| alex9109 a întrebat:

Ce parere aveti despre exploatarea miniera de la Rosia Montana. Pro sau contra? Argumente!

19 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Inca un rahat romanesc facut de golanii care guverneaza tara, si-a luat spaga si a semnat un contract pagubos pentru noi.Acum Basescu vrea sa-si i-a si el tainul, deci nimic nou pe frontul romanesc. "Muntii nostri aur poarta - Noi cersim din poarta-n poarta", si cel mai mult de la FMI. Tara p*lii, mi-e sila si ma enervez.

| Hombre a răspuns:

Bai Martoaga Troaiana, un astfel de contract da, dar cum este el semnat acum am luat-o in mana din toate pozitiile si Basescu le spune la prosti cacaturile avantajoase si vrea alde pulifrici ăia vrea munca, vor bate la tarnacop pana ii ia dracu' pe 150 de Euro si in 10 moare. Daca contractul era 45% Romania si 55% nu mai era nevoie de prapaditi aia sa zbiere ca vrea de munca(bine erau orchestrati de PDL, cine dracu' mai vrea sa munceasca) si atunci toata lumea era multumita, totusi suspecta interventia brusca si in forta a lui Basescu, bine nu iau de buna ce spune el ca omul acesta minte de placere dar cand e vorba de interes.Iti trac la gioale bai Poneiule daca nu esti de acord si cu mine.

| DakotaRoyse a răspuns:

Contra. La câtă vâlvă s-a făcut, doar ăia de la RMGC au de câştigat, ceea ce e aiurea. Şi la cât de repede au acceptat renegocierea contractului... În fine, partea politico-economică este organizată greşit, că deh, România, eu sunt contra pentru că distruge mediul înconjurător, şi exploatarea are efect pe termen lung.

| SkittlesNuMaiTrecePeAici a răspuns:

Buna
Pro.Ma bucur ca Romania evolueaza.Bine dar sa nu greseasca ceva si sa faca o ditamai huda in zona pentru. ca e un oras.

Sper ca te-am ajutat happy

| evostyle7 a răspuns:

Contra. Am un prieten care are pe cineva acolo, si am inteles ca la Rosia Montana exista rezerve marisoare de aur, dar nu neexploatate, ci ascunse in galerii astupate. No` apai treaba asta nu`i oficiala, asa prin viu grai am auzit si eu de ea. Bun, in al doilea rand, admit ca se vor crea niste locuri de munca ( care cu greu pot fi numite asa, putini oameni stiind cat de mult iti afecteaza sanatatea munca in mina/cariera), dar poluarea, deversarile si toate cele noi le suportam. Romanu` nostru, patrimoniu` nostru. Spun ei ca au un program cat mai elaborat pentru minimalizarea poluarii, dar stiti ce vor face?!? Isi vor bate joc de noi. Si asta pentru ca " domnii " ( pardon, porcii ) sus-pusi nu au ca interes dezvoltarea tehnologiei pentru exploatare. Plus ca o concesionam pe un pret de nimic. `om trai si `om vedea.

| Birjaru a răspuns:

Pro, decat sa stea acolo, mai bine sa-si faca americanii chestii din minereurile alea, noi nu devenim superputere cu rosia montana, metalele rare de acolo sunt necesare in constructia de vehicule aerospatiale si spatiale de catre statele...care pot sa faca asa ceva.

| gigel68 a răspuns:

Contra. chioru` da auru` moca...

| chokingvictim a răspuns:

Contra.e vorba doar despre bani.1 distruge mediul.2 aia car vor sa exploateze vor doar bani.3 propaganda cu locuri de munca e jalnica...asa putem face si lagare de concentrare(ceea ce nu e ok) pentru a face locuri de munca.si mai presus de toate aurul e in principiu decat un fetish burghezesc...si apropo.multi jurnalisti au fost cumparati si dusi in noua zeelanda prin iarna de asta care vor banii(adica majoritatea presei nu are credibilitate in legatura cu subiectul)

| alex9109 explică:

Bine, dar RMGC a cumparat reclama pe TPU, vad chiar acum in stanga bannere cu clapaugul somer din Rosia Montana care cere loc de munca.
Nu credeti ca domnii de la RMGC se vor supara vazand ceea ce discutam noi aici, la ceas de seara si isi vor suna avocatii?

| alex9109 explică:

Ma, da aproape toti astia pro si-au facut cont pe TPU astazi.
Sunteti cumva reprezentanti RMGC? Daca pe vremea lu nea Nicu nu stiai cand stai de vorba cu un securist, acum ai dubii in legatura cu cei care reprezinta interesele corporatiilor.

| Infraverde a răspuns:

tu ai bea otrava? se spune ca vor fi create n posturi de munca dar oamenii nu stiu ca daca lucreaza acolo unde cianurile sunt in aer liber dauneaza grav sanatatii

| 이벨 a răspuns:

La scoala profesoara de geografie ne-a spus ca daca vor exploata minele de acolo unele rauri vor fi contaminate iar apoi degeaba luam aur pentru ca apoi va trebui sa-l dam pe despagubiri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exploatarea se va face intre "prieteni", adica eu investitorul si cel care exploateaza aduc locuri de munca, trei la numar! dar nu e asta esentialul sau ca le dau 150 de euro pe luna, sau ca redeventa pentru stat este de 4%-6%.Intersant este ca se "lucreaza" sau "se face ceva!" ei, cum suna?

| cosmina92 a răspuns:

Probabil va suna cunoscut numele Rosia Poieni ( satul Geamana) asa o sa fie si Rosia Montana, din pacate lacomia omului asupra banului si asupra unor locuri de munca care duriaza aprox. 20 de ani sunt mult mai valoroase comparativ cu viata happy Sunt CONTRA

| alebabe a răspuns:

Proiectul de la Rosia Montana este unul cat se poate de favorabil si necesar pentru Romania. Aurul din muntii Apuseni sunt o sanasa pentru economia tarii, o sansa de care ar trebui sa profitam.

| alebabe a răspuns:

Pro. Romania are nevoie ca acest proiect sa inceapa.

| olimpiatd a răspuns:

Dat fiind faptul ca statul are o redeventa de 4%, actiunile la rmgc de aproximativ 19%, plus banii din taxe si impozite, putem spune ca statul primeste cam jumatate din profit, nefacand absolut nimic. In plus, rmgc va plati in primii ani de exploatare banii pentru reabilitarea mediului. In concluzie sunt pro.

| anakin23 a răspuns:

Salut!
Eu sunt pro exploatarii, pentru ca am inteles ca statul roman primeste jumatate din profituri si nu trebuie sa cheltuiasca nimic. Si cat timp mediul este protejat de normele stricte ale UE, atunci nu mi se pare ca e vreo problema

| daria009 a răspuns:

Pro. Din punct de vedere ecologic, zona deja este distrusa de exploatarile anterioare, facute de statul roman. Cat despre metoda de exploatare propusa, cea a tratarii cu cianura, exista o campanie de dezinformare puternica. Pt ca : 1. asa se face in multe parti ale lumii, in momentul cand exploatarea cu galeriile nu mai este rentabila. 2. ue vrea sa aduca la o limita maxima de 10 ppm de cianura pana in 2018, iar noi vom avea un maxim de 5.