| sabin89 a întrebat:

Sunt multe câmpuri: câmp electric, câmp magnetic, câmp electromagnetic, câmp cuantic. Mai știți și alte câmpuri? E posibil să existe și un câmp al conștiinței, de exemplu? Și, fiindcă veni vorba, poate cineva să explice, în cuvinte simple, să înțeleagă și copilul ăla de 6 ani, ce e aia câmp; și cum se formează el (câmpul magnetic, de exemplu); ce se întâmplă, mai exact, în jurul unui magnet. Dar nu cu explicațiile de la școală, alea cu liniile de forță; la un copil nu poți veni cu linii de forță. Deci, în cuvinte simple, fără să bateți câmpii happy

24 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Campurie din natura (camp agricol, camp cu iarba si flori).
E cel mai siplu de explicat unui copil de 6 anisori.

| sabin89 explică (pentru Bula):

Completezi și tu gluma lui gabico, dar știi că nu despre asta e vorba.

| Inferno a răspuns:

In fizica cuantica, toate cele 4 forte fundamentale si campurile asociate lor sunt explicate prin faptul ca particula reprezentativa genereaza alte tipuri de particule virtuale purtatoare de forta.

Spre exemplu, campul electro-magnetic al unui electron se explica prin faptul ca electronul emite in toate directiile fotoni virtuali.
Fortele repulisve dintre doi electroni sunt explicate de interactiunea dintre electron si aceste particule virtuale purtatoare de forta. E ca si cand doi oameni aflati in doua barci diferite incep sa isi paseze unul altuia o minge de baschet. Barcile vor incepe sa se distanteze una de cealalta, similar cu ce se intampla in cazul a doi electroni.

Distanta la care actioneaza o forta este data de masa particulei virtuale.
Fotonul are masa zero, forta electromagnetica se manifesta la orice distanta, intensitatea ei scazand cu patratul distantei.
La fel si in cazul gravitatiei, gravitonul are si el masa zero.

Mai exista si campul Higgs care nu are o sursa anume, bosonii Higgs exista in toate punctele spatiului.

Interpretarea cuantica a celor patru forte este mai intuitiva comparativ cu fizica clasica si ideea de camp ca notiune de sine statatoare.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

"genereaza alte tipuri de particule virtuale purtatoare de forta."
Aici zic eu că e dilema, care e originea acelei forțe? Cum a ajuns acea mică particulă, pe care nu o poți zări oricâte dioptrii ai avea la ochelari, deci cum a ajuns ea...plină de forță? Dar, dacă așa explică fizica cuantică, așa o fi.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Tu esti intr-o barca, iar eu in alta barca. Fiecare din nou avem mai multe mingi in barca.
Eu arunc cu mingi in tine, iar tu in mine. Nu este intuitiv faptul ca barcile vor incepe sa se indeparteze una de alta, ca si cand ar exista o forta repulsiva intre ele? Deci natura fortei este oarecum evidenta.

Cele doua barci reprezinta electronii, iar mingile sunt fotonii virtuali generati de electroni.


Noua intrebare este: De ce se comporta electronul asa? De ce genereaza particule virtuale?
Exista un punct in care atingem axiomele realitatii si nu mai poate exista o explicatie suplimentara.

P.S.: Campul magnetic clar nu pot sa il explic unui copil de 6 ani pentru ca nici eu nu il inteleg. Cea mai complexa explicatie va pleca de la premisa ca in interiorul materialului exista particule (electronii) ce au proprietati magnetice (moment intrinsec magnetic de dipol). Si este modul in care aceste particule cu proprietati magnetice se configureaza. Efectul se poate cumula sau anula. Explicatia este simpla daca pleci de la premisa data, dar in fapt nu explica lucrul dorit.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

"Exista un punct in care atingem axiomele realitatii si nu mai poate exista o explicatie suplimentara" - bună asta!

| sabin89 explică:

Văd că nu a zis nimeni nimic dacă mai știe și alte câmpuri. Am apreciat gluma cu câmpul muncii, dar nu despre așa ceva e vorba.

| darrio2007 a răspuns:

Dar tu ce varsta ai de nu poti explica unui copil de 6 ani?

| relian a răspuns:

Cimpul, este simplu un cimp, ca oricare cimp laughing aici nu-i cine stie ce filosofie.
Este daca vrei, ceva cum spun oamenii, cimp de floarea soarelui? Adica ce este ala?
Este un teren pe care cresc plante de floarea soarelui, un cimp unde plantele respective se manifesta, unde ele cresc in numar foarte mare singure, sau sunt cultivate in rinduri, urmeaza o directie anume, asa e si cu cimpul ala electromagnetic.


Cimpul magnetic, este un loc in spatiu, unde este detectata o forta, sau unde se manifesta forta data de un corp sau curent.Acea forta apare datorita miscarii electronilor intr-un anume sens.

Cum ai spus si tu, ai un magnet, in jurul lui, tu vei detecta o forta, o vei simti cumva, daca is doi magneti, simti acea forta care te respinge sau te atrage, ala ar fi un cimp magnetic., locu in care magneti isi desfasoara fortele.

Dar tu cred, ca de fapt voiai sa intrebi cum apare aceasta forta magnetica, ce este ea.

Cum apare forta asta magnetica?
Materia este alcatuita din atomi, electronii is cei care dau forta asta magnetica, tot electronii astia saracii laughing
Sint atomi la care acesti electroni se rotesc majoritatea in acelasi sens, astfel se formeaza acel cimp, acea forta care se desfasoara intr-un loc in spatiu.

Adica atomii nu sunt toti la fel, nu se comporta toti la fel, chiar daca au aceleasi parti componente.
Sint atomi la care electronii se rotesc care cum vor in orice directie, dar sunt si atomi la care electronii se rotesc toti in aceiasi directie, caz in care formeaza un cimp directionat, o forta.

Adica cand toti trag de aceiasi funie in aceiasi directie, apare o forta, care se misca in acea directie, locul unde apare aceasta forta il numim cimp.

Daca unu trage de funie inainte, altul inapoi laughing sau lateral, atunci vom avea un cimp haotic, unde nu se va intampla mare lucru, putem sa spunem ca stam pe loc.

Daca o forta magnetica are o directie si o alta forta se deplaseaza in celeant sens al primei forte, atunci cele doua forte, sau cimpuri se vor respinge.
Comparatie, ca si cum 2 masini se imping una pe alta, is 2 forte care cauta sa se deplaseze pe directia lor.

Daca ambele se deplaseaza in aceiasi directie, atunci se vor duce una dupa alta, spunem ca se atrag, cimpul sau acea forta devine mai puternic, pentru ca are un nr mai mare de electroni care trag toti in aceiasi directie.


Cinve spune ca mai este si un cimp al muncii laughing normal ca pe ala nu prea trebuie sa il simtim noi laughing poate doar rezultatul sa il vedem, sa il folosim, pentru ca acest cimp, ar trebuie sa fie produs nu de om ci de tractoare, munca nu-i pentru om, nici n-a fost vreodata laughing

Acu pe bune, omu nu s-a nascut, n-a aparut pe planeta asta sa munceasca, muncim noi ca vrem, ori sintem fortati de altcineva laughing


Sa revin, in jurul unui magnet, sau de fapt in acel magnet electronii se rotesc, se deplaseaza toti, sau majoritatea in aceiasi directie, fapt ce duce la aparitia unei forte, forta care se va simti, care va depasi acel material, magnet ce este.

Forta este o energie produsa de ceva, in cazul asta de electroni.
Am putea spune ca forta asta magnetica este de fapt tot energie, pentru ca mai orice care nu mai e material, numim energie.
Sper ca nu spun balarii laughing

Forta asta magnetica e cu atit mai mare cu cit participa mai multi electroni la ea, daca trag toti la aceaisi caruta, ai un magnet mai puternic, zicem noi laughing

Cimpul electric sau forta electrica, ori magnertica, este de fapt aceiasi chestie, aceiasi electroni care se misca pe o directie si care aduc cu ei o forta, sau dau acea forta.

Curentul electric, este de fapt format tot din atomi la care electronii iau o directie si duc cu ei o forta, energia.

Asa mai simplu, electronii in miscarea, lor produc energie, care este rezultatul unei miscari, a unui lucru mecanic.acei electroni deplasindu-se intr-o directie, face ca si si forta generata de ei sa se deplaseze la fel.

Putem spune ca is de fapt 2 chestii, electroni si energie, care nu-s de fapt acelasi lucru. Daca electronu se misca haotic, nu mai avem energia aia cumulata, nu mai simtitim nimic, cand atomu se misca, se duce si energia dupa el laughing dar ei is separati deja, is 2 lucruri diferite, sau vorba vine lucruri, dar is 2 elemente diferite. Energia aia generata de electroni e ceva in afara lor.

| sabin89 explică (pentru relian):

Toate bune și frumoase, până ajungem la noțiunile de forță și energie, pe care, oricât ne-am stofoca, mă tem că nu le putem explica. Și atunci le luăm ca un dat, ca o axiomă; electronașul ăla mic, mic de tot crează prin mișcare o forță capabilă să răstoarne carul mare. Și dacă se mai mișcă și cel de lângă el, forța crește. Aici orice copil știe că unde-s doi puterea crește. Și cum nu sunt numai doi, că mai pun umărul și cei din jur, iaca se crează o forță mare, mare de tot. E o explicație. Se știe că orice explicație este mai bună decât nicio explicație.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Alte cimpuri, nu stiu de mai exista, majoritatea au aparut atunci cindva, undeva, deci nu cred sa existe un cimp al constiintei.Adica el exista, e in creier laughing creierul este un cimp, genereaza si el forta, am putea spune ca avem cimp de asta, dar nu la nivel de univers, pentru ca noi am aparut de o secunda, poate mai putin ca timp universal.

Nu putem noi sa rasturnam legile, odata ce tot din ele am aparut.Doar de am fi venit din alta univers, unde or fi alte legi, aici asa aducem modificari la ce exista.

Vad Bula si compania laughing spun ca e simplu de explicat, cu un cimp cu flori, dar banui ca nu poate expolica nici sa priceapa un adult, dapai un copil laughing pentru ca intr-adevar, chestiile astea is f greu de explicat si de cate cei care au venit cu ele, ori care le cunosc.

In primul rind trebuie tu ca adult sau cercetaor sa intelegi f bine, apoi cauti comparatii si cuvinte simple sa poata pricepe tot omu.
De aia nici nu prea se gasesc asa explicatii.Eu ce pot sa spun, daca as intelege mult mai bine chestiile astea, sigur as gasi o explicatie mura in gura laughing nu exista sa nu o gasesti.

Eu ce am spus e asa o abureala, tocmai ca nu-s nici eu lamurit exact cum se invirt lucrurile.
Sa vin sa zic uite explica folosind un cimp cu flori, laughing aia am spus si eu, dar cand e sa o faci, nu prea iti gaseszti cuvintele.

Atunci cand totusi reusesc sa vin cu ceva mai simplu, nu e ca am gasit undeva acea explicatie, am luat de la alte explicatii parti, le-am combinat si asa mai zic si eu cate ceva mai simplu, cred, nici nu stiu daca cineva a priceput ceva, din ce am spus.Nu ma refer doar la subiectul asta, zic asa in general, pentru ca eu asa caut sa folosesc cuvinte de la mine, sa fac comparatii, analogii, in primul rind pentru mine, apoi daca eu le inteleg, ar fi trebuie si altii, dar cine stie laughing ce balarii am spus

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Am gasit o explicatie, nu-i cine stie ce, dar e un inceput.Magnetismul este de fapt dat de electroni.Cum apare acest fenomen?

Electronii, se misca in atom, cum spune fizica clasica, nu asta a lu peste prajit laughing aia cuantica, aia zic ca electronii doara vibreaza, nu se misca in jurul nucelului.
Daca nu s-ar misca in jurul nucelului nu vad cum ar explica ei acest magnetism. Dar asta e alta poveste.

Electronii, clasic, au doua miscarii, una in jurul proprii axe si alta in jurul nucelului, asa cum se roteste si Pamintul in sistemul solar si alte planete.

Ca si Pamintul, electronu se roteste in jurul propriei axe si a nucelulul sub un anume unghi, spun ei unghiular. Aceasta miscare de rotatie, da acest efect de magnet, asta e tot.

Chestia asta cu unghiular, nu am mai stat sa caut, sa vad exact ce inseamna, dar pentru ca electronul are doua tipuri de rotatie, si sub forma unghiulara, creeaza acest cimp magnetic.

Fiecare electron, este de fapt un mic magnet, simplu, pac tac. Acum intrebarea cum functioneaza un magnet?

Atomii is de mai multe feluri, dar alcatuiti din aceleasi caramizi, electroni, protoni si ce mai are un atom, diferenta dintre atomi vine din numarul de caramizi din care is formasmti si cum is arenjate acele caramizi in atom, cum stau acolo electronii aia pe orbite.

Orice electron produce datorita celor doua miscari de rotatie, acel cimp magnetic, urmeaza sa caut sa vad, sa inteleg cum apare, din ce apare, vedem mai incolo asta, in alta zi.
Cum am zis, adica cum spun specialistii, fiecare electron formeaza acel cimp magnetic. De ce unele materiale au acele proprietati si altele nu?
De regula majoritatea atomilor cauta sa fie stabili, sau neutri electric.Ce inseamna stabili, sau neutri din pct de vedere electric, adica sa isi anuleze sarcinile, sau acele cimpuri magnetice ce le formeaza fiecare electron.

Asa ca electronii in atom is asezati in perechi, dar se rotesc invers unu fata de altul laughing pe acea laltime de banda, sau orbita cum se mai numeste. Asta cu latimea nu am spus-o, dar urmeaza, o sa spun nitel mai jos.

Fiecare electron din echipa formeaza un cimp magnetic, care se anuleaza unu pe celalalt, asa ca atomul respectiv va fi stabil, ori fara sarcina, adica fara cimp magnetic, fara scut magnetic, au anulat cimpurile magnetice. Cum anume? Urmeaza si asta laughing

La aceste materiale magnetice, la magneti, avem atomi care au electroni liberi, nu stau in pereche, dar se si rotesc in acelasi sens.In acelasi sens, adica un electron dintr-un atom formeaza un cimp magnetic, atomul alaturat, are electron care formeaza si el cimp magnetic, dar ei nu se rotesc astfel incit sa vina din sens contrar, merg toti in acelasi sens, cimpurile lor magnetice nu se "ciocnesc" sa zicem asa sa se anuleze, ci merg impreuna in aceiasi directie.

Cam asta este explicatia generala.

Electronii se rotesc in jurul nucleului de miliarde de ori pe secunda laughing asta da electron, dar nu mereu pe aceiasi banda, sau pe o linie anume, adica nu se deplaseaza liniar.
Se rotesc pe o latime de bada, acea orbita nu este ca o linie, este ca si o autostrada cu mai multe benzi in jurul nucelului., pe acea orbita, se deplaseaza se rotesc mai multi electroni, de la 1 la zeci. Is mai multe orbite, fctie de ce tip de atom este.
Aici avem un alt subiect, de ce electroni se aseaza pe orbite, de ce is mai putini electroni linga nucelu pe prima orbita, de ce is doar 2 si nu mai multi, avem subiecte destule.

Electronul asta se pare e dat dreacu laughing

Asa ca electronul se roteste mereu cand pe mijloc, cand pe stinga, cand pe dreapta, nu are mereu acelasi traseu.
Dar electronii pereche se rotesc diferit, adica unu in sensul acelor de ceas, altii invers laughing astfel cand se intilnesc, nu se izbesc, datorita cimpului magnetic din jurul lor, dar cimpurile interactioneaza si asa se anuleaza, iar apare cimp, iar se anuleaza si tot asa, atomul ala este numit-neutru din pct de vedere electric, deci si magnetic.

Adevarul este, ca de rotesti un material de asta alcatuit din atomi cu electroni liberi, obtii un cimp magnetic, asta este cit se poate de clar, nu-i nevoie sa explicam la alt nivel, vedem asta.

Un magnet este un material alcatuit din atomi care au electroni liberi, deci care formeaza si mentin cimpuri magnetice, tot timpul. Electronii lor liberi, is tot timpul orientati sau se rotesc in acelasi sens, chiar de atomii stau alaturi, electronii miscinduse in acelasi sens, nu se anuleaza unu pe altul, ma refer electronu cu magnetism de la un atom, sa anuleze pe altul, de la alt atom alaturat, se rotesc si au cimpuri care nu se ciocnesc, care merg in acelasi sens cand se intilnesc, in miliardele alea de rotatii, asa cum am zis mai sus.

Explicatia trebuie cautata, cum anume, sau de ce, daca electronul are doua miscari de rotatie, cum se obine un efect, adica cum apare acest efect de magnet doar prin rotirea lui, ce anume se intampla mai exact.

Daca mai am timp mai caut laughing ce am zis in raspunsul alantu, sa si vazut, e din amintiri din copilarie laughing, asta ce zic acu, am cautat si am citit cateva teorii si am facut un mix laughing

Ca sa vezi cei electronul asta frate, asta se pare e buricu Pamintului, ba e buricu Universului. Nu mas mira daca or sa vina unia sa spuna ca de fapt electronu e baza, adica baza 1, stejar 2 laughing

Uite explicatia asta, parca mai vine de acasa.Bine mai trebuie vazut ce anume se intampla intre acele rotatii cu electronii, ce anume da acel cimp, sau forta, de unde vine ea.

Stai pe aproape, vine iarna, stam in casa la caldurica si povestim laughing aflam noi, bine aflam de la astia care se pricep, dar important este sa ne luminam si noi, care vrea sa fie iluminat.

Stai, nu te gindii la aia cu iluminati laughing vorbesc, sa intelegem si noi cum se invirte lumea asta.
Pina la urma daca lumea, universul asta se roteste, e clar ca si electronii astia se rotesc, pentru ca universul e facut din electroni, odata ce ei se rotesc, nu are cum lumea macro sa mearga in zig zag nu?

Ori daca o planeta, o stea se roteste, este format din electroni, cum ar putea ca electronii sa vibreze si toti gramada in acelasi timp sa se roteasca, deci sa execute in acelasi timp doua miscari diferite, nu are cum, zic si eu.

Asa ca eu raman la teoria asta cu ce se vede, cu rotirea nu cu vibratu, aia lasam femeile sa ne spuna, ele se ocupa cu vibrari si alte chestii de genul asta laughing.

Ce spui, e mai buna explicatia asta, sau tot pe loc stam? Eu zic ca ne miscam un pic, mai avem nitel si lamurim cumva.Sa mai apara careva cu ceva informatii, le mixam noi si trebuie sa o scoatem la capat.

| sabin89 explică (pentru relian):

Încet-încet înaintăm...
Am aici lângă mine copilul lui frate-meu, care are șase ani. I-am citit asta și văd pe fața lui semne că începe să înțeleagă.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

E bun daca zici ca e ceva.Chestia cu cimpul magnetic trebuie sa ii spui comparativ cu un ventilator care ventileaza aer.Pui 2 ventilatoare unu in fata altuia si le dai drmu, o sa observe ca daca le lasi singure or sa se rastoarne, dar o sa vada ca elicea ventilatoarelor va incetini, cam asa se anuleaza si cimpurile magnetice.

Apoi pui ventilatoarele alaturat, dar cu fata spre aceiasi directie si o sa observe ca eliciile vor continua sa se invirta tlot repede, ceva genul asta.
Gaseti tu ceva comparatii.Dar asta cu aerul e mai buna, pentru ca e ca si cimpul magnetic, nu se vede.

| Frank51 a răspuns:

Unele chestii nu pot fi explicate unui copil de 6 ani.

E ca și cum vrei un tort de ciocolată, dar fără ciocolatăhappy

| gabicoo a răspuns:

Mai există și "Câmpul Muncii" - dar se "simte" din ce în ce mai slab în Românica!

| Catrice a răspuns (pentru gabicoo):

Eee generațiile astea noi fac live pe tiktok câte 5-6 ore cum freacă menta și se plâng după ca au muncit și is obosițihee hee

| Hyperion7 a răspuns (pentru gabicoo):

Va uitați la Dan Cadar, este?laughing

| blackann a răspuns:

Nu incerca sa-ti transformi copilul intr-un einstein.
ori le are, ori nu.
daca nu, nu ai cum sa-i explici tu asa ceva.
o sa i se explice in clasa a 6a, nu la 6 ani.

| Seba2013 a răspuns:

Ca sa vorbim de camp trebuie sa adaugam genul de continuitate sau structura.

Sa ne intrebam cum este posibil CONTACTUL (continuisti versus discontinuisti). Realitatea este continúa sau discontinua?

Vezi Paradoxurile lui Zenón de Elea (continuator a lui Parmenide). Ei bine daca admitem continuitatea (pluralismul) sau multiplul (vezi unul versus multiplul) apare in joc si Empdocle si Anaxágoras (pluralisti) insa nu se separa de UNUL lui Parmenide.
Ei bine daca admitem ca aceste elemente sunt AMESTECATE nu spunem ca suntem doar rationalisti ci si umoaralisti. Primim si ética in identitate nu doar intelectul (vezi Alejandro de Afrodisia cu cartea De Mixtione) sau Galen. Putem sa vorbim de o "combinatie chimica". Pierre Duhem Le mixte et la combinasion chimique.



Divzibilitatea spatiului pretinde anularea miscarii si a extensiunii. Daca afirmam continuitatate dinámica (Sambursky) mergem pe mana lui Leibniz care vorbeste de principiul continuitatii.

Ceea ce este aparenta gol, este unit. Fizica este in contact cu geometría.

Admitem si o explozie (Élan vital Bergson) ca sa apara si forta vectorului in rol.

Aici intra problema determinismului si liberalismulii. Daca exista legea naturala inseamna ca suntem determinati (simtim un impuls). Insa daca nu ne recunoastem tendinte spre bine nu o sa vina lumea sa iti bage ceva in buzunar. Te va vedea gol si fara drepturi naturale. Asta inseamna liberalism pentru politicieni. Sa nu ai dreptul la educatie si sa ai mintea goala. Chiar ei rad de cei care se cred marginati si nu se integreaza social. Deci omul are anumite facultati si impulsuri spre finalitati in viata. Cine nu vede legile astea opreste dezvoltarea si progresul.

| CuStimaSiRespect a răspuns:

Mai sunt și câmpurile pe care le completezi în formulare, ca să completez gluma referitoare la câmpul muncii. happy

Ar mai fi de menționat câmpul gravitațional, în rest cam astea sunt.

Ce mi s-ar părea interesant, când te-ai referit la câmpul conștiinței, este că ar putea fi chiar un rezultatul câmpurilor menționate până acum, funcțiile creierului se bazează în mare măsură pe energie și electromagnetism, se presupune că ar fi și unele fenomene cuantice la mijloc.

Dacă ar fi să îi explic unui copil ce înseamnă un câmp, i-aș arăta un teren de joacă îngrădit unde are voie să se miște cum poftește.
Un câmp fizic cam asta definește, un spațiu restrâns de acțiune al unor forțe și particule.

| sabin89 explică (pentru CuStimaSiRespect):

Nu știu ce să zic despre câmpul conștiinței. Știu că se discuta odată pe net (nu pe site-ul ăsta) despre posibila existență a unui astfel de câmp. Dar, ca să mai și glumim, că văd că s-a creat aici o bună dispoziție, să discutăm și despre posibila existență a unui câmp al iubirii. Romeo o iubește pe Julieta; aceasta îi răspunde cu aceeași iubire - iubiri de mare intensitate. Cei doi se apropie unul de altul până aproape să se atingă. Ce se întâmplă în acel mic spațiu dintre ei? Posibil să sară scântei? Ce fel de câmp e acolo? Și, să mai complicăm puțin problema, să presupunem că punem între ei, în acel mic spațiu, un paravan, o foaie de placaj ceva; dispare iubirea? happy