| ILied a întrebat:

De ce ne ustura ochii de la ceapa?

Răspuns Câştigător
| LoquitaSeMutaInViataReala a răspuns:

La inceputuri, ceapa si-a dezvoltat o metoda ingenioasa de a se proteja si de a impiedica animalele sau oamenii sa o consume. Atunci cand oamenii taie ceapa, ea degaja o substanta chimica (alaturi de un miros si o senzatie inconfundabila), care odata ce intra in contact cu ochii, formeaza o substanta care ustura. Cand ochii simt durerea, produc lacrimi ce indeparteaza substanta respectiva. Si cum lacrimile cad din ochi, chimicalele sunt indepartate si ochii se simt mai bine, povesteste Dr Rob Hogan, presidintele Colegiului de optometristi din Lousiana, SUA.

8 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Celulele cepei contin, printre altele, sulfura de alil( un compus care imprima gustul si mirosul tuturor speciilor din genul Allium) si o enzima -alinaza. Prin zdrobire, taiere, celulele se sparg, sulfura de alil sub actiunea alinazei sufera o serie de modificari care o transforma intr-un compus volatil ce ajunge la ochi in cateva secunde. Rezultaul: ochii incep sa lacrimeze!

| TheBlueWolf a răspuns:

Deoarece,ceapa contine niste uleiuri naturale ce ataca nervii.Este indicat cand tai o ceapa sa executi respiratia pe gura pentru a evita acest,, sport''.

| BruneTTe a răspuns:

Atunci cand tai ceapa se elibereaza o substanta chimica bazata pe sulf care care in contact cu ochii, ii irita. Si de asta lacrimam. Lacrima contine si subtanta aceea toxica. La fel patim si daca la ochi ajunge zeama de lamaie, sapun sau sampon.

| muhuaxela a răspuns:

Pentru ca ceapa are o substanta lacrimogena.cred.

| emima a răspuns:

Pentru ca ceapa e iute

| odorash a răspuns:

Atunci cand oamenii taie ceapa, ea degaja o substanta chimica (alaturi de un miros si o senzatie inconfundabila), care odata ce intra in contact cu ochii, formeaza o substanta care ustura. Cand ochii simt durerea, produc lacrimi ce indeparteaza substanta respectiva. Si cum lacrimile cad din ochi, chimicalele sunt indepartate si ochii se simt mai bine.

| Mihaela_3187 a răspuns:

Specialistii neo-zeelandezi si japonezi au ajuns la concluzia ca aceasta leguma contine o anumita enzima care te face sa plangi. Studiul a inceput in anul 2002, si in prezent cercetatorii incearca sa creeze un prototip de "ceapa perfectai. Ceapa "clasicai, atunci cand este taiata, elibereaza o substanta chimica bazata pe sulf care, in contact cu corneea, irita ochii. Sistemul de raspuns automat al organismului determina glandele lacrimale sa secrete pe cornee un lichid incolor, sarat, care dizolva substanta toxica si care apoi se elimina cu tot cu aceasta sub forma de lacrimi. Acelasi lucru se intampla si atunci cand pe cornee ajung zeama de lamaie, sampon sau sapun, lacrimarea fiind modalitatea in care ochii incearca sa scape de substanta toxica. Folosind tehnici bine fundamentate de biologie moleculara, oamenii de stiinta au modificat genetic ceapa obisnuita, astfel incat sa nu mai produca senzatia de lacrimare. "Am reusit sa modificam ADN-ul cepei pentru a elimina gena ce duce la cunoscuta iritare si lacrimare a ochilori, a mentionat Colin Eady, seful echipei de specialisti. El a adaugat insa ca, in pofida cererii imense de pe piata pentru acest nou tip de ceapa, vor mai trece cel putin 10 ani pana cand va putea fi comercializata.

| SweetAngel13 a răspuns:

Cercetatorii au gasit raspunsul la una dintre cele mai simple intrebari: de ce ne ustura ochii atunci cand taiem ceapa? Specialistii neo-zeelandezi si japonezi au ajuns la concluzia ca aceasta leguma contine o anumita enzima care te face sa plangi. Ceapa, atunci cand este taiata, elibereaza o substanta chimica bazata pe sulf care, in contact cu corneea, irita ochii. Sistemul de raspuns automat al organismului determina glandele lacrimale sa secrete pe cornee un lichid incolor, sarat, care dizolva substanta toxica si care apoi se elimina cu tot cu aceasta sub forma de lacrimi. Acelasi lucru se intampla si atunci cand pe cornee ajung zeama de lamaie, sampon sau sapun, lacrimarea fiind modalitatea in care ochii incearca sa scape de substanta toxica.

Întrebări similare