| Adyspeed a întrebat:

Care e diferenta intre un LCD si o plasma?

Răspuns Câştigător
| mihaela31 a răspuns:

Marele avantaj al televizoarelor cu Plasma il reprezinta rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran. LCD TV-urile nu pot reda imaginile cu aceeasi rapiditate deoarece acestea au fost concepute initial ca monitoare pentru calculataoare, nefiind luata in seama la momentul respectiv calitatea imaginilor transmise prin TV.Plasma castiga din punctul de vedere al dimensiunii ecranului. televizoarele LCD ajung pana la maxim 45 de inci, spre deosebire de cele cu plasma, care pot ajunge la dimensiuni impersionante ale ecranului, chiar de cativa metri. Legat de greutate, un televizor LCD este mai usor decat unul cu plasma, de aceeasi dimensiune.Plasma

Pro:

* Rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran
* Diagonale mai mari
* Culori mai multe si mai naturale
* Rata inalta de contrast (10000:1)
* La plasma culorile sunt vii si curate
* Imaginea foarte buna si clara.
Atat plasmele cat si LCD-urile au durata de viata apropiata, factorul diferentiator facandu-l de data aceasta, producatorul. Acesta este motivul pentru care artrebui sa ceri sfaturi si informatii de fiecare data cand vrei sa cumperi un televizor. Nu te baza pe judecata proprie sau pe cea a cifrelor pentru ca durata de viata va diferi cu siguranta de la un producator la altul. Funda?happy

1 răspuns:
| Anamaria2862 a răspuns:

Ecranele cu plasma sunt formate din tuburi cu gaz care, sub efectul electricitatii, activeaza un strat de fosfor, producand lumina. Fiecare pixel este reprezentat de trei astfel de tuburi colorate diferit (rosu, verde si albastru). Ecranele cu plasma sunt destul de subtiri si usoare, permitand atingerea unor diagonale mari, au un contrast mai mare decat ecranele LCD (1500:1 este o valoare obisnuita, fata de 400:1 pentru LCD) si nu sunt sensibile la campurile magnetice. Marele lor dezavantaj este efectul de retentie, sau imaginile-fantoma. Acesta se manifesta datorita uzurii neuniforme a stratului de fosfor in cazul afisarii imaginilor stationare. Alte dezavantaje sunt consumul mare de energie si zgomotul produs de ventilatie (necesara datorita caldurii degajate in timpul functionarii).

De cealalta parte, ecranele LCD permit atingerea unor rezolutii mai mari, sunt mai usoare, au luminozitate mai mare, consum mic de energie si durata de viata mai lunga. Ca dezavantaje notam preturile inca mari, diagonalele sensibil mai mici si unghiul de vizibilitate mai ingust decat cel al ecranelor cu plasma.


Acronimul TFT - LCD vine de la Thin-Film Transistor Liquid Crystal Display, o tehnologie care afiseaza imaginea ajustand cantitatea de lumina permisa. TFT-ul este un circuit format din pelicule de semiconductori, pe un suport foarte subtire de sticla, care controleaza cristalele lichide. Acest circuit joaca un rol esential in controlul fiecarui pixel, unitatea de baza din alcatuirea unei imagini. Filtrul de culoare afiseaza culoarea unei imagini, imbracand pixelul (in rosu, verde si albastru) pe un suport de sticla. Cea mai mica unitate a unei imagini digitale, pixelul, e format din trei sub-pixeli: rosu, verde si albastru. Numarul de pixeli care incap pe un ecran determina rezolutia unui afisaj TFT-LCD. TFT-ul este compus din linii de date si de acces (gate line, sau semnale on/off). Tranzistorii TFT existenti in fiecare sub-pixel controleaza diferentele de tensiune dintre electrod si filtrul de culoare, pentru a ajusta invelisul molecular al cristalelor lichide. O astfel de modificare in directia moleculelor cristalelor lichide schimba cantitatea de lumina care penetreaza stratul de cristale lichide.

Întrebări similare