a aplica ce ai invatat, acolo unde trebuie.

Bine, asta e asa o explicatie vaga deoarece daca intelepciunea se masoara in experientele prin care ai trecut si din care ai invatat ceva, inteligenta nu se masoara asa usor. Da, faci un test IQ si stii sa asezi nistre patrate si triunghiuri intr-un pattern, dar asta nu dovedeste nimic.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Înțelepciunea este de la Dumnezeu pe când inteligenta se obține prin studiu.

| JicaContra a răspuns:

Intelept inseamna sa nu iei decizii proaste
inteligent inseamna sa te duca mintea

ai dat funda cuiva care vede intelepciunea numai dintr-un singur unghi: experienta de viata, sunt mai multe unghiuri, incepand cu educatia, si terminand cu faptul ca nu am experienta de viata dar sunt destul de intelept sa ma duc si sa intreb pe cineva care are experienta de viata!

iar ca sa vezi ce poate sa insemne educatia, vezi filmul
Forest Dump
https://www.imdb.com/title/tt0109830/
cu Tom Hanks
ala era retardat mintal, dar maica-sa l-a educat atat de bine ca niciodata nu a luat decizii proaste, indiferent cat de putin l-a dus mintea, si tot ce atingea se transforma in aur (la figurat, evident)

| Nilsson a răspuns:

Termenul "înțelepciune" a ajuns să fie considerat mai mult arhaism, nu prea îl mai folosește nimeni, cu excepția cadrului religios.

Inteligența a ajuns să fie preferată în vorbire, deși nu are aceeași nuanță de sacralitate și respect.
Consider că înțelepciunea definește un spectru mai larg decât inteligența incluzând și aspectele în luarea deciziilor care nu pot fi măsurabile sau cuantificabile, cum ar fi abilitatea de a discerne între bine și rău.

Interesant este faptul că ambii termeni au aceeași origine latină "inter legere".

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Inteligența e capacitatea de a învăta informatii si a le folosi. Înțelepciunea e capacitatea de a nu ști nimic si a te descurca. Un om le poate avea pe ambele, daca are una sunt sanse mai mari sa o poate dobandi si pe cealalta, dar nu garantat.

Întrebări similare