NOname
| NOname a întrebat:

Dacă visele provin din subconștient, care este un fel de hard disk al conștientului, un om, care, să zicem, a trăit întreaga viață între patru pereți albi, neavând nici un fel de contact cu lumea exterioară, ce visează? Visează?

Răspuns Câştigător
| raspunz a răspuns:

Sigur că visează. Și animalele visează, e ceva ce apare la animalele inteligente, despre insecte și alte organisme mai primitive nu știm exact cum stă treaba.
Un om care trăiește toată viața izolat în camera albă ar fi cel mai probabil un pic nebun. Dar ar avea experiențe legate de ceea ce simte, gândește, de evenimentele din viața sa, mâncat, funcții biologice. Dacă se comunică verbal cu el ar avea experiența contactelor umane avute, amintirile conversațiilor avute. Imaginația l-ar ajuta să aibă o idee despre lumea exterioară. Dacă mai are și acces la cărți sau alte mijloace de informare atunci ar avea un și mai mare câmp pentru vise.
Dar să presupunem că este și izolat de alți oameni, de dragul conversației, s-a încercat să se crească niște copii fără a se vorbi cu ei niciodată, un experiment sadic. Se pare că niciunul nu a supraviețuit. Noi oamenii avem nevoie de contact uman, de educție pentru a deveni cu adevărat oameni. În absența lor presupun că și visele ar fi rudimentare, trăiri primare, frică, fugă, foame, ca la animale.

73 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Probabil este o intrebare fara un raspuns cert...pentru ca nu ai cum sa il pui in practica!
Dar psihologia are printre altele la baza 2 aspecte! Afectivitatea si imaginatia, ambele insotind in masura mai mica sau mai mare fiecare om in parte!
Acel om care nu a trait viata din exterior...nu o sa aiba o imaginatie, si o gandire asemanatoare oamenilor,, liberii, *logic *
Dar in acelasi timp e gresit sa spui ca acel om nu viseaza...imaginatia omului nu are limite, se poate vedea destul de bine in desenele facute de copii mici!
Un copil de 2 ani poate face dintr-un punct o naveta spatiala...ce te face sa crezi ca imaginatia aceasta nu poate sa isi spuna cuvantul si in cazul unei asemenea persoane?
Probabil ca o sa viseze...si o sa se adapteze lumii din care face parte,asa cum am invat si noi sa facem cu a noastra...
Ce o sa viseze, si cum o sa viseze.asta tine de el, de individ!
Dar mintea omeneasca e surprinzatoare... daca te-ai nascut de mic intr-un mediu, ai tendinta sa il accepti si sa te adaptezi acelui mediu asa cum poti

| Acier a răspuns:

Pai, cred ca hard diskul acelui om e blank daca a trait toata viata intre patru pereti albi, n-a inregistrat nimic deci nu are ce sa viseze.

| Marian3rd a răspuns (pentru Acier):

Subconștientul este înnăscut, o consecinţă a evoluţiei şi rezultatul adaptării la mediu de-a lungul timpului, pe când constientul este o componentă specifică omului.
De cele mai multe ori, subcostientul generează sugestii pentru constient (impresii, intuiţii, intenţii şi sentimente) pe care acesta le adoptă fără a le modifica. Constientul intervine atunci când subconstientul nu oferă un răspuns imediat (de exemplu, în cazul problemei 17 x 24) sau atunci când detectează că urmează să aibă loc o greşeală (ca atunci când ne abţinem să reacţionăm într-un mod nepotrivit într-o situaţie dificilă, când mecanismul de control al constientului blochează intenţia generată de subconstient.
Constientul are, însă, limite: cercetătorii au descoperit că atunci când o persoană este ocupată cu o problemă ce necesită folosirea constientului, capacitatea de autocontrol scade, fiind mai probabil ca aceasta să cedeze tentaţiilor.
Sursa: Descopera.ro

| madu1295 a răspuns:

De fapt subconstientul are rolul de-a ''cenzura'' lucrurile venite din inconstient. Constientul e cel care lucreaza, el e cel care este influentat de mediul extern. Si referitor la intrebare, orice om are vise; chiar daca vede sau nu, aude sau nu, este izolat sau are contact cu lumea exterioara. De exemplu nebunilor, care-s izolati intr-o camera, nu viseaza? Sau pur si simplu, nu au fel si fel de gandiri? poate sunt deplasate, insa lui i se par normale in lumea aia a lui. Cel putin asta-i parerea mea.batting eyelashes

| alecx4music a răspuns:

Pai nu e un fel de hard disk al constientului...
Este un fel de oala de ciorba a imaginatiei.
Amesteca o groaza de imformatii cunoscute si necunoscute in vise happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Subconstientul ne ofera TOTUL: zambet, sentiment, suparare, lacrima, ambitie, logica.etc. Adica, El= Viata pe care tu o traiesti!

| Vizitiul a răspuns:

In primul rand, n-ai cum sa-ti rezumi viata la 4 pereti. Ai nevoie de miscare, aer curat, lumina etc., care-s vitale, din cate-mi amintesc eu. In al doilea rand, nu prea vad ce anume s-ar inradacina in subconstientul, daca tu nu esti constient de mai nimic, cu exceptia celor pentru pereti. Daca un astfel de om viseaza ceva, acel vis va implica, evadarea dintre acei pereti, cu siguranta. Nu sta in firea omului sa se izoleze, decat in situatii extreme (ceea ce-l priveaza de fire). Acum, ca am gustat din "galagia lumii", parca-mi doresc sa-mi "ascult linistea" proprie, ceea ce ma face sa afirm ca, un om, odata ce-i tinut la stramtoare, isi doreste cu tot dinadinsul sa evadeze intr-o alta lume/intr-o lume diferita. Daca m-as muta in Brazilia, as reaprinde focul ce arde mocnit.

NOname
| NOname explică:

Ca să înțelegeți de unde a pornit discuția: http://www.TPU.ro/stiinta-si-filosofie/subconstientul-poate-fi-egoist/.

| Marian3rd a răspuns (pentru alecx4music):

De ce spui ca subconstientul este asemenea unui hard?
Adica subcostientul este si memorie si procesor si controler (le-ai bagat pe toate in aceeasi oala)?
Nu, eu nu sunt de aceeasi parere!

| Marian3rd a răspuns (pentru NOname):

Spui acolo ca "subconștientul provine din conștient" faci o mare greseala daca crezi asta, e logic ca nu!
Poate invers da!

| Vizitiul a răspuns (pentru Marian3rd):

Subconstientul este aidoma unui card. Atata timp cat il alimentezi ai ce mulge. Cand nu-l mai alimentezi, mulgi vaca c-o singura tata.laughing

| axll a răspuns:

El va visa ceea ce stie, ce vede. niciodata in vis nu iti vor aparea persoane necunoscute. creierul nu e capabil sa inventeze fete. vanzatoarea de la un chiosc de ziare pe care ai vazut-o acum 10 ani, poate fi intr-un vis un criminal care te alearga sau mai stiu eu ce. in concluzie va visa 4 pereti albi, sau 8 pereti albi, sau un perete alb, e irelevant numarul si activitatile de care are el parte in monotona si plictisitoarea lui viata intre 4 pereti albi. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru axll):

Creierul mediază între ceea ce recepţionează ochii noştri şi ceea ce conştientizăm efectiv că am văzut.
Practic, realitatea vizuală pe care o trăim în fiecare clipă este un film pus în scenă de creier, care recreează realitatea, trecând-o printr-un filtru propriu asa poate interpreta, adauga, inventa orice cu ajutorul imaginatiei!
Nimeni nu ma contrazice in ceea ce spun oare intelege cineva?
@NOname aveam pretentii la tine, tu doar ai pus intrebarea si atat?

| IMC90 a răspuns:

Foarte interesanta intrebare

Visul este doar unu dintre procesele somnului, si apare in faza REM. (adica mai spre dimineata)

REM ocupa cca 20-25% din intregul somn, adica cam 90–120 de minute/noapte. Atat visam. In mod normal, faza REM apare spre dimineata dar exista si exceptii, in functie de numerosi factori
http://en.wikipedia.org/wiki/Rapid_eye_movement_sleep

Este demonstrat stiintific faptul ca (,) creierul utilizeaza informatiile din hipocampus in alacatuirea visului. hipocampusul este ca un fel de hard-disk, ce stocheaza informatiile pe intreaga perioada a vietii. Chiar si daca nu ne mai amintim, ele raman stocate aici, ca o arhiva.

Dar visul nu se formeaza in hipocampus, doar sunt folosite informatiile de aici. Uite, nu mai stiu exact unde se formeaza (si nici oamenii de stiinta nu sunt 100% convinsi). Parca in cortexul prefrontal.

Infromatia circula prin sinapsele neuronale din hipocampus pana la cortex. Legatura intre neuroni se face prin niste mediatori chimici. Deci, banuiesc ca depinde si de cat de bine sunt ''reglati'' acesti mediatori. Asta in alacatuirea visului si in profunzimea cu care ni-l amintim.
Dar ceea ce este clar, este faptul ca nu putem visa ceva ce nu exista in hipocampus.

| Hombre a răspuns:

Daca experimental am avea pe cineva in aceasta situatie nu viseaza decat ceea ce constientizeaza, visuri legate de cei patru pereti si nimic mai mult. Nivelul informational este limitat, la fel si visele.

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

N-ai nici o treaba, esti total pe langa rolling on the floor

citeste ce am scis eu si invata

NOname
| NOname explică (pentru IMC90):

Deci în concluzie, dacă pereții albi, plus el însuși, au fost tot ce a văzut, visele lui vor putea fi compuse doar din aceste elemente, nu? La fel e și pe plan auditiv, gustativ, olfactiv, tactil și kinestezic. Corect?

Iar dacă în stare de conștiență fiind, își va imagina niște lucruri, vor face și ele parte din "hard-disk-ul" lui și din vise?

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Pai imaginatia vine tot pe baza datelor stocate, nimic nou nu poate exista. Creierul uman este facut sa functioneze doar pe baza a ceea ce a cunoscut.
Deci da, va visa doar cei 4 pereti si pe el insusi happy

De exemplu, o persoana careia i-a fost amputat un picior, va putea visa ca merge la fel ca odinioara, dar o persoana care s-a nascut fara picioare, nu poate visa asta, deoarece creierul nu stie cum sa interpreteze.
Sau, eventual, ar putea visa ceva eronat happy

| Marian3rd a răspuns (pentru IMC90):

Imi placea subiectul, dar vad ca nu am cu cine discuta!
Daca nimeni nu ma intelege nu am de gand sa insist.
Pa, pa!

NOname
| NOname explică (pentru IMC90):

De acord, IMC90. Însă la partea cu imaginație sunt cam sceptică.
Atfel n-ar rămâne șomeri compozitorii, pictorii... care crează ceva absolut nou, ceva ce n-au mai văzut, auzit (știu că nu e cel mai bun exemplu)? Sau cum rămâne cu cei care fac muzică, fiind surzi?

Cred că imaginația este mai mut decât pare și n-aș fi atât de convinsă că se poate folosi doar de informațiile stocate în subconștient.

Imaginația mi se pare a fi ca o ființă vie, care explorează, crează, dă naștere unor lucruri noi...și poate dintr-un punct de pe perete să facă o adevărată operă de artă (mai ales dacă posesorul ei are talent).

Dacă acel cineva, stând între 4 pereți albi, și-a imaginat că i-a mai crescut un deget pe mâna stângă, cu (,) care desenează diverse forme pe pereți, atunci aceste forme vor fi întipărite în subconștientul lui și este posibil ca următoarele vise să fie inspirate (și) din ele. N-ar fi logic așa?

Doar nu stă toată ziua ca o plantă, uitându-se pe acei pereți albi, fără să schițeze un gând.
N-ar fi normal ca și ceea ce-și imaginează, atât cât poate, să prindă viața în visele lui?
Dacă n-a văzut în viața lui un cerc sau un triunghi, asta înseamnă că nu îl poate crea/imagina/desena, pur întâmplător? Eu tind să cred că poate.

| Dumnezău a răspuns:

Visele sunt redudante, contrar teoriei lui Freud.Chiar daca tu consideri subconstientul minimal,la capitolul creier orice categorisire si incadrare facuta la o chestie,sa zicem, normala, cum ar fi statisticile devine invalida.Prin implicatie: subconstientul > constientul,la orice nivel, simt, si eventual sentiment.Subconstientul creeaza,iar constientul pune in aplicare/refuza,de unde este perfect adevarat dpdv filosofic si logic,sa afirmam ca de fapt constientul e o extensie imbunatatita a subconstientului, si nu invers.

Iar cu visele e mai complicat, prezinta tot felul de prostii.Eu,ca sunt mai epic,imi prezinta secvente din viitor(parapsihologie,si detasare totala,presupun ca astea doua sunt de vina,in cazul meu) si universuri paralele.Dar, din logica si psihologia ce le mai tin eu minte, visele nu sunt in concordanta cu niciun element real.Par example,poti sa ai vise despre locuri unde n-ai fost,subconstientul avand, in general, niste informatii inaccesibile de catre constient.De exemplu, poti crea in subconstient o imagine despre Bora-Bora sau Clark Gable, fara ca (,) constientul sa aiba acces la imaginile fidele si reale.La fel si cu visele.Un om inchis intre patru pereti,sau un catatonic,sau un schizofrenic,viseaza fix ce viseaza si majoritatea dintre noi, perceptiile lui senzoriale despre lume, nefiind afectate de mediul in care se dezvolta/se afla.Visurile nu tin cont daca esti inchis intr-o cusca,sau daca umbli teleleu toate viata, pentru ca sunt niste actiuni/evenimente ce nu au legatura cu realul, sunt plasmuiri.Caz inchis.Plangi,Alfred Adler!

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Imaginatia creaza tot pe baza unor lucruri pe care le-ai vazut

Faptul ca le mai modifica este alta poveste. Dar, un pictor nu ar putea picta un pom daca n-ar sti cum arata.
Noi modificam doar in sfera lucrurilor cunoscute, a ceea ce am vazut si a combinarilor intre ceea ce am vazut happy

NOname
| NOname explică:

Ce ți-e și cu teoriile astea!
Toți păreți a avea dreptate, cu toate că teoriile voastre se contrazic.
Eventual, ați putea să aduceți mai multe argumente (dovezi), pentru a le susține, ca să ne lămurim mai bine și să nu plecăm de aici mai derutați decât am venit?

| Hombre a răspuns (pentru Dumnezău):

Sefe, daca individul din nastere este izolat pa pa vise ca si noi, viseaza doar pereti pentru ca atat asimileaza creierul si nici un mijloc de comunicare nu va stii.

| Coconutz a răspuns:

Orice informatie din lumea exterioara este procesata si stocata de creier.
Este in asa fel facut incat in decursul unui vieti nu vor probleme de genul "hardul este plin".
Totul ajunge in subconstient si visele incep sa sape in aceasta gramada.
Plus de asta in momentul in care visezi creierul amesteca diversele amintiri.
Deci daca visezi pisici ninja care trag cu lasere din ochi, creierul a amestecat pisicile (care le poti vedea oricand pe net ), ninja ( filme etc) si lasere din ochi ( Ciclops din xmen cred ca cu totii il stim sau am vazut o figura asemanatoare).
Cu astea spuse este improbabil ca un om cum l-ai prezentat tu sa aiba un vis care sa nu aibe in legatura mediul de care este inconjurat.
Deci e foarte probabil sa nu viseze prea multe chestii interesante.
Creierul se va folosi de orice amintire pentru a construi un vis.

| Hombre a răspuns (pentru NOname):

Noname "Sau cum rămâne cu cei care fac muzică, fiind surzi?
Nici un surd din nastere nu poate compune muzica.

| Dumnezău a răspuns (pentru Hombre):

Nu ai cum dovedi asta, decat daca te pui sa faci studii, si nu stiu daca te tine.Visele nu tin cont de ce vede individul.Eu am avut si vise in care eram in locuri unde n-am fost niciodata, si nu aveam de unde sti de conformatia si aparenta lor.Creierul se duce mai departe de ce vad ochii sau constientul, as putea dovedi, daca as avea o camera ce sa-mi filmeze visele.

NOname
| NOname explică (pentru Dumnezău):

Da, aici tind să-ți dau dreptate. Unele (subliniez "unele") persoane au parte de astfel de călătorii astrale. Dar mai degrabă sunt niște excepții. Iar noi încercăm să vorbim aici la modul general și să dezbatem un caz neobișnuit unui om obișnuit, rupt în totalitate de lumea exterioară și lipsit de orice fel de comunicare.
Probabilitatea cred că este mai mare ca visele lui să fie extrem de limitate (în comparație cu visele unui om crescut în condiții normale).

| Thunder a răspuns (pentru Dumnezău):

Poate ca nu ai fost niciodata acolo, dar cine stie prin ce mod au ajuns acele locuri in visele tale. Poate l-ai vazut intr-o imagine, poate intr-un film, poate sunt adunate mai multe elemente din anumite locuri si a fost construit unul nou. Visezi o persoana care nu o cunosti, cine stie pe unde ai mai vazut acel chip si tu nici nu realizezi, poate ai trecut pe strada pe langa acea persoana.