| DanaQ a întrebat:

Ref. la bateria unui laptop Toshiba Satellite A200: As vrea sa-i schimb bateria. Pe ea scrie capacitate: 4000mAh. Intrebarea mea este daca pot sa cumpar una cu o capacitate mai mare, de ex. de 5200mAh - 6celule? care este diferenta intre ele?
-O alta intrebare: daca tin laptopul pe baterie ocazional, in rest o scot si-l tin conectat direct la priza ca pe Desktop, ii voi prelungi viata bateriei, nu?
-Observ ca in general bateriile de cumparat au garatie doar 1 an. Aceste baterii pot fi falsificate? Ma gandeam sa cumpar una online, de pe site-uri de profil din Ro. sau din afara sau chiar de pe ebay... daca au doar 1an garantie... merci!

Răspuns Câştigător
neluL
| neluL a răspuns:

1. DA poţi cumpăra o baterie cu 6 celule dar sa fie compatibilă cu laptopul tău.
2. Diferenţa intre baterii cu 4-6-9 celule este ca te ţine mai mult, adica:
- 4 celule - 2 ore (aproximativ)
- 6 celule - 3 ore (aproximativ)
- 9 celule - 4 ore (aproximativ)
3.Bateria se ţine in laptop si nu in altă parte depozitată, nu se prelungeste viaţa bateriei astfel. In nici o carte tehnică a unui laptop nu se menţionează asta! Aspect deseori ignorat la achiziţionarea unei baterii Li-Ion, fenomenul de îmbătrânire şi degradare este un proces care începe nu de la prima utilizare, aşa cum ne-am aştepta, ci chiar din ziua fabricării, dată care de regulă este inscripţionată pe ambalajul bateriei.Deci, bateria se degradeaza exact dupa momentul fabricarii indiferent daca o folosim sau nu.Cel mai important factor in degradarea unei baterii este CALDURA si dupa aceea urmeaza numarul de cicluri de incarcare si cat de complete sunt acestea.Pentru menţinerea capacităţii de stocare la un nivel ridicat, pentru cât mai multe cicluri de reîncărcare, este de preferat să nu încărcăm bateria la capacitate maximă şi să evităm pe cât posibil ajungerea la o descărcare completă, situaţie în care mecanismele automate de protecţie duc la închiderea dispozitivului alimentat de aceasta.
4.Bateriile au garanţie 1 an pentru ca durata lor de viaţa este de MAXIM 2 - 2ani jumate. Aceste baterii sunt facute de diversi producatori, o baterie originala Toshiba pentru laptopul tau costa 130-150 euro, o baterie facuta de alti producatori costa 50 euro si asta nu inseamna ca sunt FAKE. Diferenta de bani se vede in durata bateriei. Te sfatuiesc sa cumperi una online din RO, pentru ca daca ai eventuale probleme de compatibilitate o poti returna in 30 de zile inapoi. Taxa de transport de pe eBay te costa aproximativ 15-20 lire sterline(Anglia)si aproximativ 20-30 euro din SUA. In Romania o gasesti la 250 lei si originala Toshiba la 500 lei.

| DanaQ explică (pentru neluL):

Multumesc pentru raspunsul detaliat.
1. As mai avea o intrebare: Cum se incarca corect prima data o noua baterie? dar ulterior?
In momentul in care este 100% incarcata, trebuie deconectata mufa de alimentare, nu? si nu trebuie lasata sa se descarce complet, nu?
2.Referitor la alegea unei baterii cu 6 celule, trebuie sa urmaresc ca pe ea sa fie aceeasi serie sau cod ca si pe bateria originala, corect? si voltajul sa fie identic.
De ex. pe bateria mea scrie:
MODEL NO. PA3534U-1BRS
PABA S098
DC 10.8V / 10.8V - 4000 mAh

Am gasit o baterie cu 6 celule, la a carei descriere apar urmatoarele informatii:
Type: Replacement Battery
. Li-ion
. Voltage: 10.8V(Compatible with 11.1V)
. Capacity: 5200mAh
. Battery Cell: 6 Cells
. Battery Power: 56Wh
Note:
The 11.1V battery is not compatible with 14.4V or 14.8V battery.

Sunt mentionate si seriile de pe bateria mea, adica: PABAS098 si model no. PA3534U-1BRS
Aceasta ar fi compatibila?

| DanaQ explică (pentru DanaQ):

La aceasta ma refer: http://www.ebay.co.uk/......0837585855
ps: Scuze pentru cacofonia de mai sus, dar am vrut sa subliniez "corect" cum se incarca. :) Bateria pe care vreau s-o inlocuiesc a avut garantie 3ani - fix 3 ani a rezistat reincarcarilor periodice. Gata garantia, gata si eficacitatea ei...
Am fost putin dezamagita sa observ ca acestea inlocuitoare au doar 1 an garantie (sau poate mai putin, cine stie... caci, bine sustii ca ele incep sa se deterioreze chiar dupa momentul fabricarii), de aceea nici n-as investi intr-una originala.

| neluL a răspuns (pentru DanaQ):

Iti explic cum se incarca de fiecare data o baterie LI-ION pentru ca nu necesita formatare si nu trebuie sa fie diferita prima data cu ciclurile ulterioare de incarcare.
Evita trecerea frecventă a bateriei prin cicluri complete de încărcare/descărcare. Nu lăsa bateria să se descarce complet şi încarc-o ori de câte ori ai ocazia, dar nu până la capacitatea maximă. Pentru o afişare corectă a autonomiei rămase, este bine ca bateriile pentru laptop sa treacă printr-un ciclu complet de reîncărcare, odată la 30-50 încărcări parţiale (cand ajungi la 15-20% o bagi la incarcat, cand ajungi la 90-95% o scoti de la incarcat -> astea sunt incarcari partiale) Bateria trebuie incarcata/descarcata complet o data la 2-3 saptamani sau 30-50 încărcări parţiale.
Bateria aleasa de tine este compatibila cu modelul tau de laptop.

| DanaQ explică (pentru neluL):

Multumesc mult, mult pentru raspunsul prompt. De mare ajutor! Pana acum eu o incarcam 100% - uitam si de ea, uneori. happy Dar si asa a functionat fara probleme in cei 3 ani cat i-a fost si garantia... Insa cu cea noua o sa fiu atenta, macar 1an sa tina. happy Daca ma hotarasc s-o iau pe aceea de la irlandezi, revin aici cu un feedback privind compatibilitatea, macar ca idee... daca mai e cineva interesat.

| neluL a răspuns (pentru DanaQ):

Cu placere! bye, bye wave

13 răspunsuri:
| laptopnews a răspuns:

In general bateriile au garantie de 6 luni - 1 an. Trebuie sa verifici inainte daca e compatibila cu laptop-ul tau. Succes!

| DanaQ explică (pentru laptopnews):

Multumesc pentru raspuns. Sper sa fac o alegere inspirata in cele din urma.

| supermamici a răspuns:

Poti cumpara daca se potriveste la voltaj si la mufa. cea de 5200 mAh are capacitate mai mare => te va tine laptopul m ai mult.

Daca il tii la priza mai mult, din cate stiu eu bateria se va strica mai repede, intrucat nu este folosita.

Bateriile pot fi falsificate, depinde de unde cumperi. Cumpara din.ro intrucat poti rezolva cu garantia, din afara mai greu, te-ar costa transportul cat face bateria.

| DanaQ explică (pentru supermamici):

Multumesc pentru raspuns si sugestii. O sa le am in vedere!

| laptopnews a răspuns (pentru DanaQ):

Succes! Uite aici cateva sfaturi de crestere a autonomiei! http://laptopnews.ro/intretinere-baterie-laptop.html

| DanaQ explică (pentru laptopnews):

Foarte bun articolul. Multumesc mult! O sa tin cont de sfaturi pe viitor, altfel... anul si suta de euro pe baterie happy As vrea sa te te rog daca poti detalia putin la punctul "8. Încearcă să foloseşti mai mult RAM"? cum pot face acest lucru? ce aplicatii de obicei necesita multa memorie? [exclud jocurile aici, niciodata n-am jucat jocuri pe laptop]. Si as mai intreba daca este pe site un articol referitor la caracteristicile unui hdd extern bun, cum se alege acesta... sau daca mi-ai putea da aici cateva informatii, ar fi grozav! As vrea sa iau unul dar nu stiu dupa ce criterii sa-l aleg. Nu imi trebuie unul cu capacitate foarte mare, dar sa ma pot baza pe el; tot copiind info. pe cd-uri, unele nu au fost scrise corect si am pierdut multe fisiere astfel in timp.

| laptopnews a răspuns (pentru DanaQ):

Cu placere! Punctul 8 se refera la update pentru memoria RAM. E de preferat sa ai o memorie RAM cat mai mare "acest lucru va duce la o putere mai mare de procesare în loc de folosirea memoriei virtuale, care utilizează hard disk-ul, consumând mai multă energie". Iti recomand un SSD, daca nu ai nevoie neaparata de un HDD extern. http://laptopnews.ro/hdd-vs-ssd-duelul-mediilor-de-stocare.html Noi folosim de mai bine de 1 an un SSD si suntem foarte multumiti. Succes!

| DanaQ explică (pentru laptopnews):

Inteleg acum, am facut un astfel de update la RAM deci aici ar fi ok. happy A mai ramas bateria... De SSD acum aflu prima data, foarte interesant! Bine scris articolul si foarte util, multumesc mult pentru recomandare si link! M-a surprins "putin" pretul SSD-urilor... sunt chiar scumpe comparativ cu HDD-urile, dar la cate avantaje au si pentru protectia informatiilor cu adevarat importante, se merita investit in ele.