| willwill a întrebat:

Ce temperatura are soarele?

11 răspunsuri:
| Narcis2007 a răspuns:

5500 °C la suprafata si 15 000 000 °C in interior

| willwill explică (pentru Narcis2007):

Asta stiam si eu de pe Wikipedia dar ce voiam cu adevarat e ca voi sa va folositi creerul.Cine a facut masuratorile in interiorul soarelui si ce fel de tewrmometru a folosit?

| Narcis2007 a răspuns:

Probabil s-au folosit de lumina infrarosie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermographic_camera

| OnuOnulică a răspuns:

Spre centrul Soarelui este din ce în ce mai cald, iar materia este din ce în ce mai comprimată. În centru temperatura ajunge la 15 milioane de grade, iar presiunea este de 100 milioane de ori mai mare decat cea din centrul Pământului. În acest cuptor, atomii de hidrogen se aglomerează câte patru și se transformă în atomi de heliu. În cadrul acestei reacții de fuziune nucleară se degajă căldură și lumină, sursa strălucirii Soarelui. În fiecare secundă, 564 de milioane de tone de hidrogen se transformă în aproape 560 de milioane de tone de heliu în centrul Soarelui, iar diferența, mai mult de 4 milioane de tone pe secundă, se transformă în energie radiativă (în jur de 383 yotawatt, adică 3, 83 x 1026 Watt). Zona unde se produc aceste reacții nucleare nu reprezintă decât un sfert din raza Soarelui, dar ea cuprinde jumătate din masa acestuia. Lumina emisă în această zonă centrală a Soarelui nu ajunge la suprafața sa decât după două milioane de ani. Petele solare au un aspect întunecat pentru că ele sunt mai reci decât regiunile din jur. Ele sunt adeseori asociate în perechi, care se comportă ca polii unui enorm magnet. Pot rămâne vizibile timp de mai multe săptămâni. Numărul petelor care pot fi observate pe Soare variază după un ciclu de aproximativ 11 ani.

emperatura la suprafață ~5500 °C
Temperatura coroanei ~5mil °C
Temperatura miezului ~13, 6 mil °C

| doctorandus a răspuns:

In primul rand se stie la ce temperatura fuzioneaza hidrogenul, ca asa ceva s-a facut si pe Pamant (vezi bomba cu hidrogen, tokamak si ITER).

| willwill explică (pentru doctorandus):

Asta e unraspuns?

| stlucian a răspuns:

Soarele este format din gaze, 75% hidrogen si 25% heliu. In centrul Soarelui, unde are loc fuziunea hidrogenului, temperatura este de 15.000.000 grade C, si acolo se produce toata energia degajata de Soare. Aceasta energie se propaga la suprafata, unde temperatura este de numai 5.500 grade C.

Mai multe:

http://www.magicland.ro/index.php/Sistemul-Solar/soarele.html

| willwill explică (pentru stlucian):

Luci asta scie pe Wikipedia sau mai multe siteuri.Ce ar trebui sa te intrebi tu este cine a facut masuratorile in interiorul soarelui si ce aparat de masura a folosit si cum au ajuns acolo foloseste-ti creierul

| stlucian a răspuns (pentru willwill):

Aparatul se numeste spectrometru.Iar daca cunosti putina fizica si chimie, nu e cazul mau desigur, conoscand temperatura la suprafata si diametru soarelui cred ca nu e asa greu. Oricum sunt temperaturi aproximative.Camera video cu termoviziune se bazeaza pe acelasi principiu aratandu-ti temperatura in diferite puncte ale corpului, nu-i asa? big grin

| willwill explică (pentru stlucian):

Sproximative deci? nimeni nu stie. Deci nu poate fi un raspuns corect

| stlucian a răspuns (pentru willwill):

"Sproximative"? Ce zici? Aproximative (sunt temperaturile)am scris!
Te rog mergi la culcare, ca VINE MOSU la tine si nu mai primesti nimic...

Daca nu cunosti sa scrii, sau nu vrei e problema TA!